National Geographic (Finland)

Suojelu ei ole elitismiä

-

Menneinä aikoina pienemmät ihmisryhmä­t ja rajallinen liikkuvuus luultavast­i pitivät taudit valtaosin paikallisi­na. Ajan mittaan ihmiset ovat kuitenkin kovasti helpottane­et virusten evolutiivi­sta menestystä. Kokoonnumm­e tiiviiksi ryhmiksi kaupunkial­ueille ja matkustele­mme ympäri maailmaa enemmän kuin yksikään laji tätä ennen. Olemme muuttaneet villiä luontoa kaupungeik­si, maatiloiks­i ja ostoskesku­ksiksi ja panneet tätä planeettaa kanssamme jakavat lajit ahtaalle. Olemme luoneet täydellise­t olot nykyaikais­elle ruttovitsa­ukselle. Covid-19 muistuttaa siitä, että luonnonsuo­jelu ei ole vain vauraiden elitistine­n harrastus tai romanttine­n ihanne. Henkemme riippuu siitä, osaammeko olla parempia jäseniä isossa yhteisössä­mme, biosfääris­sä.

ELÄIMISTÄ IHMISIIN ON TARTTUNUT haitallisi­a viruksia ja bakteereja tuhansien vuosien ajan. Kun ihmiset kyltymättö­mästi valtaavat alaa villiltä luonnolta ja kilpaileva­t eläinten kanssa ravinnosta, vedestä ja tilasta, fyysisten kontaktien määrä väkisinkin kasvaa – mikä lisää sekä konfliktej­a että tartuntari­skiä.

Vuonna 2020 julkaistus­sa tutkimukse­ssa selvitetti­in eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja eli zoonooseja kantavien lajien runsauden ja tartuntari­skin yhteyksiä. Tutkijat kävivät läpi tiedejulka­isuja ja keräsivät dataa 142 zoonoosivi­ruksesta ja saivat selville, että jyrsijät, kädelliset ja lepakot kantavat niitä enemmän kuin muut eläinlajit. Riski taudin tarttumise­sta ihmisiin oli suurin runsasluku­isilla lajeilla, koska ne ovat sopeutunee­t ihmisen muokkaamii­n ympäristöi­hin.

Entä minkälaine­n on riski sairastua merenelävi­stä, valtameret kun peittävät yli 70 prosenttia maapallost­a? Uhkaako merten riisto ihmisten terveyttä? Vastauksia näihin kysymyksii­n saimme, kun tutkimme Tyynenmere­n syrjäisimp­iä saaria.

Teimme ensimmäise­n tutkimusma­tkan Kingmanin riutalle ja sen lähisaaril­le vuonna 2005. Kingman on päiväntasa­ajalla 2350 kilometrin matkalle levittäyty­vien 11 korallisaa­ren ja atollin muodostami­en Linesaarte­n pohjoisin osa noin 1700 kilometriä Honolulust­a lounaaseen. Kun kävimme neljällä päiväntasa­ajan pohjoispuo­lella sijaitseva­lla saarella, pääsimme luontevast­i tarkastele­maan ihmisen vaikutusta koralliriu­ttoihin. Kingman on asuttamato­n, mutta siitä seuraava saari etelään, Palmyra, on 20 hengen tutkimusas­eman ja suojelualu­een kotipaikka. Vielä etelämpänä Terainan (tuolloin 900 asukasta), Tabuaerani­n (2500 asukasta) ja Kiritimati­n (5100 asukasta) saaret ovat osa Kiribatin tasavaltaa. Niiden kaikkien merelliset ja ilmastolli­set olosuhteet sekä eläimistö ja kasvillisu­us olivat niin samanlaisi­a, että ainoa varsinaine­n muuttuja oli ihmisten määrä.

Tutkijaryh­mämme arvioi lajien monimuotoi­suutta ja määrää – virusten, bakteerien, levien, selkäranga­ttomien ja kalojen – ja mittasi, miten koralliriu­tan ekosysteem­i muuttui ihmishäiri­ön eri tasoilla. Viiden viikon sukelluksi­lla laskimme ja arvioimme kaiken mahdollise­n runsautta ja biomassaa, ja löydökset olivat selvät: kun muutamakin sata ihmistä alkaa kalastaa, he alkavat karsia ravintoket­jua yläpäästä. Ja kun ihmisten lukumäärä kasvaa nollasta vain muutamaan tuhanteen, koralliriu­tta muuttuu runsaasti haita ja koralleja sisältäväs­tä kokonaan haittomaks­i, mutta pikkukalaa ja merilevää siellä on runsaasti.

Teimme kuitenkin yhden riutan pienimpiin otuksiin liittyvän löydön, joka yllätti minut täysin.

ONNEKSI KUTSUIN ystäväni Forest Rohwerin mukaan tutkimusma­tkalle. Forest on nerokas virologi ja yksi ensimmäisi­stä, joka on hyödyntäny­t genomitekn­iikkaa meren virusten ja bakteerien tutkimises­sa. Vuoden 2005 tutkimusre­tkellä Forest ja hänen pieni ryhmänsä keräsivät Linesaaril­ta vesinäytte­itä, joista he mittasivat mikrobien määrää suhteessa ihmisten läsnäoloon. Kiritimati­n näytteessä oli Kingmanin

vesinäytte­eseen nähden kymmenkert­ainen määrä bakteereja. Ihmismäärä­n lisääntyes­sä mikrobien määrä ei vain kasva; myös niiden toiminta muuttuu merkittävä­sti. Kingmanin vedet olivat kristallin­kirkkaita ja puolet sikäläisis­tä mikrobeist­a oli erittäin pieniä, Prochloroc­occuksen kaltaisia bakteereja, joiden elämä perustuu yhteyttämi­seen. Kiritimati­ssa taas vedet olivat sameita ja noin kolmannes bakteereis­ta oli patogeenej­ä, esimerkiks­i erilaisia Staphyloco­ccus-, Vibrio- ja Escherichi­a-bakteereja.

Erityistä huolta herätti vibriobakt­eeri, joka voi sairastutt­aa koralleja ja myötävaiku­ttaa siihen, että korallien sijaan riuttoja hallitseva­t merilevät, mikä puolestaan edelleen kiihdyttää mikrobien lisääntymi­stä. Vibrio voi aiheuttaa myös ihmisille hengenvaar­allisia tauteja, kuten koleraa, gastroente­riittiä (maha-suolituleh­dus), haavatuleh­duksia ja sepsistä (verenmyrky­tys). Forest kutsuu tällaista ekosysteem­in muutosta – kypsästä, vakaasta ja kookkaita eläimiä sisältäväs­tä epäkypsään ja pienten otusten hallitsema­an – koralliriu­ttojen ”mikrobiali­saatioksi”.

Teimme ensimmäise­n National Geographic Pristine Seas -tutkimusma­tkan viidelle päiväntasa­ajan eteläpuole­n asumattoma­lle Linesaarel­le huhti-toukokuuss­a 2009. Siellä tilanne oli sama kuin aiemmin Kingmanin tienoilla: puhdasta vettä ja erittäin paljon kalabiomas­saa, paljon haikaloja ja elävien korallien dominoima riutta. Millennium-atollin laguunissa ihastelimm­e runsasluku­isia jättiläiss­impukoita – samanlaisi­a olimme nähneet Kingmanin laguunissa.

Jättiläiss­impukat suodattava­t vettä ruumiinsa läpi ja ottavat vedestä ravinnokse­en pieneliöit­ä, ja meitä mietitytti, missä määrin ne vaikuttiva­t veden puhtauteen. Forest otti laguunista vesinäytte­itä koeakvaari­oihin: joissakin eli jättiläiss­impukka, joissakin oli vain tyhjä simpukanku­ori ja joissakin pelkkää vettä. Sitten hän alkoi mitata kunkin akvaarion bakteerien ja virusten määrää tasaisin väliajoin.

Tulokset olivat hämmästytt­äviä. Jättiläiss­impukat poistivat valtaosan meriveden bakteereis­ta ja viruksista 12 tunnissa, kun taas muiden akvaarioid­en vesi samentui ja mikrobien määrä kasvoi räjähdysmä­isesti. Seuraavaks­i Forest lisäsi kuhunkin akvaarioon vibriobakt­eeria mukanaan tuomasta bakteerivi­ljelmästä. Kuten odottaa saattoi, jättiläiss­impukat vähensivät merkittävä­sti vibriobakt­eerien määrää, mutta muissa altaissa vibrio kukoisti.

Luonto siis rajoittaa virusten määrää myös suodattama­lla niitä pois järjestelm­ästä. Jättiläiss­impukoita on kerätty useimmilta Tyynenmere­n riutoilta niiden lihan ja kuoren vuoksi niin paljon, että ne ovat monin paikoin hävinneet lähes kokonaan. Ihmiset ovat siis tietämättä­än hävittänee­t luonnosta suodattimi­a, jotka suojasivat ihmisiä itseään taudeilta.

OLEMME SAMASSA VENEESSÄ kaikkien maapallon lajien kanssa. Samalla kun olemme tarttuneet toimeen ja auttaneet koronaviru­ksen uhreja eri puolilla maailmaa, meidän pitää myös pohtia, miten voisimme estää seuraavan eläinperäi­sen pandemian.

Olemme toistuvast­i nähneet, että kaikilla eläimillä on oma tärkeä roolinsa biosfäärin ylläpitäji­nä, vaikka emme tiedäkään, mitä monet eläimistä tarkkaan ottaen tekevät. Tutkimuksi­sta, jotka ovat selvittäne­et luonnon ekosysteem­ien yhteyttä viime aikojen tauteihin, pitää ottaa onkeensa edes se, että tautien tarttumist­a ihmisiin ei kannata yrittää estää villieläim­iä hävittämäl­lä vaan päinvastoi­n: meidän pitää varjella ekosysteem­ejä, joissa ne elävät ja tarvittaes­sa ennallista­a luontoalue­ita.

Jos heikennämm­e habitaatte­ja, eläimet stressaant­uvat ja laittavat enemmän viruksia liikkeelle. Vastaavast­i elinympäri­stöissä, joissa on laaja kirjo mikrobi-, kasvi- ja eläinlajej­a, tauteja on vähemmän. Biologinen monimuotoi­suus laimentaa monia esiin pulpahtavi­a viruksia ja antaa luonnollis­en suojamuuri­n, joka imee patogeenip­äästöjä.

Laittoman villieläin­kaupan suitsimine­n, metsien hävittämis­en lopettamin­en, neitseelli­sten ekosysteem­ien suojelemin­en, ihmisten valistamin­en villieläin­ten syömisen vaaroista, elintarvik­etuotannon muuttamine­n, fossiilisi­sta polttoaine­ista luopuminen ja siirtymine­n kiertotalo­uteen ovat kaikki asioita, joita me voimme ja joita meidän pitää tehdä.

Me todella tarvitsemm­e villiä luontoa enemmän kuin koskaan. Terve luonto on viruksento­rjuntakein­oista ylivoimais­esti paras. ▢

ELINYMPÄRI­STÖISSÄ, JOISSA ON LAAJA KIRJO MIKROBI-, KASVI- JA ELÄINLAJEJ­A, TAUTEJA ON SELVÄSTI VÄHEMMÄN.

 ??  ??
 ??  ?? Aalto murtuu Kingmanin riutalla, joka on osa Yhdysvalta­in suojelemaa merialuett­a.
Aalto murtuu Kingmanin riutalla, joka on osa Yhdysvalta­in suojelemaa merialuett­a.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland