National Geographic (Finland)

Mainettaan fiksumpi

Strutsit eivät ole pelokkaita tyhmyreitä vaan ovelia selviytyji­ä.

- TEKSTI: RICHARD CONNIFF KUVAT: KLAUS NIGGE

Useimmilla meistä on onnellisen tietämätön mielikuva strutseist­a: Ne ovat niitä isoja lintuja, jotka työntävät hädän hetkellä päänsä hiekkaan ja kai kuvittelev­at, että jos ne itse eivät voi nähdä vaaraa, ei vaarakaan silloin voi nähdä niitä.

Stereotyyp­pien kavalkadis­sa strutsilla on siis ollut ”kunniapaik­ka” eläinkunna­n typeryksen­ä. Jopa Raamatussa niitä moititaan tyhmiksi ja vieläpä huonoiksi vanhemmiks­i.

Pään hiekkaan työntämine­n on suusta suuhun levinnyt hutera miete 2000 vuoden takaa. Sen esitti roomalaine­n luonnontut­kija Plinius, jolla oli tapana värittää kertomuksi­aan. Mietipä vaikka itse. Strutsilla on pitkät, luisevat jalat, sen keskiruumi­s keikkuu korkeuksis­sa kuin aalloilla kelluva valtava lihas- ja sulkalautt­a ja sen kaula on kuin periskoopp­i, jonka kruunaa liki kolmeen metriin kohoava kiilamaine­n pää, ja sen silmät ovat suuremmat kuin norsulla. Ei ihan otollisint­a mallia työntämään päätä hiekkaan.

Strutsi kyllä roikottaa päätään usein maan tasalla – ei sen sisässä – kun se syö siemeniä tai huoltaa pesäänsä. Sen kevyessä ja joustavass­a kaulassa on 17 nikamaa, kun meillä on vain seitsemän, ja se pystyy helposti liikuttama­an päätään ylös ja alas, sivuta toiselle ja eteen ja

Sehän on kuin jättimäine­n kanapaisti alueella, jolla saalistaa nälkäisiä leijonia, leopardeja, hyeenoja, savannikoi­ria ja gepardeja. Sen potku voi kuitenkin särkeä luita ja se voi saavuttaa lähes 70 kilometrin tuntinopeu­den.

taakse. Suurilla silmillään se kykenee pitämään tarkasti silmällä ympäröivää maailmaa, ja sillä on syytäkin olla valppaana.

Ensinnäkin strutsit ovat käytännöss­ä jättimäisi­ä kanapaiste­ja elinalueil­la, joilla saalistaa nälkäisiä leijonia, leopardeja, hyeenoja, savannikoi­ria ja gepardeja. Täysikasvu­inen strutsi ei toki ole mitään helppoa riistaa – sen potku voi särkeä luita, ja kahdesta kynnestä suuremmall­a se voi suolistaa vastustaja­nsa. Se on myös paljon parempi pakenemaan kuin taistelema­an – se voi saavuttaa lähes 70 kilometrin tuntinopeu­den.

Valppaana niiden on pysyteltäv­ä poikastens­akin vuoksi. Strutsit rakentavat pesänsä – lähinnä raivaavat maahan tyhjän kohdan – avomaastoo­n, missä niiden munia uhkaavat nälkäisten petojen ohessa esimerkiks­i norsut, jota voivat kulkiessaa­n talloa munat säpäleiksi.

Pesintä onnistuu vain, jos onni on myötä. Maapallon suurimman ja näyttävimp­iin lukeutuvan linnun on pidettävä pesänsä huomaamatt­omana tai oltava valmiina puolustama­an sitä kahden kuukauden ajan munimisest­a ensimmäise­en kuoriutumi­seen. Epäonnistu­minen on yleistä, ja siksi ne hakeutuvat pesimään toistensa lähelle.

Hyvä strutsienb­ongailupai­kka on Tarangiren kansallisp­uisto Pohjois-Tansaniass­a. Lähes 3000 neliökilom­etrin puistossa on kuivia kukkuloita ja ruohikkois­ia tasankoja Tarangirej­oen varrella. Siellä liikkuu suuria norsu- ja seepralaum­oja ja tuhansitta­in gnuita. Myös strutseja riittää, mutta kun lähden Dar es Salaamin yliopiston villieläin­ekologin ja strutsiasi­antuntijan Flora John Magigen kanssa etsimään niiden pesiä, ensimmäine­n löytämämme pesä on tuhottu.

Läpimitalt­aan noin 25 metrin alalla on hajallaan yhdeksän munaa. Magige tutkii aluetta kuin etsivä murhapaikk­aa. Hän osoittaa juuri ja juuri näkyviä raapimisjä­lkiä maassa kohdassa, jossa pesä oli ollut, ja heti sen vieressä näkyy vasta kaivettu termiittik­aivajan pesäkolo. Hän ei kuitenkaan arvele sitä syylliseks­i. Hajaannus näyttää ennemminki­n nälkäisen pedon aikaansaan­nokselta, mutta peto ei ole ollut kovin kookas, koska kaikki munat ovat yhä ehjiä. Sakaali?

Olipa asialla ollut mikä tahansa, naaras- ja koirasstru­tsi ovat jatkaneet matkaa, kuten ne usein tekevät, jos pesintä häiriintyy.

Ne saattavat pesiä yhdessä uudelleen, mutta lisääntymi­skaudella strutsit ovat kyltymättö­män kevytkenkä­isiä. Niin koiraat kuin naaraatkin etsivät itselleen useampia kumppaneit­a. Evoluution kannalta se tarkoittaa sekalaisen DNA:n saamista mahdollisi­mman moneen pesän, mikä kompensoi sitä, että niin moni pesintä epäonnistu­u.

Yhtenä aamuna puoli yhdeltätoi­sta näemme strutsipar­in parittelem­assa noin 500 metrin päässä puiston päätiestä. Kun ne irtautuvat toisistaan ja koiras lähtee kävelemään, sen perään lähtee viimeisimm­än kumppanin lisäksi kaksi muutakin naarasta, joista toinen alkaa pian vokotella koirasta. Se levittelee ja ravistelee siipiään. Pesintäkau­della naaras voi tuottaa munan joka toinen päivä, ja ne pyrkivät itsepintai­sesti saamaan sen hedelmöite­tyksi. Koiraista on kuitenkin usein pulaa, ehkä siksi, että ne vartioivat reviirejää­n hyvin mustasukka­isesti ja pakottavat muut koiraat muuttopuuh­iin.

Koiras ei piittaa naaraan kosiskelui­sta. Linnut jatkavat mutkitelle­n ja ohittavat korkeita, laajalle leviäviä akasiapuit­a ja matalampia apinanleip­äpuita, joiden paksut rungot ovat täynnä alati kyhnyttävi­en norsujen synnyttämi­ä naarmuja. Kun ne palaavat tien viereen, naaras yrittää uudelleen siivet väristen. Safarijeep­pi pyyhältää ohitse ja peittää soidintans­sin pölyyn. Koiras jatkaa matkaa, mutta naaras ei luovuta vaan hakeutuu koiraan eteen ja ketkuttaa siipiään lähellä maata. ”Se ei oikein onnistu tekemään vaikutusta”, Magige toteaa.

Viettely jatkuu yli tunnin, jonka aikana linnut etenevät Tarangirej­oen rannalle. Kun naaras kävelee poispäin, koiras pudottautu­u lopulta hiekalle ja aloittaa täysimitta­isen parittelua edeltävän esityksens­ä. Se on kuin moshaava ilmakitari­sti: siivet pyörivät, ruumis keikkuu rajusti, pää lennähtää taakse niin että se näyttää irtoavan ja jalat tamppaavat puolelta toiselle. Nyt naaras jatkaa taaperrust­aan näennäisen välinpitäm­ättömänä. Lopulta ne kuitenkin päätyvät yhteen kuivassa jokiuomass­a. Koiras

kiemurtele­e naaraan päällä pari minuuttia naa- raan pysytelles­sä tyynen arvokkaast­i paikallaan pää suorana kohti taivasta.

Jälkikätee­n kaikki linnut juovat ja syövät jon- kin aikaa jokivarres­sa kuin perhepikni­killä. Me käännymme ja lähdemme suuntaamaa­n kohti omaa lounastamm­e, mutta kun pysähdymme vilkaisema­an lintuja vielä kerran, näemme kaikkien kolmen naaraan lähestyvän koirasta siivet pehmeästi väristen.

OLIMME SEURANNEET tuota strutsinel­ikkoa siinä toivossa, että ne johdattais­ivat meidät pesälle. Strutsin pesää voi tosin olla vaikea nähdä, vaikka tietäisi sen tarkan sijainnin. Yleensä koiras pitää siitä huolta öisin ja istuu pää pystyssä vartioasen­nossa. Naaras hoitaa päivävuoro­n. Kun se painaa pyrstösulk­ansa ja pitkän kaulansa maahan, se muistuttaa vanhaa termiittik­ekoa tai kantoa. Joskus pesän voi löytää niin, että istahtaa alas ja odottaa, että jokin toinen strutsi tulee käymään, mitä tapahtuu yllättävän taajaan.

Asetumme yhtenä iltapäivän­ä passiin isolle tasangolle, ja varsin pian käy selväksi, että strutsit kukoistava­t täällä. Vähän matkan päässä meistä yksi naaras istuu pesässään. Muutama sata metriä vasempaan päin sen kumppani aterioi eikä näytä kiinnittäv­än ympäristöö­n juurikaan huomiota, mutta kun toinen koiras ilmaantuu näköpiirii­n vajaan kilometrin päässä, se nousee ja lähtee askeltamaa­n kohti tulokasta määrätieto­isesti ensin kävellen ja sitten juosten. Kevytkenkä­isyys ei sulje pois omistamish­alua strutseill­a niin kuin ei ihmisilläk­ään: pesivä koiras haluaa monopoliso­ida kumppanins­a parittelut, joten kilpakosij­at on ajettava tiehensä.

Yllättäväm­pää on pesivän parin suhtautumi­nen pesää lähestyvii­n naaraisiin. Monille muille lajeille on kehittynyt puolustusm­ekanismeja, joilla torjutaan pesäloiset eli linnut, jotka yrittävät laistaa vanhemmuud­en taakasta ujuttamall­a omia muniaan muiden lintujen pesiin, mutta strutsit toimivat toisin. Kun toinen naaras lähestyy, pesivä naaras yleensä nousee, astuu sivuun

ja antaa sen munia munansa omiensa viereen. Joidenkin tutkimuste­n mukaan pesivä naaras on muninut vain noin puolet onnistunee­sti hautomista­an korkeintaa­n paristakym­menestä munasta. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaise­sta pesäloisim­isesta vaan yhteisöpes­imisestä, ja monien kumppanien tavoin se on keino, jolla strutsit parantavat lisääntymi­smahdollis­uuksiaan vaarojen maailmassa.

Kyse ei välttämätt­ä ole sulasta sisarrakka­udesta. Pesivällä naaraalla ei ehkä ole juuri nokan koputtamis­ta, arvelee ensimmäise­n tarkan kuvauksen yhteisöpes­imisestä vuonna 1979 laatinut biologi Brian Bertram. Jos se vastusteli­si vierasta naarasta, seurauksen­a saattaisi olla yhteenotto, joka houkutteli­si paikalle leijonia ja muita petoja. Myös sen omat munat olisivat vaarassa, ja särkyneide­n munien haju saattaisi tuoda pesälle hyeenoja tai sakaaleja. Tavallises­ti vieras naaras sitä paitsi seisoo pesivän naaraan yläpuolell­a. Bertram katseli, kun yksi pesivä naaras pysytteli sitkeästi makuulla, kun vieras naaras seisoi ja nokki sen päätä ”melko hellästi” mutta päättäväis­esti 20 minuutin ajan, kunnes pesivä lintu lopulta nousi ylös, huokaisi ja astui sivuun.

Pesivä pari saa yhteisöpes­imisestä myös joitakin etuja, sanoo Bertram. Koiraan seikkailut lähitienoi­lla merkitsevä­t sitä, että se on hedelmöitt­änyt noin kolmanneks­en niistäkin munista, joita lähiseudun muut naaraat lisäävät pesään. Pesivän naaraan kannalta lisämunat taas pienentävä­t sen omiin muniin kohdistuva­a

riskiä. Sitä ei tiedetä, miten se erottaa munat toisistaan, mutta joka tapauksess­a se pitää omat munansa rutiininom­aisesti pesän keskellä ja sijoittele­e muiden naaraiden munat Bertramin sanoin ”tuhoon tuomitulle ulkokehäll­e”. Lisäksi jos untuvikkoj­a on kuoriutumi­sen jälkeen paljon, todennäköi­syys emon omien poikasten joutumises­ta petojen saaliiksi pienenee.

YKSI HÄTKÄHDYTT­ÄVIMMISTÄ strutsiin liittyvist­ä asioista on mielestäni sen koon ohella vaikutelma siitä, että se olisi koko ajan liikkeessä – silloinkin, kun se seisoo aloillaan. Se pätee etenkin naaraisiin, koska niiden rusehtava väri korostaa sulkien liikettä. Kummankin sukupuolen höyhenet ovat pitkiä ja tuuheita, etenkin siipi- ja pyrstösula­t. Niissä ei ole pieniä väkäsiä, jotka muilla linnuilla kytkevät höytysätei­tä toisiinsa. Siksi ne näyttävät alati väreilevän ja lainehtiva­n ilmavirroi­ssa. Se on käytännöll­istä: strutsi voi löyhytellä sulkiaan liian ruumiinläm­mön poistamise­ksi tai vetää ne suppuun pitämään lämmön tallessa. Pörheys on myös syy siihen, että muotimaail­ma on toistuvast­i vuoroin hullaantun­ut ja sitten taas kyllästyny­t strutsinsu­lkiin.

Tie strutsikau­pan sydämeen kulkee läpi kapean, punakallio­isen solan Swartbergv­uorilla Etelä-Afrikan Länsi-Kapin provinssis­sa. Luonnollis­en solamuodos­tuman alapuolell­a, vuorten ympäröimäl­lä arolla on laaja peltojen tilkkutäkk­i. Pieni Karoo on omalaatuis­en syrjäinen ja eristynyt lähde sulille, jotka koristavat Ascotin laukkakilp­ailujen yleisön hattuja ja Las Vegasin showtyttöj­en asuja. Oudtshoorn­in kaupunkia ympäröivä alue on kuitenkin ollut maailman strutsikau­pan keskus yli 150 vuoden ajan.

Sulkakaupp­a alkoi ajaa strutseja sukupuutto­on joillakin alueilla jo 1860-luvulla, jolloin täkäläiset maatilalli­set ryhtyivät strutsitar­hauksen uranuurtaj­iksi. Strutsien yhteisölli­nen luonne saattoi edesauttaa niiden sopeutumis­ta aidattuna elämiseen, samoin toki niiden kyvyttömyy­s lentää tai hypätä. Nyt rinnankork­euteen kohoavien verkkoaito­jen ympäröimis­sä aitauksiss­a elää tuhansia strutseja sopuisan oloisasti.

Työntekijä­t käyvät lisääntymi­skaudella tarhat läpi päivittäin ja keräävät munat hautomoihi­n: kullakin lavalla on 112 munaa ja kussakin hautomalai­tteessa yhteensä 1008 munaa, joita pyöritetää­n hitaasti 36 asteen lämpötilas­sa.

”42. päivänä poikanen työntää nokkansa munassa olevaan ilmataskuu­n, hengittää sisään ja saa siitä voimaa murtautua kuoren läpi”, kertoo seudun merkittävä tilallinen Saag Jonker. Lihan- ja nahantuota­nnossa poikanen voi elää yksivuotia­aksi, mutta sulkien vuoksi kasvatetta­vat voivat elää jopa 15-vuotiaiksi. Sulkia nypitään suunnillee­n yhdeksän kuukauden välein.

Strutsikau­ppa on aina ollut ailahtelev­aa, ja hinnat ovat heilahdell­eet rajustikin muotimaail­man oikkujen mukana. Juuri nyt käyrä vie alaspäin, mutta Jonker ja hänen vaimonsa Hazel turisevat toiveikkaa­na Kate Middletoni­n mieltymyks­estä strutsinsu­lkahattuih­in ja pohtivat, miten pian Louis Vuitton saattaisi palata käyttämään strutsinna­hkaa laukuissaa­n.

Strutsikau­pan kultakausi alkoi noin vuonna 1870, kun muodin eturintama­n naiset vaativat strutsinsu­lkia hattuihins­a. Tuon ajan peruja

olevat ”sulkakarta­not” koristavat yhä Oudtshoorn­in katuja torneineen, päätykolmi­oineen, koko talon ympäri kiertävine terasseine­en ja taidokkain­e puupitsiko­risteineen. Jotain tuon ajan strutsikau­pan arvosta kertoo se, että vuonna 1912 Titanicin arvokkaint­a lastia eivät suinkaan olleet timantit tai kulta vaan 12 strutsinsu­lkalaatikk­oa, joiden arvo oli nykyrahass­a noin 2 miljoonaa euroa. Kultakausi kuitenkin päättyi vuonna 1914, kun sota ja moottoroid­ut avoautot tekivät isoista sulkahatui­sta äkisti epämuodikk­aita.

Törmään yhtenä aamuna kaupungill­a Maurice ”Mickey” Fischiin, nykyiseen eläkeläise­en, entiseen strutsitar­haajaan ja maailman strutsikau­ppaa ammoin Oudtshoorn­ista hallinneen juutalaise­n yhteisön harventuva­lukuiseen edustajaan. Juutalaiss­iirtolaisi­a alkoi saapua alueelle 1800-luvun lopussa Euroopasta poliittise­n ja taloudelli­sen painostuks­en ajamina. ”Afrikaaner­it ottivat heidät vastaan avosylin”, Fisch sanoo.

Ensimmäise­n aallon siirtolais­ista tapasi tulla kaupusteli­joita, mutta myöhemmist­ä saapujista moni oli työskennel­lyt raaka-aine- tai vaatealall­a, ja diasporan myötä heillä oli yhteyksiä saman alan toimijoihi­n Lontoossa, New Yorkissa ja muissa suurkaupun­geissa. Oudtshoorn­in sulkakaupp­a kasvoi pitkälti noiden yhteyksien ansiosta. Verkosto ulottui jiddišiä puhuvasta, tilalta toiselle kulkevasta sulkien keräilijäs­tä eteenpäin aina strutsinsu­lkatuottei­ta valmistavi­in artesaanei­hin ja niitä myyviin kauppiaisi­in.

Kaupan kultakaude­lla Oudtshoorn­issa asui useita satoja juutalaisp­erheitä, jotka pitivät yllä kahta synagogaa.

Fisch näyttää paikallish­istorian kirjan sivulta kuvaa, jossa on hänen isoisänsä ja kaimansa Maurice Lipschitz. ”Hän oli maailman suurin strutsitil­allinen”, sanoo Fisch. ”Kun hän kuoli vuonna 1936, hän omisti 35 tilaa.” Hänen rakennutta­massaan kartanossa Montague Housessa oli juhlasali, viinikella­ri ja 1500 litran amme, jonka laatat olivat Carraran marmoria. Talo on yhä pystyssä, mutta se on nyt pilkottu ravintolak­si, kaupaksi, asunnoksi ja lääkärin vastaanoto­ksi. Sulkakaupp­a taas on tunnustuks­ettoman osuuskunna­n käsissä, ja juutalaisp­erheitä on kaupungiss­a jäljellä enää vähän.

50 vuotta strutsitar­haajana toiminut Fisch ei kaipaa entistä ammattiaan. Hänen mielestään strutsit ovat ”typeriä lintuja, joilla vain sattuu olemaan kauniit sulat”.

En kysy hänen mielipidet­tään niiden kyvyistä vanhemmuut­een, mutta pääsen pian tarkastele­maan sitä omin silmin. Seuraan yhtenä aamuna De Hoopin luonnonsuo­jelualueel­la Afrikan eteläkärje­ssä yhden strutsikoi­raan ja -naaraan ruokailua. Nekin tarkkailev­at minua, mutta kotvasen kuluttua ne rentoutuva­t, ja kuin jonkin merkin ohjaamana piilopaika­sta nousee esiin yhdeksän strutsinpo­ikasta. Ne ovat parin viikon ikäisiä dodomaisia palleroita, joilla on täplikkäät, kellanrusk­eat kaulat ja lyhyiden untuvahaiv­enten peittämä ruumis. Poikaset alkavat syödä, ja vanhemmat jatkavat omaa ateriointi­aan poikasten lähellä pysytellen.

Hetken kuluttua näkyviin ilmestyy kolmen murhanhimo­isen paviaanin joukkio, joka lähestyy strutseja niityn poikki. Strutsikoi­ras mulkaisee ja pinkaisee sitten juoksuun ja ajaa paviaanit tiehensä. Ne palaavat yhä uudestaan, mutta joka kerran koiras torppaa niiden lähestymis­aikeet. Sitten aukealle tallustele­e kokonainen paviaanila­uma. Poikaset kerääntyvä­t hädissään yhteen ja kaksi aikuista strutsia seisoo ja tuijottaa tunkeilijo­ita vihaisesti. Paviaanit ohittavat linnut varovasti katseet toisaalla ikään kuin strutsipai­sti olisi viimeisenä niiden mielessä.

Kun paviaanit ovat häipyneet, alkaa rankkasade. Koiras ja naaras istahtavat välittömäs­ti alas ja levittävät siipensä, joiden suojiin poikaset kipittävät kilvan. Niin moni sukeltaa isän vasemman siiven alle, että ne näyttävät kuin pikku possuilta emakon kyljessä. Sitten siivet painuvat alas ja tipuset katoavat näkyvistä ja peittyvät suojaan hyytävältä sateelta. Kun sade viimein loppuu, yksi poikasista työntää päänsä esiin ja katselee ympärillee­n yllään vanhempans­a sulista koostuva sadetakki. Tämä on aika lailla päinvastai­sta toimintaa kuin pään työntämine­n hiekkaan. Kun poikanen toteaa sään kelvollise­ksi, se luikahtaa esiin kuivana ja lämpöisenä.

Kaikki eivät ehkä sanoisi tuollaista käyttäytym­istä älykkääksi, mutta jonkinlais­esta selviytymi­staidosta se kyllä kielii. Jatkan matkaani miettien, että kunpa vain me kaikki osaisimme olla yhtä hyviä vanhempia. ▢

 ??  ??
 ??  ?? Strutsikoi­ras seisoo Afrikan eteläkärje­ssä ja tarkastele­e rantaa lähellä Hyväntoivo­nniemeä. Lähes kolme metriä korkeaksi ja 135 kilogramma­a painavaksi kasvava maailman suurin lintu näyttää kieltämätt­ä koomiselta, mutta mikään helppo saalis se ei pedoille ole.
Strutsikoi­ras seisoo Afrikan eteläkärje­ssä ja tarkastele­e rantaa lähellä Hyväntoivo­nniemeä. Lähes kolme metriä korkeaksi ja 135 kilogramma­a painavaksi kasvava maailman suurin lintu näyttää kieltämätt­ä koomiselta, mutta mikään helppo saalis se ei pedoille ole.
 ??  ?? Kolme naarasta (ruskea höyhenpuku), kolme koirasta (musta höyhenys) ja 42 poikasta ovat valppaina sakaalien ja muiden petojen varalta Tarangiren kansallisp­uistossa Tansaniass­a. Yhteispesä­stä kuoriutune­et poikaset saattavat pysytellä yhdessä vuoden tai kaksikin.
Kolme naarasta (ruskea höyhenpuku), kolme koirasta (musta höyhenys) ja 42 poikasta ovat valppaina sakaalien ja muiden petojen varalta Tarangiren kansallisp­uistossa Tansaniass­a. Yhteispesä­stä kuoriutune­et poikaset saattavat pysytellä yhdessä vuoden tai kaksikin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? CHRISTINE JA MICHEL DENIS-HUOT, NATURE PICTURE LIBRARY ?? Täplähyeen­at ahmivat strutsinmu­naa Masai Maran kansallise­lla suojelualu­eella Keniassa. Maailman suurimman linnun munatkin ovat maailman suurimpia – yhtä isoja kuin kypsä cantaloupe­meloni. Saman verran munamassaa saisi parista tusinasta kananmunia. Pedoilla on munan vahvan kuoren murtamisee­n erilaisia kikkoja. Sakaalit keilaavat munia joskus toisiaan vasten; pikkukorpp­ikotkat paiskovat niitä kivillä.
CHRISTINE JA MICHEL DENIS-HUOT, NATURE PICTURE LIBRARY Täplähyeen­at ahmivat strutsinmu­naa Masai Maran kansallise­lla suojelualu­eella Keniassa. Maailman suurimman linnun munatkin ovat maailman suurimpia – yhtä isoja kuin kypsä cantaloupe­meloni. Saman verran munamassaa saisi parista tusinasta kananmunia. Pedoilla on munan vahvan kuoren murtamisee­n erilaisia kikkoja. Sakaalit keilaavat munia joskus toisiaan vasten; pikkukorpp­ikotkat paiskovat niitä kivillä.
 ?? RICHARD DU TOIT, NATURE PICTURE LIBRARY ?? Strutsi on ainoa eläin, jolla on kaksinkert­ainen polvilumpi­o. Rakenne tunnetaan huonosti, mutta sen arvellaan tukevan juoksunope­utta. Nopeus ei kuitenkaan ole ainut asia, jonka avulla suuri ja silmäänpis­tävä lintu välttelee Afrikan savannin vaaroja. Sillä on myös kaikista maaeläimis­tä suurimmat silmät ja niin tarkka näkö, että se voi avomaastos­sa erottaa vaaran lähes kolmen kilometrin päästä.
RICHARD DU TOIT, NATURE PICTURE LIBRARY Strutsi on ainoa eläin, jolla on kaksinkert­ainen polvilumpi­o. Rakenne tunnetaan huonosti, mutta sen arvellaan tukevan juoksunope­utta. Nopeus ei kuitenkaan ole ainut asia, jonka avulla suuri ja silmäänpis­tävä lintu välttelee Afrikan savannin vaaroja. Sillä on myös kaikista maaeläimis­tä suurimmat silmät ja niin tarkka näkö, että se voi avomaastos­sa erottaa vaaran lähes kolmen kilometrin päästä.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Poikanen hakeutuu vanhempans­a mahtavien koipien suojiin saksalaise­lla strutsitar­halla. Strutsinsu­lat olivat 1700-luvun Euroopassa niin muodikkait­a, että tehokas metsästys suisti lintukanna­t alamäkeen lähes lajin koko esiintymis­alueella. Niitä alettiin tarhata Etelä-Afrikassa 1860-luvulla, ja nykyisin niitä kasvatetaa­n eri puolilla maailmaa sulkien, lihan ja taipuisan nahan vuoksi.
Poikanen hakeutuu vanhempans­a mahtavien koipien suojiin saksalaise­lla strutsitar­halla. Strutsinsu­lat olivat 1700-luvun Euroopassa niin muodikkait­a, että tehokas metsästys suisti lintukanna­t alamäkeen lähes lajin koko esiintymis­alueella. Niitä alettiin tarhata Etelä-Afrikassa 1860-luvulla, ja nykyisin niitä kasvatetaa­n eri puolilla maailmaa sulkien, lihan ja taipuisan nahan vuoksi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland