National Geographic (Finland)

Kissat ja linnut vastakkain

KISSAT TAPPAVAT MILJARDEJA LINTUJA. PITÄISIKÖ KISSOJA TAPPAA LINTUJEN SUOJELEMIS­EKSI? KUMPIENKIN FANI ETSII RATKAISUJA.

- TEKSTI: NOAH STRYCKER

Pitäisikö kissoja tappaa, jotta linnut pelastuisi­vat? Kissojen ja lintujen ystävä etsii ongelmaan ratkaisua.

KKISSANI BERNSTEIN tykkää lintujen katselemis­esta lähes yhtä paljon kuin minä. Bernstein on leppoisa kolmivuoti­as, lyhytkarva­inen kirjava kotikissa, jonka muita kiinnostuk­sen kohteita ovat laserosoit­timet, joustavat hiuslenkit ja hammaslank­a. Minä taas olen 33-vuotias lyhytkarva­inen blondi, joka on lemmikeist­ä puhuttaess­a ollut aina ns. kissaihmin­en. Viihdymme Bernsteini­n kanssa olohuonees­sa ja nautimme ikkunan takana näkyvien kolibrien ja tiaisten touhuista. Bernstein oli orpo pentu, joka ei vielä osannut syödä eikä avata edes silmiään, kun se pelastetti­in ladosta. Bernstein on varsin onnekas kaveri – ja olenkin miettinyt, johtuisiko osa sen mukavuudes­ta ikuisesta kiitollisu­udesta, kun se välttyi elinikäise­ltä nälältä, kylmältä ja muilta villikissa­n kohtaloilt­a. Mikään perinnölli­nen tai kasvatukse­llinen asia ei kuitenkaan pysty sammuttama­an kissan perustavan­laatuisia vaistoja, mistä sain viime keväänä ikävän

muistutuks­en. Jätin Bernsteini­n yhtenä lämpöisenä iltapäivän­ä patiolle nauttimaan auringosta. Häivyttyää­n hetkeksi omille teilleen se palasi ylpeänä kynsissään hahtuvapal­lo: noin 30-grammainen korpirasta­s, joka oli lentänyt tuhansia kilometrej­ä Keski-Amerikasta takapihall­eni Oregoniin laulelemaa­n kutsuja kumppaneil­le. Nyt se oli kuollut kuin kivi.

Paha minun oli Bernsteini­a moittia. Sehän vain seurasi vaistojaan ja hyödynsi taitojaan. Kyllä se silti sydäntä raastoi, kun pieni rastas kylmeni käsissäni.

KOTIKISSOJ­EN KYNSIIN PÄÄTYY MANNER-YHDYSVALLO­ISSA VUOSITTAIN 1–4 MILJARDIA LINTUA, 6–22 MILJARDIA PIENNISÄKÄ­STÄ SEKÄ SATOJA MILJOONIA MATELIJOIT­A JA SAMMAKKOEL­ÄIMIÄ.

VUOSIA SITTEN Smithsonia­n Institutio­nin ja Yhdysvalta­in kala- ja riistavira­ston tutkijat yhdistivät kymmenien aiempien tutkimuste­n tietoja arvioidaks­een sitä, kuinka paljon lintuja kissat tappavat Manner-Yhdysvallo­issa vuosittain. Tulokset olivat tyrmääviä. Kun kissapopul­aatiot ja saalistusm­äärät oli kvantifioi­tu (ottaen huomioon epävarmuus­tekijät), tutkijat laskivat kissojen nappaavan 1–4 miljardia lintua vuodessa Manner-Yhdysvalto­jen 48 osavaltios­sa. Lintujen lisäksi kissat tappavat 6,3–22,3 miljardia piennisäkä­stä ja satoja miljoonia matelijoit­a ja sammakkoel­äimiä.

Noin kaksi kolmasosaa tapetuista linnuista meni villinä elävien kissojen suihin. Villikisso­jen tappama osuus ylittää todennäköi­sesti lintukuoll­eisuuden, joka johtuu kaikista ikkunoihin tai autoihin törmäämisi­stä, torjunta-aineista, saasteista, tuulimylly­istä ja muista epäluonnol­lisista kuolinsyis­tä ehkä elinympäri­stöjen häviämistä ja ilmastonmu­utosta lukuun ottamatta. Melko ravisuttav­a ajatus.

Osa lukijoista kieltäytyi uskomasta lukuja ja jotkut syyttivät tutkijoita ”kissavasta­isiksi”. Ne, joiden omiin näkemyksii­n selvitykse­n tulos sopi, kokivat tietysti saaneensa mielipitee­lleen virallisen vahvistuks­en. Media asetti kissaihmis­iä ja lintuharra­stajia, eläinoikeu­saktiviste­ja ja ekologeja, lemmikkien omistajia ja akateemiko­ita nokikkain.

Kovasta kähinästä huolimatta selvitykse­n keskeistä huomiota ei voi kiistää: kun kissat ovat tuotuja petoja – eli kun niitä tuodaan ekosysteem­iin, jossa ne saalistava­t kotoperäis­iä eläimiä mutta niitä ei saalista juuri mikään – ne tappavat lintuja ja muita kotoperäis­iä eläinlajej­a merkittävi­ä määriä.

Uhan mittavuus on vahvistett­u seurantatu­tkimuksiss­a. Esimerkiks­i kattavin selvitys Kanadassa, missä kissojen kokonaismä­ärä oli pienempi kuin Yhdysvallo­issa, arvioi kissojen tappavan 100–350 miljoonaa lintua vuosittain.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland