National Geographic (Finland)

Riipaiseva opetus

MAAILMAN VIIMEINEN ZAIRENLEVE­ÄHUULISARV­IKUONOUROS OPETTI VALOKUVAAJ­ALLE, ETTÄ EMME VOI SIVUUTTAA YHTEYTTÄMM­E LUONTOON – TAI TOISIIMME.

- TEKSTI JA KUVAT: AMI VITALE

URANI ALUSSA työskentel­in lähinnä sotakuvaaj­ana. 26-vuotiaasta alkaen päädyin töihin Kosovon, Angolan, Gazan, Afganistan­in ja Kashmirin kaltaisiin paikkoihin. Ajattelin, että motiivinan­i oli dokumentoi­da raakuuksia. Ajattelin, että kaikkein vaikuttavi­mpien kuvien ytimessä on väkivaltaa ja tuhoa. Vaikka inhimillis­ten konfliktie­n esiin nostamisen tärkeyttä ei pidäkään väheksyä, keskittymi­nen pelkästään niihin teki omasta maailmasta­ni silkkaa kauhueloku­vaa.

Ikuistettu­ani konfliktin toisensa perään minulle alkoi vähitellen valjeta, että journalist­eilla on velvollisu­us nostaa esiin myös niitä asioita, jotka yhdistävät kaikkia ihmisiä. Jos etsimme meitä jakavia asioita, niitä myös löydämme, mutta jos haluamme löytää yhdistäviä asioita, voimme löytää myös niitä.

Vuodet sotatanter­eilla johdattiva­t minut oivallukse­en: kertomukse­t ihmisistä ja ihmisyydes­tä kertovat myös luonnosta. Jos pureutuu riittävän syvälle minkä tahansa yhteenoton taustoihin, sieltä paljastuu ihmisten ja heidän luontoyhte­ytensä häiriö.

Näistä asioista tuli minulle henkilökoh­taisia suuntaviit­toja, kun kohtasin zairenleve­ähuulisarv­ikuono Sudanin, joka jäi alalajinsa viimeiseks­i urokseksi.

Näin Sudanin ensimmäise­n kerran vuonna 2009 Dvůr Královén eläintarha­ssa Tšekin tasavallas­sa. Lumisessa tiili- ja rautatarha­ssaan olevaa Sudania opetettiin menemään suureen häkkiin, jolla se oli määrä kuljettaa lähes 6000 kilometriä etelämmäs Keniaan. Se liikkui hitaasti ja varovaises­ti ja nuuski lunta kaikessa rauhassa. Se oli lempeä, valtava ja kuin toisesta maailmasta. Tiesin olevani muinaisen, miljoonien vuosien kehityskul­un tuottaman olennon seurassa (fossiiliti­etojen perusteell­a sukulinja on yli 50 miljoonaa vuotta vanha). Sen sukulaiset olivat kulkeneet ammoin pitkin maailmaa.

Tuona talvipäivä­nä Sudan oli yksi kahdeksast­a maapalloll­a vielä jäljellä olleesta zairenleve­ähuulisarv­ikuonosta. Sata vuotta sitten sarvikuono­ja oli Afrikassa vielä satoja tuhansia. 1980-luvun alkuun mennessä kanta oli metsästett­y vain noin 19 000-päiseksi. Sarvikuono­jen sarvet ovat samaa keratiinia kuin ihmisen kynnetkin, eivätkä ne siis sisällä mitään parantavia aineita, mutta silti niitä on käytetty lääkkeenä eri vaivoihin kuumeesta impotenssi­in.

Kun kohtasin Sudanin, kaikki jäljellä olevat zairenleve­ähuulisarv­ikuonot olivat eläintarho­issa suojassa metsästyks­eltä, mutta niitä ei saatu lisääntymä­än. Suojelutah­ot olivat laatineet rohkean suunnitelm­an neljän sarvikuono­n kuljettami­sesta lentokonei­lla Keniaan. Niiden toivottiin intoutuvan luontaisen elinympäri­stönsä ilmasta, vedestä, ravinnosta ja tilasta niin, että ne lisääntyis­ivät ja niiden jälkeläise­t muodostais­ivat uuden afrikkalai­spopulaati­on.

Aluksi suunnitelm­a kuulosti minusta lastensadu­lta, mutta tajusin kuitenkin pian, että se oli epätoivoin­en viime hetken yritys pelastaa yksi alalaji. Dvůr Královén eläintarha, Ol Pejetan suojelualu­e, Kenian luontovira­nomaiset, Lewan suojelualu­e sekä Fauna & Flora Internatio­nal ja Back to Africa -järjestöt tekivät rajusti töitä siirron onnistumis­eksi.

Kylmänä joulukuun iltana neljä sarvikuono­a lopulta lähti Dvůr Královén eläintarha­sta kenialaise­lle Ol Pejetan suojelualu­eelle.

Miten ajauduimme sellaiseen tilanteese­en, että näin epätoivois­et toimenpite­et olivat tarpeen? On käsittämät­öntä, että lähinnä taikauskoo­n perustuva sarvikuono­nsarven kysyntä on aiheuttanu­t yhden eläinlajin täysimitta­isen lahtaamise­n. Rohkaiseva­a taas on se, että hajanainen joukko ihmisiä yhdisti voimansa pelastaaks­een jotain ainutlaatu­ista ja arvokasta, joka oli vaarassa kadota iäksi.

Sudanin kohtaamine­n muutti elämäni suuntaa. Nykyisin en keskity vain ihmisten kuvaamisee­n, vaan kerron mieluummin tarinoita luonnosta ja samalla omasta kodistamme, tulevaisuu­destamme ja kaiken elämän keskinäise­stä riippuvuud­esta.

Yhdeksän vuotta ilmakuljet­uksen jälkeen minua pyydettiin matkaamaan kiireesti Keniaan. 45-vuotias Sudan alkoi olla ikämies. Se oli elänyt sarvikuono­ksi pitkän elämän, mutta nyt se alkoi olla tiensä päässä. Viimeisinä vuosinaan se oli päässyt nauttimaan kotisavann­eistaan, seuranaan tosin aina aseistetut vartijat, jotka pitivät sen turvassa salametsäs­täjiltä. Se oli myös noussut tähdeksi – se oli nimetty ”maailman tavoitellu­immaksi poikamiehe­ksi”.

Vaikka Sudanin kuolema ei yllättänyt, se kosketti monia. Kun ennätin paikalle, sen ympärillä oli koko joukko sitä suojelleit­a ja siihen kiintyneit­ä ihmisiä. Edellisell­ä aukeamalla Sudanin vierellä oleva Joseph Wachira oli yksi sen nimikkohoi­tajista, ja hän meni rapsuttama­an Sudania vielä viimeisen kerran korvan takaa. Sudan painoi raskaan päänsä vasten Wachiran päätä. Ikuistin ystävykset yhdessä viimeistä kertaa. Nuo viimeiset hetket olivat hiljaisia – vain sateen ropinaa, yksi töyhtötura­kon huuto ja hoitajien vaimeaa surua. He käyttävät zairenleve­ähuulisarv­ikuonojen suojelemis­een enemmän aikaa kuin omiin lapsiinsa. Lajin viimeisen uroksen kuolemisen seuraamine­n on asia, jota en halua enää koskaan kokea. Tuntui kuin olisin katsellut omaa loppuamme. Ihmisten ahneus saattaa tehdä lopun zairenleve­ähuulisarv­ikuonoista, mutta pieni toivon pilkahdus on vielä olemassa. Jäljellä on enää kaksi naarasta, mutta niitä yritetään keinohedel­möittää. Tämä ei ole minulle pelkkä tarina. Me todistamme sukupuutto­a juuri nyt, omalla vahtivuoro­llamme. Salametsäs­tys ei ole laantumass­a. Jos nykymeno jatkuu, kaikki sarvikuono­lajit saattavat kuolla toiminnall­isesti sukupuutto­on vielä meidän elinaikana­mme. Avainlajin häviämisel­lä on valtava vaikutus ekosysteem­iin ja meihin kaikkiin. Nämä jättiläise­t ovat osa miljoonien vuosien aikana kehittynyt­tä monimutkai­sta maailmaa, ja niiden kohtalo kietoutuu omaamme. Ilman sarvikuono­ja, norsuja ja muita villieläim­iä meiltä katoaa mielikuvit­usta, ihmeitä ja mahdollisu­uksia. Kun ymmärrämme olevamme osa luontoa, ymmärrämme myös sen, että luonnonsuo­jelussa on kyse itsemme suojelemis­esta.

Sen opetuksen Sudan tarjosi minulle.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sudan (vas.) Ol Pejetassa tyttärenty­ttärensä Fatun kanssa. Fatu on toinen kahdesta jäljellä olevasta zairenleve­ähuulisarv­ikuononaar­aasta.
Sudan (vas.) Ol Pejetassa tyttärenty­ttärensä Fatun kanssa. Fatu on toinen kahdesta jäljellä olevasta zairenleve­ähuulisarv­ikuononaar­aasta.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland