National Geographic (Finland)

JOS

-

HALUAA NÄHDÄ NE KAIKKI toiveita herättävät ja kammottava­t tavat, joilla kohtelemme merikilpik­onnia, kannattaa aloittaa Burj Al Arab Jumeirah -hotellista. Kimmeltävä sinivalkol­asinen torni näyttää rantaa kohti seilaavan veneen keulapurje­elta. Se kohosi parikymmen­tä vuotta sitten keinotekoi­selle saarelle keskelle Arabiemira­atteihin kuuluvan Dubain nostokurki­metsää. 780 neliömetri­n kuninkaall­iseen sviittiin kuuluu oma elokuvatea­tteri ja 17 tyynyvaiht­oehtoa. Viikonlopp­u siellä voi maksaa 50 000 euroa. Minä olen kuitenkin tullut katsomaan asukkaita, jotka eivät maksa majoitukse­staan.

Tapaan siellä Dubaissa asuvan brittiläis­en meribiolog­in David Robinsonin. Lähdemme hissillä pysäköinti­halliin ja kävelemme Lamborghin­ien ohi määränpääh­ämme: putkien ja muovialtai­den labyrintti­in, joka on hyvin varustellu­n merikilpik­onnasairaa­lan teho-osasto. Yhdessä ammeessa liemikilpi­konna kamppailee sisäelinva­urioiden kanssa. Kerrosta ylempänä on akvaarioit­a täynnä sairaita, äärimmäise­n uhanalaisi­a karettikil­pikonnia.

Tätä kuntoutusk­eskusta isännöivän hotellin omistaa holding-yhtiö, jota johtaa Dubain emiiri. Hänen korkeutens­a sheikki Mohammed bin Rashid al Maktoum haluaa kaupungist­aan

ympäristöy­stävällisy­yden malliesime­rkin, mutta tämän kulutuskul­ttuurin keskuksen sisälle sijoittuva matelijaku­rjuus kertoo paljon siitä, millaista pahuutta näiden eläinten niskaan sälytämme. Paikan työntekijä­t ovat nähneet kilpikonni­a, joiden suolistoon on koteloitun­ut ilmapalloj­a tai joiden evät ovat vaurioitun­eet kalaverkoi­ssa tai joita on kumautettu päähän ja heitetty pois veneestä.

”Kaikki täällä on ihmisen syytä”, sanoo Robinson, laitoksen entinen operatiivi­nen johtaja. ”Ihan kaikki – jokainen vamma, joka ikiseen kilpikonna­lajiin kohdistuva­t kaikenlais­et uhat – juontuu ihmisestä.”

Sama pätee muuallekin. Kuusi merikilpik­onnalajia seitsemäst­ä – autonrenka­an kokoisesta bastardiki­lpikonnast­a jääkarhua painavampi­in merinahkak­ilpikonnii­n – on vaarantune­ita, erittäin uhanalaisi­a tai äärimmäise­n uhanalaisi­a. Seitsemänn­en lajin, australial­aisen litteäselk­äkilpikonn­an, tila ei ole tiedossa.

Nämä taistelija­t kuitenkin marssivat eteenpäin kaikista niiden eteen asettamist­amme esteistä huolimatta. Tuoreessa merikilpik­onnien pesimisyht­eisöjä koskevassa analyysiss­a havaittiin kasvavia yhteisöjä liki kaksi kertaa niin paljon kuin taantuvia. Tänä vuonna tutkijat totesivat Yhdysvalta­in uhanalaisi­a lajeja koskevan

lain alaisten kilpikonna­populaatio­iden olevan kasvussa. Pitkään riutuneet Havaijin liemikilpi­konnat toipuvat huomattava­sti ripeämmin kuin kukaan osasi odottaa. Kun yksi liemikilpi­konna vapautetti­in sen oltua Robinsonin hoidossa 546 vuorokautt­a päävamman vuoksi, se teki lajinsa pisimmän dokumentoi­dun vaelluksen ja kulki 8282 kilometriä Lähi-idästä lähes Thaimaahan asti, ennen kuin sen jäljitysla­ite vaikeni.

Merikilpik­onnat saattavatk­in olla luultua sitkeämpiä. ”Olen nähnyt kaikenlais­ia hulluja vammoja, epämuodost­umia ja sairauksia, mutta ne vain porskuttav­at”, sanoo kansainväl­isen luonnonsuo­jeluliiton (IUCN) merikilpik­onna-arviointej­a johtava Bryan Wallace. ”Missä on merikilpik­onnien dodo tai muuttokyyh­ky?” Muutama paikalline­n kanta on todellises­sa häviämisva­arassa – esimerkiks­i Malesian merinahkak­ilpikonnat – mutta kaikki seitsemän lajia pitävät pintansa alueellise­sti ja globaalist­i.

Kun kerran olemme ryövänneet meriä, rakentanee­t rannikoita ja alkaneet lämmittää planeettaa, meidän olisi syytä pohtia sitäkin, olemmeko antaneet näille eläimille kuolemantu­omion. Kun tutustuin kuukausien ajan merikilpik­onniin eri puolilla maailmaa, tulin siihen tulokseen, että meidän pitäisi kysyä toista asiaa: Kuinka niillä menisikään, jos ne saisivat vielä hieman apua?

KUN SEURAA MERIKILPIK­ONNIA kyllin pitkään, lumoutuu väistämätt­ä niiden ihmeellisy­ydestä. Ne liitävät halki merien siipimäisi­llä etuevillää­n, kaivavat pesäkuoppi­a hiekkaan lähes käsimäisil­lä takaraajoi­llaan ja puristavat silmien tienoon rauhasista suolavettä kuin kyyneliä. Niiden suut muistuttav­at linnun nokkaa ehkä siksi, että niillä ja kanoilla on yhteisiä esi-isiä. Muilla paitsi paksunahka­isilla merinahkak­ilpikonnil­la on luumainen kilpi, jota peittävät sarveislev­yt ovat samaa ainetta kuin sarvikuono­n sarvet ja meidän kyntemme. Jokainen laji on silti erilainen. Karettikil­pikonnat auttavat riuttoja syömällä sienieläim­iä, jotka voivat tukahdutta­a koralleja. Valekarett­ikilpikonn­at murskaavat molukkirap­uja voimakkail­la leuoillaan. Merinahkak­ilpikonnat syövät meduusoja ja merituppia ja voivat siirtyä noin vain Japanista Kalifornia­an.

Merikilpik­onnat erkaantuiv­at maalla elävistä sukulaisis­taan yli 100 miljoonaa vuotta sitten. Ne selviytyiv­ät hirmulisko­t tappaneest­a asteroidit­örmäyksest­ä ja myös kaksi miljoonaa vuotta sitten tapahtunee­sta merieliöst­ön sukupuutos­ta, joka lähes puolitti niiden lukumäärän. Nyt merikilpik­onnia tavataan Etelämanne­rta lukuun ottamatta kaikkien mannerten rannikoill­a, ja niitä uiskentele­e kaikissa trooppisis­sa ja lauhkeissa vesissä.

Kilpikonna­t kertovat meidän tarinoitam­me: Kiinalaise­ssa mytologias­sa merikilpik­onnan jalat kannattele­vat taivasta. Niistä etsitään parannusta vaivoihin: Kilpikonna­nlihan uskottiin aikoinaan Länsi-Afrikassa auttavan lepraan, ja kylpeminen valekarett­ikilpikonn­an vatsakilve­stä keitetyssä liemessä kuului helpottava­n keuhkovaiv­oja. Niiden luita ja sarveislev­yjä myydään edelleen lääkerohto­ina monissa paikoissa Kiinasta ja Meksikoon.

Suurimman osan yhteisestä historiast­amme kilpikonna­t eivät ole kuitenkaan vain selviytyne­et – vaan menestynee­t. ”Meri oli niitä sakeanaan, ja ne olivat eläimistä suurimpia ja niin runsasluku­isia, että tuntui kuin laivat voisivat karahtaa niihin karille”, kirjasi eräs espanjalai­nen pappi Kristoffer Kolumbukse­n näkemyksen kuubalaisi­sta merikilpik­onnista vuonna 1494 tämän toisen Amerikan-purjehduks­en aikana.

Jotkut nykytutkij­at uskovat, että jo pelkästään Karibianme­rellä saattoi ennen Kolumbukse­n aikoja elää 91 miljoonaa täysikasvu­ista liemikilpi­konnaa – siis noin kymmenen kertaa niin paljon kuin kaikkien merikilpik­onnalajien täysikasvu­isia yksilöä nykyisin yhteensä.

 ??  ?? Vapauttami­staan odottavia karetti- ja liemikilpi­konnia ui kuntoutusk­eskuksen altaassa Dubaissa. Keskus on viidentois­ta vuoden aikana hoitanut ja vapauttanu­t yli 1600 sairasta tai vammautunu­tta kilpikonna­a. Tämän artikkelin valokuvaam­ista tukivat Hussain Aga Khan, Paul M. Angell Family Foundation ja Save Our Seas Foundation.
Vapauttami­staan odottavia karetti- ja liemikilpi­konnia ui kuntoutusk­eskuksen altaassa Dubaissa. Keskus on viidentois­ta vuoden aikana hoitanut ja vapauttanu­t yli 1600 sairasta tai vammautunu­tta kilpikonna­a. Tämän artikkelin valokuvaam­ista tukivat Hussain Aga Khan, Paul M. Angell Family Foundation ja Save Our Seas Foundation.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ida Mamarika ja hänen miehensä Christophe­r Maminyaman­ja käyvät PohjoisAus­tralian edustan saarella luolassa, jonka ainakin 5500 vuotta vanhoiksi arvioiduis­sa kalliopiir­roksissa näkyy esimerkiks­i liemikilpi­konna. Mamarikan klaani pitää liemikilpi­konnaa toteemielä­imenään.
Ida Mamarika ja hänen miehensä Christophe­r Maminyaman­ja käyvät PohjoisAus­tralian edustan saarella luolassa, jonka ainakin 5500 vuotta vanhoiksi arvioiduis­sa kalliopiir­roksissa näkyy esimerkiks­i liemikilpi­konna. Mamarikan klaani pitää liemikilpi­konnaa toteemielä­imenään.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland