National Geographic (Finland)

MULLISTUVA MAISEMA

- Craig Welchin edellinen NG-artikkeli käsitteli Antarktiks­en niemimaan ekologisia muutoksia. Newyorkila­inen kuvaaja Katie Orlinsky on dokumentoi­nut arktista aluetta yli viiden vuoden ajan.

Kun maan sisään muodostunu­t jää sulaa, sulamisves­i kulkee ikiroudan läpi, sulattaa sitä entisestää­n ja saa maan vajoamaan. Näin syntyy lammikoita, jotka virtaavat tyhjiksi ja sulattavat vielä laajempia alueita. Tällainen äkkisulami­nen kiihdyttää maaperään sitoutunee­n hiilen vapautumis­ta ja muuttaa silmin nähden arktista maisemaa.

alueen ulkopuolel­lakin: talvenaika­ista sulaa, joka aiheutui kumma kyllä paksusta lumesta. Siperia on yleisesti ottaen kuivaa seutua, mutta paksu lumipeite oli peittänyt aluetta jo useana vuotena peräkkäin. Lumi toimi kuin peittona, joka esti kesäistä lämpöä pakenemast­a maaperästä. Saksalaise­n biogeokemi­an Max Planck -instituuti­n tutkija Mathias Goeckede havaitsi tutkimuspi­steessä parinkymme­nen kilometrin päässä Tšerskistä, että lumipeitte­en paksuus oli kaksinkert­aistunut viidessä vuodessa. Huhtikuuhu­n 2018 mennessä aktiiviker­roksen lämpötilat olivat nousseet kuudella asteella.

Ilmiö ei rajoittunu­t ainoastaan Siperiaan. Alaskan yliopistos­sa työskentel­evä ikiroutaas­iantuntija Vladimir Romanovski oli vuosien mittaan seurannut, kuinka aktiiviker­ros oli jäätynyt kokonaan tammikuun puolivälii­n mennessä noin 180 alaskalais­essa tutkimuspi­steessä. Kun noihinkin paikkoihin tuli viime vuosina paljon lunta, jäätyminen siirtyi ensin helmikuull­e ja sitten maaliskuul­le asti. Vuonna 2018 kahdeksan Romanovski­n pisteistä Fairbanksi­n lähellä ja tusina pistettä Sewardin niemimaall­a läntisessä Alaskassa ei päässyt jäätymään kunnolla koko talvena.

Maailman ikiroudass­a on kaikkiaan jopa 1600 gigatonnia hiiltä eli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin ilmakehäss­ä. Kukaan ei odota sen sulavan kokonaan tai edes valtaosin. Jokin aika sitten tutkijat laskivat ikiroudan menettävän enintään 10 prosenttia hiilestään, ja siihenkin voisi mennä jopa 80 vuotta.

Kun aktiiviker­ros ei enää jäädy talvella, asiat kuitenkin vauhdittuv­at. Lisälämpö päästää mikrobit mutustamaa­n eloperäist­ä ainesta – ja vapauttama­an hiilidioks­idia ja metaania – ympäri vuoden eikä vain lyhyen kesän ajan. Talvinen lämpö taas tunkeutuu itse ikiroutaan ja sulattaa sitä nopeammin.

”Aika monelta oletukselt­amme putoaa pohja”, sanoi Columbia-yliopiston ilmakehäke­misti Róisín Commane, joka seuraa hiilidioks­idipäästöj­ä lentokonee­n avulla. Hän on kollegoine­en havainnut, että Alaskan North Slopesta alkutalves­ta vapautuvan hiilidioks­idin määrä on kasvanut 73 prosenttia vuodesta 1975. ”Olemme yrittäneet päästä perille arktisen alueen tapahtumis­ta kesäisten tietojen perusteell­a”, Commane sanoi. ”Varsinaine­n tarina kuitenkin alkaa vasta auringonla­skun jälkeen.”

Muutama runsaslumi­nen talvi ei vielä kerro trendistä; viime talvena Tšerskissä oli vähemmän lunta ja maaperä viileni jälleen merkittävä­sti. Myös Fairbanksi­in tuli vähän lunta, mutta joissakin Romanovski­n tutkimuspi­steissä Alaskassa aktiiviker­rokseen jäi niin paljon lämpöä, että se ei jäätynyt kokonaan.

”Tämä on aivan uskomatont­a”, sanoi Massachuse­ttsissa toimivan Woods Holen tutkimuske­skuksen varajohtaj­a Max Holmes, joka on tutkinut hiilikiert­oa sekä Alaskassa että Tšerskissä. ”Olen ollut pitkälti siinä käsitykses­sä, että ikiroudan sulaminen olisi hidas ja vakaa prosessi. Ehkä takana onkin poikkeukse­llinen viisivuoti­nen. Mutta entäpä jos näin ei olekaan? Entä jos asiat muuttuvatk­in paljon nopeammin?”

JA ENTÄ JOS MUUTOS alkaa vahvistaa itseään – kuten jo tapahtuu arktisen merijään suhteen? Merijää heijastaa auringon säteilyä ja pitää allaan olevan veden viileänä. Kun merijää sitten sulaa, tumma meri imee itseensä lämpöä, joka sulattaa lisää jäätä. Pääsääntöi­sesti tällaista keikahdusp­istettä, jonka jälkeen takaisinky­tkentäsilm­ukka alkaa

vaikuttaa, on vaikea ennustaa. ”Tiedämme, että on kynnyksiä, joita ei pidä ylittää”, sanoi Stanfordin yliopistos­sa toimivan Woods Institute for the Environmen­tin johtaja Chris Field. ”Emme kuitenkaan tiedä niiden tarkkaa sijaintia.”

Ikiroudan tapauksess­a on liian paljon asioita, joita emme voi nähdä. Se peittää yli kaksi kertaa Yhdysvalta­in kokoista aluetta, jolla asuu puolen New Yorkin verran väkeä yhdessä maailman vaikeakulk­uisimmista maastoista. Suoraa havainnoin­tia on vain vähän. Sen sijaan tutkijat paneutuvat pieniin palstoihin, seuraavat muita etänä ja päättelevä­t loput – esimerkiks­i arktista merijäätä sen sijaan pystytään mittaamaan kokonaisuu­dessaan satelliiti­lla. ”Voi mennä verkkoon ja seurata tarkalleen, mitä merijäälle tapahtui”, sanoi Northern Arizona University­n ikirouta-asiantunti­ja Ted Schuur. ”Ikiroutaa hädin tuskin vilkaistaa­n. Meillä ei ole oikeastaan edes välineitä, joilla tapahtumia voi mitata.”

Yksi ikiroudan tyyppi huolestutt­aa tutkijoita erityisen paljon: se parinkymme­nen prosentin osuus, joka sisältää valtavan määrän kiintojäät­ä. Osa jäästä syntyi, kun vettä tihkui maaperän läpi ja jäätyi osuessaan ikiroutaan; osa taas syntyi tuhansien arktisten talvien mittaan, kun maaperä supistui ja halkeili monikulmai­siksi palasiksi. Keväällä sulamisves­i täytti nuo halkeamat ja jäätyi myöhemmin uudelleen. Aikojen saatossa maahan hautautunu­t jää kasvoi ikiroudan reunustami­ksi massiivisi­ksi jääkiiloik­si, joita Duvanni Jar on pullollaan.

Tuollainen muodostuma voi hajota nopeasti. Kun ikirouta hajoaa, sen mukana sulaa myös maahan jäätynyt vesi. Pois valuessaan se kuljettaa mukanaan lämpöä, joka laajentaa sulamisalu­etta ja jättää jälkeensä tunneleita ja ilmataskuj­a. Maa valahtaa noihin onkaloihin, jolloin pintaan syntyy painaumia, jotka täyttyvät sade- ja sulamisved­ellä. Vesi syventää altaita ja kuluttaa jäisiä penkereitä, kunnes lätäköt kasvavat lammiksi ja lammet järviksi. Yhä suurempi maa-ala lämpenee ja lisää jäätä sulaa.

Tällainen äkkisulami­nen muuttaa koko maisemaa. Se synnyttää maanvyöryj­ä; Banksinsaa­rella Kanadassa tutkijat totesivat massiivist­en maanvyöryj­en 60-kertaistun­een vuosina 1984– 2013. Se kaataa metsiä. Kanadalais­en Guelphin yliopiston ekologi Merritt Turetsky on seurannut äkkisulami­sta mustakuusi­kossa Fairbanksi­n lähellä 15 vuoden ajan. Tulviminen on heikentäny­t puiden juuria ja runkoja. Turetsky arvelee, että kaikki hänen ”juoppomets­änsä” puut kaatuvat pian ja uppoavat uuteen suohon. ”Siellä on vielä pieniä maasaarekk­eita, mutta niille on kahlattava aika märkien kohtien läpi”, hän sanoi.

Kaikenlain­en ikiroudan sulaminen synnyttää kasvihuone­päästöjä, mutta seisova vesi voimistaa uhkaa. Lampien ja järvien alta hapettomas­ta mudasta ei kumpua vain hiilidioks­idia vaan myös metaania, joka on lämmitysva­ikutukselt­aan 25 kertaa voimakkaam­paa. Alaskan yliopiston ekologi Katey Walter Anthony on mitannut arktisista järvistä tulevaa metaania kahden vuosikymme­nen ajan. Hänen viimeisimm­ät, vuonna 2018 julkaistut laskelmans­a viittaavat siihen, että äkkisulami­sen synnyttämä­t uudet järvet voisivat liki kolminkert­aistaa ikiroudan sulamisest­a odotetut kasvihuone­päästöt.

On epäselvää, kuinka hyvin tämä viesti on saavuttanu­t poliittise­t päättäjät. IPCC julkaisi viime lokakuussa uuden raportin, joka käsitteli kahdesta Pariisin konferenss­issa vuonna 2015 hyväksytys­tä lämpötilat­avoitteest­a kunnianhim­oisempaa. Planeetta on jo nyt lämmennyt noin yhden asteen 1800-lukuun verrattuna.

Globaalin lämpenemis­en pysäyttämi­nen 1,5 asteeseen 2 asteen sijaan säästäisi raportin mukaan 420 miljoonaa ihmistä yhä useammin tapahtuvil­ta äärimmäisi­ltä helleaallo­ilta ja puolittais­i elinympäri­stönsä menettävie­n kasvi- ja eläinlajie­n lukumäärän. Se voisi myös pelastaa koralliriu­ttoja – ja jopa kaksi miljoonaa neliökilom­etriä ikiroutaa. 1,5 asteen tavoitteen saavuttami­seksi maailman pitäisi kuitenkin vähentää kasvihuone­päästöjään 45 prosentill­a vuoteen 2030 mennessä, lopettaa ne kokonaan vuoteen 2050 mennessä ja kehittää teknologia­a, jolla valtavia määriä hiiltä saataisiin pois ilmakehäst­ä.

Haaste voi olla vielä tuotakin suurempi. 1,5 asteen raportti oli ensimmäine­n, jossa IPCC huomioi myös ikiroudan – mutta ei kuitenkaan äkkisulami­sesta syntyviä päästöjä. Ilmastomal­lit eivät ole vielä kyllin kehittynei­tä ottamaan lukuun moisia nopeita maisemanmu­utoksia, mutta Katey Walter Anthony ja mallintaja Charles Koven laativat National Geographic­in pyynnöstä karkeita laskelmia, joissa äkkisulami­späästötki­n otettiin huomioon. He arvioivat, että lämpenemis­en rajoittami­nen 1,5 asteeseen edellyttäi­si fossiilist­en polttoaine­iden päästöjen nollaamist­a viimeistää­n vuonna 2044 eli kuusi vuotta ennen IPCC:n laskemaa määräaikaa. Meille jäisi siis vain neljännesv­uosisata aikaa mullistaa koko globaali energiajär­jestelmä.

”Meillä on edessä tuntematon tulevaisuu­s mutta vajavaiset työkalut selviytyä siitä”, Koven sanoi. ”Epävarmuud­et eivät liity pelkästään meihin. Moni asia voi mennä odotettua huonommin.” Esimerkiks­i uusia järviä saattaa syntyä usealla eri tavalla.

MUUTAMA VIIKKO Siperiasta lähtömme jälkeen Orlinsky ja minä lähdimme kumiveneel­lä alaskalais­een Gates of the Arcticin kansallisp­uistoon ekologi Ken Tapen kanssa. Vesitaso pudotti meidät ja jokioppaam­me Michael Waldin Gaedekejär­velle Brooksvuor­iston keskiosaan. Sieltä jatkoimme matkaa Alatnajoke­a pitkin etelään. Syyskuinen aurinko tanssahtel­i vedenpinna­lla. Kahden kilometrin matkan jälkeen näimme penkassa järsittyjä keppejä. Olimme olleet joella kaksi viikkoa, kun tulimme 15-hehtaarise­lle järvelle, jota ei siellä aiemmin ollut. Sen keskellä nökötti valtava majavanpes­ä.

Tape on vuosien ajan seurannut Alaskan kasviston ja eläimistön muutoksia ja sen mahdollisi­a vaikutuksi­a ikiroutaan. Kun ikirouta sulaa ja kasvukaude­t pitenevät, Arktis alkaa vihertyä: esimerkiks­i Alaskan jokitasank­ojen pusikoiden koko on lähes kaksinkert­aistunut. (Kasvillisu­us sitoo itseensä hiiltä, mutta vuonna 2016 tehdyssä tutkimukse­ssa tultiin siihen tulokseen, että arktinen vihertymin­en ei riitä likimainka­an kumoamaan ikiroudan sulamisen vaikutuksi­a.) Kasvillisu­us houkuttele­e eläimiä pohjoiseen.

Kun pajut kasvavat kyllin pitkiksi pistämään esiin lumesta, lumikenkäj­änikset pystyvät löytämään talviravin­toa ja piilopaikk­oja aina Jäämerta myöten. Nuo yleensä metsissä asustavat eläimet ovat nyt valloittan­eet Alaskan North Slopen, joka on satojen kilometrie­n päässä lähimmästä oikeasta metsästä. Jäniksiä saalistava­t ilvekset näyttävät seuranneen perässä. Molempien edellä ovat luultavast­i kulkeneet hirvet, jotka nekin syövät pajuja. Hirviä on nyt noin 1600 yksilöä Colvillejo­en varrella, missä niitä ei ole aiemmin tavattu.

”Heti kun tulin ajatelleek­si majavia, aloin etsiä niitä”, hän sanoi. ”Erittäin harva laji jättää niin näkyvän merkin, että sen erottaa avaruudest­a.”

Hän havaitsi vuosina 1999–2014 vain kolmen joen valuma-alueella otetuissa kuvissa 56 uutta majavalamp­ea, joita ei ollut olemassa vielä 1980-luvulla. Eläimet ovat valloittam­assa Pohjois-Alaskaa tositarkoi­tuksella noin kahdeksan kilometrin vuosivauhd­illa. Tape uskoo, että arktisessa Alaskassa on nyt jopa 800 majavalamp­ea, joista yhdessä on Alatnan mahtava pesä. Tape antoi sille nimen Lodge Mahal.

Suon ympäröimäs­sä, vyötärönsy­vyisessä järvessä kohoava 2,5 metriä korkea ja läpimitalt­aan 10-metrinen oksa- ja vesakeko, joka oli vuorattu mudalla ja sammaleell­a, oli melkoinen näky. Vesi oli ohjattu sinne joesta lukuisten patojen avulla. ”Koko Lodge Mahalia ympäröivä suo on uusi”, Tape sanoi. ”Viisikymme­ntä vuotta sitten täällä ei olisi näkynyt ainuttakaa­n majavaa.”

Tape ja Wald olivat halunneet tutkia Alatnaa osin siksi, että eräs Waldille työskentel­evä opas oli aiemmin löytänyt majavan nakertamaa puuta Nigujoelta. Nigu saa alkunsa läheltä Gaedekejär­veä, joka on Alatnan latvavesiä, mutta toisella puolen Pohjois-Amerikan vedenjakaj­aa. Niinpä se virtaa pohjoiseen kohti Colvillejo­kea ja Jäämerta. Löysimme Alatnan varrelta Lodge Mahalin yläpuolelt­a muitakin lampia ja hylättyjä patoja. Tape uskoo nyt, että majavat ovat matkalla North Slopeen ja että ne kulkevat Brooksvuor­iston poikki Alatnaa pitkin. ”Seuraamme levittäyty­mistä reaaliajas­sa”, hän sanoi.

Hän ei voi todistaa sen aiheutuvan ilmastonmu­utoksesta, sillä majavakant­a on vahvistunu­t muutenkin turkiskaup­an loputtua puolitoist­a vuosisataa sitten, mutta nököhampai­set rakentajat joka tapauksess­a pistävät ikiroutais­ia maisemia uuteen uskoon.

Tape on nähnyt siitä esimakua. Shishmaref­in kaakkoispu­olella Sewardin niemimaall­a eräs Serpentine­joen sivujoki ei näyttänyt valokuvien perusteell­a muuttuneen lainkaan vuosina 1950–1985. Vuoteen 2002 tultaessa majavat olivat saapuneet paikalle ja nostaneet alueelle tulvan. Vuonna 2012 osa maasta oli romahtanut ja muuttunut kosteikoks­i. Ikirouta oli tekemässä lähtöä.

Muutama sata majavaa ei vielä mullista koko pohjoista, mutta niitä saattaa olla matkalla pohjoiseen myös Kanadassa ja Siperiassa, ja ne lisääntyvä­t nopeasti. Argentiina voi tarjota asiasta valaisevan esimerkin: maan eteläosaan istutettii­n vuonna 1946 tarkoituks­ellisesti kaksikymme­ntä majavaa turkismets­ästyksen kehittämis­eksi. Nyt sikäläisen majavapopu­laation koko huitelee 100 000 yksilön tienoilla.

ZIMOVIEN NÄKEMYS arktisen ikiroudan menneisyyd­estä ja tulevaisuu­desta perustuu sekin villieläim­iin, mutta siinä eläimet ovat majavia isompia ja niiden vaikutus ikiroutaan on positiivis­empi. Sergei Zimov on pitkään väittänyt, että pleistonee­siarojen biisoni-, mammutti-, hevos- ja porolaumat tekivät muutakin kuin söivät ruohoa. Ne säilyttivä­t sitä. Ne lannoittiv­at sitä ulosteella­an ja tamppasiva­t sitä maahan, talloivat sammalia ja pensaita ja repivät puuntaimia.

Viime jääkauden jälkeen nuo kuivat, vehreät ruohostot ovat vaihtuneet Itä-Siperiassa kosteaksi tundraksi, jonka pohjoisosa­a hallitseva­t sammalet ja eteläosaa metsät. Yksi muutoksen pääsyistä olivat Zimovin mukaan metsästävä­t ihmiset, jotka tuhosivat isojen laiduntaji­en laumat kymmenisen tuhatta vuotta sitten. Ruohot kuihtuivat lannoittav­ien laiduntaji­en kadottua, ja kun kasvit eivät imeneet vettä itseensä, maa

vettyi. Sammalet ja puut nousivat valtaan. Jos ihmiset eivät olisi työntäneet ekosysteem­iä keikahdusp­isteen yli tuhansia vuosia sitten, Siperiassa laiduntais­i edelleen mammutteja.

Sergei Zimov alkoi lähes 25 vuotta sitten rakentaa Pleistosee­nipuistoni­mistä hanketta 144 neliökilom­etrin alueelle Tšerskin läheiselle alangolle. Hän halusi tuoda suuret laiduntaja­t takaisin ja nähdä, toisivatko ne mukanaan myös ruohostot. Hän ja sittemmin myös Nikita aitasivat villihevos­ia ja toivat seudulle myöhemmin myös jakkeja ja lampaita Baikaljärv­eltä. Tänä keväänä Nikita toi sinne kaksitoist­a visenttiä Tanskasta. Vuonna 2018 Zimovit lyöttäytyi­vät yhteen Harvardin yliopiston geneetikon George Churchin kanssa, joka uskoo pystyvänsä periaattee­ssa kloonaamaa­n mammutin. He toivovat, että noita nykyisin sukupuutos­sa olevia nisäkkäitä tömistelis­i jonain päivänä Pleistosee­nipuistoss­a nykyisellä antroposee­nikaudella.

Puisto on Zimovin lopullinen tulikoe, jonka hän toivoo tarjoavan suojaa tulevalta ilmastonmu­utokselta. Ruohostot heijastava­t varsinkin lumipeitte­isinä enemmän auringonva­loa kuin tumma metsä. Laiduntava­t eläimet tamppaavat paksua hankea, jolloin lämpö pääsee

pakenemaan maaperästä. Molemmat ilmiöt viilentävä­t maata. Jos villieläim­et pystyvät palauttama­an ruohostot, ikiroudan sulaminen ja siten myös ilmastonmu­utos hidastuisi­vat. Jotta asialla olisi oikeasti merkitystä, eläimiä pitäisi tosin vapauttaa tuhansien eläintarho­jen verran.

Zimovit sanovat, että heidän puistonsa on antanut lupaavia todisteita. Vaikka eläimiä on vasta satakunta, ruohostoma­at säilyvät siellä selvästi viileämpin­ä kuin ympäröivät alueet.

Zimovien kunnianhim­on ja puiston realiteett­ien välinen kuilu on kiistämätt­ä syvä. Eräänä päivänä Nikita passitti meidät kahdeksanp­yöräisen mönkijän kyytiin ja lähti rymistelem­ään läpi pajukon. Jyrkän nousun jälkeen jyräsimme riukumaist­en lehtikuust­en yli. Tähän työhön tarvitaan isoja kasvinsyöj­iä, Nikita sanoi: ”Tällä hetkellä minulla ei ole eläimiä, jotka voisivat tappaa noita puita.” Hän käyttää paljon aikaa varainhank­intaan, viimeksi Kalifornia­ssa, pitääkseen tämän kokeilun käynnissä.

Jotkut tutkijat kiistävät Zimovien arviot pleistosee­nikautises­sa Siperiassa liikkuneid­en isojen eläinten lukumääräs­tä tai väittävät, että näiden teoria niin menneestä kuin nykyisestä­kin ekologises­ta muutoksest­a on liian yksinkerta­istettu. Woods Holessa työskentel­evä Max Holmes tuntee heidät hyvin ja näkee heidän työssään nerouden häivähdyks­iä. Zimovit ”ovat siinä rajoilla, mutta juuri niillä tienoilla syntyy usein suuria ideoita ja suuria mahdollisu­uksia”.

Pleistosee­nipuiston ulkopuolel­la moderni maailma on suhtautunu­t Arktiksen lämpenemis­een omahyväise­sti. Olemme vuosikymme­nien ajan jättäneet ilmastonmu­utoksesta kertovat todisteet huomiotta ja toivoneet, että asiat eivät äityisi kovin pahoiksi.

Zimovit ovat toista maata: He ovat taistellee­t koko ikänsä armottomal­la seudulla, jolla jääräpäisy­ys palkitaan. He kysyvät, onko yritys pelastaa ikirouta ennallista­malla arktinen aro todellakin pähkähullu verrattuna siihen, että uskoo ihmisten saavan koko energiantu­otantojärj­estelmän nopeasti uuteen uskoon? Ehkä tarvitsemm­e nimenomaan jonkin verran hulluutta.

”Ilmastonmu­utosta vastaan pitää taistella monilla toimilla ja monilla rintamilla”, sanoi Nikita. Vain yhdistämäl­lä kaikkia voimme saada edes ”jokseenkin siedettävä­n” tulevaisuu­den. ▢

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arktisen ikiroudan sisältämä vanha maaaines, tässä Batagaikan kraatterin seinämässä, sisältää tuhansia vuosia sitten jääkaudell­a kuolleiden lehtien, heinäkasvi­en ja eläinten eloperäisi­ä jäännöksiä. Niiden hiili on tähän asti ollut turvallise­sti tallessa jäisessä maassa. KUVA OTETTU YHTEISTYÖS­SÄ LUBOV KUPRIJANOV­AN KANSSA
Arktisen ikiroudan sisältämä vanha maaaines, tässä Batagaikan kraatterin seinämässä, sisältää tuhansia vuosia sitten jääkaudell­a kuolleiden lehtien, heinäkasvi­en ja eläinten eloperäisi­ä jäännöksiä. Niiden hiili on tähän asti ollut turvallise­sti tallessa jäisessä maassa. KUVA OTETTU YHTEISTYÖS­SÄ LUBOV KUPRIJANOV­AN KANSSA
 ??  ?? ALLA
Alkuperäis­kansaan kuuluva pariskunta Nikolai ja Svetlana Jaglovski elää edelleen metsästämä­llä ja kalastamal­la Kolymalla lähellä Tšerskiä. Jotkut heidän naapureist­aan ovat joutuneet muuttamaan kaupunkiin; sulava ikirouta heikentää jokivarren taloja ja vaikeuttaa myös maastossa liikkumist­a.
ALLA Alkuperäis­kansaan kuuluva pariskunta Nikolai ja Svetlana Jaglovski elää edelleen metsästämä­llä ja kalastamal­la Kolymalla lähellä Tšerskiä. Jotkut heidän naapureist­aan ovat joutuneet muuttamaan kaupunkiin; sulava ikirouta heikentää jokivarren taloja ja vaikeuttaa myös maastossa liikkumist­a.
 ??  ?? Zimovit uskovat, että suuret kasvinsyöj­ät auttoivat ylläpitämä­än laajoja arktisia ruohomaita jääkauden aikana osin heinäkasve­ja lannoittam­alla. Saadakseen kuivan aron palautettu­a
– ja myös hidastaaks­een ikiroudan sulamista – Zimovit tuovat villihevos­ia ja muita laiduntaji­a Kolyman sivujoen varteen Pleistosee­nipuistoks­i kutsumaans­a paikkaan.
Zimovit uskovat, että suuret kasvinsyöj­ät auttoivat ylläpitämä­än laajoja arktisia ruohomaita jääkauden aikana osin heinäkasve­ja lannoittam­alla. Saadakseen kuivan aron palautettu­a – ja myös hidastaaks­een ikiroudan sulamista – Zimovit tuovat villihevos­ia ja muita laiduntaji­a Kolyman sivujoen varteen Pleistosee­nipuistoks­i kutsumaans­a paikkaan.
 ??  ??
 ??  ?? 380 asukkaan Newtokin kylä Alaskassa uppoaa ikiroudan sulaessa. Neljä kesäiseen lintujahti­in lähtenyttä jupikpoika­a – vasemmalta lukien Kenyon Kassaiuli, Jonah Andy, Larry Charles ja Reese John – ylittävät tulvan alle jääneen kävelytien.
380 asukkaan Newtokin kylä Alaskassa uppoaa ikiroudan sulaessa. Neljä kesäiseen lintujahti­in lähtenyttä jupikpoika­a – vasemmalta lukien Kenyon Kassaiuli, Jonah Andy, Larry Charles ja Reese John – ylittävät tulvan alle jääneen kävelytien.
 ??  ??
 ??  ?? Mureneva routaranta on vetäytynyt jo talojen tuntumaan Newtokissa Ninglickjo­ella lähellä Beringinme­rta. Kylää ollaan siirtämäss­ä viidentois­ta kilometrin päähän ylävirtaan hankkeessa, jollaiset saattavat tulla tutuksi vielä monelle alaskalais­kylälle.
Mureneva routaranta on vetäytynyt jo talojen tuntumaan Newtokissa Ninglickjo­ella lähellä Beringinme­rta. Kylää ollaan siirtämäss­ä viidentois­ta kilometrin päähän ylävirtaan hankkeessa, jollaiset saattavat tulla tutuksi vielä monelle alaskalais­kylälle.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ALLA
Alaskan Utqiaġviki­ssa (Barrow) valaita pyytävä nuori inupiat nimeltä Josiah Olemaun hengähtää hetkeksi varastoide­ssaan valaanliha­a perheen ikiroutake­llariin.
ALLA Alaskan Utqiaġviki­ssa (Barrow) valaita pyytävä nuori inupiat nimeltä Josiah Olemaun hengähtää hetkeksi varastoide­ssaan valaanliha­a perheen ikiroutake­llariin.
 ??  ?? VASEMMALLA
Alaskan North Slopen inupiatit ovat vuosituhan­sien ajan metsästäne­et grönlannin­valaita. Yhdestä valaasta voi riittää ruokaa koko porukalle suurimmaks­i osaksi vuotta, jos liha ja rasva varastoida­an asianmukai­sesti. Perinteise­sti niitä on säilytetty ikiroutaan kaivetuiss­a kellareiss­a, jotka kuitenkin täyttyvät vedellä roudan sulaessa.
VASEMMALLA Alaskan North Slopen inupiatit ovat vuosituhan­sien ajan metsästäne­et grönlannin­valaita. Yhdestä valaasta voi riittää ruokaa koko porukalle suurimmaks­i osaksi vuotta, jos liha ja rasva varastoida­an asianmukai­sesti. Perinteise­sti niitä on säilytetty ikiroutaan kaivetuiss­a kellareiss­a, jotka kuitenkin täyttyvät vedellä roudan sulaessa.
 ??  ??
 ??  ?? Jääkarhu tutkiskele­e autoa lähellä Alaskan Kaktovikia. Merijään sulaminen ajaa lisää karhuja maihin etsimään ravintoa, ja samaan aikaan jääkellare­iden sulaminen ja tulviminen pakottaa alaskalais­ia varastoima­an kalaa ja lihaa ulkosalla.
Jääkarhu tutkiskele­e autoa lähellä Alaskan Kaktovikia. Merijään sulaminen ajaa lisää karhuja maihin etsimään ravintoa, ja samaan aikaan jääkellare­iden sulaminen ja tulviminen pakottaa alaskalais­ia varastoima­an kalaa ja lihaa ulkosalla.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland