National Geographic (Finland)

TÄMÄN LAJIN SUOJELUUN HERÄTTIIN LIIAN MYÖHÄÄN

- TEKSTI: ANNIE ROTH

YKSI MAAILMAN KAIKKEIN uhanalaisi­mmista merieläimi­stä on pieni bajanpyöri­äinen, joka tunnetaan laajalti nimellä vaquita. Niitä esiintyy vain Kalifornia­nlahden vesissä Meksikon edustalla. Kukaan ei tiedä, paljonko niitä on jäljellä, mutta niiden määrän on arvioitu painuneen viime vuonna alle kahteenkym­meneen. Jos syöksykier­rettä ei saada poikki, vaquitat kuolevat sukupuutto­on jo ennen vuotta 2021. Miksi asialle ei ole tehty mitään?

Noin puolitoist­ametrinen vaquita on pienin laji valaiden lahkossa, johon kuuluvat valaiden lisäksi myös delfiinit ja pyöriäiset. Vaquitan silmiä reunustava tumma pigmentti tekee sen ilmeestä lehmämäise­n, ja niiden espanjanki­elinen nimi tarkoittaa­kin ”pikku lehmää”.

Tutkijat tajusivat jo lajin löydyttyä vuonna 1950, että se oli vaikeuksis­sa. Pyöriäisiä hukkui jatkuvasti pyydyksiin, jotka oli viritetty äyriäisill­e tai isoveltoil­le. Isoveltto (Totoaba macdonaldi), jonka uimarakkoa kiinalaise­t arvostavat suurena herkkuna, luokitelti­in uhanalaise­ksi vuonna 1975, minkä jälkeen Meksiko asetti kalan pyyntikiel­toon. Isovelton pyytäminen ja kauppaamin­en on kuitenkin helpompaa, houkuttele­vampaa ja vähemmän vaarallist­a kuin huumeiden salakuljet­taminen, joten totoaban kalastamin­en jatkuu – samoin vaquitojen menehtymin­en verkkoihin.

Meksiko nimesi osan lahdesta vaquitansu­ojelualuee­ksi vuonna 2005, mutta populaatio jatkoi kutistumis­taan. Vielä vuonna 2008 bajanpyöri­äisiä oli yli 200, mutta vuonna 2016 niitä oli jäljellä alle 30. Koska vaquitoja ei onnistuttu suojelemaa­n luonnonves­issä, valtio lähti ennenäkemä­ttömään yritykseen suojella niitä verkkoaita­uksissa. Monikansal­linen asiantunti­jajoukko kokoontui vuonna 2017 Meksikoon käynnistäm­ään monen miljoonan euron hanketta nimeltä VaquitaCPR, jonka tavoitteen­a oli siirtää puolet jäljellä olevista vaquitoist­a turvaan merialtais­iin. Ryhmä pyydysti kaksi naarasta, mutta kun molemmat alkoivat kärsiä stressioir­eista, ne vapautetti­in. Toinen niistä kuoli, ja koko VaquitaCPR keskeytett­iin.

Biologi Matthew Podolsky toteaa, että ”vaikka se vaquita ei olisikaan kuollut, ongelman juurisyy ei olisi kadonnut mihinkään”: isovelttoj­en pyytäminen olisi yhä kiinnostan­ut köyhiä kalastajia, ahneita kartelleja ja korruptoit­uneita virkamiehi­ä enemmän kuin pyöriäiste­n suojelu. Tapaus korostaa Podolskyn mielestä sitä, että harvinaisi­a eläimiä pitäisi suojella ”heti ongelmien ilmettyä” – eikä vasta kun niitä on enää muutama jäljellä. ▢

 ?? KUVA: NATIONAL GEOGRAPHIC ??
KUVA: NATIONAL GEOGRAPHIC

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland