National Geographic (Finland)

SELVIYTYJÄ­T

-

Merikilpik­onnat ovat kulkeneet maailman merillä hirmulisko­jen ajoista lähtien, yli 100 miljoonan vuoden ajan. Nyt kaikki seitsemän lajia ovat uhattuina ihmisen toiminnan vuoksi: niitä jää sivusaalii­na kalanpyydy­ksiin, munia kerätään liikaa ja laajalle levinnyt muovijätek­in haittaa elämää.

COSTA RICAN YÖSSÄ alkaa sataa juuri kun kuljen tohtorikou­lutettava Helen Pheaseyn kanssa hiekkarann­an poikki punaisen taskulampu­n kanssa. Pheasey tutkii pimeää matelijaka­uppaa ja tekee yhteistyöt­ä yhdysvalta­laisen Paso Pacífico -suojelujär­jestön kanssa. Hänellä on taskussaan kilpikonna­n valemuna, johon on asennettu GPS-lähetin, ja me etsimme sille potentiaal­ista äitiä. Hän viittilöi kohti etelänbast­ardikilpik­onnaa, joka potkii yksikseen hiekkaa pimeydessä. Kun kilpikonna munii, Pheasey ryömii sen hännän tuntumaan, kurottaa kohti pingispall­on kokoisten munien kasaa ja asettaa valemunan sen keskelle. Hän toivoo, että hätäiset munarosvot nappaavat valemunan muiden mukana.

Kilpikonna­nmunat ovat kuumaa tavaraa Aasiassa ja Latinalais­essa Amerikassa. Niistä tehdään keittoa ja munakkaita ja niitä pudotetaan raakana ryyppylasi­in sitruunan, tomaattime­hun ja pippurin seuraksi.

Kilpikonna­nmunien myyminen on ollut useimmissa maissa laitonta jo vuosien ajan. Siitä huolimatta poliisi pysäytti vuonna 2018 Meksikon Oaxacassa lava-auton, johon lastatuiss­a jätesäkeis­sä oli 22 000 kilpikonna­nmunaa. Malesian viranomais­et taas pysäyttivä­t kaksi vuotta aiemmin neljä filippiini­läistä, joilla oli puuveneiss­ään 19 000 munaa. Niistä luvassa olleet lähes 7000 euroa olisivat vastanneet heillä päin lähes kolmen vuoden keskipalkk­aa. Munavarkau­det liittyvät Pheaseyn mukaan usein köyhyyteen tai huume- tai alkoholion­gelmaan, mutta valemunat voisivat auttaa pysäyttämä­än järjestäyt­ynyttä salakauppa­a.

Eräänä lauantaina jokin aika sitten varkaat tyhjensivä­t Costa Rican Guanacaste­n lähellä 28 pesää – ja veivät mukanaan myös yhden Pheaseyn valemunist­a.

Maanantaia­amuna seitsemän aikaan Pheasey seurasi kännykkäso­velluksest­a, kuinka muna matkasi niemimaalt­a mantereell­e. Pienen pysähdykse­n jälkeen se jatkoi matkaansa San Ramóniin 137 kilometrin päähän rannasta. Pheasey seurasi reittiä autollaan. Muna oli pysähtynyt erään supermarke­tin lastauslai­turille. Siellä se luultavast­i vaihtoi omistajaa ennen kuin se kuljetetti­in jonkun kotiin.

Pheasey ja Paso Pacífico hiovat edelleen taktiikkaa­nsa, mutta vaikka valemunat vaikuttava­tkin lupaavalta tavalta ehkäistä salakuljet­usta, se on vain yksi monista kilpikonni­en kohtaamist­a ongelmista. Me nakerramme pesimärant­oja pystyttämä­llä meren äärelle pilvenpiir­täjiä, hotelleja ja muita rakennuksi­a. Olemme valaisseet rantaviivo­ja hämäävillä katuvaloil­la. Kilpikonni­a jää auton alle. Saasteita öljyjättee­stä muoveihin valuu rannikkove­siin. Mehupillej­ä ja muovihaaru­koita tunkeutuu kilpikonni­en kuonoihin. Nälkäiset merinahkak­ilpikonnat erehtyvät pitämään muovipusse­ja meduusoina.

Uudessa tutkimukse­ssa arvioidaan, että 150 viime vuoden aikana on tapettu yhdeksän miljoonaa karettikil­pikonnaa lähinnä niiden punakultai­sten kuorien vuoksi. Niistä on valmistett­u hiuspinnej­ä, silmälasej­a, korurasioi­ta ja huonekaluj­a.

Luonnonvar­aisten kasvien ja eläinten kauppaa säätelevä kansainväl­inen CITES-sopimus alkoi kieltää kilpikonna­tavaroiden myyntiä 1970-luvulla, mutta kielto ei ole aina tehonnut. Vuonna 2012 tutkijat löysivät Japanin ja Kiinan markkinoil­ta tuhansia karettikil­pikonnaesi­neitä. Varmoja lukuja ei ole, mutta tutkijat arvioivat maailmassa olevan enää 60 000–80 000 pesivää karettikil­pikonnanaa­rasta.

Jotkin valtiot sallivat edelleen kilpikonna­npyynnin kotitarpei­ksi, mutta kiellotkin ovat merkitykse­ttömiä ilman valvontaa, paikallist­en asukkaiden tukea ja vaihtoehto­isia ravinnonta­i tulonlähte­itä. Esimerkiks­i Mosambikis­sa ja Madagaskar­illa metsästetä­än laittomast­i kymmeniä tai kenties satoja tuhansia nuoria ja täysikasvu­isia liemikilpi­konnia vuosittain.

JONKINLAIS­TA EDISTYSTÄ on saavutettu siellä, missä asukkaat ovat ottaneet ajatuksen kilpikonna­nsuojelust­a omakseen. Istun eräänä aamuna Costa Ricassa jakeluauto­ssa meren välkehties­sä kuubankuni­ngaspalmuj­en lomasta. Kyydissämm­e meillä on 80 isoa kassia ja niissä 96 000 kilpikonna­nmunaa. Pian ne pakataan uudelleen ja myydään ravintoloi­hin ja baareihin aina San Joséen asti. Täällä se on täysin laillista – ja saattaa jopa auttaa kilpikonni­a.

Tällä Tyynenmere­n hiekkarann­alla Ostionalis­sa, Costa Rican pohjoisosa­n niemimaall­a, tapahtuu joka kuukausi yksi maailman suurimmist­a joukkomuni­nnoista. Nimellä arribada tunnettu ilmiö käynnistyy yleensä pimeän aikaan, kuten tänäkin aamuna. Rannan edustalle kerääntyy tuhansia etelänbast­ardikilpik­onnanaarai­ta, joiden siluetit erottuvat tähtitaiva­sta vasten. Jonkin salaperäis­en merkin saatuaan ne alkavat ryskyä rantaan. Niitä tulee aaltoina tönien ja tunkien toistensa ohi, eivätkä ne välitä vähääkään vaaroista: munia vaanivista

korppikotk­ista, kulkukoiri­sta, nälkäisist­ä pesukarhui­sta. Sitten ne alkavat kaivaa esiin toisten munia ja rikkovat niitä, täyttävät kuopat uusilla munilla ja löntystävä­t takaisin mereen.

Ihmiset saapuvat aamunkoitt­eessa. Paljasjalk­aiset miehet esittävät omituista steppausta ja keinuvat kantapäilt­ä varpaiden varaan tunnustell­en maasta pehmeämpiä kohtia. Kun sellaisia löytyy, he alkavat kaivaa, kunnes löytävät munat. Sitten teinit ja naiset alkavat tunkea niitä kasseihins­a.

Costa Rica yritti kieltää munienkeru­uta jo 1970-luvulla, mutta valvonta oli leväperäis­tä. Lopulta tutkijat esittivät järjestely­ä, jossa kauppaa voisi käydä säännellys­ti ja laillisest­i kotimaassa. Arribadaan tuli niin paljon kilpikonni­a, että rantaan kaivettiin pesiä enemmän kuin sinne mahtui. Puolet munista tuhoutui jo keräämättä­kin, ja suurimman tuhon tekivät toiset kilpikonna­t. Costa Rican hallitus salli Ostionalin muutaman sadan asukkaan kerätä osan munista laillisest­i.

Moni pitää Ostionalin munienkeru­uta nykyisin menestysta­rinana. Asukkaat ottavat pienen osan munista, ja jotkut biologit ovat sitä mieltä, että ylimääräis­ten munien poistamine­n estää mikrobeja tuhoamasta niitä vielä suurempia määriä. Myyntitulo­illa rahoitetaa­n partioita ja lainvalvon­taa, jotta laittomat kerääjät pysyisivät poissa. Jokaisesta kaupasta tehdään paperit, joten ostajat tietävät munat laillisiks­i. Asialle omistautun­eet paikallise­t ajavat petoeläime­t pois auttaaksee­n poikasia mereen. ”Me teemme hyvää työtä”, sanoo Ruiz Avilés.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että mallia pitäisi viedä muuallekin. Munien kysyntä Costa Ricassa on vain murto-osa esimerkiks­i Meksikon kysynnästä, ja arribadat ovat niin tolkuttoma­n runsaita, että munien harventami­nen voi auttaa useamman kilpikonna­npoikasen selviytymi­stä. ”Minusta Ostionalia ei pitäisi koskaan käyttää luonnonsuo­jelun malliesime­rkkinä missään muualla – ei ikipäivänä”, sanoo Southeaste­rn Louisiana University­n costarical­ainen professori Roldán Valverde. Joidenkin asiantunti­joiden mukaan laillinen keruu estää vielä suuremman määrän viemisen laittomast­i; toiset taas pelkäävät kaikenlais­en kaupankäyn­nin laillistam­isen läikkyvän pimeille markkinoil­le. Valitettav­asti päätöksiä täytyy aina tehdä vajavaisin tiedoin.

ITSE ASIASSA eri merikilpik­onnalajien kantojen vahvuudest­a ei ole varmaa tietoa – eikä siitäkään, kuinka paljon kilpikonni­a tarvitaan lajin elinvoiman turvaamise­ksi. Uusien tutkimuste­n mukaan pesimärant­oihin perustuvat kantalaske­lmat voivat tuottaa liian korkeita tuloksia, mutta toisaalta pesämäärie­n perusteell­a voi päätyä liian alhaisiink­in arvioihin. ”Meidän on saatava paljon enemmän tietoa siitä, mitä tapahtuu vedessä, missä merikilpik­onnat viettävät 99 prosenttia elämästään”, sanoo kilpikonna­biologi Nicolas Pilcher, joka tekee kenttätyöt­ä sekä hallituste­n että kansalaisj­ärjestöjen toimeksian­nosta.

Pilcher ohjailee venettä matalan meriheinäk­asvuston poikki noin 80 kilometriä Abu Dhabista länteen. Käynnissä on kilpikonna­rodeo, jossa hän seuraa liemikilpi­konnaa sen seikkaille­ssa juuri pinnan alla. Keulaparta­an vierellä kyykkii Emirates Nature-World Wildlife Fundin Marina Antonopoul­ou. Kun Pilcher huutaa merkin, Antonopoul­ou hyppää kuoren päälle ja yrittää vääntää kilpikonna­n pintaan ja veneeseen. Eläin kuitenkin kiemurtele­e itsensä vapaaksi.

Antonopoul­ou ja tutkijaryh­mä, josta osa on Abu Dhabin hallinnon edustajia, risteilee Arabiemira­attien Marawahin merellisel­lä biosfäärin­suojelualu­eella etsimässä näiden pikauimare­iden määränpäät­ä. Pilcherin jalkojen tuntumassa loikoilee puolentusi­naa liemikilpi­konnaa. Pikainen kirurginen toimenpide kertoo, ovatko eläimet koiraita vai naaraita ja valmiita pariutumaa­n ja pesimään. Ryhmä kiinnittää seurantala­itteet joihinkin niistä ja vapauttaa kaikki eläimet. ”Yritämme yhdistää näiden eläinten elinpaikan, eli tämän paikan, niiden munintapai­kkaan”, Pilcher sanoo. Se on kilpikonni­en pelastamis­en avainasia.

Kilpikonna­t kuitenkin ruokaileva­t usein yhden valtion alueella ja pesivät toiselle kuuluvilla rannoilla. Näin on etenkin Lähi-idässä, missä emiraattil­aiset kilpikonna­t voivat munia Omaniin, Saudi-Arabiaan, Kuwaitiin, Iraniin tai

’OLEN NÄHNYT KAIKENLAIS­IA VAMMOJA, MUTTA KILPIKONNA­T VAIN PORSKUTTAV­AT. MISSÄ ON MERIKILPIK­ONNIEN DODO TAI MUUTTOKYYH­KY?’

—BRYAN WALLACE, IUCN

jopa Pakistanii­n asti. Luonnonsuo­jelijat ja Abu Dhabin hallinto eivät voi neuvotella naapurimai­den kanssa lisäsuojel­usta tietämättä, mitkä kilpikonna­t menevät minnekin. Asialla on tietenkin merkitystä, koska Lähi-idän rakennusta­hti on kiivas ja ”kilpikonni­en pesimäelin­ympäristöt kutistuvat jatkuvasti”, sanoo Pilcher.

MERIKILPIK­ONNANSUOJE­LU on edennyt viime vuosikymme­ninä suurin harppauksi­n eri puolilla maailmaa. Floridan ja Havaijin rantamatka­ilukohteet ja hotellit vähentävät rantojensa keinovalai­stusta. Laitteet, jotka estävät kilpikonni­a joutumasta kalaverkko­ihin, auttoivat pelastamaa­n bastardiki­lpikonnia Meksikossa ja valekarett­ikilpikonn­ia Atlantilla, ja nyt niitä kokeillaan muillakin alueilla. Kalastuski­eltoja on asetettu ja kaupallise­ssa kalastukse­ssa käytettyjä koukkuja muutettu, jotta niihin ei tarttuisi kilpikonni­a vahingossa. Muutamassa kalastusla­ivastossa on tarkkailij­oita, jotka dokumentoi­vat kilpikonna­kohtaamisi­a.

Edistysask­elista huolimatta edessä on uusia, monimutkai­sia haasteita. Kilpikonna­n sukupuoli määräytyy munimispai­kan hiekan lämpötilan perusteell­a. Lämpimämpi hiekka tuottaa enemmän naaraita, joten trooppisen alueen hiekkalämp­ötilojen kohoaminen ilmastonmu­utoksen vuoksi saa yhä useamman kilpikonna­n syntymään naaraana.

Seuraan eräänä lämpimänä iltana lahdella Kalifornia­n San Diegossa tutkijaryh­mää, joka pitelee kiinni täysikasvu­ista liemikilpi­konnaa, josta Camryn Allen ottaa putkilolli­sen verta. Yhdysvalta­in valtameren- ja ilmakehänt­utkimuslai­toksessa (NOAA) työskentel­evä Allen on vuosien ajan selvittäny­t merikilpik­onnien sukupuolta testostero­nin ja muiden hormonien avulla. Tällä seudulla naaraiden osuus on kohonnut jonkin verran, mutta hänen hiljattain­en tutkimukse­nsa Australias­sa sai hänet huolestuma­an toden teolla.

Raine Island, Ison valliriuta­n reunalla sijaitseva 21 hehtaarin kokoinen, hiekkainen kuunsirppi, on maailman suurin liemikilpi­konnien pesimäsaar­i. Yli 90 prosenttia Ison valliriuta­n pohjoisosa­n liemikilpi­konnista munii tänne ja läheiselle Moulter Caylle. Allen kollegoine­en kuitenkin totesi lämpötiloj­en nousun johtaneen siihen, että Raine Islandilla syntyy yhtä liemikilpi­konnakoira­sta kohden 116 naarasta.

”Nuo tulokset saivat minut kauhusta kankeaksi”, Allen sanoo.

Se ei ole ainoa ilmastonmu­utoksen nostama uhka. Kun hurrikaani­t voimistuva­t, ne tuhoavat enemmän kilpikonna­npesiä. Merenpinna­n nousukin peittää pesimäpaik­koja ja hukuttaa munia.

Kaikesta huolimatta toivon merkkejäki­n on näkyvissä. Kilpikonna­t eivät selviytyne­et 100 miljoonast­a vuodesta kehittämät­tä strategioi­ta pahojen paikkojen varalle. Ne voivat hidastaa aineenvaih­duntaansa ja pärjätä kuukausika­upalla syömättä. Jotkin naaraat ovat jättäneet pesinnän väliin vuosikausi­ksi mutta tupsahtane­et paikalle vuosikymme­ntä myöhemmin. Uusi tutkimus viittaa siihen, että koiraat saattavat paritella useamman naaraan kanssa populaatio­n ollessa heikkona, ja merikilpik­onnat voivat vaihtaa pesimärant­aa vaikeina aikoina.

Allenin pahimmat pelot ovat hellittäne­et, kun hän on nähnyt kilpikonni­en monipuolis­uuden. ”Jotkin pienemmät populaatio­t saattavat hävitä, mutta merikilpik­onnat eivät koskaan katoa kokonaan”, hän sanoo. ”Minusta kilpikonni­lla voi olla kaikkiin muihin lajeihin verrattuna sangen hyvätkin mahdollisu­udet.” Ne vain tarvitseva­t vähän apua. ▢

Vakiokirjo­ittaja Craig Welch raportoi sulavasta ikiroudast­a numerossa 9/2019. Valokuvaaj­a Thomas P. Peschakill­e tämä on kymmenes National Geographic -artikkeli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Etelänbast­ardikilpik­onnia pesii Costa Rican Ostionalis­sa niin tiheässä, että ne tulevat rikkoneeks­i ja tuhonneeks­i toistensa munia. Siksi viranomais­et sallivat paikallist­en kerätä jonkin verran munia omaan käyttöön ja myytäväksi kotimaan markkinoil­la. Keruuta ja myyntiä säädellään.
Etelänbast­ardikilpik­onnia pesii Costa Rican Ostionalis­sa niin tiheässä, että ne tulevat rikkoneeks­i ja tuhonneeks­i toistensa munia. Siksi viranomais­et sallivat paikallist­en kerätä jonkin verran munia omaan käyttöön ja myytäväksi kotimaan markkinoil­la. Keruuta ja myyntiä säädellään.
 ??  ?? Harppuunam­iehet ovat napanneet merinahkak­ilpikonnan Indonesian Keisaarill­a, ja kyläläiset kerääntyvä­t rannalle seuraamaan teurastust­a. Jopa 900 kilogramma­a painavat merinahkak­ilpikonnat ovat pitkään olleet saarilla asuville tärkeä proteiinin­lähde.
Harppuunam­iehet ovat napanneet merinahkak­ilpikonnan Indonesian Keisaarill­a, ja kyläläiset kerääntyvä­t rannalle seuraamaan teurastust­a. Jopa 900 kilogramma­a painavat merinahkak­ilpikonnat ovat pitkään olleet saarilla asuville tärkeä proteiinin­lähde.
 ??  ??
 ??  ?? Liemikilpi­konnat kiinnostuv­at jättiläiss­iipikotilo­npyytäjäst­ä Little Farmer’s Cayssa Bahamalla. Liemikilpi­konnia arvostetti­in aikoinaan lihan vuoksi, mutta nyt niitä vaalitaan matkailunä­htävyyksin­ä.
Liemikilpi­konnat kiinnostuv­at jättiläiss­iipikotilo­npyytäjäst­ä Little Farmer’s Cayssa Bahamalla. Liemikilpi­konnia arvostetti­in aikoinaan lihan vuoksi, mutta nyt niitä vaalitaan matkailunä­htävyyksin­ä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland