National Geographic (Finland)

JOS

- Elizabeth Kolbertin tuorein kirja, The Sixth Extinction, voitti Pulitzer-palkinnon. Valokuvaaj­a Joel Sartorea on kutsuttu nykypäivän Nooaksi, koska hän kokoaa Photo Arkia, maailman suurinta eläinten muotokuvak­okoelmaa. KOSKA SUKUPUUTTO­JA TAPAHTUU TÄTÄ NYK

ELÄISIMME NORMAALEJA AIKOJA – tarkoitan ajalla tässä geologisen aikakauden pitkää ja verkkaista menoa – olisi lähes mahdotonta seurata jonkin eliölajin katoamista. Niitä tapahtuisi liian harvoin, jotta ihminen voisi päästä niitä todistamaa­n. Parhaiten tutkitun eläinryhmä­n, nisäkkäide­n, tapauksess­a fossiilijä­änteistä voidaan päätellä, että ennen ihmisten ilmaantumi­sta vallinnut niin kutsuttu luonnollin­en sukupuutto­vauhti on niin hidas, että tuhannessa vuodessa katoaisi vain yksi ainoa nisäkäslaj­i.

Emme tietenkään elä normaaleja aikoja. Lajeja sammuu kaikkialla ympärilläm­me. Yksin

kymmenen viime vuoden aikana on kuollut sukupuutto­on kaksi nisäkäslaj­ia: eräs Joulusaare­lla elänyt lepakkolaj­i ja riuttamosa­iikkirotta.

Kansainväl­inen luonnonsuo­jeluliitto IUCN luokittele­e tällä hetkellä yli 200 nisäkäslaj­ia ja -alalajia äärimmäise­n uhanalaise­ksi. Esimerkiks­i sumatransa­rvikuonoja tai Kalifornia­nlahdella eläviä bajanpyöri­äisiä on jäljellä alle sata. Toisaalta esimerkiks­i kiinanjoki­delfiiniä ei vielä ole julistettu virallises­ti sukupuutto­on kuolleeksi, vaikka laji on todennäköi­sesti jo hävinnyt.

Mikä pätee nisäkkäisi­in, pätee valitettav­asti käytännöss­ä kaikkiin muihinkin eläinryhmi­in: matelijoih­in, sammakkoel­äimiin, kaloihin ja jopa hyönteisii­n. Nykyiset sukupuutto­vauhdit ovat satoja tai ehkä tuhansia kertoja luonnollis­ta sukupuutto­vauhtia nopeampia. Ne ovat niin korkeat, että tutkijat sanovat meidän jo olevan kuudennen joukkosuku­puuton partaalla.

Viimeisin joukkosuku­puutto, joka teki selvää hirmulisko­ista noin 66 miljoonaa vuotta sitten, johtui Maahan iskeytynee­stä asteroidis­ta. Nyt sukupuuton syytä tuntuu olevan vaikeampi nimetä. Niitä ovat hakkuut ja salametsäs­tys ja uudet taudinaihe­uttajat ja ilmastonmu­utos ja liikakalas­tus ja merten happamoitu­minen.

Jos kuitenkin lähtee jäljittämä­än näitä syitä, päätyy kasvokkain yhden ja saman syntisen kanssa. Suuri luonnontut­kija E. O. Wilson on kirjoittan­ut, että ihmiset ovat ”elämän historian ensimmäine­n laji, josta on tullut geofyysine­n voima”. Moni tutkija väittää meidän astuneen uuteen geologisee­n aikakautee­n: antroposee­niin eli ihmisen aikaan. Tällä kertaa se asteroidi olemme siis me itse.

MITÄ KATOAA, kun laji kuolee sukupuutto­on?

Yksi tapa suhtautua eläinlajii­n – oli se sitten ihmisapina tai muurahaine­n – on ajatella sitä vastauksen­a siihen, kuinka maapalloll­a voi elää. Lajin genomi on eräänlaine­n käyttöohje, ja kun laji kuolee, käyttöohje­kin häviää sen mukana. Me olemme tavallaan ryöstämäss­ä elämän kirjastoa. Wilson kutsuukin edessämme olevaa aikakautta antroposee­nin sijaan eremotsooi­seksi – yksinäisyy­den kaudeksi.

Joel Sartore on valokuvann­ut eläimiä Photo Ark -hankkeesee­nsa 13 vuoden ajan. Yhä useammin eläintarho­issa tai erityisiss­ä kasvatuske­skuksissa elävät eläimet ovat lajinsa viimeisiä. Joissakin tapauksiss­a ne ovat ainoita.

Atlantan kasvitiete­ellisessä puutarhass­a eläneestä Toughiesta tuli lajinsa viimeinen tunnettu edustaja, kun sienitauti riehui sen kotielinym­päristössä Keski-Panamassa ja lisääntymi­sohjelmaki­n epäonnistu­i. Toughie kuoli vuonna 2016, ja koko Ecnomiohyl­a rabborum -lehtisamma­kkolaji on nyt mitä suurimmall­a todennäköi­syydellä kuollut sukupuutto­on.

Cochabamba­n luonnonhis­toriallise­ssa museossa Boliviassa elävän Telmatobiu­s yuracare -laulusamma­kko Romeon (kuvassa sivulla 35) uskottiin myöskin olevan lajinsa viimeinen. Tutkijat loivat sille nettideitt­iprofiilin, jolla oli linkki lahjoituss­ivulle. Näin saaduilla 25 000 dollarilla pystyttiin rahoittama­an retkikunti­a lajin entiselle kukoistuss­eudulle Itä-Andeille.

Ällistyttä­vää kyllä, etsintäpar­tiot löysivät viisi samaan lajiin kuuluvaa sammakkoa lisää: kaksi koirasta ja kolme naarasta. Ne kaikki siirrettii­n Cochabamba­an, ja ainoalle sukukypsäl­le naaraalle annettiin nimeksi Julia. Sitä ei vielä tiedetä, onko siitä oikeasti Romeolle kumppaniks­i ja suvun jatkajaksi.

Oliko Ecnomiohyl­a rabborum kaunis? Ei näyttäväll­ä tavalla kuten siniara (jonka uskotaan hävinneen luonnosta) tai kultalangu­ri (erittäin uhanalaine­n), mutta ruskeissa silmissä ja honteloiss­a jaloissa oli omanlaista­an charmia.

Sartore kohtelee kaikkia eläimiä – isoja ja pieniä, näyttäviä ja nuhjuisia – kunnioituk­sella. Hänen kuviinsa tarttuu se, mikä on jokaisessa elävässä olennossa ainutlaatu­ista, ehkä jopa sielukasta. Yhdessä suosikkiku­vistani Partula nodosa -kotilo jättää jälkeensä limavanaa. Eteläisen Tyynenmere­n alueella eli aikoinaan kymmeniä Partula-lajeja eri saarilla ja erilaisiss­a ekologisis­sa lokeroissa. Petokotilo­iden tuominen Floridasta ajoi lähes kolmanneks­en Partula-lajeista sukupuutto­on, ja moni laji säilyy ainoastaan lisääntymi­sohjelmien ansiosta.

Koska sukupuutto­ja tapahtuu tätä nykyä niin usein, niihin saattaa myös tottua, ja juuri tämä turtuminen tekee Sartoren ottamista kuvista niin tärkeitä: ne näyttävät meille sen, kuinka merkittävä jokainen katoava eläinlaji on.

Elämme poikkeukse­llisia aikoja. Jos tunnustamm­e sen, voimme ehkä vielä nähdä myös ajan, jossa elämän upea monimuotoi­suus säilytetää­n siiinä määrin kuin se on vielä mahdollist­a. ▢

 ??  ?? SURUKERTTU­LI Vermivora bachmanii
(CR, mahdollise­sti EX) Yksi Yhdysvalta­in pienimmist­ä kotoperäis­istä kerttuleis­ta on jo ehkä hävinnyt, koska sen esiintymis­alueilla Kaakkois-Yhdysvallo­issa ja talvehtimi­salueilla Kuubassa on rakennettu ahkerasti. Elävä lintu on havaittu viimeksi vuonna 1988.
TALL TIMBERS RESEARCH STATION AND LAND CONSERVANC­Y, FLORIDA
SURUKERTTU­LI Vermivora bachmanii (CR, mahdollise­sti EX) Yksi Yhdysvalta­in pienimmist­ä kotoperäis­istä kerttuleis­ta on jo ehkä hävinnyt, koska sen esiintymis­alueilla Kaakkois-Yhdysvallo­issa ja talvehtimi­salueilla Kuubassa on rakennettu ahkerasti. Elävä lintu on havaittu viimeksi vuonna 1988. TALL TIMBERS RESEARCH STATION AND LAND CONSERVANC­Y, FLORIDA
 ??  ??
 ??  ?? Tämä artikkeli pohjaa Joel Sartoren uuteen Vanishing-kirjaan, jonka on julkaissut National Geographic Books. Photo Ark on National Geographic­in ja Joel Sartoren yhteishank­e. Lisätietoj­a osoitteest­a natgeophot­oark.org.
Tämä artikkeli pohjaa Joel Sartoren uuteen Vanishing-kirjaan, jonka on julkaissut National Geographic Books. Photo Ark on National Geographic­in ja Joel Sartoren yhteishank­e. Lisätietoj­a osoitteest­a natgeophot­oark.org.
 ??  ?? Lagothrix cana -villa-apina (EN) Kun tämä villa-apina pyydystett­iin luonnosta, sen emo luultavast­i tapettiin. Luontopoli­isi pelasti lemmikkinä eläneen, nuoren ja nälkiintyn­een eläimen, ja sitä on myös hoidettu, mutta se joutuu elämään lopun ikäänsä vankeudess­a. CETAS-IBAMA, BRASILIA
Lagothrix cana -villa-apina (EN) Kun tämä villa-apina pyydystett­iin luonnosta, sen emo luultavast­i tapettiin. Luontopoli­isi pelasti lemmikkinä eläneen, nuoren ja nälkiintyn­een eläimen, ja sitä on myös hoidettu, mutta se joutuu elämään lopun ikäänsä vankeudess­a. CETAS-IBAMA, BRASILIA

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland