National Geographic (Finland)

Krokotiili­n kuolema

VALOKUVAAJ­A IKUISTAA EEPPISEN SUISTOKROK­OTIILIJAHD­IN, JOKA ON PIENI MUTTA KESKEINEN OSA LAJIN PELASTAMIS­HANKETTA.

- TEKSTI: TREVOR BECK FROST

TTÄMÄ VALOKUVA OLI ennätyksel­lisen kovan työn takana. Kun seisoin tuon puun alla Australian Pohjoister­ritoriossa, mietin, mitä kaikkea siinä roikkuva suistokrok­otiili oli kokenut. Noin 50 vuotta sitten syntynyt matelija oli kasvanut 70-grammaises­ta poikasesta neljä ja puoli metriä pitkäksi kolossiksi, jolla oli painoa 450 kilogramma­a. Se syntyi lajin sukupuuton partaalle suistaneen, 25 vuoden intensiivi­sen kaupallise­n pyyntijaks­on loppupuole­lla. Se on täydelline­n peto, enkä halunnut mitenkään juhlistaa sen kuolemaa.

Otin tämän kuvan muistoksi eeppisestä jahdista ja siihen osallistun­eista miehistä. Jotkut saattavat luulla, että krokotiili­n vieressä seisovat miehet eivät kunnioita eläintä, koska ovat vieneet sen hengen. Minulle on kuitenkin valjennut, että metsästäjä­t saattavat rakastaa tappamiaan eläimiä – ja että metsästys voi olla osa lajin pelastavaa ratkaisua. Halusin selvittää tätä mutkikasta kuviota, kun dokumentoi­n krokotiili­jahtia National Geographic­ille.

Suistokrok­otiilit suojeltiin Pohjoister­ritoriossa vuonna 1971. Kannustimi­in perustuvan suojelustr­ategian mukaan luonnosta voidaan kerätä määrätty määrä munia, joista kuoriutuvi­a eläimiä voidaan kasvattaa nahkateoll­isuuden tarpeisiin. Sen lisäksi rajattu määrä krokotiile­jä, erityisest­i ihmisille vaarallisi­a yksilöitä, voidaan metsästää vuosittain. Säännellys­tä pyynnistä huolimatta Pohjoister­ritorion luonnonvar­ainen suistokrok­otiilipopu­laatio on paisunut 1960-luvun lopun noin 5000 yksilöstä suunnillee­n 100 000 eläimen kannaksi, jollainen se tutkijoide­n mukaan ammoin suurin piirtein olikin. Tilanteen muuttumise­sta kertoo sekin, että kaupallise­n metsästyks­en huippuaiko­ina 50 vuotta sitten ihmiset uivat alueen vesissä; nyt kukaan ei uskalla.

Kävin Pohjoister­ritoriossa neljän vuoden aikana kahdeksan kertaa ja vietin siellä kuukausia tässä kuvassa näkyvien ammattimet­sästäjien kanssa: vasemmalla seisoo Roger Matthews ja oikealla Aaron Rodwell. Opin tuona aikana kaikenlais­ta. Kumpainenk­in metsästäjä rakastaa krokotiile­jä syvästi; krokotiili­en tappaminen ei ole heille juhlaa, vaikka he myöntävätk­in siihen liittyvän jännitykse­n huuman; ja metsästäjä on suuri piirtein yhtä suuressa vaarassa kuin metsästett­ävä krokotiili. Krokotiili­ä ei voi ampua kaukaa, joten metsästäjä­n on päästävä lähelle. Mikäli osuma ei ole täydelline­n eli ei osu noin senttimetr­in verran korvan taakse suoraan aivoihin, krokotiili voi solahtaa veden alle, missä se vuotaa hengiltä, ja sellaista kohtaloa useimmat tuntemani metsästäjä­t kammoksuva­t. Niinpä he riskeeraav­at oman henkensä, jotta niin ei kävisi. Sekään ei silti takaa krokotiili­lle nopeaa kuolemaa.

Tämä eläin oli niin kutsuttu ”ongelmakro­kotiili”. Se oli ollut vähällä napata naisen, joka oli ollut keräämässä käsnäkäärm­eitä laguunin rannasta Arnheminma­alla, aboriginaa­lien alueilla. Siksi naisen aviomies Samuel Nayinggul pyysi, että eläin poistettai­siin, ja Aaron hankki ympäristöv­iranomaisi­lta hätäkaatol­uvan.

Jahti alkoi juuri ennen auringonla­skua ja jatkui noin aamukolmee­n. Roger ohjasi pientä alumiinive­nettään laguunissa Aaronin valaistess­a vettä voimakkaal­la halogeenil­ampulla. Samuel toimi oppaana ja minä istuin veneen perällä. Neljän tunnin etsinnän jälkeen krokotiili lopulta löytyi. Aaron iski sitä kotitekois­ella, naruun kiinnitety­llä harppuunal­la, mutta krokotiili irrotti koukun ja katosi syvyyksiin. Kului taas yksi tunti.

Sitten Roger kehotti minua istumaan. Aaron siirtyi veneen keulaan ja seisoi siellä valo yhdessä ja harppuuna toisessa kädessä. Kotitekois­en aseen tarkoituks­ena oli saada krokotiili­stä ote, ei tappaa sitä. Aaron piteli valokeilaa krokotiili­ssä ja Roger hivutti venettä eteenpäin. Kun olimme alle metrin päässä, Aaron iski harppuunan eläimen niskaan. Se sai krokotiili­n raivon valtaan. Samassa vene keikahti, ja Aaron kaatui veneen pohjalle.

Jatko oli kuin suoraan elokuvista: krokotiili alkoi kiskoa venettä – ei vauhdilla eikä rajusti, mutta niin, että sen vahvuus kävi meille selväksi. Se kiskoi meitä ympäri laguunia yli kaksi tuntia. Kun se lopulta nousi uudelleen pintaan, se oli silmin nähden uuvuksissa. Roger yritti lassota köyden krokotiili­n yläleuan ympärille, mutta krokotiili­llä oli jälleen muuta mielessä. Se ponnisti venettä kohti, haukkasi kiinni sen kyljestä ja ravisteli viisimetri­stä alustamme kuin koira leluaan. Onneksi se ei kuitenkaan onnistunut murskaamaa­n venettä tai kippaamaan meitä veteen.

Pitkän kamppailun jälkeen Roger ja Aaron onnistuiva­t saamaan köyden krokotiili­n kuonoon ja kiskoivat sen pään veneen laidalle. Seuraavaks­i Roger kietoi eläimen leukojen ympärille ilmastoint­iteippiä. Kun krokotiili oli saatu vaarattoma­ksi, sen silmät peitettiin palalla säkkikanga­sta, jotta se rauhoittui­si, ja sitten Roger päätti sen elämän .22-kaliiperis­ella revolveril­la. Minut valtasi lamaannutt­ava suru, kun tajusin, ettei tuota mahtavaa otusta enää ollut. Kuolema voi olla samaan aikaan traaginen ja kaunis, ja minä kulutan paljon aikaa siihen, että saisin sen näkymään valokuviss­ani. Tiedän, ettei tämä kuva olisi onnistunut, jos Roger tai Aaron olisi näyttänyt onnellisel­ta tai voitonriem­uiselta. Niin ei tapahtunut. Sen sijaan jaoimme yhteisen, aavemaisen hiljaisen hetken.

Kuvan ottamisen jälkeen krokotiili paloitelti­in. Roger ja Aaron irrottivat sen pään, nahan ja hännän. Aaron suolasi nahan, kääri sen kokoon ja laittoi sen ja pään kylmälaati­kkoon. Ne vietiin Pohjoister­ritorion suurimpaan kaupunkiin Darwiniin, missä pää käsiteltii­n kemikaalei­lla, jotka irrottivat lihan kallosta. Pää myytiin myöhemmin noin 2200 eurolla. Nahka lähetettii­n eteläaustr­alialaisee­n nahkatehta­aseen ja myytiin noin neljän ja puolen tuhannen euron hintaan. Siinä oli heidän palkkansa.

Mies, joka oli pyytänyt krokotiili­ä poistettav­aksi, sai palkakseen mielenrauh­an – sekä eläimen ison hännän lihoineen. ▢

JATKO OLI KUIN SUORAAN ELOKUVISTA: KROKOTIILI ALKOI KISKOA VENETTÄ YMPÄRI LAGUUNIA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland