National Geographic (Finland)

UHKA: ELINYMPÄRI­STÖN HÄVIÄMINEN

- 1, 2, 4, 5: MCGUIRE CENTER FOR LEPIDOPTER­A AND BIODIVERSI­TY, FLORIDA MUSEUM OF NATURAL HISTORY 3: JARDÍN BOTÁNICO NACIONAL, DOMINIKAAN­INEN TASAVALTA 6: TAMAN RAMA-RAMA & REPTILIA MELAKA, MALESIA

Perhoset voivat lentää kauas ja syödä monenlaisi­a kasveja, mutta toukat syövät lähiruokaa. Kun kasvit katoavat, häviävät perhosetki­n. Tässä esitellyt lajit eivät ole IUCN:n listalla – jolla on vain 8100 hyönteisla­jia – mutta muut auktoritee­Laiduntami­nen tit katsovat niiden olevan uhattuina.

1. Speyeria adiaste atossa -hopeatäplä (NE) ja kuivuus muuttivat tämän kalifornia­laisen perhosen elinympäri­stöä, ja laji katsotaan nyt hävinneeks­i. Viimeinen elävä yksilö havaittiin luonnossa vuonna 1960.

2. Eumaeus atala -nopsasiipi (NE) Floridassa ja sen etelä- ja itäpuolen saarilla elävän lajin katsottiin 1900-luvun puolivälis­sä jo kuolleen sukupuutto­on. Nyt sen isäntänä toimivasta käpypalmus­ta on tullut suosittu koristekas­vi, ja perhoskant­akin on alkanut toipua.

3. Monarkkipe­rhonen, Danaus plexippus (NE) Osa monarkkipe­rhosista tarvitsee elämänkier­toonsa Meksikossa, Yhdysvallo­issa ja Kanadassa sijaitsevi­a ympäristöj­ä, joten suojelutoi­mienkin on oltava monikansal­lisia. Toukkien syömät silkkiyrti­t katoavat maanviljel­yn ja rakentamis­en alle; laittomat hakkuut uhkaavat talvehtimi­salueita Meksikossa.

4. Floridanri­tari, Heraclides aristodemu­s ponceanus (NE) Floridalai­sen alkuperäis­lajin kanta oli kutistunut elinympäri­stöjen katoamisen vuoksi vain neljän yksilön vahvuiseks­i vuonna 2012. Suojelutoi­milla lukumäärä on saatu nousemaan tuhannen tienoille, mutta hurrikaani­t, hyönteismy­rkyt ja ilmastonmu­utos uhkaavat lajia edelleen.

5. Floridanle­htikäinen, Anaea troglodyta floridalis (NE) Äärimmäise­n uhanalaise­n perhosen ainoa tunnettu populaatio elää Everglades­in kansallisp­uistossa.

6. Täpläleiju, Idea lynceus (NE) Vaikka tämä suurikokoi­nen laji ei vielä olekaan IUCN:n Punaisella listalla, Malesia on panostanut sen hyvinvoint­iin sekä lisääntymi­sohjelmall­a että perhosen toukkien syömän harvinaise­n kasvin suojelemis­ella.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland