National Geographic (Finland)

UHKA: METSÄKATO

-

Puissa elävillä makeilla ei ole elämää ilman metsää – tai Madagaskar­ia, niiden ainoaa kotipaikka­a. Saarivalti­o on kuitenkin menettänyt 80 prosenttia metsistään rakentamis­elle, puuhiilen tuotannoll­e ja kaskivilje­lylle. Makit on puristettu rajallisil­le suojelualu­eille; 38 lajia on luokiteltu äärimmäise­n uhanalaise­ksi. Ihmisille tarjotaan energiateh­okkaita liesiä, jotta puunkäyttö vähenisi ja metsäympär­istöt säästyisiv­ät.

1. Diadeemisi­faka, Propithecu­s diadema (CR) Koska naaras saattaa olla hedelmälli­nen vain yhtenä päivänä vuodessa, lajin kyky vahvistaa hajonneita populaatio­ita on sangen rajallinen.

2. Ai-ai, Daubentoni­a madagascar­iensis (EN) Vajaat kolme kilogramma­a painava ai-ai on suurin yöllä liikkuva kädellinen, ja sitä tavataan edelleen eri puolilla Madagaskar­ia. Paikallise­t kuitenkin uskovat ai-ain tuovan huonoa onnea, joten niitä tapetaan usein.

3. Ruskomaki, Eulemur fulvus (NT) Ruskomakik­annat ovat kutistunee­t neljänneks­ellä vuodesta 1995, ja alamäen uskotaan jatkuvan metsäkadon ja metsästyks­en seurauksen­a.

1: LEMUR ISLAND, MADAGASKAR 2: DENVER ZOO 3: OMAHA’S HENRY DOORLY ZOO AND AQUARIUM, NEBRASKA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland