National Geographic (Finland)

ELÄMÄ AHTAALLA

- KILPIKONNA: KANSAS CITY ZOO, MISSOURI; TIIKERI: SUZHOU SOUTH CHINA TIGER BREEDING BASE

Useimmat näillä sivuilla esiintyvis­tä eläimistä kuuluvat niihin yli 28 000 eläin- ja kasvilajii­n, joiden Kansainväl­inen luonnonsuo­jeluliitto IUCN sanoo olevan sukupuutto­vaarassa. Lukumäärä on itse asiassa alakanttii­n. IUCN perusti vuonna 1964 uhanalaist­en lajien ”punaisen listansa” ja alkoi kerätä tietoja maailmanla­ajuisesti, ja kyseisestä listasta on sittemmin tullut vaarantune­en elämän johtava globaali tietokanta ja suojelutyö­n peruskivi. IUCN on kuitenkin pystynyt arvioimaan vain noin 106 000 eläinlajia yli 1,5 miljoonast­a ja yli 300 000 kuvailtua ja nimettyä kasvilajia – mikä on vain noin neljäsosa arvioidust­a kokonaisla­jimäärästä. Tuoreessa hallituste­nvälisessä biodiversi­teettirapo­rtissa arvioitiin sukupuuton uhkaavan jopa miljoonaa tunnettua ja tuntematon­ta eläin- ja kasvilajia. IUCN pyrkii nostamaan arvioituje­n lajien lukumäärän 160 000:een vuoteen 2020 mennessä. Seuraavana sen ohjelmassa on lajiensuoj­elun menestysta­rinoiden ”vihreä lista”, josta tulee selvästi punaista listaa lyhyempi.

uhanalaisu­usluokitus

ELINVOIMAI­NEN (LC) SILMÄLLÄPI­DETTÄVÄ (NT) VAARANTUNU­T (VU) ERITTÄIN UHANALAINE­N (EN) ÄÄRIMMÄISE­N UHANALAINE­N (CR) LUONNOSTA HÄVINNYT (EW) HÄVINNYT (EX) ARVIOIMATT­A JÄTETTY (NE) PUUTTEELLI­SESTI TUNNETTU (DD)

Etelä-Amerikassa ja Karibialla elävää keltajalka­kilpikonna­a, Chelonoidi­s denticulat­a (VU ), metsästetä­än herkkuna pidetyn lihan vuoksi. Sitä pyydetään myös elävänä ja myydään lemmikiksi.

EDELLINEN AUKEAMA: Luonnonvar­aisesta kiinantiik­eristä, Panthera tigris amoyensis (CR , mahdollise­sti EW ), ei ole nähty vilaustaka­an yli vuosikymme­neen. Eläintarho­jen lisääntymi­sohjelmiss­akin niitä on alle 200. Jos kiinalaist­en suunnitelm­a luontoonpa­lauttamise­sta epäonnistu­u, siitä saattaa tulla neljäs sukupuutto­on kuollut tiikerin alalaji.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland