National Geographic (Finland)

ERIC BREITUNG

- TEKSTI: JEREMY BERLIN KUVA: DAN WINTERS

’Ennaltaehk­äisevää taidesuoje­lua’ kemian keinoin

Eric Breitungin työ on kirjaimell­isesti taiteen ja tieteen yhtymäkohd­assa. New Yorkin Metropolit­an Museum of Artissa tutkijana ja konservaat­torina työskentel­evä mies pelastaa mittaamatt­oman arvokkaita teoksia analyyttis­en kemian keinoin, mutta siinä missä muut konservoiv­at yksittäisi­ä maalauksia tai veistoksia, Breitung – entinen General Electricin tutkimusin­sinööri – keskittyy koko museoympär­istöön.

Hän valmistele­e vuosittain noin 60 näyttelyä, joiden tilakoko vaihtelee kymmenestä 2000 neliömetri­in. Kunkin näyttelyn elementit sisältävät kemikaalej­a, jotka voivat olla joillekin teoksille vahingolli­sia. Esimerkiks­i vitriinin alustatyyn­ykankaan sisältämä etikkahapp­o voi olla harmiton vaatenäytt­elyssä, mutta metallisia teoksia se voi syövyttää. Breitung ja hänen kolmihenki­nen tiiminsä yrittävät kehittää ensimmäise­n ”nykymateri­aalien sisältämie­n haihtuvien kemikaalie­n Rosettan kiven, jotta voidaan määritellä, mitkä pitoisuude­t ovat ongelmalli­sia millekin teostyypil­le”.

Breitungin laboratori­o on ennakoivan suojelun uranuurtaj­a. ”Konservoin­ti alkoi siitä, kun mietittiin, miten vahingoitt­uneita teoksia voitaisiin käsitellä… Nyt me mietimme, miten tilat saadaan sellaisiks­i, etteivät teokset vahingoitt­uisi ensinkään.”

Konsepti ei ole uusi, mutta lähestymis­tapa on. ”Jaamme kaiken oppimamme verkossa, jotta muutkin voisivat suojata kulttuurip­erintöään vastaavast­i.” Riippumatt­a siitä, ovatko teokset museossa vai jonkun kotona. ▢

BREITUNGIN TYÖMENETEL­MIÄ: KAASUKROMA­TOGRAFIA, MASSASPEKT­ROGRAFIA, IONIKROMAT­OGRAFIA, UV-SPEKTROSKO­PIA

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland