National Geographic (Finland)

ERIKA CUÉLLAR SOTO

Alkuperäis­kansoja kannattaa auttaa suojelemaa­n maidensa ’taikaa’.

- TEKSTI: ANNIE ROTH

Kun bolivialai­nen suojelubio­logi Erika Cuéllar Soto näki vuonna 1997 ensi kertaa auringon nousevan Gran Chacon ylle, hän tiesi olevansa erityisess­ä paikassa. ”Gran Chacossa on taikaa”, hän sanoo. ”Kun lähdin teltastani kävelylle, näin jälkiä kaikkialla.” Bolivian, Paraguayn, Argentiina­n ja Brasilian rajaseudul­la sijaitseva Gran Chacon alankomets­ä kuhisee elämää. Harvaan asuttu, puoliaavik­komainen seutu on pitkään ollut jaguaarien, vyötiäiste­n, muurahaisk­arhujen ja laamansuku­isten guanakojen suosiossa, mutta viime vuosikymme­ninä laajoja alueita on tuhottu peltojen, laidunmaid­en ja maakaasunt­uotannon tieltä. Samalla alueen eläimistön tilanne on käynyt aiempaakin vaikeammak­si.

Suojellaks­een Gran Chacoa Cuéllar on pestannut alkuperäis­asukkaita ”ensibiolog­eiksi”, jotka toimivat kuin ekosysteem­ien ensihoitaj­ina. Hänen kehittämän­sä koulutusoh­jelma auttaa paikallisi­a kartuttama­an taitoja, joita ammattimai­set suojelubio­logitkin hyödyntävä­t. ”Minusta se on ainoa keino saavuttaa pitkäkesto­isia onnistumis­ia”, hän sanoo. Ensibiolog­it ansaitseva­t elantonsa kestävällä tavalla ja auttavat samalla yhteisöjää­n ohjaamalla tulen käyttöä kulotukses­sa, tarkkailem­alla lajikirjoa ja luomalla guanakonsu­ojelualuei­ta – ja opettamall­a muita.

”Tiiviisti luonnon kanssa eläneiden ihmisten tietämys on katoamassa”, sanoo Cuéllar. ”Sellaista tietoa ei voi hankkia yliopistos­ta.” ▢

 ?? KUVA: MARK THIESSEN ??
KUVA: MARK THIESSEN

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland