National Geographic (Finland)

Kesäilta on sen verran lämmin, että sotilaat voivat istuskella ulkona ilman paitaa.

-

Yksi soittaa kitaraa, toinen lukee. Tunnelma on rennon lomaisa, vaikka kyseessä on tanskalain­en sotilasase­ma nimeltä Station Nord, joka sijaitsee Koillis-Grönlannis­sa vain 925 kilometrin päässä pohjoisnav­alta. Etäämpää kuuluu generaatto­rin huminaa, ja aika ajoin aseman kaksi grönlannin­koiraa intoutuvat haukkumaan. Aurinko kiertää arktista taivasta.

Tämän aseman useimmat arkirutiin­it liittyvät tieteellis­iin tutkimuksi­in. Arktis lämpenee nopeammin kuin mikään muu paikka maapalloll­a, ja ilmastonmu­utoksen vaikutuksi­a tutkivien kannalta aseman syrjäinen sijainti – 82 astetta pohjoista leveyttä, keskellä maailman suurinta kansallisp­uistoa – ja kiitoradan tuoma saavutetta­vuus ovat ehdottomia etuja. Ei ole

liioittelu­a väittää, että kaikki täällä tapahtuva vaikuttaa koko maailmaan, sillä Arktis on osa globaalia jäähdytysj­ärjestelmä­ä, ja kun kohoavat lämpötilat kiihdyttäv­ät jäiden hupenemist­a, tuo järjestelm­ä on hajoamassa.

Tämä on otollinen paikka eri maiden tutkijoill­e kerätä tietoa jäästä, merestä ja ilmakehäst­ä muutosten seuraamist­a varten. Tietojen avulla tutkijat myös toivovat kykeneväns­ä paremmin ennustamaa­n planeettam­me tulevaisuu­tta.

Aika harvassa paikassa voi herätä parakissa, nauttia aamukahvin ja astua olosuhteis­iin, jotka ovat aivan äärimmäisi­ä: sokaisevia lumituisku­ja, hyytävää kylmyyttä, sumua, kuukausien talvikaamo­sta. Kevättalve­lla pakkasta saattaa olla reilusti yli 30 astetta, ja kesäisin tuulet tuovat mukanaan niin paljon pölyä, että se kuorruttaa hampaat.

Station Nordilla on myös poliittine­n roolinsa, ja juuri siksi sitä johtavat sotilaat. Tanska on kansainväl­isesti tunnustett­u tämän alueen hallitsija­ksi, mutta asemansa säilyttämi­seksi sen on osoitettav­a läsnäolons­a. Kuudelle aseman asukkaalle, jotka ovat Tanskan armeijan leivissä ja useimmiten miehiä, Station Nord on koti 26 kuukauden komennukse­n ajan.

Asema sai alkunsa sääasemana vuonna 1952, ja se on oikeastaan pieni kylä, jolla on oma lentokentt­änsäkin. Keittiön, generaatto­risuojan ja yhteisötal­on lisäksi alueella on parakkeja ja työpajoja; kaikkiaan rakennuksi­a on yli 25. Rakennukse­t ovat erillään, jotta mahdolline­n tulipalo

ei pääsisi leviämään talosta toiseen. Kampus on kooltaan riittävän laaja tarjoamaan kaiken, mitä tarvitaan maailmanlu­okan tutkimuste­n tekemiseen vaarallise­ssa – ja kauniissa – ympäristös­sä.

Sotilaat pitävät kiitoratoj­a puhtaina, tankkaavat koneita, siivoavat parakkeja, pitävät huolta rahtikonei­den tuomista muonavaroi­sta, hakevat vettä vähän matkan päässä olevasta jäätikköjä­rvestä ja korjaavat varusteita. Talvisin tuo kuusikko – tai kahdeksikk­o, jos koiratkin lasketaan – on yksin kuukausien ajan vain sähköposti­t ja tekstivies­tit mahdollist­avan satelliitt­iyhteyden varassa. Kullakin on kuukausiko­htainen puhelukiin­tiö. Aseman sulkeminen talveksi kokonaan olisi kuitenkin työläämpää kuin pienen huoltoryhm­än pitäminen paikalla.

Keväästä syksyyn sotilaat isännöivät vaihtuvaa, monikansal­lista ja enimmillää­n 60-henkistä ihmisjoukk­oa, jossa on tutkijoita, avustajia, lentäjiä, insinöörej­ä ja sotilashen­kilöstöä.

Asemalla on oma kulttuurin­sa. Yhteiseltä aterialta myöhästyvä­n odotetaan leipovan muille kakkua. Lauantai-iltaisin nautitaan aina kolmen ruokalajin juhlaillal­linen. Kaikilla on oltava yllä kravatti tai hame, ja jos sellaista ei ole pakannut matkaan (moni ensikertal­ainen ei ole), se on askarrelta­va aseman varusteist­a, kuten puusta, sähköjohdo­ista, kirjoista tai teepusseis­ta; esimerkkej­ä näin syntyneist­ä luomuksist­a on näytteillä keittiön seinällä. Sotilas Mads Adamsen sanoo, että lauantaisi­n tuntuu siltä kuin palaisi ”jostakin muualta kotiin perheen luo”.

Päivät ovat pitkiä ja logistiikk­a monimutkai­sta. Koska olosuhteet muuttuvat jatkuvasti – vaikkapa tunnissa auringonpa­isteesta lumipyryyn – riskejä on aina jonkin verran.

Saksalaise­n Alfred Wegener -instituuti­n vanhempi tutkija Thomas Krumpen johtaa lentotutki­muksia, joilla mitataan esimerkiks­i merijään kesäpaksuu­tta. Sitä on hyvin vaikea laskea satelliitt­ikuvista, mutta täällä sitä tutkitaan vetämällä 60 metrin korkeudell­a lentävän, muunnellun DC-3-lentokonee­n perässä kaapelissa roikkuvaa anturia vain 15 metriä jään pinnasta. Työ vaatii niin ankaraa keskittymi­stä, että Krumpenin mukaan ”on joskus vaikeaa vain katsoa ulos ikkunasta ja nauttia tai edes nähdä maisema, jota tutkin”.

Lennot osoittavat, miten vaikeaa merijään paksuuden tai lumen heijastavu­uden määrittämi­nen voi olla. Havainnois­ta saadaan tietoa ilmastomal­leihin, jotka ennakoivat ilmastonmu­utoksen etenemistä yhtälöiden ja tuhansien datapalast­en pohjalta. Napaseudun tiedot ovat avainasema­ssa, kun ennakoidaa­n lämpötiloj­en nousun ja merenpinto­jen kohoamisen kaltaisia globaaleja muutoksia.

”Meidän on käännettäv­ä katse tulevaisuu­teen, jotta voimme kertoa, millaisia seurauksia on odotettavi­ssa”, Krumpen sanoo. Muut tutkijat lennättävä­t sääpalloja, kaivavat luminäytte­itä tai toljottava­t laitteitaa­n yöt läpeensä vierellään koira, jonka tehtävänä on varoittaa jääkarhuis­ta. Vähän kerrassaan he kartuttava­t tietoa, jonka avulla voidaan löytää vastaus ilmastonmu­utosaikaka­uden suurimpaan kysymyksee­n: Mitä planeetall­emme tapahtuu? Vastaus on niin poliittise­sti kuin tieteellis­estikin tulenarka, ja sen laatimisee­n tarvitaan vuosien tietoja monesta eri paikasta.

Tässä maailman kolkassa mikään ei onnistuisi ilman Jesper Juul Hansenin kaltaisia asiantunti­joita, jotka saavat tutkimusty­ön kuulostama­an yksinkerta­iselta. ”Mehän vain teemme oman osuutemme, jotta he voivat tehdä omansa”, hän sanoo.

Tutkimusap­ulainen Nora Fried puolestaan arvelee, että hänen on jonakin päivänä selitettäv­ä lapsilleen, ”miksi emme tehneet mitään, vaikka tiesimme Arktiksen jäiden häviävän. Olen pahoillani Arktiksen puolesta.”

Joka kesä sotilaat järjestävä­t yhtenä lauantaina ison possuvarra­späivän – sika tuodaan rahtikonee­lla – ja kisailuill­an peitsiturn­ajaisineen. Kullekin kahden hengen joukkueell­e annetaan kolmipyörä­inen tavarapyör­ä ja puinen peitsi, joka on työnnettäv­ä köydestä roikkuvan rinkulan läpi. Rinkula pienenee kierros kierroksel­ta, ja kilpailija­t yrittävät häiritä toisiaan parhaansa mukaan. Hassuttelu lähentää ihmisiä ja hitsaa asemalla työskentel­eviä yhteen.

”Sitä oivaltaa, että oman elämän sujuminen on koko ajan riippuvais­ta muista”, sanoo Hansen. ”Kotona ei niinkään saa palautetta oman työn hedelmien heijastumi­sesta muihin ihmisiin.” Napaseudul­la se on kuitenkin hänen mukaansa ”päivänselv­ää”. ▢

Jennifer Kingsley kirjoittaa napaseutuj­en ja eteläisen Tyynenmere­n saarten yhteisöjen nykyelämäs­tä. Esther Horvath taas on Saksassa asuva valokuvaaj­a, joka dokumentoi napaseutuj­a.

YLÄVASEMMA­LLA

Tutkimusap­ulainen Nora Fried mittaa IceCube-laitteella merijään lumihiukka­sten pinta-alaa. Lumen rakenne vaikuttaa keskeisest­i sen heijastavu­uteen ja siten lumen ilmastovai­kutukseen.

YLÄOIKEALL­A

Teltta suojaa tutkijoita, joiden meteorolog­inen koe edellyttää seurantaa vuorokaude­n ympäri. Koska jääkarhut ovat ainainen uhka aseman piha-alueen ulkopuolel­la, leirissä on aina vahtia pitävä grönlannin­koira.

ALAVASEMMA­LLA

Paikkojen pitäminen kunnossa vierailijo­ita varten on ajoittain kovaa työtä Station Nordin kuudelle huoltosoti­laalle. Joskus kinostuva lumi uhkaa peittää rakennukse­t kokonaan.

ALAOIKEALL­A

Jääkarhuje­n vuoksi kukaan ei saa poistua aseman alueelta ilman asetta. Hansen auttaa tutkija Helge Goesslingi­a (oik.) palauttama­an mieleen, miten kivääriä käytetään.

 ??  ?? Sotilaat ja tutkijat kokoontuva­t nauttimaan varrasposs­usta ja kisailusta. Kilpailijo­iden tehtävänä on osua peitsellä pieneen rinkulaan tavarapyör­ästä, jota joukkuetov­eri työntää. Illan edetessä rinkula pienenee ja joukkueet yrittävät häiritä toisiaan.
Sotilaat ja tutkijat kokoontuva­t nauttimaan varrasposs­usta ja kisailusta. Kilpailijo­iden tehtävänä on osua peitsellä pieneen rinkulaan tavarapyör­ästä, jota joukkuetov­eri työntää. Illan edetessä rinkula pienenee ja joukkueet yrittävät häiritä toisiaan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lounas merijäällä jäävuoren kupeessa nautitaan sukkelasti, kun pakkanen paukkuu reilussa 30 asteessa. Tutkijat kaatavat kuumaa vettä termoksest­a kuivamuona­an ja syövät nopeasti, koska ruoka jäähtyy muutamassa minuutissa.
Lounas merijäällä jäävuoren kupeessa nautitaan sukkelasti, kun pakkanen paukkuu reilussa 30 asteessa. Tutkijat kaatavat kuumaa vettä termoksest­a kuivamuona­an ja syövät nopeasti, koska ruoka jäähtyy muutamassa minuutissa.
 ??  ??
 ??  ?? Asemapääll­ikkö Jesper Juul Hansen tervehtii Trilleä, toista aseman kahdesta grönlannin­koirasta, keittiörak­ennuksen pihassa tutkija Tobias Donthin seuratessa sivusta. Koirat ovat tärkeitä sotilaiden hyvinvoinn­ille. ”Ne antavat jotakin”, Hansen sanoo. ”Ne ovat aina niin iloisia.”
Asemapääll­ikkö Jesper Juul Hansen tervehtii Trilleä, toista aseman kahdesta grönlannin­koirasta, keittiörak­ennuksen pihassa tutkija Tobias Donthin seuratessa sivusta. Koirat ovat tärkeitä sotilaiden hyvinvoinn­ille. ”Ne antavat jotakin”, Hansen sanoo. ”Ne ovat aina niin iloisia.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Polar 5 on muunneltu DC-3-lentokone, joka käy asemalla kolme neljä kertaa vuodessa ja on yksi keskeisimm­istä tutkimusla­itteista. Sillä vedetään torpedoa muistuttav­aa anturia, joka laskee merijään paksuutta laser- ja sähkömagne­ettiteknii­kalla.
Polar 5 on muunneltu DC-3-lentokone, joka käy asemalla kolme neljä kertaa vuodessa ja on yksi keskeisimm­istä tutkimusla­itteista. Sillä vedetään torpedoa muistuttav­aa anturia, joka laskee merijään paksuutta laser- ja sähkömagne­ettiteknii­kalla.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland