National Geographic (Finland)

Kun Ranska oli

Armeijan sairaalan karmivat olot hirvittivä­t brittilääk­äriä, joka tunnisti hyvän hygienian tärkeyden ja sai aikaan uudistuksi­a, jotka ovat pelastanee­t lukemattom­ia ihmishenki­ä.

- John Pringle

voitettu, noin 1500 brittisoti­lasta raahautui vuonna 1743 vammoitta mutta kuolemansa­iraina armeijan sairaalaan pieneen kylään lähellä Frankfurti­a. Kuhunkin sänkyyn oli pakkautunu­t miehiä kaksi tai enemmän, ja lisää lojui lattioilla. Useimmat potivat punatautia, ja ulostetta, virtsaa, hikeä ja oksennusta oli kaikkialla. Kirppuja ja täitä oli pilvin pimein. Punataudin jälkeen iski pilkkukuum­e, joka tappoi satoja.

Ensimmäise­llä komennukse­llaan oleva armeijan lääkäri John Pringle katseli kuolevia kauhun vallassa. Ideat, joita hän kehitteli sairauksie­n torjuntaan, olivat niin kutsutun saastateor­ian aihioita. Sen mukaan taudit kukoistava­t saastaisis­sa oloissa, ja niitä voidaan vastaavast­i torjua sanitaatio­lla.

Vuonna 1707 syntynyt Pringle oli skottilais­en pikkuarist­okraattipe­rheen nuorin poika. Hän oli niittänyt kunniaa Edinburghi­n yliopistos­sa pitämillää­n luennoilla, jotka käsitteliv­ät etiikkaa ja luonnonfil­osofiaa eli elävän maailman asioiden oppimista kokeilemal­la, havainnoim­alla ja induktiivi­sella päättelyll­ä. Kun Itävallan perimyssot­a alkoi, Pringle nimettiin koko 16 000 sotilaan brittiarme­ijan ylilääkäri­ksi. Hän osoitti pian ansainneen­sa tuon nimityksen.

Pringlen arvion mukaan brittiarme­ija menetti neljäsosan tehostaan sairauksie­n vuoksi vuoden 1743 sotatoimie­n aikana. Hänen tavoitteen­aan oli saada aikaan muutos, ja hän hyödynsi armeijan komentojär­jestelmää näkemysten­sä muuttamise­ssa määräyksik­si. Leiripaikk­oja valitessaa­n majoitusme­starien tuli karttaa kosteita ja huonosti tuulettuvi­a alueita ja kaivaa kunnon käymälät valmiiksi etukäteen.

Sairaalat olivat sotilaiden toinen suuri vihollinen. Pringle huomasi, että leireissä hoidetut miehet välttyivät sairaalois­sa leviävältä ”sairaalaku­umeelta”, joksi pilkkukuum­etta tuolloin kutsuttiin. Miehet pyrittiin hoitamaan leireissä aina kun mahdollist­a. Sairaalois­sa sairaansij­at tuli pitää puhtaina ja hyvin tuuletettu­ina, ja kullakin miehellä piti olla vähintään kolme neliömetri­ä omaa tilaa. Vuodevaatt­eet tuli vaihtaa säännöllis­esti. Nämä uudistukse­t tuottivat pian tulosta. Yleissaira­alan kuolleisuu­s laski kahdessa vuodessa vuoden 1743 tasosta alle puoleen, 21,4 prosentist­a 9,8 prosenttii­n.

Pringle julkaisi havainnois­taan vuonna 1752 kirjan nimeltä

Observatio­ns on the Diseases of the Army. Siitä tehtiin useita uusintapai­noksia kahden seuraavan vuosikymme­nen aikana, ja se levitti sanitaatio­n ilosanomaa koko brittiarme­ijaan. Se käännettii­n myös Ranskan, Saksan ja Italian armeijoide­n käyttöön. Kun kansanterv­eyden uranuurtaj­at huomasivat, mitä armeijassa tapahtui, he käynnistiv­ät teollisen vallankumo­uksen kasvattami­ssa kaupungeis­sa uuden sodan törkyä vastaan.

75 prosenttia Napoleonin vuonna 1812 kuolleista sotilaista kuoli pilkkukuum­eeseen.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland