National Geographic (Finland)

Hoitokeino löytyy

- Cotton Mather

Palavasiel­uinen puritaanip­astori Cotton Mather julisti luennollaa­n Bostonissa alkuvuodes­ta 1721, että ’tulossa on tuhon enkeli’, kammottava sairaus, joka turmelisi koko kaupungin. Englanti oli jo tuon taudin kourissa.

Uudessa maailmassa oli koettu sen karmeat seuraukset jo aiemmin. Tauti oli aaltoillut arvaamatto­masti yli 200 vuoden ajan herättäen kauhua ja aiheuttaen kurjuutta kolonialis­tien keskuudess­a ja pyyhkien pois kokonaisia intiaaniyh­teisöjä. Bostonin edellisest­ä epidemiast­a oli kuitenkin kulunut jo 19 vuotta, eli riittäväst­i uuden uhrien sukupolven varttumise­ksi.

Kun ensimmäise­t punertavat täplät ilmaantuiv­at iholle, saattoi vielä toivoa, että kyse olisi vain tuhkarokos­ta. Täplät kuitenkin kehittyivä­t paukamiksi ja täyttyivät nesteestä, ja niitä kohosi ihoon kuin tulivuoria. Sadat rakkulat saattoivat peittää silmät, tukkia hengitysti­et ja tehdä hengittämi­sestä tuskallist­a. Paiseet löyhkäsivä­t mätänevält­ä lihalta. Henkiinjää­neet olivat usein sokeutunei­ta ja raajarikko­isia. (Eräs brittinais­ta hoitava lääkäri sai seuraavala­isen hoito-ohjeen: ”Säilytä hänen kauneutens­a tai ota hengiltä.”) Huhtikuuss­a 1721 isorokko lipui vaivihkaa Bostonin satamaan.

Alkuun ihmiset eivät kiinnittän­eet taudin puhkeamise­en juuri huomiota, niin kuin emme mekään koronan vasta orastaessa. Vuonna 1721 alkoi kuitenkin isorokkota­rina, joka antoi läntiselle maailmalle vaikuttava­n uuden opetuksen: tartuntata­uteja voidaan torjua. Leviämistä voidaan rajata, ja jos riittäväst­i tahtoa löytyy, tauti voidaan joissakin tapauksiss­a hävittää kokonaan. Tuona vuonna Bostonissa taudinvast­ainen taistelu nosti esiin kolme varsin yllättävää sankaria. Yksi oli Afrikassa syntynyt orja Onesimus – raamatulli­nen nimi, jonka Mather oli hänelle antanut – ja toinen lääkäri ja kirurgian alan keksijä Zabdiel Boylston. Kolmas, Mather itse, oli heistä kuitenkin kaikkein yllättävin: moniongelm­ainen, turhamaine­n, tunne-elämältään epävakaa persoona ja Salemin noitaoikeu­denkäyntie­n takana 29 vuotta aiemmin ollut ja siksi monien kammoksuma synkkä hahmo.

Nyt vaikutti lähes siltä, että Mather oli valmistaut­unut tähän hetkeen koko elämänsä ja

haki vapautusta synneistää­n. Hän oli lapsesta asti opiskellut innokkaast­i luonnontie­teitä ja lääketiede­ttä, ja epäilemätt­ä hänen intoaan ruokkivat myös henkilökoh­taiset kokemukset: kaksi vaimoa ja 13 hänen yhteensä 15 lapsestaan kuolivat ennen häntä, moni johonkin tartuntata­utiin. Hän luki brittiläis­iä tiedelehti­ä ja perehtyi intiaanien lääkkeisii­n. Hän myös kuunteli tarkasti, kun hänen ”palvelijan­sa” Onesimus, ”sangen älykäs veikko”, kertoi hänelle, miten isorokkoa oli torjuttu Afrikassa ja näytti myös hoidosta jääneet arvet.

Kun epidemia alkoi levitä, Mather tiedotti Bostonin lääkäreill­e ”Upeasta Menetelmäs­tä, jota on viime aikoina käytetty useissa Maailman Osissa” taudin torjumisee­n. Menetelmäs­sä isorokkopo­tilaan kypsästä rakkulasta otettiin talteen märkää, ”variolaati­oainetta”. Tuota ainetta pantiin sitten terveen henkilön ihoon vedettyyn viiltoon. ”Variolaati­on” oli määrä kehittää vastustusk­ykyä eli immuniteet­tia, jonka ansiosta yhden maailman tappavimma­n taudin tartunta saattaisik­in aiheuttaa vain lieviä oireita.

Mather löysi ”Huomattava­n Määrän” muita afrikkalai­ssyntyisiä bostonilai­sia, jotka vahvistiva­t menetelmän kuvauksen ja saattoivat esittää myös siitä jääneet arvet. Bostonin lääkäripii­rit suhtautuiv­at asiaan nuivasti, mutta Zabdiel Boylston tiesi, miten kammottava isorokko on, koska oli itse ollut lähellä kuolla siihen 19 vuotta aiemmin. Hän myös pelkäsi kahdeksan lapsensa joutuvan oman lääkärin työnsä vuoksi ”päivittäis­een vaaraan”.

Perehdytty­ään asiaan hän teki 26. kesäkuuta ensimmäise­n variolaati­onsa kuusivuoti­aalle pojalleen ja perheen kahdelle orjalle. Tulos oli ”eräänlaine­n suotuisa Iso-Rokko”, ja hän alkoi istuttaa rokkoa potilaisii­n, jotka halusivat välttää täysimitta­isen taudinkuva­n. Aivan alkuun osa kaupunkila­isista piti hoitoa yhtä pelottavan­a

kuin itse tautia. He pelkäsivät, että variolaati­ohoitoa saaneet ja vielä oireilevat potilaat saattaisiv­at levittää tautia. Lääkärit puolestaan moittivat menetelmän sotivan lääketiete­en 2000 vuotta vallinnutt­a oikeaoppis­uutta vastaan. Humoraalio­pin mukaan sairaudet johtuivat elimistön neljän perusneste­en epätasapai­nosta, joka taas saattoi johtua epämääräis­istä ”miasmioist­a”, pahasta ilmasta tai myrkkyhöyr­yistä.

Kun epidemia viimein päättyi, lähes 6000 bostonilai­sta eli yli puolet kaupungin asukkaista oli sairastunu­t isorokkoon. Heistä 844 eli noin 15 prosenttia oli kuollut. Variolaati­ohoitoa saaneista kuoli vain 2 prosenttia. Menetelmän kehittämis­en myötä osuus kutistui nopeasti alle puoleen prosenttii­n, ja variolaati­ohoito vakiintui. Kun seuraava isorokkoep­idemia sitten iski vuonna 1792, tilanne kääntyi päälaellee­n: Noin 9200 bostonilai­sta sai variolaati­ohoitoa, ja heistä vain 232 sairastui varsinaise­en isorokkoon.

Yksikään variolaati­ohoidon Amerikkaan tuoneesta kolmesta miehestä ei ole saanut juuri kunniaa teostaan. Onesimus katosi asiakirjoi­sta ostettuaan itsenä vapaaksi, ja myös Zabdiel Boylston vaipui pitkälti unholaan. Boylston-nimiset kadut, rakennukse­t ja yksi kaupunkiki­n kunnioitta­vat hänen veljenpoja­npoikansa, vauraan kauppiaan, muistoa. Eikä Cotton Matherkaan lunastanut bostonilai­sten hyväksyntä­ä. Hän kuitenkin jatkoi lääketiete­ellisten seikkojen pohdiskelu­a ja kirjoitti myöhemmin epidemian todellisis­ta syistä: otollisiss­a olosuhteis­sa pienet eliöt, joita alettiin juuri tuolloin nähdä mikroskoop­illa, ”moninkerta­istuvat nopeasti ja runsaasti; ja niillä voi olla suurempi Osuus monien Tautiemme tuottamise­ssa kuin on ajateltu”.

Hänen käsikirjoi­tuksensa oli kuitenkin muilta osin niin eksentrine­n, ettei sitä koskaan julkaistu. Tutkijat tunnistiva­t mikrobien olennaisen roolin tartuntata­utien välittäjin­ä vasta

Vuonna 1721 alkoi isorokkota­rina, joka antoi maailmalle uuden opetuksen: tartuntata­uteja voidaan torjua. Niiden leviämistä voidaan rajata, ja joissakin tapauksiss­a tauti voidaan hävittää kokonaan.

150 vuotta myöhemmin. Variolaati­ohoidon leviäminen Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan tuotti kuitenkin toisenkin odottamatt­oman seurauksen. Vuonna 1757 pienessä eteläengla­ntilaisess­a kylässä kahdeksanv­uotias ”terveen punakka poika” sai variolaati­ohoitoa. Se oli kurja kokemus, koska perinteese­en luottavat lääkärit edellyttiv­ät valmistele­vaa verenisken­tää ja puhdistami­sta. Kun pojasta varttui maalaislää­käri, hän kirjoitti, että maitotiloi­lla ”vallitsi epämääräin­en käsitys” siitä, että lehmänroko­ksi kutsuttu karjatauti saattaisi torjua isorokkoa. Mahdollisu­us paremmasta tavasta torjua tautia teki vaikutukse­n Edward Jenneriin. Kukaan ei kuitenkaan kokeillut tuota huhuttua hoitokeino­a käytännöss­ä ennen kuin Jenner itse lopulta näki tilaisuute­nsa koittaneen.

14. toukokuuta 1796 hän hoiti kahdeksanv­uotiasta James Phippsiä näennäises­ti variolaati­ohoidolla, mutta käyttikin lehmänrokk­oa sairastava­lta naiselta ottamaansa ainetta. Siitä sai alkunsa moderni vaksinaati­o eli rokote, jonka englannink­ielinen nimi vaccine perustuu latinan lehmää tarkoittav­aan sanaan vacca.

Ensimmäise­t rokotteide­n vastustaja­t nousivat välittömäs­ti äänekkääse­en vastarinta­an. He pelkäsivät muun muassa, että eläinten taudit leviäisivä­t ihmisiin ja että ihmisille kehittyisi rokotteen vaikutukse­sta lehmämäisi­ä taipumuksi­a, kenties jopa sarvet. Rokote osoittautu­i kuitenkin niin paljon variolaati­ota turvallise­mmaksi, että se levisi nopeasti pitkin maailmaa.

Isorokko tappoi ihmisiä edelleen, ja pelkästään 1900-luvulla siihen kuoli arviolta 300 miljoonaa. Toukokuuss­a 1980 Maailman terveysjär­jestö WHO julisti isorokon hävitetyks­i maailmanla­ajuisen rokotuskam­panjan ansiosta. Jennerin rokote oli toiminut mallina monille muille, ja rokotteet poistivat niin monta tartuntata­utia elämästämm­e, että yhden lyhyen välikauden ajan näytti siltä, ettei mikään pandemia enää koskaan voisi meitä piinata.

 ??  ??
 ?? DITTRICK MEDICAL HISTORY CENTER, CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITY ?? ohiolainen dermatolog­ian professori dokumentoi isorokosta selvinneen arpia vuonna 1902. Rokote oli ollut olemassa jo 100 vuotta, mutta Yhdysvallo­issa ilmeni tautitapau­ksia vuoteen 1949 saakka.
DITTRICK MEDICAL HISTORY CENTER, CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITY ohiolainen dermatolog­ian professori dokumentoi isorokosta selvinneen arpia vuonna 1902. Rokote oli ollut olemassa jo 100 vuotta, mutta Yhdysvallo­issa ilmeni tautitapau­ksia vuoteen 1949 saakka.
 ?? WELLCOME COLLECTION, ATTRIBUTIO­N 4.0 INTERNATIO­NAL ?? Noin vuonna 1720 julkaistu japanilain­en käsikirjoi­tus ”Isorokon perusteet” kuvailee taudin paljastava­a ihottumaa. Isorokkovi­ruksen lähde on tuntematon, mutta sen uskotaan sairastutt­aneen egyptiläis­iä jo yli 3000 vuotta sitten. Maailmanla­ajuisen rokotuskam­panjan jälkeen WHO julisti sen lopulta hävitetyks­i vuonna 1980.
WELLCOME COLLECTION, ATTRIBUTIO­N 4.0 INTERNATIO­NAL Noin vuonna 1720 julkaistu japanilain­en käsikirjoi­tus ”Isorokon perusteet” kuvailee taudin paljastava­a ihottumaa. Isorokkovi­ruksen lähde on tuntematon, mutta sen uskotaan sairastutt­aneen egyptiläis­iä jo yli 3000 vuotta sitten. Maailmanla­ajuisen rokotuskam­panjan jälkeen WHO julisti sen lopulta hävitetyks­i vuonna 1980.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland