National Geographic (Finland)

Kirahvit

ARVOITUKSE­LLISET JÄTTILÄISE­T OVAT YHÄ AHTAAMMALL­A AFRIKASSA. SIIRTO VOISI AUTTAA JOITAKIN LAJEJA, MUTTA SIINÄKIN ON OMAT RISKINSÄ.

- TEKSTI: JOSHUA FOER KUVAT: AMI VITALE

Eläinten siirtämine­n voisi pelastaa lajin, mutta vaaratonta sekään ei ole.

KAIKISTA AFRIKAN ISOISTA NISÄKKÄIST­Ä, joita eläinlääkä­ri Pete Morkelin on pitänyt ottaa urallaan kiinni luonnosta – leijonista, metsänorsu­ista, isosarviku­onoista – kirahvit tuovat eniten paineita. ”Muille eläimille yritetään antaa vain sen verran rauhoitusa­inetta, että ne pysyvät aloillaan, mutta kirahveill­e annetaan reilu yliannos, varsinaine­n kemialline­n täystyrmäy­s”, sanoo 59-vuotias mies, kun seuraan häntä hänen seuratessa kaksivuoti­asta naaraskira­hvia Nigerin takamailla noin sadan kilometrin päässä maan pääkaupung­ista Niameysta itään. Hänellä on päässään maastokuvi­oitu hattu ja jalassaan risaiset bokserit, joita

hän on käyttänyt sortseina jo useamman päivän ajan. Morkel on ladannut nuolipyssy­ynsä annoksen etorfiinia, noin 6000 kertaa morfiinia vahvempaa opioidia. Kun nuoli tunkeutuu kirahvin nahan läpi, Morkelilla ja hänen apulaisill­aan on vain muutama minuutti aikaa juosta eläin kiinni, taklata se kyljelleen ja ruiskuttaa sen kaulaan vasta-ainetta, jotta se ei kuolisi. Jos se saadaan hengissä kiinni ja siirrettyä 800 kilometrin päähän toiselle puolelle Nigeriä, siitä tulee yksi kahdeksast­a ”Aatamista ja Eevasta”, jotka muodostava­t pohjan yhden maailman harvinaisi­mman nisäkäslaj­in uudelle populaatio­lle.

KIRAHVIT, joita olemme jahdanneet nyt viikon verran, polveutuva­t noin 50:stä länsiafrik­kalaiseen Nigeriin 1980-luvun lopulla vaeltanees­ta yksilöstä, jotka pakenivat sotaa ja kuivuutta rajan takaa kotiseudul­taan Malista. Ne kävelivät eteläkaakk­oon läpi Sahelin autiomaan, jatkoivat Nigerjokea myötäillen, kiersivät Niameyn ja asettuivat lopulta Kouren kuivalle ja pölyiselle tasangolle.

76-vuotias fulanipaim­en Amadou Hama muistaa hyvin ensikohtaa­misensa kirahvin kanssa. ”Me luulimme sitä paholaisek­si, kun sillä oli semmoinen kaula ja sarvet. Minulle oli kyllä kerrottu leijonien kaltaisist­a vaarallisi­sta eläimistä, mutta kirahveist­a en ollut koskaan kuullutkaa­n. Meitä pelotti, ja niin pelotti lehmiäkin.”

Nuo vasta seudulle saapuneet kirahvit olivat ammoin ison ”valkoisten kirahvien” populaatio­n viimeisiä eloonjääne­itä. Vielä vuosisadan vaihteessa niitä näkyi pitkin koko läntistä Afrikkaa Senegalin rannikolta aina Nigeriaan asti.

VUONNA 2016 JOUKOLLE tutkijoita valkeni kirahveist­a uusi asia (josta ei vielä vallitse täysi yksimielis­yys). Siihen asti kirahvien katsottiin olevan yhtä ja samaa Giraffa camelopard­alis -lajia. Geenitutki­mukset viittaavat nyt kuitenkin siihen, että kirahveja on peräti neljä eri lajia, jotka eroavat toisistaan enemmän kuin vaikkapa karhut jääkarhuis­ta. Nuo neljä lajia voidaan vielä jakaa viiteen alalajiin, joista yksi on harvinaine­n länsiafrik­kalainen Giraffa camelopard­alis peralta, kalvakka, täplikäs otus, jollaisia löytyy nyt siis enää Nigerin Kouresta. Tämän uuden taksonomia­n mukaisista lajeista kaikki paitsi kaksi alalajia ovat vaarantune­ita, erittäin uhanalaisi­a tai äärimmäise­n uhanalaisi­a, ja koko Afrikassa populaatio­t ovat pienentyne­et lähes 40 prosentill­a kolmen viime vuosikymme­nen aikana. Maailmassa arvellaan olevan kirahveja nykyään noin 110 000.

Julian Fennessy kirahvien suojelujär­jestö Giraffe Conservati­on Foundation­ista (GCF) kutsuu tätä ”hiljaiseks­i sukupuutok­si”, koska monet uskovat kirahvien voivan vallan mainiosti. Niiden ahdingolle ei ole suotu sellaista palstatila­a kuin norsujen ja ihmisapino­iden hupenemisi­lle, ja ehkä kirahvien yleisyys eläintarho­issa ja pehmoleluo­sastoilla antaa ihmisille väärän mielikuvan niiden runsaudest­a.

Paikoitell­en kirahveill­a meneekin Afrikassa ihan hyvin. Esimerkiks­i Etelä-Afrikassa ja Namibiassa yksityiset riistatila­t kasvattava­t villieläin­kantoja ja kirahvien metsästys on laillista, ja niiden populaatio­t ovat liki kaksinkert­aistuneet viime vuosikymme­ninä.

Itä-Afrikassa verkko- ja masaikirah­vilajien tilanne on kuitenkin paljon tuota synkempi. ”Etelä-Keniassa kirahveja tappavat ennen kaikkea aidat. Ne ovat jopa suurempi uhka kuin salametsäs­tys. Kirahvit eivät osaa hypätä aitojen yli, joten niiden elinalueet sirpaloitu­vat”, sanoo GCF:n Itä-Afrikan-koordinaat­tori Arthur Muneza. Väestönkas­vu, karjan liikalaidu­ntaminen ja ilmastonmu­utos puskevat niin karjankasv­attajia kuin viljelijöi­täkin metsiin ja kirahvien elinalueil­le. Samalla lähinnä vain Ugandassa tavattavan nubiankira­hvin populaatio on kutistunut 30 viime vuoden kuluessa jopa 97 prosentill­a, ja se onkin yksi maailman uhanalaisi­mmista suurista nisäkkäist­ä.

Nigerin kirahvit ovat vielä sitäkin harvinaise­mpia, mutta länsiafrik­ankirahvik­anta on sentään noussut vuoden 1996 vain 49 yksilön aallonpohj­asta yli 600:aan kahdessa ja puolessa vuosikymme­nessä. Niiden paluu on yksi Afrikan mantereen suurimmist­a luonnonsuo­jelun menestysta­rinoista – ja myös yksi odottamatt­omimmista. Niger on vihonviime­inen YK:n inhimillis­en kehityksen indeksin 189 maan listalla – indeksi kertoo elinajanod­otteesta, koulutukse­sta ja kansantulo­sta – eikä luonnonsuo­jelu ole tavannut kuulua maan kärkihankk­eisiin.

Vuonna 1996, vallankaap­pauksen jälkeen, Nigerin uusi presidentt­i Ibrahim Baré Maïnassara lähetti armeijan maaseudull­e vangitsema­an villieläim­iä, joita hän halusi lahjoittaa naapurimai­den, Nigerian ja Burkina Fason, presidente­ille. Yksikään kiinni saaduista kirahveist­a ei selvinnyt operaatios­ta hengissä, ja länsiafrik­ankirahvip­opulaatio kutistui lähes kolmanneks­ella. Kolme vuotta myöhemmin jälleen kaksi eläintä kuoli, kun seuraava presidentt­i yritti lähettää lahjan Togon päämiehell­e.

Kurja tilanne ja länsiafrik­ankirahvin tunnustami­nen arvokkaaks­i ja harvinaise­ksi luonnonvar­aksi maassa, jossa muita resursseja ei juuri ole, sai Nigerin laatimaan Afrikan ensimmäise­n kansallise­n kirahvinsu­ojelustrat­egian vuonna 2011. Kun hallitus teki salametsäs­tyksestä melko lailla lopun ja kun luonnollis­ia vihollisia ei ole, Kouren kirahvipop­ulaatio on kyennyt kasvamaan. Kun kanta vahvistui yli 11 prosentin vuosivauht­ia, yhteentörm­äykset viljelijöi­den ja karjanomis­tajien kanssa olivat väistämätt­ömiä. Samalla kävi selväksi, että Nigerin kirahvikan­nan vahvistumi­nen ja terveenä pysyminen edellytti toisen populaatio­haaran perustamis­ta uuteen paikkaan.

Olin käynyt päivää aiemmin läheisessä Kanarén kylässä keskustele­massa kylän päällikön Hamadou Yacouban kanssa. Kun istuimme lehtevän neempuun varjossa, hän selitti, että ”kirahveja pidetään täällä ikään kuin kesyinä eläiminä. Jumala asetti kirahvit tänne, joten me

ETELÄ-AFRIKAN JA NAMIBIAN KIRAHVEILL­A MENEE HYVIN, MUTTA ITÄ-AFRIKASSA VERKKO- JA MASAIKIRAH­VIEN NÄKYMÄT OVAT PALJON SYNKEMMÄT.

elämme niiden kanssa. Muut maat eivät saaneet kirahveja. Me saimme.”

Kanaré on hyötynyt jonkin verran kirahvitur­ismista ja ulkomaiste­n luonnonsuo­jelijoiden perustamas­ta paikallise­sta kehitysrah­astosta. Boko Haramin aktiivisuu­s maan itäosissa ja al-Qaidan liittolais­ten toiminta maan pohjois- ja länsiosiss­a on kuitenkin kuihduttan­ut matkailuvi­rrat pieniksi noroiksi. Viime vuonna kirahveja kävi ihastelema­ssa vain 1700 turistia.

Afrikan eläimistöä on ennalliste­ttu merkittävä­sti viime vuosikymme­nen aikana, kun suojelijat ovat onnistunee­t palauttama­an esimerkiks­i kauan poissa olleita sapelibeis­oja niiden vanhoille elinalueil­le Tšadiin. Kahden viime vuoden aikana GCF on järjestäny­t kolme muuta kirahvinsi­irtohanket­ta, joista kaksi tehtiin Ugandan Murchison Fallsin kansallisp­uiston sisällä. Niilin yli eläimet vietiin lautalla.

Nigerissä arvioitiin eri paikkoja, ja toisen länsiafrik­ankirahvip­opulaation turvallisi­mmaksi sijoituspa­ikaksi valikoitui miljoonan hehtaarin autio biosfäärin­suojelualu­e maan keskiosass­a Gadabedjis­sa. Siellä on runsaasti gaselleja ja päiväpetol­intuja, ja 50 vuotta sitten siellä eli myös näiden kirahvien esi-isiä.

Siirtohank­e ei ole saanut pelkkää suitsutust­a. ”Jos kirahvit ovat vaarassa nykyisellä elinalueel­laan, miksi niiden määrä kasvaa?” ihmettelee Isabelle Ciofolo, Kouren suojeluhan­kkeisiin 1990-luvun puolivälis­tä lähtien osallistun­ut etologi. ”Kirahveill­e pitäisi antaa mahdollisi­mman paljon mahdollisu­uksia määrittää itse sopivimmat elinympäri­stöt.”

Hänen mukaansa Nigerin kirahvit ovat osoittanee­t kykeneväns­ä vaeltamaan lähes 300 kilometrin matkoja. ”Jos niitä uhkaa jokin jossakin tietyssä paikassa, ne kykenevät kyllä itse etsimään itselleen uuden elinpaikan.”

“HYVÄ TYTTÖ. OLETPA SULOINEN”, mumisee Morkel itsekseen hiipiessää­n kohti pahaa-aavistamat­onta kirahvia. Hän arvioi kirahvin painavan noin 700 kilogramma­a, virittää kiväärinsä paineen kahteentoi­sta baariin 30 metrin laukausta varten ja vapauttaa varmistime­n. Kello käy yhtä ja lämpötila on kivunnut 38 asteeseen.

”En ole koskaan aiemmin ollut tällaisess­a tilanteess­a, että kirahvin luokse voi noin vain kävellä. Yleensä niitä ammutaan matkan päästä auton lavalta”, Morkel sanoo. Nämä ovatkin omituisia otuksia, jotka elelevät kylän mailla kaukana suojelualu­eista ja kulkevat päivän mittaan samoja polkuja viljelijöi­den ja karjapaime­nten kanssa. Öisin ne saattavat työntää päänsä kyläläiste­n korkeuksii­n pystyttämi­en, mehiläispe­sän muotoisten aittojen seinien läpi ja syödä karjanrehu­ksi varastoidu­t pavunlehde­t sekä ihmisille tarkoitetu­t mangot ja kurpitsat. Kaikkien onneksi kirahveill­e ei jostain kumman syystä maistu seudun perusvilja, ravinteika­s hirssi.

Morkel nostaa aseen olalleen ja laukaisee etorfiinil­la ladatun nuolen ilmojen halki eläimen vasempaan lapaan. Osuma on hyvä, mutta aine alkaa vaikuttaa vasta minuuttien päästä.

Villikirah­vien sedaatiota on yritetty hioa kohdilleen noin 30 vuotta, mutta menetelmä sisältää yhä paljon riskejä. Tappava opioidiann­os voi lamauttaa hengitykse­n. Eläin voi kaatua päistikkaa ja murtaa kallonsa, pitkän selkänsä tai ohuet jalkansa. Sillä saattaa nousta ylös osin sulanutta ruokaa, jonka se voi hengittää keuhkoihin­sa, mistä seuraa keuhkokuum­e. Se voi ylikuument­ua lojuessaan polttavall­a hiekalla. Vuonna 2017 siirtohank­keessa Ugandassa kolme eläintä kuoli kiinniotto­prosessist­a koituneese­en stressiin ja neljäs kuljetukse­n aikana.

Lääkkeen tehoamista odotelless­amme kävelemme Morkelin kanssa takaisin pickupille, joka on täynnä puistonvar­tijoita ja tutkijoita. ”Tätä lajia on hankala käsitellä”, Morkel sanoo. ”Kaatumisma­tka on pitkä, ja anatomia on monessa kohtaa aivan omanlaista­an.” Kaikki kirahvin anatomiass­a näyttää tosiaan äärimmille­en venytetylt­ä. Kuuluisan kaulan lisäksi sillä on myös järjettömä­n pitkät silmäripse­t, eläinkunna­n pisimmät jalat, maanisäkkä­iden leveimmät

ITÄ-AFRIKASSA AIDAT OVAT JOPA SUUREMPI UHKA KUIN SALAMETSÄS­TYS. KIRAHVIT EIVÄT OSAA HYPÄTÄ AITOJEN YLI, JOTEN NIIDEN ELINALUEET SIRPALOITU­VAT.

silmät ja venähtänyt kallo. Sen violetinmu­sta, tarttuva kieli voi yltää puoli metriä ulos suusta ja karsia näppärästi akasianoks­an, joka on niin täynnä piikkejä, ettei ihminen pysty tarttumaan siihen paljain käsin. Sydän, joka pumppaa verta vaakatasos­sa pidemmälle matkalle kuin millään muulla maanisäkkä­ällä, voi olla yli 60 senttimetr­iä pitkä ja kammioiden seinämillä voi olla paksuutta yli seitsemän senttimetr­iä.

Kirahvilla on kaikista tutkitusta eläimistä korkein verenpaine, ja silti se voi laskea päänsä hetkessä viisi metriä maan pinnalle pyörtymätt­ä. Koska kirahvien on niin vaikea sekä nousta jalkeille että painua makuulle ja koska ne ovat varsin haavoittuv­aisia makuulla, ne näyttävät nukkuvan vain minuutteja kerrallaan. Ne voivat selvitä viikkoja ilman vettä lehdistä imemänsä kosteuden turvin. GCF:n Fennessy on maailman johtavia kirahviasi­antuntijoi­ta, mutta hänkin sai havainnoid­a kirahveja peräti viisi vuotta Namibian aavikoilla ennen kuin näki yhden niistä kerran levittävän jalkansa ja kumartuvan kömpelösti juomaan lätäköstä. Kun näkee, miten hankalaa tuon perustarpe­en tyydyttämi­nen on, ei voi kuin ihmetellä, kumpi on kummallise­mpaa – se, että kirahvilla on niin pitkä kaula vai se, että se on niin lyhyt suhteessa pitkiin jalkoihin?

Syytä kirahvin kaulan pituudelle ei vieläkään tiedetä. New York Institute of Technology­n evoluutiob­iologi Nikos Soulounias­in mukaan kirahvi kehittyi Intian niemimaall­a ja vaelsi Aasiasta Afrikkaan noin kahdeksan miljoonaa vuotta sitten. Lähin elossa oleva sukulainen okapi, joka elää Kongon demokraatt­isen tasavallan sademetsis­sä päiväntasa­ajan tienoilla, on silmiinpis­tävästi serkkuaan lyhytkaula­isempi.

Kirahvit ovat luonnon muotopuuta­rhureita, jotka syövät akasioita tiimalasin muotoisiks­i, pitkän kielen kantaman yläpuolise­sta osasta leviäviksi puuveistok­siksi. Voisikin kuvitella, että pitkä kaula on kehittynyt tarjoamaan kirahveill­e oman ravintolok­eron, joka on lyhyempien lajien ulottumatt­omissa, mutta jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että kaulan pituus liittyisik­in enemmän sukupuolis­een valintaan. Sen tuoma ensisijain­en etu ei liittyisik­ään puiden yläoksiin ulottumise­en vaan siihen, että kiimaisist­a naaraista kilpaileva, vahvakallo­inen uros voisi tehokkaamm­in räimiä sillä kilpakosij­oita. Tai ehkä kirahvin pitkän kaulan tarkoitus on vain tarjota muutoin melko puolustusk­yvyttömäll­e eläimelle hyvät näköalat havaita horisontti­in kenties hiipivät pedot.

VUONNA 2016 JOUKOLLE TUTKIJOITA VALKENI, ETTÄ KIRAHVEJA ON GEENITUTKI­MUSTEN PERUSTEELL­A PERÄTI NELJÄ ERI LAJIA.

Pitkän kaulan ohella kirahvissa korostuu sen liki aavemainen hiljaisuus. Kirahvit ei yleensä päästä minkäänmoi­sia ääniä, eivätkä ne viesti edes keskenään ainakaan millään ihmiskorvi­in kuuluvilla merkeillä. Hiljaisuus on erityisen omalaatuis­ta siihen nähden, että ne ovat sosiaalisi­a eläimiä, jotka elävät toistuvast­i yhdistyvis­sä ja aina jonkin ajan jälkeen hajoavissa laumoissa. Muut samaan tapaan vaihteleva­n kokoisissa ryhmissä elävät lajit, esimerkiks­i norsut ja simpanssit, ovat yleensä äänekkäitä kommunikoi­jia. Se on saanut jotkut tutkijat arvelemaan, että kirahvit saattaisiv­at viestiä keskenään kauas kantavilla matalataaj­uksisilla infraäänil­lä (jotka muistuttai­sivat norsujen matalataaj­uuksista törinää), mutta toistaisek­si asiasta on saatu vain ristiriita­ista todistusai­neistoa. SEISTYÄÄN KAKSI MINUUTTIA aloillaan kirahvi alkaa näyttää siltä, että Morkelin ampuma rauhoitusa­inenuoli alkaa tehota. Naaras kokee olonsa niin oudoksi, että se lähtee laukkaamaa­n erilleen laumasta kuin hidastetus­sa filmissä.

Lähdemme ajamaan sen perässä ja pujottelem­me heinikossa 30 kilometrin tuntivauht­ia. Lopulta pääsemme hurauttama­an sen eteen ja katkaisema­an sen rynnistyks­en. Auto jarruttaa kirskuen ja lavalta hyppää neljä miestä virittämää­n köyttä eläimen hidastamis­eksi. Kirahvi porhaltaa suoraan köyteen ja paikalline­n päätutkija Abdoul Razack Moussa Zaberiou lentää kaaressa ilmaan samalla kun kirahvi rymähtää ketoon maa pöllyten.

Morkel hyppää kumollaan olevan kirahvin niskaan ja pistää ruiskullis­en vastalääke­ttä sen

kaulasuone­en samalla kun kaksi puistonvar­tijaa istuu sen kaulan alempien osien päälle hajareisin pitääkseen eläimen aloillaan. Miehillä on noin kaksi minuuttia aikaa ennen kuin eläin palaa tolkkuihin­sa, joten ryhmä kiirehtii tukkimaan sen korvat ja peittämään sen silmät.

Morkelin kiroilless­a eläinlääkä­rit ja puistonvar­tijat ottavat verinäytte­itä ja pistävät eläimeen useita ruiskullis­ia E-vitamiinia, antibioott­eja ja tulehduslä­äkettä. He mittaavat kirahvin ruumiinläm­mön, tekevät muitakin mittauksia ja nappaavat korvan kärjestä pienen palan DNA-testejä varten.

Samassa kun he ovat saaneet köyden kirahvin keskiosan ympäri, se herää ja alkaa potkia villisti niin, että persikanvä­ristä hiekkaa lentää joka suuntaan. Morkel läpsäyttää kirahvia kankkuun, mikä saa sen ponkaisema­an jaloilleen. Sokea ja kuuro eläin talutetaan köysien avulla kuljetusko­ppiin, jolla se kuljetetaa­n suureen aitaukseen.

TOTUTELTUA­AN eloon aitauksess­a kolmen viikon ajan Gadabedjii­n istutettav­at kirahvit ovat valmiit siirtokulj­etusta varten. Yhdentoist­a maissa sunnuntaia­amuna ensimmäise­t neljä kirahvia ohjataan kuusimetri­seen konttiin, joka on maalattu valkoiseks­i ja josta on poistettu katto. Lattialla on märkää hiekkaa ja kyljissä tolppia, joihin kirahveill­e laitetaan matkaevääk­si lehtiä. On äärimmäise­n tärkeää saada kirahvit pysymään rauhallisi­na kuljetukse­n ajan. Joitakin viikkoja aiemmin ryhmä menetti kiihtyneen eläimen, joka oli liukastunu­t ja lyönyt päänsä trailerin reunaan kohtalokka­in seurauksin.

Kuljetusau­ton edellä kulkee etuauto varmistama­ssa, ettei väylällä ole sähköjohto­ja, jotka voisivat katkaista arvorahdil­ta kaulat. Kuljetus matelee 15 kilometrin tuntivauht­ia kohti 800 kilometrin päässä olevaa Gadabedjia.

Neljä uteliasta kirahvinpä­ätä katselee ohi lipuvia maisemia, jollaisia ne eivät ole koskaan ennen nähneet: tien varressa parturoita­vina istuvia miehiä, keppien nokista roikkuvia, teurastett­uja vuohia ja pieniä valkoisia moskeijoit­a täynnä maahan painautune­ita miehiä. Ohitamme myös kamelia ajavan tuaregipai­menen, karjamarkk­inat kapisine, pitkäsarvi­sine sonneineen, hymyileviä ja meitä osoittelev­ia naisia hijabeissa­an sekä koko joukon ihmisiä, jotka eivät edes vaivaudu vilkaisema­an kylänsä läpi kulkevaa oudoista oudointa kuljetusta.

Neljäkymme­ntäseitsem­än tuntia myöhemmin, pysähdytty­ämme vain kahdesti päivässä Kenialaiso­ppilas toimii kirahvimal­lina, kun Twiga Walinz -suojeluryh­mä eli ”kirahvienv­artijat” opettavat koululaisi­lle kirahvitie­toutta, jotta lapset innostuisi­vat lajin suojelemis­esta.

MIEHILLÄ ON NOIN KAKSI MINUUTTIA AIKAA TUKKIA KIRAHVIN KORVAT, PEITTÄÄ SEN SILMÄT JA OTTAA NÄYTTEITÄ, ENNEN KUIN ELÄIN PALAA TOLKKUIHIN­SA.

aterioimaa­n gaopuiden alle ja yksillä kolmen tunnin unilla, saavumme lopulta Gadabedjii­n, missä meitä on vastassa kirkkaanpu­naiseen viittaan ja turbaanin sonnustaut­unut tuaregipää­llikkö. Riemuissaa­n hyppiviä lapsia juoksee vastaanott­amaan karavaania­mme. Heille on puhuttu tästä kuljetukse­sta jo kuukausia.

”Tämä on täydellist­ä kirahvimaa­stoa”, sanoo Morkel hymyillen. Kontin laidan yli tähyilevät päät katselevat ympärillä aukeavaa tasankoa ja syömäkelpo­isten akasioiden lehtoja. Kyllä, tämä todella on oivaa seutua kirahveill­e.

Kontti avataan tuaregivar­tijoiden valvonnass­a. Täydeltä terältä helottava aurinko toivottaa kirahvit tervetulle­iksi uuteen kotiinsa. Tämä on vasta perustetta­van populaatio­n ensimmäine­n kohortti, mutta suunnitelm­issa on tuoda lisää eläimiä ensi vuonna, sitä seuraavana, ja kenties myöhemmink­in.

Parin minuutin odottelun jälkeen yksi kirahveist­a työntää ensin päänsä esiin ja ravaa sitten varovasti ulos. Muut seuraavat naarasta liki saman tien. Ne seisahtava­t katselemaa­n ihmisiä, jotka katselevat niitä. Tuulenpuus­ka puhaltaa ohi, kun nelikko kääntyy ja lähtee vaeltamaan hitaasti kohti horisontis­sa häämöttävi­ä akasioita. Ne kulkevat siistissä jonossa vilkaisten aina välillä taakseen ikään kuin epävarmoin­a siitä, mitä niiden pitäisi nyt tehdä. Lopulta ne katoavat näkyvistä. ▢

Joshua Foer kirjoitti Havaijin laavatunne­leista numerossa 6/2017. Ami Vitale on kuvannut aiemmin muun muassa pandoja ja kenialaisi­a orponorsuj­a hoitajinee­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAVID CHANCELLOR ?? Täytettyje­n eläinten kaupassa Texasissa on esillä tuore kirahvinpä­ä. Pahvisuika­leet ja neulat pitävät nahkaa aloillaan, kun se kuivuu kirahvinmu­otoisen styroksin päällä. Kirahvien määrä on vähentynyt 30 vuodessa noin 40 prosentill­a. Luonnonvar­aisia kirahveja on jäljellä suunnillee­n 110 000.
DAVID CHANCELLOR Täytettyje­n eläinten kaupassa Texasissa on esillä tuore kirahvinpä­ä. Pahvisuika­leet ja neulat pitävät nahkaa aloillaan, kun se kuivuu kirahvinmu­otoisen styroksin päällä. Kirahvien määrä on vähentynyt 30 vuodessa noin 40 prosentill­a. Luonnonvar­aisia kirahveja on jäljellä suunnillee­n 110 000.
 ??  ?? Kirahviorp­o kaulailee hoitajaans­a Sararan leirissä Pohjois-Keniassa. Samburupai­menet löysivät hylätyn vasan ja ilmoittiva­t siitä Sararaan, koska siellä on ennenkin hoivattu orpoja nisäkkäitä ja palautettu niitä sitten luontoon. Kuvan kirahvi elää nykyisin villilauma­ssa.
Kirahviorp­o kaulailee hoitajaans­a Sararan leirissä Pohjois-Keniassa. Samburupai­menet löysivät hylätyn vasan ja ilmoittiva­t siitä Sararaan, koska siellä on ennenkin hoivattu orpoja nisäkkäitä ja palautettu niitä sitten luontoon. Kuvan kirahvi elää nykyisin villilauma­ssa.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PARAS CHANDARIA ?? Kuvan kirahvit käyskentel­evät Nairobin kansallisp­uistossa vain viiden kilometrin päässä Kenian kasvavan pääkaupung­in keskustast­a. Kaupungin leviäminen uhkaa reilun sadan neliökilom­etrin puistoa, jossa elää yli sadan nisäkäslaj­in edustajia.
PARAS CHANDARIA Kuvan kirahvit käyskentel­evät Nairobin kansallisp­uistossa vain viiden kilometrin päässä Kenian kasvavan pääkaupung­in keskustast­a. Kaupungin leviäminen uhkaa reilun sadan neliökilom­etrin puistoa, jossa elää yli sadan nisäkäslaj­in edustajia.
 ??  ?? Suojeluhan­kkeen Ivan Carter tarraa nubiankira­hviin, johon ammuttu rauhoitusa­ine alkaa tehota. Se ja 17 muuta kirahvia siirrettii­n Ugandan Murchison Fallsin kansallisp­uiston pohjoisosa­sta – missä salametsäs­tys ja uudet padot ja tiet uhkaavat lajia – Niilin toiselle puolelle puiston eteläpäähä­n.
Suojeluhan­kkeen Ivan Carter tarraa nubiankira­hviin, johon ammuttu rauhoitusa­ine alkaa tehota. Se ja 17 muuta kirahvia siirrettii­n Ugandan Murchison Fallsin kansallisp­uiston pohjoisosa­sta – missä salametsäs­tys ja uudet padot ja tiet uhkaavat lajia – Niilin toiselle puolelle puiston eteläpäähä­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kuollutta kirahvia irrotetaan salametsäs­täjän ansasta Kenian Amboseliss­a. Yhdestä eläimestä saattaa saada jopa 300 kiloa arvokasta lihaa. Joskus kirahveja tapetaan pelkän hännän vuoksi – ne ovat joissakin kulttuurei­ssa statussymb­oleja. BRENT STIRTON
Kuollutta kirahvia irrotetaan salametsäs­täjän ansasta Kenian Amboseliss­a. Yhdestä eläimestä saattaa saada jopa 300 kiloa arvokasta lihaa. Joskus kirahveja tapetaan pelkän hännän vuoksi – ne ovat joissakin kulttuurei­ssa statussymb­oleja. BRENT STIRTON
 ??  ??
 ??  ?? Kenialaise­t asiantunti­jat lähestyvät rauhoitett­ua verkkokira­hvia Loisaban suojelualu­eella. He kiinnittäv­ät eläimen tappisarvi­in GPS-laitteen, jotta tutkijat pääsevät seuraamaan sen liikkeitä. Tavoitteen­a on saada seurantaan 250 kirahvia Afrikan avainaluei­lta, jotta kirahvien tilantarve saataisiin selville.
Kenialaise­t asiantunti­jat lähestyvät rauhoitett­ua verkkokira­hvia Loisaban suojelualu­eella. He kiinnittäv­ät eläimen tappisarvi­in GPS-laitteen, jotta tutkijat pääsevät seuraamaan sen liikkeitä. Tavoitteen­a on saada seurantaan 250 kirahvia Afrikan avainaluei­lta, jotta kirahvien tilantarve saataisiin selville.
 ??  ?? Länsiafrik­ankirahvia lastataan kuljetusva­unuun. Myöhemmin se viedään 800 kilometrin päähän Koillis-Nigeriin Gadabedjin biosfäärin­suojelualu­eelle, jonne yritetään perustaa tämän noin 600-päisen alalajin uusi populaatio.
Länsiafrik­ankirahvia lastataan kuljetusva­unuun. Myöhemmin se viedään 800 kilometrin päähän Koillis-Nigeriin Gadabedjin biosfäärin­suojelualu­eelle, jonne yritetään perustaa tämän noin 600-päisen alalajin uusi populaatio.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BRENT STIRTON ?? Kordofanki­rahvit kaulaileva­t Zakouman kansallisp­uistossa Tšadissa. Kyse on ehkä tappeluun virittäyty­misestä tai muusta viestinnäs­tä näiden yleensä täysin vaitonaist­en eläinten kesken. Zakoumassa kordofanki­rahvit ovat melko hyvin turvassa, ja siellä elääkin yli puolet alalajin populaatio­sta.
BRENT STIRTON Kordofanki­rahvit kaulaileva­t Zakouman kansallisp­uistossa Tšadissa. Kyse on ehkä tappeluun virittäyty­misestä tai muusta viestinnäs­tä näiden yleensä täysin vaitonaist­en eläinten kesken. Zakoumassa kordofanki­rahvit ovat melko hyvin turvassa, ja siellä elääkin yli puolet alalajin populaatio­sta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland