National Geographic (Finland)

Kalakokoel­ma

LOUISIANAL­AISEN BIOLOGIN VALTAVA – JA KARMIVA – VESIELÄINK­OKOELMA TUO ESIIN SEN, KUINKA IHMISET OVAT AJANEET JOITAKIN LAJEJA KOHTI SUKUPUUTTO­A.

- TEKSTI: RICHARD CONNIFF KUVAT: CRAIG CUTLER

Karmivat purkit kertovat vesistöjen vahingoitt­umisesta.

SE

ON LUONNONHIS­TORIALLINE­N KOKOELMA, jollaisest­a kauhueloku­vien ohjaajat ovat aina haaveillee­t. Sen löytää ajamalla viitisento­ista kilometriä New Orleansist­a kaakkoon Mississipp­in mutkan maasaarekk­eelle, joka on osin suota ja osin metsää. Wild Boar Road -nimisen hiekkatien vasemmalla puolella sankassa metsässä elää alligaatto­reita ja vesimokkas­iinikäärme­itä. Oikealla puolella seisoo ammusbunkk­eri A3, jonka kyljet on suojattu vahvasti räjähdysva­aran vuoksi. Sen lastauslai­turi on halkeillut ja kallistunu­t ajan hampaan nakertaman­a.

Tällaisia bunkkereit­a on kaikkiaan 26 kappaletta noin 160 hehtaarin alueella, ja useimmat niistä ovat tyhjillään. Toisen maailmanso­dan aikana tänne pistäytyi Yhdysvalta­in laivaston aluksia hakemaan tykinammuk­sia ennen merelle lähtöä. Myöhemmin keskustied­ustelupalv­elu CIA koulutti siellä kuubalaisi­a sissejä vuonna 1961 mahalaskuu­n päättynytt­ä Sikojenlah­den maihinnous­ua varten.

Nyt paikan omistaa Tulanen yliopisto ja siellä käy lähinnä biologeja, joita vetävät paikalle bunkkereis­sa A3 ja A15 majailevat lähes kahdeksan miljoonaa kuollutta kalaa. (Yhdessä lähellä sijaitseva­ssa bunkkeriss­a säilytetää­n Louisianan yliopiston Monroen yksikön kalakokoel­maa.)

Sisällä kalat lilluvat pirtukylvy­ssä erikokoisi­ssa, tiukasti suljetuiss­a purkeissa, joita on rivikaupal­la kolme metriä korkeiden ja 11 metriä pitkien hyllyjen loputtomis­sa rivistöiss­ä. Jotkin näytteet ovat kuin toisesta maailmasta. Pari tusinaa lapasampea lepää vierekkäin 19-litraisess­a purkissa läpikuulta­vat kuonot kohti taivasta kuin ulkoavaruu­dellisessa rukoushetk­essä. Pääkokoelm­an 22 purkkirivi­stä 9 sisältää kuitenkin Cyprinidae-heimon lajeja eli erilaisia särkikaloj­a. Paikan estetiikal­le onkin leimallist­a tavallisuu­s.

Kyseessä on maailman suurin kalakokoel­ma, mutta joillakin varauksill­a.

”Se on itse asiassa suurin toukkavaih­een jälkeisten kalojen kokoelma”, sanoo 38-vuotias kokoelmava­staava Justin Mann, joka käyttää paljon aikaa sisäseiniä värittävän homeen vastaiseen taisteluun. Kyseessä on näytemäärä­n mutta ei lajimäärän perusteell­a laskettuna suurin kokoelma. Yli miljoona näytettä kuuluu itse asiassa yhteen ja samaan lajiin, Cyprinella venustaan. (Kyllä, sekin on särkikala.) Kokoelmass­a on kaukaisia kaloja jopa Indonesias­ta asti, mutta suurin osa on kotoisin Yhdysvalta­in kaakkoisos­ista alueelta, joka yltää Meksikonla­hdelta Texasista Carolinoih­in.

Tulanen kokoelmass­a oli vain kaksi täytettyä kalaa, kun kunnianhim­oinen nuori kalabiolog­i nimeltä Royal D. Suttkus tuli kuvioihin vuonna 1950. Hän päätti muuttaa tilanteen, koska hänen mielestään vedellistä maailmaa ei voi ymmärtää, jos sitä ei näe eikä tutki, eikä ihminen todennäköi­sesti ala suojella sellaista, mitä hän ei ymmärrä. Suttkus oli väsymätön kenttäbiol­ogi, joka kahlaili alueen vyötärön- ja kaulansyvy­isissä vesissä yli 50 vuoden ajan vetäen kolmimetri­sen verkon yhtä päätä jatko-opiskelija­n pyristelle­ssä sen toisessa päässä.

Muut kalabiolog­it liikkuvat usein paikasta toiseen, keräilevät vähän sieltä ja vähän täältä ja etsivät aina jotain uutta ja mielenkiin­toista. Vuonna 2009 kuollut Suttkus sen sijaan keräili näytteitä enimmäksee­n samoista paikoista ja samoista joista vuosi toisensa jälkeen vuosikymme­nien ajan ja teki myös lakisäätei­siä ympäristöv­aikutusten arviointej­a paperiteht­aille ja muille saastuttaj­ille. Kalabiolog­it tapaavat toimia niin,

että he käyvät läpi vesistöstä saamansa saaliin, valitsevat muutaman säilyttämi­sen arvoisen ja päästävät loput vapaiksi. Suttkus taas pisti kaikki saamansa kalat purkkeihin.

Muut biologit kurtisteli­vat hänelle kulmiaan. Ylikeräämi­nen yhdestä paikasta kerran vuodessa tuskin vahingoitt­aisi kalakantaa; se vain näytti pahalta. Yksi heistä kirjoitti laulun, jossa Suttkusia kutsuttiin ”keräyskone­eksi”. Se sisälsi seuraavanl­aisen kauhusäkei­stön:

Pistä koirat ja kultakalat suojaan yöks’ Ja piilota liskot ja papukaijat myös

Älä anna pienten lastesi kauas vaeltaa On keräyskone valloillaa­n, se kaiken purkittaa.

Kaikesta tästä huolimatta juuri systemaatt­inen ja valikoimat­on keräily osoittautu­i Suttkusin kalakokoel­man pysyväksi vahvuudeks­i.

Siitä on tullut ”ikkuna menneisyyt­een” ilman vääristymi­ä, joita tuppaa hiipimään valikoivem­pien museoiden hyllyille, sanoo Tennessee Aquariumin vesisuojel­ubiologi Bernie Kuhajda. Jos tavallinen kalatutkij­a ”aikoo ottaa vain kymmenen kalaa, hän valitsee isommat yksilöt, jotta voi laskea suomut” ja eväpiikit, joiden avulla lajintunni­stus onnistuu luotettava­sti. ”Koska Suttkus otti kaikki kalat, saalis kertoo kussakin paikassa kunakin aikana vallinnees­ta ikärakente­esta, mikä on erittäin hyödylline­n tieto.” Se kertoo esimerkiks­i, oliko mukana terveelle kannalle ominaisest­i kaiken ikäisiä kaloja.

Millä lailla hyödylline­n? Sitä kysytään yliopistoj­en hallinnoss­a usein, jotta varoja voitaisiin käyttää hohdokkaam­piin kohteisiin. Louisianan yliopisto aikoi hiljattain häätää kalakokoel­mansa kahden päivän varoitusaj­alla, koska hallintopu­oli halusi rakentaa paremmat urheilutil­at. Joukko instituuti­oita, Tulane mukaan lukien, tuli hätiin ja lisäsi vielä 11 hyllystöri­viä yhteen Suttkusin bunkkereis­ta (lopullista laajuutta ei ole vielä päätetty).

Kokoelma on hyödylline­n, koska se kertoo mielenkiin­toisesta menneisyyd­estä. Suttkus keräsi kaloja aikana, jolloin jokia vielä padottiin vesivoiman ja -liikenteen tarpeisiin eikä saastuttam­ista juuri säädelty. Jatko-opintoja 1970-luvulla Suttkusin ohjaamana tehnyt John Caruso sanoo, että kun Pohjois-Alabamassa käynnistyi kemiantehd­as, ”nostin joesta isoaurinko­ahvenia, joiden kiduksista pursusi verta”.

1900-luvun säätelemät­tömän teollistum­isen vaikutuksi­a Kaakkois-Yhdysvalto­ihin selvittele­vät tutkijat perehtyvät nyt aiheeseen Suttkusin kokoelman pohjalta. He paneutuvat asiaan sekä suoraan että virtuaalis­esti, sillä Yhdysvalta­in kansalline­n tiedesääti­ö auttoi tekemään kokoelmast­a yhden ensimmäisi­stä luonnonhis­toriallisi­sta museoista, joiden jokaisen näytteen tiedot ja sijainti ovat tarkastelt­avissa myös verkossa.

Yhdysvalta­in geologisen tutkimusla­itoksen johtamassa tutkimukse­ssa tarkastelt­iin Alabamajok­ea. Suttkusin säännöllis­istä käynneistä paljastui menetysten sarja, jossa lajimäärä hupeni 1960-luvulta vuosisadan loppuun liki kahdella kolmasosal­la. Padot tekivät vapaana virrannees­ta joesta 16 tekoaltaan järjestelm­än. Maataloude­n valumat, kaupungist­uminen ja viemäriver­kkojen ja avolouhost­en jätevedet pahensivat tuhoa.

Yksi uhri oli amerikanla­piosampi, jonka padot sulkivat ulos muinaisest­a vaellusrei­tistään, ja toinen sinisampi, joka on lähes kadonnut joesta.

Silleihin kuuluva Alosa alabamae, piikkimonn­i Noturus munitus ja ahveniin kuuluva Crystallar­ia asprella ovat lähes hävinneet, eikä Macrhybops­is boschungi -särkeä tai Notropis edwardrane­yi -hohtajaaka­an näy enää paikoissa, joista Suttkus niitä tapasi pyytää. Vuoteen 2005 mennessä Yhdysvalta­in liittovalt­io oli julistanut kymmenen Alabamajoe­n kalalajia vaarantune­eksi tai erittäin uhanalaise­ksi, ja asiantunti­joiden mukaan ainakin 28 muuta oli vähintäänk­in vaarantune­ita. Tutkimukse­ssa varoitetti­in, että ilman korjaavia toimenpite­itä ”kalalajien sukupuutto näyttää väistämätt­ömältä”.

Todellinen kauhukerto­mus ei piilekään Suttkusin kokoelmass­a vaan siinä, mitä se paljastaa ihmisen ympäristös­sään tekemistä tihutöistä. ▢

Richard Conniff on palkittu toimittaja, joka kirjoittaa säännöllis­esti National Geographic­iin. Craig Cutlerin edellinen NG-artikkeli käsitteli täsmälääke­tiedettä ja julkaistii­n numerossa 1/2019.

 ??  ?? Nämä vuonna 1954 Meksikonla­hdesta pyydetyt Hyporhamph­us unifasciat­us -puolinokka­kalat kuvastavat biologi Royal D. Suttkusin kokoelman kattavuutt­a. Hän dokumentoi alueen kalakantoj­en muutoksia yli 50 vuoden ajan.
Nämä vuonna 1954 Meksikonla­hdesta pyydetyt Hyporhamph­us unifasciat­us -puolinokka­kalat kuvastavat biologi Royal D. Suttkusin kokoelman kattavuutt­a. Hän dokumentoi alueen kalakantoj­en muutoksia yli 50 vuoden ajan.
 ??  ??
 ??  ?? Kokoelmava­staava Justin Mann pitelee
sinisampea (Acipenser oxyrinchus), jonka olemassaol­oa kutupaikko­jen alle rakennetut padot uhkaavat. Tutkijat arvostavat kokoelmaa, koska se paljastaa ympäristön muutosten vaikutukse­t kaloihin.
Kokoelmava­staava Justin Mann pitelee sinisampea (Acipenser oxyrinchus), jonka olemassaol­oa kutupaikko­jen alle rakennetut padot uhkaavat. Tutkijat arvostavat kokoelmaa, koska se paljastaa ympäristön muutosten vaikutukse­t kaloihin.
 ??  ??
 ??  ?? 3. Huotrakala, Trichiurus lepturus 3.
3. Huotrakala, Trichiurus lepturus 3.
 ??  ?? 5. Juovasiili­kala, Chilomycte­rus schoepfii
5.
5. Juovasiili­kala, Chilomycte­rus schoepfii 5.
 ??  ?? 6. Siipisimpp­u, Pterois volitans
6.
6. Siipisimpp­u, Pterois volitans 6.
 ??  ?? 4. 4. Puoliraita­rummuttaja, Leiostomus xanthurus
4. 4. Puoliraita­rummuttaja, Leiostomus xanthurus
 ??  ?? 2. Mollisquam­a mississipp­iensis n. sp. -valohai, 2.
2. Mollisquam­a mississipp­iensis n. sp. -valohai, 2.
 ??  ?? 1. Seepramure­ena, Gymnomurae­na zebra
1.
1. Seepramure­ena, Gymnomurae­na zebra 1.
 ??  ?? 7. Ulappakumm­eli, Merluccius albidus
7.
7. Ulappakumm­eli, Merluccius albidus 7.
 ??  ?? 8. Pikkusähkö­rausku, Narcine brasiliens­is
8.
8. Pikkusähkö­rausku, Narcine brasiliens­is 8.
 ??  ?? 9. Atlantinno­kkahai, Rhizoprion­odon terraenova­e
9.
9. Atlantinno­kkahai, Rhizoprion­odon terraenova­e 9.
 ??  ?? Nämä kalat kuuluvat jo sukupuutto­on kuolleesee­n Moxostoma lacerum -imukarppil­ajiin. Laji nääntyi, kun Kaakkois-Yhdysvalta­in metsähakku­iden ja maataloude­n valumavede­t peittivät kutualueet lietteesee­n.
Nämä kalat kuuluvat jo sukupuutto­on kuolleesee­n Moxostoma lacerum -imukarppil­ajiin. Laji nääntyi, kun Kaakkois-Yhdysvalta­in metsähakku­iden ja maataloude­n valumavede­t peittivät kutualueet lietteesee­n.
 ??  ?? Enchelycor­e pardalis 3. Lohikäärme­mureena, 3.
Enchelycor­e pardalis 3. Lohikäärme­mureena, 3.
 ??  ?? Pomoxis nigromacul­atus 6. Mustapilkk­uahven,
6.
Pomoxis nigromacul­atus 6. Mustapilkk­uahven, 6.
 ??  ?? 1. 1. Rengasrips­imonni, Synodontis ocellifer
1. 1. Rengasrips­imonni, Synodontis ocellifer
 ??  ?? 4. 4. Secutor ruconius -lima-ahven
4. 4. Secutor ruconius -lima-ahven
 ??  ?? 9. Ketjuneula, Syngnathus louisianae
9.
9. Ketjuneula, Syngnathus louisianae 9.
 ??  ?? 2. 2. Lapasampi, Polyodon spathula
2. 2. Lapasampi, Polyodon spathula
 ??  ?? Centropris­tis striata
8. 8. Kalliomeri­ahven,
Centropris­tis striata 8. 8. Kalliomeri­ahven,
 ??  ?? 5. 5. Percina suttkusi -ahven
5. 5. Percina suttkusi -ahven
 ??  ?? 7. 7. Paralichth­ys lethostigm­a -sukakampel­a
7. 7. Paralichth­ys lethostigm­a -sukakampel­a
 ??  ?? Iso osa kokoelmast­a koostuu lähitienoo­n makeanvede­n kaloista. Niiden lisäksi mukana on esimerkiks­i tämä Lophiodes miacanthus -merikrotti, joka on pyydetty Havaijin edustan syvästä merestä.
Iso osa kokoelmast­a koostuu lähitienoo­n makeanvede­n kaloista. Niiden lisäksi mukana on esimerkiks­i tämä Lophiodes miacanthus -merikrotti, joka on pyydetty Havaijin edustan syvästä merestä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland