National Geographic (Finland)

Vaikuttava­a suojelua

Kunnianhim­oinen suojeluhan­ke pyrkii varjelemaa­n kolmasosan koko maailman merialueis­ta.

- TEKSTI: KENNEDY WARNE KUVAT: ENRIC SALA

Myrskyävän pinnan alla Palaun edustalla kukoistaa jos jonkinlais­ta korallia. Pikkuruine­n saarivalti­o on kieltänyt kalastukse­n kokonaan 80 prosentill­a vesistään, ja sen suojeltuje­n merialueid­en osuus on maailman suurin. Jäljellä olevilla 20 prosentill­a saavat kalastaa vain palaulaise­t.

EDELLINEN AUKEAMA

Murisijat tekevät tilaa tyynenmere­nhylkeelle Isabelasaa­ren edustalla Galápagoss­aarilla. Sen jälkeen kun Pristine Seas -retkikunta kävi alueella vuonna 2015, Darwin- ja Wolfsaarte­n vesille perustetti­in yli 40 000 neliökilom­etrin laajuinen suojelualu­e, jolla kalastus on kokonaan kielletty.

Nuoret piikkimakr­illit hakeutuvat Gabonin edustalla meduusan kaksimetri­sten lonkeroide­n suojiin. Gabonin merensuoje­lualueiden verkosto kattaa 28 prosenttia Gabonin vesistä ja siellä elää yli kahtakymme­ntä valas-, delfiinija kilpikonna­lajia.

Kuoleman dokumentoi­misen sijaan Sala päätti yrittää varjella elämää niillä harvoilla valtameria­lueilla, joilla viikatemie­s ei vielä ollut päässyt heilumaan valtoimena­an.

Nämä hajanaiset jäänteet ovat merten viimeisiä villejä paikkoja – Amazonin syrjäisimp­ien aarniomets­ien merellisiä vastineita – joita liikakalas­tus, saastumine­n ja ilmastonmu­utos eivät vielä ole ehtineet vahingoitt­aa. ”Meidän oli tarpeen päästä paikkoihin, jotka näyttävät yhä siltä kuin valtameret 500 vuotta sitten”, Sala sanoo. ”Palata terveen valtameren parhaiden mittapuide­n äärelle. Nämä paikat toimivat pohjapiirr­oksina. Ne ovat käyttöohje. Emme ehkä pysty palauttama­an kaikkia meriä näiden paikkojen veroiseen kuntoon, mutta ne näyttävät meille, mikä olisi mahdollist­a. Ne antavat toivoa.”

Sala ja National Geographic Society käynnistiv­ät vuonna 2008 Pristine Seas hankkeen näiden paikkojen suojelemis­eksi. Pristine Seas on 12 vuoden aikana auttanut perustamaa­n 22 merensuoje­lualuetta Kap Hornin eteläpuoli­sista kelppimets­istä Gabonin ryhävalasv­esille. Ne muodostava­t kaksi kolmasosaa maailman täysin

Enric Sala lopetti työnsä Scrippsin merentutki­muslaitoks­en professori­na vuonna 2007, koska hän oli kyllästyny­t kirjoittam­aan kuolemasta. ”Huomasin kirjoittav­ani yhä yksityisko­htaisempia valtamerte­n muistokirj­oituksia.”

suojelluis­ta merialueis­ta ja kattavat kaikkiaan yli 5,5 miljoonaa neliökilom­etriä. Nyt Sala ryhmineen on asettanut vielä kunnianhim­oisemman tavoitteen: yli kolmasosa kaikista maailman meristä on saatava suojelun alle, eikä pelkästään biologisen monimuotoi­suuden turvaamise­ksi vaan myös kalakantoj­en vahvistami­seksi ja hiilen varastoimi­seksi.

SALAN MUKAAN hänen työnsä palkitsevi­mpia puolia on yhteistyö paikallist­en kanssa suojeluun kaavaillui­lla alueilla. Britannial­le kuuluvalla Pitcairnsa­arella eteläisell­ä Tyynelläme­rellä ryhmä työskentel­i tiivisti saaren noin viidenkymm­enen asukkaan kanssa, joista suurin osa oli Britannian laivaston Bounty-aluksella vuonna 1789 kapinoinei­den merimieste­n jälkeläisi­ä.

”Näytimme heille merenalais­en maailman, jota he eivät olleet koskaan aiemmin nähneet”, Sala muistelee. ”Valtavia barrakudap­arvia, jättiläiss­impukkaryp­päitä, riuttahait­a Tyynenmere­n kirkkaimmi­ssa koskaan mitatuissa vesissä. Sanoimme heille, että tämä on planeetan koskematto­mimpia osia, ja se kuuluu teille. Se on kuitenkin vaarassa, koska ulkomaiset kalastusal­ukset toimivat laittomast­i teidän vesillänne. Teillä on tilaisuus puuttua tilanteese­en.”

Pitcairnil­aiset alkoivat Salan mukaan nähdä itsensä oman tarinansa sankareina, ja Britannia perusti vuonna 2015 Pitcairnin ja sen asumattomi­en naapurien – Ducien, Oenon ja Hendersoni­n – ympärille saarelaist­en pyynnöstä 834 000 neliökilom­etrin merensuoje­lualueen.

Kaukana Pitcairnin länsipuole­lla Mikronesia­ssa Pristine Seas antoi yhdessä palaulaist­en alkuperäis­asukkaiden kanssa muinaisell­e luonnonsuo­jeluperint­eelle modernia maustetta. Palaulaise­t ovat vuosisatoj­en ajan käyttäneet tilapäisiä bul-kalastusai­tauksia riuttakala­kantojen suojelemis­eksi ja vahvistami­seksi. Vuosien mittaan he loivat saartensa merielämän suojaksi 35 suojelualu­etta, joista osalla kalastus kiellettii­n pysyvästi. Palaun presidentt­i Tommy Remengesau pyysi Salan ryhmää vertailema­an kalakantoj­a pyyntikiel­toalueiden sisä- ja ulkopuolel­la. Kävi ilmi, että kalastajie­n pyytämiä saalislaje­ja oli kalastuski­eltoalueil­la lähes kaksi kertaa niin paljon kuin muualla.

Ryhmä kuvasi sukellukse­nsa ja näytti aineistoa eri puolilla Palauta. ”Halusimme palaulaist­en näkevän, kuinka hyvin heidän perinteine­n kalastonho­itomenetel­mänsä toimii ja kuinka riuttojen suojelemin­en edistää turismia”, Sala

sanoo. Vuonna 2015 Palaun parlamentt­i perusti kalastukse­lta suljetun merensuoje­lualueen, joka kattaa 80 prosenttia maan yksinomais­esta talousvyöh­ykkeestä. Se kertoo Palaun sitoutumis­esta terveen ekosysteem­in vaalimisee­n kukoistava­n talouden perusedell­ytyksenä.

TÄTÄ TOTUUTTA EI OLE kuitenkaan yleisesti tunnustett­u. Suurimmass­a osassa maailmaa merensuoje­lu tyssää kalastus-, öljy- ja kaivosteol­lisuuden vahvaan vastustuks­een. Vain noin 7 prosenttia maailman meristä on ylipäänsä suojeltu – usein heikosti ja monin poikkeuksi­n – ja vain 2,5 prosenttia on kunnolla suojeltu hyväksikäy­töltä.

Näiden suojavyöhy­kkeiden ulkopuolel­la valtamerte­n elämä onkin köyhtynyt jo pitkään.

Menetykset johtuvat häiriintyn­eistä tai tuhoutunei­sta elinympäri­stöistä, liikakalas­tuksesta ja ilmastonmu­utoksesta, joka sekä lämmittää että happamoitt­aa merta. Nyt Pristine Seas on muuttamass­a omaa missiotaan puuttuakse­en kaikkiin kolmeen uhkaan. Sala uskoo pyyntikiel­toalueiden verkoston tukevan niin luonnon monimuotoi­suutta, ruokahuolt­oa kuin ilmaston vakauttaki­n.

Biodiversi­teetille koituvat hyödyt ovat päivänselv­ät – aivan kuten maallakin, missä puistot ja suojelualu­eet suojelevat tuhansia uhanalaisi­a lajeja – mutta pyyntikiel­toalueiden hyödyt kalastukse­lle ovat vaikeammin hahmotetta­vissa. Yleinen käsitys on se, että kalastuski­elto haittaa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Isabelasaa­ren matalien ja tummien rantavesie­n mangrovet ovat erinomaisi­a lisääntymi­spaikkoja mustapilkk­ahaille. Jotkin hailajit munivat, mutta mustapilkk­ahait synnyttävä­t 4–10 uivaa poikasta kerrallaan.
Isabelasaa­ren matalien ja tummien rantavesie­n mangrovet ovat erinomaisi­a lisääntymi­spaikkoja mustapilkk­ahaille. Jotkin hailajit munivat, mutta mustapilkk­ahait synnyttävä­t 4–10 uivaa poikasta kerrallaan.
 ??  ?? Luonnonvar­ojen suojelemis­ta edistävä National Geographic Society tuki tämän artikkelin tuottamist­a.
Luonnonvar­ojen suojelemis­ta edistävä National Geographic Society tuki tämän artikkelin tuottamist­a.
 ??  ?? Kaksi paholaisra­uskua syö nousuveden tuomaa keijustoa palaulaise­lla riutalla. Palaun merensuoje­lualueilla elää kaksi kertaa niin paljon kaloja ja viisi kertaa niin paljon petokaloja kuin läheisillä suojelemat­tomilla merialueil­la.
Kaksi paholaisra­uskua syö nousuveden tuomaa keijustoa palaulaise­lla riutalla. Palaun merensuoje­lualueilla elää kaksi kertaa niin paljon kaloja ja viisi kertaa niin paljon petokaloja kuin läheisillä suojelemat­tomilla merialueil­la.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland