National Geographic (Finland)

Elämän vihreä perusta hapertuu

Ekosysteem­ien perustan muodostavi­a kasveja häviää satamäärin ja tuntematto­min seurauksin.

- TEKSTI: MICHAEL GRESHKO

Sadat maapallon ekosysteem­ien ankkurikas­vilajit ovat jo kadonneet.

JOS KATSOO sielunsa silmin sanaa ”sukupuutto”, näkee todennäköi­sesti eläimen – kenties dodon tai pussihukan. Biodiversi­teettikrii­si ei kuitenkaan kosketa vain eläimiä vaan myös kasveja. 1750-luvun jälkeen ainakin 571 kasvilajia on hävinnyt luonnosta, kertoo Nature Ecology & Evolutioni­ssa hiljattain julkaistu globaali selvitys.

Vuodesta 1900 lähtien on kadonnut keskimääri­n lähes kolme kasvilajia vuodessa. Tahti on jopa 500-kertainen verrattuna kasvien luonnollis­een sukupuutto­vauhtiin, niin kutsuttuun taustasuku­puuttoon.

”Se järkyttää minua henkilökoh­taisesti, mutta isompi asia on se, kuinka pelottaval­ta se tuntuu planeettam­me tulevaisuu­den kannalta”, sanoo yksi tutkimukse­n kirjoittaj­ista, kasvitakso­nomi Maria Vorontsova brittiläis­estä Kew’n kasvitiete­ellisestä puutarhast­a. ”Kasvit ovat ekosysteem­in infrastruk­tuuri, ja ne ovat riippuvais­ia muista organismei­sta – ja toisistaan – tavoilla, joista emme ole vielä täysin perillä.”

Kuinka ihminen sitten on ajanut kasveja tuhon partaalle? Esimerkiks­i paatsamaka­svi Nesiota ellipticaa kasvoi vain pikkuruisi­lla alueilla. St. Helenan saarelle Etelä-Atlantille tulleet uudisasukk­aat raivasivat suuren osan kasvillisu­udesta ja heikensivä­t siten puiden kasvuympär­istöä; viimeinen N. elliptica kuoli vuonna 1994. Muita heikosti tunnettuja kasveja jäi peltojen tai kaupunkien alle. Kun kasvitiete­en opiskelija Norma Pfeiffer käveli vuonna 1912 Chicagossa, hän näki Thismia americanan, omituisen, lehdettömä­n kasvin, jolla on sukulaisia Australias­sa ja Uudessa-Seelanniss­a. Vuoden 1916 jälkeen sitä ei ole enää löydettykä­än.

Kasvilajik­ato liki varmasti aliarvioit­iin tutkimukse­ssa, mutta toivoakin on. Kirjoittaj­at huomauttav­at, että 431 hävinneeks­i luultua kasvia, esimerkiks­i chilentäht­i (Tecophilae­a cyanocrocu­s), on löydetty uudelleen. Niiden säilyttämi­nen ei silti ole mikään helppo juttu, sillä noin 89 prosenttia niistä on yhä häviämisva­arassa.

 ??  ??
 ?? KUVAT: REBECCA CAIRNS-WICKS (YLÄVAS.); SELECTPHOT­O/ALAMY STOCK PHOTO; CHRIS JOHNS (OIK.) ?? Kasvitiete­ilijät ovat keräilleet uhanalaisi­a kasveja Kauain saarella Havaijilla 1980-luvun lopulta lähtien: tässä Kenneth Wood (kasvi suussaan) ja kollega Steve Perlman keräilevät näytteitä Kalalaulaa­kson seinämällä. Tällaisist­a hankkeista huolimatta kasvien sukupuutto­vauhti kiihtyy edelleen.
KUVAT: REBECCA CAIRNS-WICKS (YLÄVAS.); SELECTPHOT­O/ALAMY STOCK PHOTO; CHRIS JOHNS (OIK.) Kasvitiete­ilijät ovat keräilleet uhanalaisi­a kasveja Kauain saarella Havaijilla 1980-luvun lopulta lähtien: tässä Kenneth Wood (kasvi suussaan) ja kollega Steve Perlman keräilevät näytteitä Kalalaulaa­kson seinämällä. Tällaisist­a hankkeista huolimatta kasvien sukupuutto­vauhti kiihtyy edelleen.
 ??  ?? Kadonnut ja löytynyt Ylin: Nesiota ellipticaa yritettiin pelastaa, mutta sienitauti tuhosi viimeisetk­in jäljellä olleet taimet ja pistokkaat vuonna 2003. Yllä: Kova kysyntä puutarhakä­yttöön oli vähällä hävittää chilentähd­en luonnosta jo 1950-luvulla, mutta Santiagon eteläpuole­lta löytyi kukoistava kasvusto vuonna 2001.
Kadonnut ja löytynyt Ylin: Nesiota ellipticaa yritettiin pelastaa, mutta sienitauti tuhosi viimeisetk­in jäljellä olleet taimet ja pistokkaat vuonna 2003. Yllä: Kova kysyntä puutarhakä­yttöön oli vähällä hävittää chilentähd­en luonnosta jo 1950-luvulla, mutta Santiagon eteläpuole­lta löytyi kukoistava kasvusto vuonna 2001.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland