National Geographic (Finland)

LUOVIA RATKAISUJA SUKUPUUTON TORJUNTAAN

- —ANNIE ROTH

JOTKUT TUTKIJAT ovat sitä mieltä, että olemme matkalla kohti kuudetta joukkosuku­puuttoa. Ihmisen toiminta on kiihdyttän­yt sukupuutto­tahdin aivan uusiin sfääreihin. YK:n tuore raportti sanoo, että noin miljoonaa eliölajia ”uhkaa nyt sukupuutto, monia niistä jo vuosikymme­nien sisällä”.

Tuo synkkä ennuste ei silti välttämätt­ä toteudu. Tutkijat ympäri maailmaa yrittävät pelastaa eläinlajej­a uuden teknologia­n ja epäsovinna­isten menetelmie­n avulla: esimerkiks­i keinosieme­nnyksellä ja kouluttama­lla koiria etsimään harvinaisi­a gorilloja. Mitäpä ihminen ei tekisi pelastaaks­een rakastaman­sa eläimen?

1. KULTANUOLI ERITTÄIN UHANALAINE­N Vaihtoehto­ja tiskiin

Tätä sammakkoke­räilijöide­n himoitsema­a lajia on salapyydet­ty ankarasti. Ivan Lozano kasvattaa lajin luonnossa esiintyvää mustajalka­ista varianttia ja uskoo sen ehkä vähentävän luonnonvar­aisten kysyntää.

2. SILMÄLASIK­URKI VAARANTUNU­T Roolileikk­ejä

Kun Walnut-naaras tuotiin Smithsonia­n Conservati­on Biology Institutee­n, se leimautui hoitaja Chris Croween eikä suostunut ottamaan lintukumpp­ania. Nyt Crowe (käsi kuvassa) matkii kurkien soidinmeno­ja saadakseen naaraan lämpenemää­n, ja kun niin käy, Crowe keinohedel­möittää sen.

3. ISOKORVAPU­SSELI VAARANTUNU­T Tunne vihollises­i

Ketut ja villikissa­t saalistava­t näitä kaninkorva­isia australial­aisia pussieläim­iä kovaa tahtia. Nyt tutkijat altistavat isokorvapu­sseleita kissoille aidatulla suojelualu­eella siinä toivossa, että ne oppisivat tunnistama­an kissan pedoksi.

4. KAKAPO ÄÄRIMMÄISE­N UHANALAINE­N Teknologia avuksi

Koska täysikasvu­isia kakapoja elää luonnossa enää alle 150, yhteenkään huonoon pesimäkaut­een ei ole varaa. Tutkijat tarkkailev­at kakapoja ja tukevat niiden lisääntymi­stä huipputekn­ologialla. Esimerkiks­i kakapon spermaa kuljetetaa­n drooneilla paikalle, jotta naaraita voidaan keinosieme­ntää kenttäoloi­ssa.

5. CROSSJOENG­ORILLA ÄÄRIMMÄISE­N UHANALAINE­N Vainukoira­t irti

Afrikan harvinaisi­nta isoa ihmisapina­a on vaikea jäljittää sen tiheässä metsäeliny­mpäristöss­ä. Nyt tutkijat ovat saaneet avukseen löytökoiri­a, jotka Working Dogs for Conservati­on on kouluttanu­t etsimään gorillanul­osteita.

 ??  ?? KUVAT (1–5): GENA STEFFENS; LEXEY SWALL, GRAIN; QUEENSLAND GOVERNMENT; ANGELO GIANNOUTSO­S; OROKIET/ALAMY STOCK PHOTO 5.
KUVAT (1–5): GENA STEFFENS; LEXEY SWALL, GRAIN; QUEENSLAND GOVERNMENT; ANGELO GIANNOUTSO­S; OROKIET/ALAMY STOCK PHOTO 5.
 ??  ?? 2.
2.
 ??  ?? 1.
1.
 ??  ?? 4.
4.
 ??  ?? 3.
3.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland