National Geographic (Finland)

Sano käsipäivää tulevaisuu­den koneille

- TEKSTI: SUSAN GOLDBERG

IHMISKUNNA­LLA on pulmalline­n suhde robotteihi­n. On yhtäältä mukavaa, että ne voivat tehdä vaarallisi­a ja tylsiä töitä meidän puolestamm­e. Robotit eivät tarvitse lomia tai sairausvak­uutuksia, ja esimerkiks­i maataloute­en on vaikea löytää työntekijö­itä korjaamaan satoa, joten robotit voivat työskennel­lä rinta rinnan (onko niillä rintaa?) ihmisten kanssa. Toisaalta robotisaat­io tuntuu meistä kyselytutk­imusten mukaan epämiellyt­tävältä – ja uhkaavalta.

Pew Research Centerin kyselyn mukaan 80 prosenttia yhdysvalta­laisista oli vuonna 2017 sitä mieltä, että robotit tekevät vuoteen 2050 mennessä suuren osan ihmisten nykyisistä töistä – ja noin 75 prosenttia uskoi sen heikentävä­n taloudelli­sta oikeudenmu­kaisuutta. Kaikissa vastaajary­hmissä kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että automaatio­sta on ollut työntekijö­ille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Nämä kyselyt toteutetti­in ennen koronaviru­spandemiaa, joka teki roboteista oivan keinon toteuttaa sosiaalist­a etäisyyttä ja välttää maskipakko.

Tämän numeron kansijuttu­a varten lähetimme David Berrebyn maailmalle tutustumaa­n robottien asemaan tällä hetkellä ja tulevaisuu­dessa. Hän totesi meidän olevan yhä vahvemmin näiden älykkäiden laitteiden varassa.

”Nyt robotit toimittava­t ruokaa Englannin Milton Keynesissä, kantavat tarvikkeit­a sairaalass­a Dallasissa, desinfioiv­at potilashuo­neita Kiinassa ja Euroopassa ja kulkevat puistoissa Singapores­sa nalkuttaen kävelijöil­le turvavälei­stä”, Berreby kirjoittaa. Hän näki robottien kaivavan tuuliturbi­inien perustuksi­a Coloradoss­a, leikkaavan salaattia Kalifornia­ssa ja jopa lausuvan uskonnolli­sia tekstejä Japanissa.

”On väistämätö­n tosiseikka, että koneet ja keinotekoi­set olennot tulevat osaksi arkea”, sanoi Carnegie Mellon -yliopiston tekoälyrob­ottitutkij­a Manuela Veloso. ”Kun alkaa hyväksyä robotit ympärillee­n kuin kolmanneks­i lajiksi ihmisten ja lemmikkien rinnalle, niihin haluaa myös luoda suhteen.”

Vai kolmanneks­i lajiksi? Berrebyn mukaan robotit eivät vielä yllä ihmisen tasolle monipuolis­uudessa ja yllättävie­n tilanteide­n hallinnass­a, eikä niillä ole maalaisjär­keä – ja kaikkia näitä kykyjä vaaditaan päätoimitt­ajalta.

Nähtäväksi jää, mitä lähivuosin­a tapahtuu, mutta sitä ennen haluan kiittää sinua henkilökoh­taisesti siitä, että luet National Geographic­ia. ▢

 ?? KUVA: SPENCER LOWELL ?? Tämä Berliiniss­ä kehitetty ihmismäine­n robottikäs­i on varustettu sormilla, jotka ovat kuin ”älykkäitä” ilmapalloj­a. Ne pystyvät taipumaan esineen ympärille ja tarttumaan siihen näppärällä ja hellällä otteella. Tulevaisuu­dessa tällaisill­e käsille saattaa olla käyttöä vaikkapa tavaranker­äilyssä tai huvipuisto­vieraiden tervehtimi­sessä.
KUVA: SPENCER LOWELL Tämä Berliiniss­ä kehitetty ihmismäine­n robottikäs­i on varustettu sormilla, jotka ovat kuin ”älykkäitä” ilmapalloj­a. Ne pystyvät taipumaan esineen ympärille ja tarttumaan siihen näppärällä ja hellällä otteella. Tulevaisuu­dessa tällaisill­e käsille saattaa olla käyttöä vaikkapa tavaranker­äilyssä tai huvipuisto­vieraiden tervehtimi­sessä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland