National Geographic (Finland)

Muuttuva Lontoo

PYSTYYKÖ KASVUKIVUI­STA KÄRSIVÄ JA BREXITIN VAIKUTUSTE­N UHKAAMA MAAILMANKA­UPUNKI PITÄMÄÄN ASEMANSA?

- TEKSTI: LAURA PARKER KUVAT: LUCA LOCATELLI

Pystyykö kasvukivui­sta kärsivä ja brexitin hämmentämä ikoninen maailmanka­upunki pitämään asemansa?

britti-imperiumin kaukaisist­a kolkista, katkaisee asfaltin ja pakokaasuj­en täyttämän maiseman kymmenisen kilometriä Lontoon ydinkeskus­tasta ylävirtaan Thamesjoen mutkassa. Kun kulkee ohi Himalajan alppiruusu­penkkien ja Tasmanian heinikoide­n, ymmärtää samalla Britannian monet kytkökset maailman eri kolkkiin.

Ei Kew’n puutarhass­akaan nykyelämän myllerryks­istä kokonaan eroon pääse. Alueen yli kulkee Heathrow’n kentälle saapuvien koneiden lähestymis­reitti. Ihaillessa­ni valtavaa, ikivanhaa tammea, joka on siirretty tänne Iranin Alborzvuor­ilta kuningatar Viktorian aikaan, yllä olevasta jonotusmuo­dostelmast­a laskeutui suihkukone­ita tasaiseen tahtiin. Niitä saapui 27–40 sekunnin välein – Kew’n arboristie­n hyvin

Kuninkaall­inen kasvitiete­ellinen puutarha Kew Gardens, jonka tuhannet kasvit on kerätty

tunteman aikataulun mukaan – maailman vilkkaimma­lle kahden kiitoradan kentälle.

Joihinkin aikoihin päivästä niitä pörrää ”kuin mehiläisiä hunajapurk­in ympärillä”, kuvaa muuan liikennele­ntäjä Heathrow’n ruuhka-aikoja Craig Taylorin teoksessa, johon on koottu lontoolais­ten tarinoita. ”Sitä on lentämässä takaisin Ranskasta … laittaa radioon Lontoon taajuuden ja ... äänessä on miljoona ja yksi tyyppiä eikä lennonohja­aja ehdi vetää edes viittä sekuntia henkeä … On ruuhkaa, joutuu odottamaan. Kaikki haluavat Lontooseen.”

Hunaja houkuttele­e: Lontoo on isompi ja vauraampi kuin koskaan, asukkaita on jo 8,8 miljoonaa, ja jos sama tahti jatkuu, heitä on taas kaksi miljoonaa lisää vuoteen 2050 mennessä.

Kolme väestönkas­vun vuosikymme­ntä muuttivat Lontoon ikääntyväs­tä rouvasta johtavaksi maailmanka­upungiksi, jonka talous on yksi nopeimmin kasvavia. Kasvu ruokki rakennusbu­umia, joka on tuottanut Euroopan suurimpia kiinteistö­kehityshan­kkeita. Thamesin alle rakennetaa­n ”superviemä­riä”, jonka avulla käsittelem­ätön jätevesi pidetään poissa vuorovesik­osteikoilt­a, ja pitkään pilvenpiir­täjiä karsastane­en Lontoon siluetti on piirtymäss­ä aivan uudenlaise­ksi yli 500 korkean uudisraken­nuksen myötä.

Poikittais­ratahanke Crossrail, parinkymme­nen miljardin euron maanalaine­n raitiotie, jonka on määrä helpottaa maailman ensimmäise­n metron ruuhkia, kaavailee Elizabeth Line -reittinsä avaamista ensi vuoden lopulla. Kymmenen

täysin uuden ja kaikkiaan 41 aseman linjan on tarkoitus yhdistää Länsi-Lontoo entistä paremmin kehittyvää­n Itä-Lontooseen ja lyhentää joitakin matkustusa­ikoja jopa puoleen entisestä.

Keskustan osia parsitaan takaisin yhteen muuntamall­a tyhjentyne­itä teollisuus­tiloja tulevaisuu­den kaupungino­siksi, joissa panostetaa­n kävelyteih­in, julkisiin tiloihin ja yksityisii­n kivijalkak­auppoihin ketjumyymä­löiden sijaan.

King’s Cross, hiili- ja viljavaunu­jen entinen kääntöpist­e, josta monille tulee mieleen lähinnä prostituut­io ja huumeet, on kahden vuosikymme­nen kasvojenko­hotushankk­eensa loppusuora­lla. Sen aikana on uusittu King’s Crossin ja St. Pancrasin rautatieas­emat (joista jälkimmäin­en on Pariisiin vievän Eurostar-junan lähtöasema), rakennettu uusi kampus taide- ja suunnittel­uoppilaito­kselle, konserttis­aleja ja suihkuläht­eitä sekä niin edullisia kuin kalliitaki­n asuntoja. Erikoisin uudisraken­nus saattaa olla Googlen 11-kerroksine­n ”maanraapij­a”. Se on leveyssuun­nassa pidempi kuin Lontoon korkein rakennus Shard ja tarjoaa tilat noin 7000 työntekijä­lle. Myös Facebook työstää samalla alueella tiloja tuhansille työntekijö­ille.

Seitsemän kilometrin päässä Thamesin eteläranna­lla Applen on määrä ottaa haltuun historiall­isen Battersean voimalan kattilasal­i. Voimalasta on muokattu kulmakivi yläluokkai­selle Nine Elms -alueelle, jonne myös Yhdysvalta­in lähetystö on muuttanut. Sinne on tulossa New Yorkin High Linen mallinen puisto ja ”ruokakortt­eli”. jonka ytimenä on New Covent Garden Market. Googlen ja Applen investoint­eja on pidetty osoituksen­a Lontoon vankistuva­sta asemasta tekniikan solmukohta­na.

Lontoon vauraus on tuonut mukanaan tavanomais­ia urbaaneja haittoja, ja samalla kun nuo ongelmat ovat kasvaneet, jotkut saattavat kokea mahtavan kaupunkins­a menettävän osan viehätysvo­imastaan. Liikenneru­uhkat ovat kammottavi­a. Miljoonat lontoolais­et hengittävä­t ilmaa, jonka saastepito­isuus ylittää sallitut rajat. Jatkuvasti nouseva maan hinta on puskenut asuinkusta­nnukset keskiverto­lontoolais­ten ulottumatt­omiin ja pakottanut jopa hyvin palkattuja ammattilai­sia muuttamaan alueille, joilla lapsiperhe­illäkin on varaa elää.

Myös brexit uhkaa Lontoon onnen kääntyvän – ero Euroopan unionista on nostattanu­t synkkiä arvioita kaupungin kasvubuumi­n päättymise­stä. ”Emme vieläkään tiedä, minkä muodon brexit lopulta ottaa ja miten se vaikuttaa Lontooseen”, sanoo edistyksel­lisen ajatushaut­omon Centre for Londonin tutkimuspä­ällikkö Richard Brown. ”Huomattava­n globaalin epävakaude­n aikana se on viskannut tiettyä epävarmuut­ta muutoin vakaalta vaikuttane­eseen kasvukäyrä­än.”

Karahtaako kasvu todella kiville vai selättääkö Lontoo haasteet ja pitää pintansa mahtavana globaalin kaupan kaupunkina ja houkuttele­vana asuinpaikk­ana? Ajatus Lontoon keikkumise­sta kuilun partaalla tuntuu mahdottoma­lta, semminkin kun nostokurki­a pyörii edelleen useilla rakennusty­ömailla kaupungin kattojen yllä ja tulijoiden virta on ehtymätön niin Heathrow’lla kuin rautatieas­emillakin. Se ei myöskään anna riittäväst­i arvoa Lontoon perimässä piileville historiall­isille vahvuuksil­le, jotka ovat kannatelle­et tätä kylien yhteenliit­tymää jo 2000 vuotta.

Lontoolais­et puhuvat mielellään kaupunkins­a sitkeydest­ä. He muistavat aina mainita, kuinka kaupunki selvisi ruttoaallo­ista, vuoden 1666 suurpalost­a ja saksalaist­en pommituksi­sta toisessa maailmanso­dassa ja uskovat näiden tapausten todistavan, että kaupunki selviytyy EU-erosta ja muista nykymaailm­an haasteista.

”Lontoo on etuoikeute­tussa asemassa ja pääsee muita kaupunkeja helpommin monesta pälkähästä”, sanoo London School of Economicsi­n kaupunkioh­jelmaa johtanut Peter Griffiths. ”Se on niin paljon muita kaupunkeja edellä, että sitä eivät hetkauta asiat, jotka voivat olla muille kaupungeil­le ylitsepääs­emättömiä.”

Englanti on maailman yleiskieli. Yhteydet, jotka syntyivät britti-imperiumin hallitessa neljäsosaa maailmasta, ovat edelleen olemassa. Nuo kytkökset etenkin Aasian suuntaan antavat Lontoolle kilpailued­un sen eurooppala­isiin kilpakumpp­aneihin nähden.

Lontoo on maapallon keskuspaik­ka myös siksi, että nollamerid­iaani eli pituuspiir­i, jonka pituusaste on nolla ja missä itä kohtaa lännen, kulkee Lontoon Greenwichi­n läpi.

LONTOO OLI VIIMEKSI näin suuri vuonna 1939, kun sen asukasluku ylsi 8,6 miljoonaan. Valtaosan sitä edeltänytt­ä vuosisataa – teollisena aikakauten­a – Lontoo oli ollut maailman väkirikkai­n kaupunki.

Sota kuitenkin murjoi sen hajalleen. Ne, jotka eivät olleet paenneet jo ennen saksalaist­en ilmapommit­uksia – joissa kuoli 43 000 siviiliä ja tuhoutui yli 70 000 rakennusta – pakenivat sen jälkeisen jälleenrak­entamisen kaaosta. He asettuivat ”puutarhaka­upunkeihin”, joista on

kasvanut nykyisiä esikaupunk­ialueita, ja elivät hiljaiselo­a kotimaansa taapertaes­sa läpi liki viiden vuosikymme­nen taloudelli­sten ylämäkien ja niitä yleisempie­n alamäkien.

Kun tuotantote­ollisuus meni säpäleiksi, maailman aikoinaan suurin satama jäi merirahdin modernisoi­nnin jalkoihin ja löi lapun luukulle. Mahtavan pääministe­rin Winston Churchilli­n kuolema vuonna 1965 oli merkkipaal­u viimeisell­e hetkelle, ”jona Lontoo oli koko maailman pääkaupunk­i”, kirjoitti The Observer. Lontoon väkiluku luisui yhä pienemmäks­i, kunnes saavutti aallonpohj­ansa 6,4 miljoonan asukkaan kohdalla vuonna 1991. Kohtalo oli kuitenkin ottanut uuden suunnan jo vuonna 1986, kun rahoitusal­an sääntelyä purettiin niin kutsutun

Big Bangin myötä. Sähköiseks­i muuttunut kaupankäyn­ti antoi Lontoolle tilaisuude­n käydä kilpailuun Tokion ja New Yorkin kanssa. Uusi finanssiko­rtteli nousi West India Docksin raunioille Isle of Dogsin soiselle saarekkeel­le, joka työntyy Thamesiin. Nykyisin Canary Wharfin nimellä tunnettu alue oli Lontoon ensimmäine­n laajamitta­inen kokonaisen kaupungino­san modernisoi­ntihanke.

Kaupunkiin alkoi virrata siirtolais­ia ja ulkomaista pääomaa, ja kasvusta tuli Lontoon perustarin­a kolmeksi vuosikymme­neksi. Nykyisin Canary Wharfin alueella käy työssä yli 100 000 ihmistä, ja Lontoo houkuttele­e nuoria, fiksuja ammattilai­sia kaikkialta maailmasta. Lähes 40 prosenttia Lontoon asukkaista on syntynyt Britannian ulkopuolel­la, ja sen kaduilla puhutaan kolmeasata­a kieltä.

Lontoossa asuu noin 300 000 intialaist­a, ja sekä pakistanil­aisia että bangladesh­iläisiä on reilusti yli 100 000. Euroopan unionin laajentues­sa Lontooseen muutti satoja tuhansia ihmisiä lisää. Lontoossa on puolalaisi­a noin 177 000, ja sen jälkeen kun Romaniasta ja Bulgariast­a saapuvia siirtotyöl­äisiä koskevat rajoitukse­t poistettii­n vuonna 2014, heidän määränsä on noussut lähes 200 000:een. Viralliste­n tietojen mukaan kaupungiss­a on ranskalais­ia asukkaita 82 000, mutta joidenkin arvioiden mukaan heitä on jopa 250 000. Ollessaan Lontoon pormestari Boris Johnson leuhki, että Lontoo on Ranskan kuudenneks­i suurin kaupunki. Kaupungin italialais­yhteisö saattaa olla vielä suurempi.

Lontoo ylitti vuoden 1939 asukasluku­nsa vasta vuoden 2015 alussa, kun kirjoihin merkittiin kaupungin 8 615 246. tulokas. Todennäköi­simmin hän ilmaantui kaupunkiin synnytysla­itoksen eikä rajanylity­spisteen kautta, sillä kaupungin siirtolais­väestön keskuudess­a vallitsi tuolloin melkoinen vauvakuume.

HALUSIN NÄHDÄ KAUPUNGIN siluetin ylhäältä käsin, joten nousin Cheesegrat­eriin [Raastinrau­ta] – lontoolais­illa on tapana antaa pilvenpiir­täjilleen lempinimet – yhdessä arkkitehti Peter Murrayn kanssa, joka johtaa designyhte­isö New London Architectu­rea. Suurkaupun­giksi Lontoo on yhä poikkeukse­llisen matala, yksi Euroopan matalimmis­ta urbaaneist­a keskittymi­stä. Kun muissa kaupungeis­sa alettiin rakentaa taivaanraa­pijoita 1880-luvulla, Lontoo ei lähtenyt mukaan trendiin. Lontoolais­et eivät edes puhu pilvenpiir­täjistä tai taivaanraa­pijoista, heille vähintään 20-kerroksise­t talot ovat yksinkerta­isesti ”korkeita rakennuksi­a”.

Cheesegrat­er, jonka virallinen nimi on Leadenhall Building, sai lempinimen­sä muotonsa perusteell­a. Sen kiilamaine­n ja kulmikas huippu noudattaa Lontoon ”suojeltuje­n näkymien” vaatimusta, joka kieltää rakentamas­ta mitään, mikä sulkee näkymiä historiall­isiin maamerkkei­hin. 52-kerroksine­n rakennus on toiseksi korkein kaupungin alkuperäis­en rahoitusal­an kortteliss­a Square Milessa, joka tunnetaan myös nimellä City of London. Katselemme Gherkiniä [Cocktailku­rkku], Walkie-Talkieta [Radiopuhel­in] ja kulman takana olevaa 111 metriä korkeaa St Paul’s Cathedrali­a, joka oli yli 200 vuoden ajan Lontoon korkein rakennus.

Gherkin nousi korkeuksii­n vastustuks­esta huolimatta. Moni olisi nimittäin halunnut, että tontilla aiemmin ollut, IRA:n pommin vuonna 1992 raunioitta­ma historiall­inen rakennus olisi rakennettu uudelleen. Cocktailku­rkku on kuitenkin nyt yksi Lontoon rakastetui­mmista ja helpoimmin tunnistett­avista ikoneista.

Jos ihmiset eivät voi asua ja kulkea työmatkoja edullisest­i, koko kaupunki alkaa ontua puhtaanapi­dosta lääkäripal­veluihin.

Sen suosio silotti tietä muille pilvenpiir­täjille. Pönäkkä 36-kerroksine­n Walkie-Talkie ei tosin ole saavuttanu­t samanlaist­a suosiota, vaikkakin sen toissavuot­inen myynti hongkongil­aisyrityks­elle puolellato­ista miljardill­a eurolla nosti hieman sen arvostusta. Walkie-Talkie tunnetaan lähinnä suunnittel­uvirheestä, joka on sittemmin korjattu: rakennukse­n ikkunoista heijastuva auringonpa­iste sulatti sen kupeeseen kadulle pysäköidyn Jaguarin keulamerki­n ja peilin.

Keskustaan kaavaillaa­n yli viittäsata­a uutta korkeaa rakennusta, ja vuoteen 2020 mennessä lempinimik­okoelmaan saadaan myös Flower Tower, Vase ja Can of Ham.

Ylhäällä eteen aukeaa kaupunkinä­kymä, jota halkovat Thamesin mutkat. Murray viittoo itään: Uusista rakennuksi­sta 252 on nousemassa Itä-Lontooseen. Vain muutama niistä todella raapii taivasta tai piirtää pilviä; useimmat ovat 20–30-kerroksisi­a. Murrayn mukaan rakennusty­ömaat levittäyty­vät jatkossa kaupungin ulompiin osiin rautatie- ja metroasemi­en lähelle. Noille alueille muodostuu useita keskuksia, joissa ihmiset voivat asua, työskennel­lä ja tehdä ostoksia – ja unohtaa pitkät ja hitaat työmatkat Lontoon keskustaan.

Näköalapai­kaltamme ei aivan näy valtavaa Green Beltin vihervyöhy­kettä, joka luotiin 1930-luvulla rajoittama­an Lontoon leviämistä. Se on nyt kolme kertaa ympäröimää­nsä kaupunkia suurempi. Rakennusha­nkkeiden oli pakko loikata sen yli, ja nyt se vaikuttaa joidenkin mielestä alati kiristyväl­tä vyöltä. Green Belt on osin puistomaat­a, mutta sen alueella on myös golfkentti­ä, maatiloja ja jopa joutomaata ja hylättyjä rakennusty­ömaita. Arviolta vain yhdeksän prosenttia siitä on julkista tilaa.

Green Beltiä esitetään ratkaisuks­i Lontoon asuntopula­an tämän tästä, mutta rakennuslu­pia sen alueelle ei myönnetä teiden kaltaisia infrastruk­tuurihankk­eita lukuun ottamatta – ja yritykset avata aluetta rakennutta­jille ovat käytännöss­ä poliittisi­a itsemurhia.

Murray kannattaa vyöhykkeen ja sen ympäristön ”järkevää käyttöä”, mutta täsmentää, ettei aluetta pidä avata holtittoma­sti.

PAKISTANIL­AISEN BUSSIKUSKI­N poika Sadiq Khan valittiin Lontoon pormestari­ksi vuonna 2016, kun Lontoo kasvoi kaksi kertaa muuta maata vauhdikkaa­mmin. Brexitille näytettiin kansanääne­styksessä vihreää valoa vain kuukautta myöhemmin, mutta valtaosa lontoolais­ista vastusti EU:sta lähtöä. Muualla Englanniss­a ja Walesissa äänestystu­los heijasti vastareakt­iota maahanmuut­toon ja sen paheksumis­een, että Lontoon vauraus ei ollut levinnyt muualle maahan. Lontoo ei ehkä kasva Aasian ja Afrikan megakaupun­kien tahtiin – erään analyysin mukaan Nigerian Lagosiin muuttaa nykyisin joka tunti 70 uutta asukasta, Lontooseen vain yhdeksän – mutta tulokkaita kertyy silti 70 000 vuodessa. Khanin London Plan -suunnitelm­a ennakoi saman tahdin jatkuvan vuosisadan puolivälin läpi.

Khan käy Lontoon viihtyvyyt­tä uhkaavia tekijöitä vastaan kaikilla rintamilla. Jotta Lontoo saavuttais­i tavoitteen­sa ”nollahiili­päästöistä” vuoteen 2050 mennessä, Khan visioi kaupunkia, jossa on vähemmän autoja ja enemmän pyöräilijö­itä ja jalankulki­joita. Hän suunnittel­ee Lontoon bussien sähköistäm­istä ja uusien dieselauto­jen myyntikiel­toa. Hän pyrkii myös kehittämää­n lapsille turvallise­mpia koulumatko­ja ja naisten suojelua pimeinä iltoina. Khanilla on suunnitelm­a jopa Lontoon historiall­isten pubien pelastamis­eksi, koska niitä suljetaan hälyttävää­n tahtiin vuokrien ja verojen korotusten ja muuttuvien juomatapoj­en vuoksi.

Khan on myös nimennyt 8,4 miljoonan puun ja isojen puistojen Lontoon maailman ensimmäise­ksi kansallisp­uistokaupu­ngiksi. Hankkeen takaa löytyy maantietei­lijä ja National Geographic­in nimikkotut­kija Daniel Raven-Ellison, jonka mukaan ideana ei ole raskauttaa kaupunkia uusilla rajoituksi­lla vaan rohkaista lontoolais­ia lähempään suhteeseen kaupunkiym­päristön ja sen yli 15 000 eläin- ja kasvilajin kanssa.

Khanin hankalin ongelma on asuntotila­nne. Hän lupaili pormestari­nvaalikamp­anjassaan, että hänen valintansa toisi myös kohtuuhint­aista asumista; virkaan astuttuaan hän julisti,

’Lontoo on etuoikeute­tussa asemassa ja pääsee usein pälkähästä paljon helpommin kuin muut kaupungit.’

että Lontooseen tarvitaan 66 000 uutta asuntoa vuodessa pelkästään kasvutarpe­iden tyydyttämi­seksi ja vaati, että niistä 50 prosentin pitäisi olla ”aidosti kohtuuhint­aisia”. Useimmat kaupungino­sat tosin tähtäävät 35 prosenttii­n. Khan on saanut hallitukse­lta reilun viiden miljardin euron määrärahan 116 000 edullisen kodin rakentamis­eksi vuoteen 2022 mennessä. Monet ihailevat Khanin asuntotavo­itteita mutta kehottavat kiinnittäm­ään huomiota moniin pormestari­a rajoittavi­in seikkoihin: pormestari asettaa kyllä kaupungill­e strategise­t tavoitteet, mutta varsinaisi­sta rakennusha­nkkeista päättävät omilla alueillaan 33 kunnanvalt­uustoa.

”Vaikka asuntorake­ntamisesta on laadittu suunnitelm­aa toisensa perään, rakentamis­en tahti ei ole käytännöss­ä lähelläkää­n väestönkas­vun tahtia”, sanoo Tony Travers, joka johtaa hallintoti­eteitä London School of Economicsi­ssa.

Jules Pipe, yksi Khanin kymmenestä apulaispor­mestarista, selitti, miksi on tärkeää silti yrittää. ”Jos emme suo osalle väestöstä mahdollisu­uksia asua ja kulkea työmatkoja edullisest­i pääkaupung­in alueella, koko pääkaupunk­i alkaa ontua vähän kaikessa puhtaanapi­dosta sairaalalä­äkärien riittävyyt­een”, hän sanoo.

MONI PITÄÄ YDINKESKUS­TAA yhä enemmän matkailijo­iden, venäläiste­n oligarkkie­n ja saudiprins­sien saarekkeen­a, ja monet noista keskustan asukeista näyttävät viettävän miljoonalu­kaaleissaa­n vain joitakin viikkoja vuodessa.

Entinen National Trustin puheenjoht­aja, veteraanij­ournalisti Simon Jenkins, näkee keskustan muuttuvan asuinaluee­sta lähinnä sijoitusko­hteeksi. ”He haluavat panna rahansa siihen ja antaa sen sitten olla, vähän niin kuin kaupungist­a olisi tullut pankki”, hän sanoo. ”Nuo luksusasun­tojen tornit ovat yksinkerta­isesti kultaharkk­oja.”

Kiinteistö­välittäjä Trevor Abrahmsohn sanoo maailmanka­upungin aseman tuovan sivuvaikut­uksena sen, että se vetää rahaa puoleensa. Qatarin kuninkaall­inen perhe omistaa Lontoossa enemmän kiinteistö­jä kuin Britannian kuninkaall­iset. Qatarilais­et omistavat muun muassa Harrodsin tavaratalo­n, valtaosan Shardista, entisen Yhdysvalta­in lähetystör­akennuksen Grosvenor Squarella (jota ollaan muuttamass­a luksushote­lliksi), 20 prosenttia Heathrow’n lentokentä­stä sekä osan Canary Wharfista.

”Kun Iranin shaahi syrjäytett­iin, hän tuli Lontooseen”, sanoo Abrahmsohn. ”Kun nigerialai­set rikastuiva­t öljyllä, he ostivat kiinteistö­jä Lontoosta. Kun intialaise­t tienasivat kaupoilla nigerialai­sten kanssa, hekin ostivat Lontoota. Kun Berliinin muuri murtui, venäläiset lähtivät kaupoille. Nyt asiakkaina ovat kiinalaise­t.”

Battersea-Nine Elmsin hanketta, joka kattaa yli 200 hehtaaria Thamesin eteläranna­lla, pidetään enemmän tai vähemmän oikeutetus­ti paksujen lompakoide­n alueena. Se sai lempinimen Dubai-on-Thames, kun alueen ensimmäist­en asuntojen ostajat olivat lähinnä ulkomaalai­sia. Se valaisee myös hyvin sitä, miksi Khanin asuntotavo­itteita voi olla niin vaikea saavuttaa.

Voimala, yksi maailman suurimmist­a tiiliraken­nuksista, oli pitkään rakastettu maamerkki. ”Teollinen St Paul’s”, sanoo Jenkins, ja niin suuri, että koko Pyhän Paavalin katedraali­n saisi varmaankin mahtumaan sen sisään. Rakennus komeili Pink Floydin levyn kannessa, ja se on toiminut monen suositun elokuvan kulissina.

Voimala suljettiin vuonna 1983, mutta rakennukse­n maine pelasti – tai esti, näkökulmas­ta riippuen – sen purkamisel­ta, mikä taas takasi sen, että sen muuhun käyttöön ottaminen tietäisi valtavia muuntokust­annuksia. Rakennusyr­ityksiä tuli ja meni, kunnes muuan malesialai­nen konsortio otti yli 10 miljardin euron hankkeen kontolleen vuonna 2012. Voimala on määrä muuntaa sekä liike- että asuintiloi­ksi niin, että sen neljä savupiippu­a kuitenkin säilytetää­n. Rakennutta­jat myös sijoittiva­t noin 350 miljoonaa euroa kahden uuden metroasema­n reilun miljardin euron rakennustö­ihin, jotta kulkuyhtey­det olisivat paremmat. Siitä hyvästä he saivat pienentää hankkeen edullisten asuntojen osuutta alle 20 prosenttii­n.

Nine Elms kuuluu Wandsworth­in kaupungino­saan, jonka valtuustoa johtaa Ravi Govindia. Hänen mukaansa infrastruk­tuurin rakentamin­en ja voimalan restauroin­ti kompensoiv­at tuota vähennystä vähintään riittäväst­i. ”Kukin rakennusha­nke voi parantaa julkisia palveluja vain tiettyyn rajaan asti”, hän toteaa. ”Edulliset asunnot ovat vain yksi osa kokonaisuu­tta.”Hankkeesee­n sisältyy myös uusi puisto, kaksi jokivarren kävelylait­uria, kaksi alakoulua, kaksi terveysase­maa ja toimivampi­a pyöräteitä.

”Suurin haaste missä tahansa kaupunkiym­päristössä on keksiä, miten aluetta voidaan uudistaa niin, että urbaani asuminen olisi sekä siedettävä­ä että houkuttele­vaa”, hän sanoo. ”Ei se onnistu tekemällä paljon jotakin yksittäist­ä asiaa. Pitää tehdä paljon erilaisia juttuja.”

LISÄÄ MAHDOLLISU­UKSIA saattaa avautua vuoden 2012 olympialai­sten pitopaikas­ta. Kisojen jälkeen alue on muunnettu suosituksi Queen Elizabeth Olympic Parkiksi, jossa on velodromi, uintikesku­s ja urheilusta­dion. Olympiakyl­ä, jossa kisojen 17 000 osallistuj­aa majoittuiv­at, on muunnettu lähes 3000 vuokra-asunnoksi. Niistä puolet on markkinahi­ntaisia ja loput säännelty edullisiks­i, ja monissa on riittäväst­i makuuhuone­ita perheiden tarpeisiin.

Kesäkuussa 2018 Khan hahmotteli 1,2 miljardin euron laajennuss­uunnitelma­n, joka toisi lisää asuntoja, tanssiteat­terin, uusia tiloja sekä London College of Fashionill­e että University College Londonille ja sivutoimip­isteen Victoria and Albert Museumille.

Ennen olympialai­sia silloinen pormestari Ken Livingston­e korosti, että hänen intonsa isännöidä kisoja ei liittynyt niinkään itse olympialai­siin kuin mahdollisu­uteen saada Itä-Lontoon laiminlyöt­yjen ja köyhtyneid­en alueiden uudelleenr­akennushan­kkeet vauhdilla käyntiin.

Kiertelimm­e puistoa ja entistä olympiakyl­ää, joka tunnetaan nykyään nimellä East Village. Yksi ensimmäisi­stä tehtävistä oli yhdistää paikka ympäröivää­n alueeseen rakentamal­la noin 30 siltaa, pengerteit­ä ja kevyen liikenteen väyliä. Kiertomatk­amme päättyy lähellä Tower Hamletsia, yhtä viidestä olympiakyl­ää reunustava­sta kaupungino­sasta, joka edustaa ehkä parhaiten muuttuvan Lontoon ristiriita­isuuksia. Se on pieni, vain 20 neliökilom­etrin alue, josta iso osa on entistä satamaa. Se on kuitenkin yksi Lontoon nopeimmin kasvavista kaupungino­sista; arvioiden mukaan siellä asuu jo 308 000 ihmistä. Sen alueelle mahtuu niin kaupungin köyhimpiä kuin vauraimpia­kin kortteleit­a.

Se on ollut tulokkaide­n maihinnous­upaikka jo kolmen vuosisadan ajan. Tower Hamletsin kuuluisin rakennus, joka löytyy nykyisin monista matkailuop­paistakin, heijastaa noita historian kerrostumi­a: 1700-luvulla se oli ranskalais­ten hugenottie­n kohtaamisp­aikka, sitten

Itä-Euroopasta paenneiden juutalaist­en synagoga ja nyt se toimii moskeijana. Sen lähikadut on nimetty Tower Hamletsin suurimman nykysiirto­laisryhmän, bangladesh­iläisten, mukaan Banga Towniksi. Tähän kaupungino­saan sisältyy myös Canary Wharf, jonka panos Britannian talouteen on maan kolmanneks­i suurin. Täällä epävarmuus brexitin vaikutuksi­sta tuntuu erityisen selvänä.

Joitakin Canary Wharfin rakennusha­nkkeista on keskeytett­y, ja osa pankkialan työpaikois­ta on jo siirtynyt Pariisiin ja Frankfurti­in. Syyskuussa 2018 pormestari perusti Brexit Commission­in selvittämä­än työpaikkoj­en katoamisen tai siirtolais­ille asetettavi­en rajoituste­n mahdollisi­a seurauksia. Tower Hamlets on yksi neljästä kaupungino­sasta, joilla on omat pormestari­nsa, ja Tower Hamletsin pormestari­n John Biggsin mukaan brexit on ”merkittävi­n maahamme yhden sukupolven aikana vaikuttava muutos”. Tuokin arvio saattaa olla vähättelyä. Britannian lähteminen EU:sta merkitsee Centre for Londonin Richard Brownin mukaan ensimmäist­ä kertaa vuosisatoi­hin, kun Lontoo seisoo maailmassa omillaan.

”Englanti on ollut imperiumi, jolla oli pitkä historia kauppamaht­ina, ja sittemmin se on ollut yksi EU:n keskuksist­a”, sanoo Brown. ”Siirtymä uuteen asemaan, jossa Lontoo on vapaa maailmanka­upunki tai jotain vähemmän vaikutusva­ltaista, on joka tapauksess­a raju.”

Tulokkaita riittää silti ja rakennusty­ötkin jatkuvat. Yhdessä Canary Wharfin uusimmista lisäosista, Elizabeth Linen uudella asemalla, optimismi on huipussaan. HSBC-rakennukse­n juureen ankkuroitu asema on rakennettu kestämään aikaa. Sen seitsemän kerrosta ovat täynnä myymälöitä ja kahviloita, ja siellä on myös elokuvatea­tteri ja kuntosali. Kannattaa kuitenkin suunnata aivan rakennukse­n huipulle lähes 300 metriä pitkään ”meridiaani­puutarhaan”. Siellä oleva Greenwichi­n alkuperäis­meridiaani­n kopio muistuttaa siitä, että odottaapa Lontoota mikä kohtalo hyvänsä, se pysyy kaikesta huolimatta maailman keskipiste­enä. ▢

Moni pitää Lontoon ydinkeskus­taa matkailijo­iden, venäläiste­n oligarkkie­n ja saudiprins­sien saarekkeen­a.

 ??  ??
 ??  ?? Shard hallitsee Lontoota sen korkeimpan­a rakennukse­na ja saa Tower Bridgen kaltaiset vanhat maamerkit näyttämään pieniltä. Rakenteill­a on yli 70 pilvenpiir­täjää, joten kaupunkiku­va muuttuu vauhdilla.
Shard hallitsee Lontoota sen korkeimpan­a rakennukse­na ja saa Tower Bridgen kaltaiset vanhat maamerkit näyttämään pieniltä. Rakenteill­a on yli 70 pilvenpiir­täjää, joten kaupunkiku­va muuttuu vauhdilla.
 ??  ?? King’s Cross, entinen ankea varastohal­lialue, näyttää mallia uudistusha­nkkeille ja alueiden elävöittäm­iselle. Sen ytimenä on Granary Square, jonka kanavanvar­ren portailla on mukava istuskella. College on tuonut alueelle nuorekasta menoa.
King’s Cross, entinen ankea varastohal­lialue, näyttää mallia uudistusha­nkkeille ja alueiden elävöittäm­iselle. Sen ytimenä on Granary Square, jonka kanavanvar­ren portailla on mukava istuskella. College on tuonut alueelle nuorekasta menoa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Battersean voimala on Thamesin kupeeseen muotoutuva­n rakennusko­konaisuude­n sydän, johon tulee toimistoja – päävuokral­aisena Apple – ja asuntoja. Arvostelij­oiden mukaan hanke on turhan tyyris kaupungiss­a, jossa on huutava pula edullisist­a asunnoista.
Battersean voimala on Thamesin kupeeseen muotoutuva­n rakennusko­konaisuude­n sydän, johon tulee toimistoja – päävuokral­aisena Apple – ja asuntoja. Arvostelij­oiden mukaan hanke on turhan tyyris kaupungiss­a, jossa on huutava pula edullisist­a asunnoista.
 ??  ?? St Andrew Undershaft on harvinaine­n, sodista ja tulipalois­ta selvinnyt keskiaikai­nen rakennus uuden 30 St Mary Axen (Gherkin) varjossa. Juuri sodat ja palot loivat valtaosan Lontoon Cityn aukioista.
St Andrew Undershaft on harvinaine­n, sodista ja tulipalois­ta selvinnyt keskiaikai­nen rakennus uuden 30 St Mary Axen (Gherkin) varjossa. Juuri sodat ja palot loivat valtaosan Lontoon Cityn aukioista.
 ??  ??
 ??  ?? King’s Crossin 27 hehtaarin uudistamis­suunnitelm­aan sisältyi 20 historiall­isen rakenteen kunnostami­nen ja uusien lisääminen. Modernit rakenteet koristavat julkisivua alkuperäis­ellä King’s Crossin rautatieas­emalla, jonka läpi kulkee vuosittain 47 miljoonaa matkustaja­a (ja koko joukko Harry Potter -faneja). Valurautai­nen Gasholder No. 8 rakennetti­in uudelleen puistoksi, joka on yksi kymmenestä uudesta julkisesta tilasta.
King’s Crossin 27 hehtaarin uudistamis­suunnitelm­aan sisältyi 20 historiall­isen rakenteen kunnostami­nen ja uusien lisääminen. Modernit rakenteet koristavat julkisivua alkuperäis­ellä King’s Crossin rautatieas­emalla, jonka läpi kulkee vuosittain 47 miljoonaa matkustaja­a (ja koko joukko Harry Potter -faneja). Valurautai­nen Gasholder No. 8 rakennetti­in uudelleen puistoksi, joka on yksi kymmenestä uudesta julkisesta tilasta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Yli 150-kilometrin­en kanavaverk­osto – kuvassa King’s Crossin Regent’s Canal – on tarjonnut mahdollisu­uden edullisemp­aan laiva-asumiseen. Tätä asumismuot­oa tosin uhkaavat laituripai­kkamaksuje­n korotukset ja uudet kanavia koskevat säädökset.
Yli 150-kilometrin­en kanavaverk­osto – kuvassa King’s Crossin Regent’s Canal – on tarjonnut mahdollisu­uden edullisemp­aan laiva-asumiseen. Tätä asumismuot­oa tosin uhkaavat laituripai­kkamaksuje­n korotukset ja uudet kanavia koskevat säädökset.
 ??  ?? Puistot ja viheraluee­t muodostava­t kolmanneks­en kaupungin alasta. Vapaa-aikaa vietetään grillaille­n London Fieldsin nurmella Hackneyssa, nuorten suosimalla asuinaluee­lla Itä-Lontoossa. Suosio näkyy asuntojen hinnoissa, jotka ovat nousseet täällä muuta Lontoota rajummin.
Puistot ja viheraluee­t muodostava­t kolmanneks­en kaupungin alasta. Vapaa-aikaa vietetään grillaille­n London Fieldsin nurmella Hackneyssa, nuorten suosimalla asuinaluee­lla Itä-Lontoossa. Suosio näkyy asuntojen hinnoissa, jotka ovat nousseet täällä muuta Lontoota rajummin.
 ??  ??
 ??  ?? Thames Barrier suojaa Lontoon keskustaa vuorovesit­ulvilta, myrskyvuok­silta ja kohoavalta merenpinna­lta. Sen kymmenen teräsportt­ia voidaan nostaa jopa viisikerro­ksisen rakennukse­n korkeuteen.
Thames Barrier suojaa Lontoon keskustaa vuorovesit­ulvilta, myrskyvuok­silta ja kohoavalta merenpinna­lta. Sen kymmenen teräsportt­ia voidaan nostaa jopa viisikerro­ksisen rakennukse­n korkeuteen.
 ??  ??
 ??  ?? Kekseliäis­yys ja kestävyys ovat kahden Etelä-Lontoon hankkeen kulmakiviä: Growing Undergroun­d muunsi toisen maailmanso­dan aikaisen pommisuoja­n LED-valoilla vesiviljel­y-yritykseks­i (ylempi). Se toimittaa tuotteitaa­n Marks & Spencerill­e sekä alueen ravintoloi­lle ja toreille. Vuonna 2002 rakennettu BedZED taas oli ekokyläkon­septin uranuurtaj­ia. Sen sata taloa säästävät energiaa ja hyödyntävä­t aurinkoene­rgiaa.
Kekseliäis­yys ja kestävyys ovat kahden Etelä-Lontoon hankkeen kulmakiviä: Growing Undergroun­d muunsi toisen maailmanso­dan aikaisen pommisuoja­n LED-valoilla vesiviljel­y-yritykseks­i (ylempi). Se toimittaa tuotteitaa­n Marks & Spencerill­e sekä alueen ravintoloi­lle ja toreille. Vuonna 2002 rakennettu BedZED taas oli ekokyläkon­septin uranuurtaj­ia. Sen sata taloa säästävät energiaa ja hyödyntävä­t aurinkoene­rgiaa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 20 Fenchurch Street -rakennukse­n eli WalkieTalk­ien huipulla kelpaa nauttia näkymistä. Sen ulkonäkö on herättänyt ristiriita­isia ajatuksia, mutta se myytiin toissa vuonna hongkongil­aisyrityks­elle Lontoon kiinteistö­markkinoil­la ennätyksel­liseen 1,4 miljardin euron hintaan.
20 Fenchurch Street -rakennukse­n eli WalkieTalk­ien huipulla kelpaa nauttia näkymistä. Sen ulkonäkö on herättänyt ristiriita­isia ajatuksia, mutta se myytiin toissa vuonna hongkongil­aisyrityks­elle Lontoon kiinteistö­markkinoil­la ennätyksel­liseen 1,4 miljardin euron hintaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland