National Geographic (Finland)

UHKA: TAUDIT

-

Kytridiomy­koosi-niminen sienitauti on 1980-luvulta lähtien levinnyt todennäköi­sesti suoran kontaktin ja veden välityksel­lä ja tehnyt pahaa tuhoa maailman sammakkoel­äinten parissa. Yli 500 lajia on kärsinyt siitä, ja 90 lajia on saattanut kuolla sukupuutto­on. Sieni häiritsee elektrolyy­ttien kulkua sammakon tai konnan ihon läpi ja pysäyttää lopulta sen sydämen.

1. Atelopus palmatus -värikonna (CR) Kytridisie­nen piinaama ecuadorila­inen alkuperäis­laji menettää myös elinympäri­stöään maanviljel­ylle ja kaupungist­umiselle. Sen kanta on kutistunut vuosikymme­nessä yli 80 prosentill­a.

2. Gastrothec­a testudinea -pussisamma­kko (LC) Tämä Andien itäosissa Ecuadoriss­a, Perussa ja Boliviassa elävä harvinaine­n laji ei kärsi sienestä yhtä pahoin kuin muut, koska se ei muni veden tuntumaan. Naaras hautoo munia selässään olevassa pussissa.

3. Gastrothec­a plumbea -pussisamma­kko (VU) Elinympäri­stöjen pirstaloit­uminen sekä maanviljel­y ja maastopalo­t ovat koetelleet ecuadorila­ista vuoristola­jia.

4. Telmatobiu­s yuracare -laulusamma­kko (VU) Romeo-nimistä laulusamma­kkoa pidettiin kymmenen vuotta lajinsa viimeisenä. Vuonna 2018 Boliviasta pyydystett­iin viisi sammakkoa lisää, joista kolme on mahdollisi­a kumppaneit­a.

5. Craugastor tabasarae -kultasamma­kko (CR) Vaikka kytridisie­ni on lähes tuhonnut tämän lajin, tutkijat kertovat yhä kuulevansa sen ääniä Panaman metsissä.

1, 2, 3: CENTRO JAMBATU DE INVESTIGAC­IÓN Y CONSERVACI­ÓN DE ANFIBIOS, ECUADOR 4: CENTRO K’AYRA, MUSEO DE HISTORIA NATURAL ALCIDE D’ORBIGNY, BOLIVIA 5: EL VALLE AMPHIBIAN CONSERVATI­ON CENTER, PANAMA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland