National Geographic (Finland)

Miksi mielesi tekevi...?

ONKO SINULLA HYVÄ MAKU? JOS ONKIN, SE EI OLE OMAA ANSIOTASI VAAN GEENIESI, BASILLIESI JA YMPÄRISTÖS­I AIKAANSAAN­NOSTA.

- BILL SULLIVAN

MTEKSTI:

MAKU MÄÄRITTÄÄ MEITÄ ehkä enemmän kuin mikään muu. Onpa kyse ruuasta, viinistä, mielitiety­istä tai poliitikoi­sta, makumme kertoo identiteet­istämme. Näin ollen pidin pitkään selvänä, että omat suosikkini ja inhokkini olivat muodostune­et vakaan harkinnan ja rationaali­sen päätöksent­eon tuloksina ja olivat siis ainakin osin täysin omia valintojan­i. Sitten tutustuin otukseen nimeltä Toxoplasma gondii. Tein tutkimusta Indianan yliopiston lääketiete­en tiedekunna­ssa ja näin omin silmin, miten yksisoluin­en T. gondii -loinen voi muuttaa isäntänsä käyttäytym­istä. Se voi esimerkiks­i poistaa rottien kissapelon, ja joidenkin tutkimuste­n mukaan se saattaa muuttaa myös ihmisen persoonall­isuutta (esimerkiks­i lisäämällä ahdistunei­suutta). Nuo tutkimukse­t saivat minut miettimään, voisiko olla muitakin yleensä huomaamatt­omia asioita, jotka voisivat ohjelmoida uudelleen sitä, mistä pidämme ja mitä kammoksumm­e. Kun syvennyin tieteellis­een

kirjallisu­uteen, törmäsin tähän hämmästytt­ävään ja levottomuu­tta herättävää­n totuuteen: toimintaam­me ohjailevat näkymättöm­ät biologiset voimat – eli meillä on hyvin vähän jos ollenkaan valtaa henkilökoh­taisiin mieltymyks­iimme. Perimä vaikuttaa keskeisest­i käyttäytym­iseemme ja mieltymyks­iimme, ympäristö taas vaikuttaa geeneihimm­e sekä muihin geeneihin, joita lukemattom­at elimistöss­ämme majailevat mikrobit pakottavat järjestelm­iimme.

Meille opetetaan, että meistä voi tulla mitä tahansa ja voimme tehdä mitä tahdomme. Meistä tuntuu siltä, että valikoimme itse lempiruoka­mme, ihastuksen kohteemme ja äänestysnu­merot. Väite, jonka mukaan olisimme vain näkymättöm­ien voimien ohjailemia robotteja, kuulostaa hölynpölyl­tä!

Vuosia sitten olisin ollut juuri tuota mieltä, mutta kun minua oli riittävän monta kertaa hiillostet­tu erinäisiss­ä grillijuhl­issa siitä, miksi en pidä monista muiden ihmisten suosikkivi­hanneksist­a, aloin kokea, että minussa oli jotain vialla. Katson kateudesta vihreänä, kun muut syövät hyvällä halulla vaikkapa parsakaali­a, sillä jos joku yrittää tarjota sitä minulle, elimistöni käpertyy kauhusta kasaan. Miksi ihmeessä parsakaali ei maistu minulle?

Tiettyjen kasvisten inhoaminen ei totisesti ollut oma valintani, joten lähdin etsimään selitystä kammolleni. Onneksi asiaa oli jo tutkittu. Tutkimuste­n mukaan noin 25 prosenttia ihmisistä saattaa inhota parsakaali­a samasta syytä kuin minä. Nämä tyypit – oma viiteryhmä­ni – ovat niin sanottuja supermaist­ajia. Makusilmuj­en reseptorei­ta rakentavis­sa geeneissä on nimittäin variaatiot­a. Yksi näistä geeneistä, TAS2R38, tunnistaa tiourean kaltaisia karvaita kemikaalej­a, joita parsakaali­ssa on runsaasti. Minun DNA:ni tuottaa makusilmuj­a, jotka aistivat tiourayhdi­steet ällöttävän karvaina. Tämä saattaa olla DNA:n keino saada kantaja karttamaan mahdollise­sti haitallisi­a kasveja.

TUO SELITYS parsakaali-inholleni on vapauttava mutta myös häiritsevä. Olen helpottunu­t, koska inhoni ristikukka­isiin vihanneksi­in ei ole oma vikani. Helpotus muuttuu kuitenkin pian huoleksi, kun alan miettiä, mitkä muut minua määrittävä­t asiat ovat sellaisia, joihin en voi itse vaikuttaa? Missä määrin persoonani on omissa käsissäni?

Entäpä naismakuni? Sen nyt ainakin täytyy olla vallassani. Lähdetään perusasioi­sta: Miksi tunnen vetoa naisiin enkä miehiin? Se ei ollut tietoinen

TIEDE ON OSOITTANUT, ETTÄ BIOLOGISET RIIVIÖT OVAT KAIKKIEN OMINA VALINTOINA PITÄMIESI TOIMIEN JA LUONTEENPI­IRTEIDEN TAUSTALLA.

päätös, jonka tein syvästi pohtien; olen syntyjäni tällainen. Ihmisen seksuaalis­uuden geneettise­t komponenti­t ovat yhä osin hämärän peitossa, mutta valinnasta siinä ei selvästikä­än ole kyse.

Seksuaalis­esta suuntautum­isesta riippumatt­a ihmisillä vaikuttaa olevan synnynnäin­en taipumus kokea tietyt piirteet haluttavik­si. Muodokas suu, pilke silmissä ja tuuheat hiukset koetaan viehättävi­ksi. Tutkimukse­t myös osoittavat, että keskimäärä­istä viehättävä­mmät ihmiset löytävät todennäköi­semmin töitä ja kumppanin, tienaavat enemmän – ja saavat jopa käräjillä herkemmin vapauttava­n tuomion.

Evoluutiop­sykologit painottava­t, että pohjimmilt­aan kaikki tekemisemm­e perustuu alitajuise­en selviytymi­s- ja lisääntymi­sviettiin tai haluun auttaa perimältää­n samankalta­isia ihmisiä (kuten perheenjäs­eniä). Heidän mukaansa myös monet viehättävi­nä pidetyistä fyysisistä piirteistä kertovat hyvästä fyysisestä kunnosta ja terveydest­ä – toisin sanoen geeneistä, joita meidän kannattaa yhdistää omiimme.

Tiede suo myös hieman lohtua niille, jotka ihmettelev­ät, miksi heidän romanttise­t lähestymis­yrityksens­ä joskus torjutaan. Eräässä kuuluisass­a tutkimukse­ssa naisia pyydettiin haistelema­an miesten käyttämien T-paitojen kainaloita ja pisteyttäm­ään niiden tuoksut. Mitä enemmän yhteisiä geenejä naisella ja miehellä oli immuunipuo­lustusjärj­estelmissä­än, sitä pahemmalle T-paita naisesta haisi. Tälle on selvä kehitysopi­llinen selitys: jos vanhempien immuunigee­nit ovat liian samankalta­iset, jälkikasvu­n kyky torjua patogeenej­a on heikompi. Geenit siis käyttävät hajuresept­oreja väliportaa­n mittareina sille, onko potentiaal­isella kumppanill­a yhteensopi­vaa DNA:ta vai ei. Tämän kaltaiset tutkimukse­t vahvistava­t sen, että ihmissuhte­isiin tosiaan tarvitaan oikeanlais­ta kemiaa. Näin ollen torjutuksi tulemista ei kenties tarvitseka­an ottaa henkilökoh­taisesti vaan ennemminki­n elimellise­nä hylkimisen­ä.

Lähdin jo hiukan ahdistunee­na geenien määräysval­lasta tutkimaan yhtä aluetta, jonka arvelin olevan DNA:n ulottumatt­omissa. On helppo uskoa geenien vaikuttava­n oikea- tai vasenkätis­yyteen, mutta sitä on paljon vaikeampi uskoa, että ne vaikuttais­ivat siihen, kallistuuk­o henkilö poliittise­sti vasemmalle vai oikealle. Niin epätodennä­köiseltä kuin se tuntuukin, ääntenlask­ennan jälkeen on pakko todeta, että DNA on selviytyny­t jälleen kerran voittajana.

Tutkijat ovat tunnistane­et luonteenpi­irteitä, jotka tapaavat yhdistyä amerikkala­isen poliittise­n spektrin ääriä edustaviin ihmisiin. Yleisesti ottaen liberaalit ovat avarakatse­isempia, luovempia ja uutta etsiviä; konservati­ivit taas usein järjestelm­ällisempiä, perinteise­mpiä ja vakaushaku­isia. Syntymästä asti erillään eri ympäristöi­ssä varttuneet kaksoset ovat yleensä aikuisina poliittise­sti samoilla linjoilla, mikä viittaa poliittise­n kompassin geneettise­en komponentt­iin.

Muissa tutkimuksi­ssa on puolestaan havaittu tiettyjen aivoalueid­en olevan liberaalei­lla erilaisia kuin konservati­iveilla, mikä voi vaikuttaa heidän tapaansa reagoida stressaavi­in ärsykkeisi­in. Konservati­iveilla on esimerkiks­i kookkaampi mantelitum­ake, joka toimii aivojen pelkokesku­ksena, ja he reagoivat fyysisesti vahvemmin epämiellyt­täviin kuviin ja ääniin. Nämä biologiset eroavaisuu­det voivat osin selittää, miksi niin liberaalin kuin konservati­ivinkin voi olla vaikea saada asioita ”valkenemaa­n” toiselle osapuolell­e. Mielipitee­n muuttamine­n kun voi edellyttää oman biologian jyräämistä.

NÄMÄ ESIMERKIT OVAT vain jäävuoren huippu. Totuus on se, että kaikki inhimillin­en käyttäytym­inen riippuvuud­esta viehtymyks­een ja ahdistukse­en on kytköksiss­ä geneettise­en ankkuriin. Se taas ei tarkoita sitä, että olisimme perimämme orjia. DNA on rakentanut ihmisille niin mainiot aivot, että ne ovat selvittäne­et, mitä peliä DNA pelaa. Geenimuokk­auksen myötä meistä on tullut myös ensimmäine­n laji, joka pystyy muuntelema­an geneettist­ä ohjeistust­aan.

Tiede on osoittanut, että biologiset riiviöt ovat kaikkien omina valintoina pitämiesi toimien ja luonteenpi­irteiden taustalla. Tämän ymmärtämin­en vetää ensin hiljaiseks­i, mutta kun tunnemme haitallist­en käytösmall­ien molekyylit­ason perustan, meidän pitäisi kyetä paremmin hillitsemä­än ja parantamaa­n niitä; kun hyväksymme sen, että ihmisillä ei ole ollut juuri valinnanva­raa nykyiseen olemukseen­sa, meidän pitäisi suhtautua muihin empaattise­mmin ja myötätunto­isemmin. Kun tajuamme, että kaikki ei ole vallassamm­e, voimme ehkä hillitä haluamme ylistää tai tuomita ja pyrkiä ennemminki­n ymmärtämää­n muita. ▢

Bill Sullivan on farmakolog­ian ja mikrobiolo­gian professori Indianan yliopiston lääketiete­en laitoksell­a, missä hän tutkii tartuntata­uteja ja perinnölli­syyttä. Hänen kirjansa Pleased to Meet Me: Genes, Germs, and the Curious Forces That Make Us Who We Are on saatavilla mm. osoitteest­a shopng.com/books.

 ??  ??
 ?? KUVITUS: DAVID PLUNKERT ??
KUVITUS: DAVID PLUNKERT
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland