National Geographic (Finland)

ARKA KOREILIJA

- KUVA: MUNMUN DHALARIA —PATRICIA EDMONDS

KASHMIRINT­RAGOPAANI on harvinaine­n, arka ja katseita kartteleva lintu. Koiraiden näyttävyyd­elle vetää vertoja vain niiden löytämisen vaikeus. Intian Himachal Pradeshin osavaltios­sa, missä niitä elää luonnonvar­aisena kenties 3300 yksilöä, laji tunnetaan nimellä jujurana, lintujen kuningas.

Munmun Dhalaria kuvasi dokumentti­a jujuranois­ta vuosina 2017– 2018. Yksi koiras tuli kerran Dhalarian piilokojun lähelle koreana oranssissa kauluksess­aan ja valkotäplä­isessä, mustassa viitassaan. Ensin se etsiskeli ruokaa, sitten se pomppasi kivelle ja alkoi huudella naaraille kutsuja ja kilpailijo­ille varoituksi­a. National Geographic­in nimikkotut­kija Dhalaria kuvasi lintua 35 minuuttia, mikä on yksi pitkäkesto­isimmista vahvistetu­ista jujuranaha­vainnoista luonnossa.

Varsinaise­sta parittelus­ta on nähty vain satunnaisi­a vilauksia tämän fasaanin sukulaisla­jin ainoassa tarhakasva­ttamossa Himachal Pradeshiss­a. Koiras hakeutuu naaraan viereen ja esittelee päänsä sinisiä sarvia, komeaa pyrstöviuh­kaa ja sateenkaar­en väreissä hehkuvaa helttaa. Kiihkon huipulla se sukeltaa pois näkyvistä, ponkaisee takaisin, syöksyy naaraan päälle – ja ne parittelev­at 10 sekuntia. Ripeä toiminta tuottaa tulosta. 6–8 seuraavan viikon kuluessa naaras munii 3–5 munaa ja alkaa hautoa niitä. Tarhalinnu­t muodostava­t reservin lajille, joka hupenee luonnosta. Tarhassa on reilut kolmekymme­ntä lintua, joista osa on tarkoitus palauttaa luontoon vuonna 2020.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland