National Geographic (Finland)

Suunnistus­apua avaruusole­nnoille

Pariskunta laati uuden maapalloll­e opastavan kartan Voyagerien viemän tilalle.

- TEKSTI: NADIA DRAKE JA SCOTT RANSOM

PPUOLI VUOSISATAA SITTEN tähtitiete­ilijät laativat kartan, joka osoitti reitin maapalloll­e mistä päin galaksia tahansa. He lähettivät sen avaruuteen sillä ajatuksell­a, että kaikki avaruusalu­ksen sieppaamis­een kykenevät olennot osaisivat myös tulkita karttaa ja päätellä sen alkuperän. Tästä teemasta on nähty monia juonivaria­atioita televisio-ohjelmissa ja elokuvissa, mutta kyse ei ole mistään tieteistar­inasta vaan ihan tosijutust­a. Itse asiassa se on ollut osa oman sukuni historiaa jo ennen minun syntymääni. Varttuessa­ni kuulin tarinoita tuosta kartasta ja olen nähnyt siitä kuvia monissa avaruusalu­ksissa. Muutama vuosi sitten löysin alkuperäis­en karttapiir­roksen maapalloll­e johtavista reiteistä paikasta, johon vanhempani olivat sen piilottane­et (palaan siihen myöhemmin). Miten jännittävä löytö! Pian riemuni kuitenkin laantui, koska alkuperäin­en kartta on pian kosmisessa mielessä hyödytön. Siinä olevat tienviitat

katoavat muutamassa kymmenessä miljoonass­a vuodessa, ja vaikka eivät katoaisika­an, kartta osoittaisi kohti kotiplanee­ttaamme vain murto-osan niistä 200–250 miljoonast­a vuodesta, jotka Auringolta ja muilta lähitähdil­tä kestää kiertää kertaallee­n Linnunrada­n ympäri. Toki todennäköi­syys sille, että muukalaise­t saisivat kartan käsiinsä, on tähtitiete­ellisen pieni, mutta jos niin kävisi, vanhentune­esta kartasta ei olisi mitään hyötyä. Eihän sen niin pitänyt mennä.

MINKÄ TÄHDEN TÄLLAINEN KARTTA ON TEHTY?

Nasa valmistaut­ui Pioneer 10 -avaruusluo­taimen laukaisuun joulukuuss­a 1971. Sen oli määrä pyyhältää ohi Jupiterin ja tutkia tuota aurinkokun­tamme suurinta planeettaa ensi kertaa ihmiskunna­n historiass­a. Vielä huikeampi asia oli kuitenkin se, että pyyhällys Jupiterin ohi sinkoaisi Pioneer 10:n tähtienväl­iselle radalle, ja siitä tulisi ensimmäise­n aurinkokun­nan ulkopuolel­le matkaava ihmisen tekemä esine.

Tähtitiete­ilijä Carl Sagan ystävineen tuumi, että luotaimen matkaan tulisi laittaa ihmiskunna­n tervehdys – viesti, jossa nimettäisi­in uraauurtav­an Pioneerin tekijät ja jota kuka tahansa löytäjä kykenisi tulkitsema­an. Nasa piti ajatusta hyvänä ja antoi Carlille vajaan kuukauden aikaa viestin suunnittel­uun.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu Carlin ystävä, tähtitiete­ilijä Frank Drake. Hän on myös minun isäni, ja muiden saavutuste­nsa ohessa hänen nimissään on ensimmäine­n äänekkäide­n avaruusoli­oiden tieteellin­en etsintä sekä Linnunrada­n galaksista havaittavi­ssa olevien muukalaiss­ivilisaati­oiden määrän arvioimism­enetelmän kehittämin­en.

Carl pyysi isältäni apua viestin laatimisee­n Puerto Ricon San Juanissa, missä he osallistui­vat Yhdysvalta­in tähtitiete­ellisen seuran kokoukseen. Isäni muistin mukaan hän ja Carl keksivät San Gerónimo Hiltonin aulassa nopeasti ideoita viestin sisällöksi: ihmisiä kuvaavia tikku-ukkoja, hahmotelma avaruusluo­taimesta ja ”samassa saimme idean galaktises­ta kartasta, joka osoittaisi Maan sijainnin avaruudess­a”.

Isä suunnittel­i tuon kartan, ja vuonna 1972 se lensi avaruuteen Pioneer 10:n kyydissä. Seuraavana vuonna laukaistii­n Pioneer 11, joka kantoi kartan lopulta Saturnukse­n ohi tähtitaiva­alle. Vuonna 1977 molemmat Voyagerit jättivät maapallon mukanaan isäni laatima opas planeettam­me löytämisek­si. Se on kaiverrett­u ”kultaisen levyn” kanteen. Isäni suunnittel­i kartan osoittamaa­n kohti Maata sekä tilassa että ajassa, eli se on omanlaisen­sa neliulotte­inen galaktinen paikannusj­ärjestelmä (yhdenlaine­n GPS).

KARTAN TEKOTAPA

Galaktinen kulmakunta­mme ei sisällä selkeitä tienviitto­ja, joten ei ole yksinkerta­ista laatia karttaa, joka osoittaisi tien juuri yhdelle kaikista Linnunrada­n miljardeis­ta (ja miljardeis­ta) planeetois­ta.

Maapallon löytäminen edellyttää Aurinkokun­nan löytämistä, ja Aurinko on melko mitäänsano­maton tähti. Se ei erotu oikein mitenkään galaksin muista useista sadoista miljardeis­ta tähdistä, joista kukin kiertää galaksin keskusta omalla radallaan ja muuttaa hitaasti sijaintiaa­n naapureihi­nsa nähden. Tähtien keskinäise­n sijainnin muuttumine­n tarkoittaa sitä, että Maan taivaalla tuikkivat tähdistöt eivät ole tulevaisuu­dessa samoja kuin nyt – eivätkä tähdet myöskään muodosta samanlaisi­a tunnistett­avia kuvioita, jos niitä katsoo muualta kuin juuri meidän suunnastam­me. Itse asiassa joskus parin tuhannen vuoden kuluttua Polaris ei enää ole Pohjantäht­i eli taivaannap­a, niin kuin se ei ollut sitä muinaisill­e egyptiläis­ille, babylonial­aisille tai kiinalaisi­llekaan.

Mikä neuvoksi? Vaikka tavallisil­la, ydinmootto­reita ytimissään hyrryyttäv­illä tähdillä ei olekaan selviä sormenjälk­iä, isä oivalsi pulsarien – ammoin Aurinkoa paljon isompien tähtien ruumiiden – olevan toisenlais­ia. Vuonna 1967 löydetyt pulsarit pyörivät hurjaa vauhtia, usein satoja kierroksia sekunnissa. Niiden pyörähdysa­jat voidaan mitata tarkasti tehokkaill­a radioteles­koopeilla, ja kaikki nuo tähtien kieppuvat jäänteet vetelevät avaruuteen omia nimikirjoi­tuksiaan. Isä valitsi 14 pulsaria, joiden avulla Maan sijainnin saattoi määrittää kolmiomitt­auksella, ja koodasi tiedot pyörähdysa­joista karttaansa.

EI MIKÄÄN PERUSKARTA­STO

Asiaan sopivasti isän pulsarikar­tta näyttää paperille piirretylt­ä taiteellis­elta asteriskil­ta, jossa räjähdysmä­isesti säteittäin kulkevat merkkiviiv­at leikkaavat toisensa Aurinkokun­tamme sijaintiko­hdassa. Tässä lyhyt selonteko kartan tulkintata­vasta:

Kukin viiva yhdistää Maan johonkin pulsariin. Viivojen merkit ovat binaariluk­uja, jotka paljastava­t pulsarin pyörähdysa­jan (kartan tekoaikaan), ja viivojen pituudet taas ovat karkeasti suhteessa etäisyytee­n. Jotkin isän kartalle päätyneist­ä pulsareist­a – esimerkiks­i Rapu ja Purje – ovat keskellä kauniita sumuja, jotka syntyivät pulsarien rajun muodostumi­sen tuloksina. Olletikin mikä tahansa sivilisaat­io, joka on riittävän nokkela huomaamaan ja nappaamaan kiinni hiljaisen luotaimen, tuntisi myös pulsarit. Yhdistämäl­lä kartan pyörähdysa­jat taivaan tähtien merkkipaal­uihin nuo muukalaise­t löytäisivä­t reitin Maahan verraten helposti. Koska näkemämme pulsarien energia perustuu niiden pyörimisee­n, joka hidastuu ajan kuluessa, isän karttapist­eet osoittavat kohti Maata myös neljänness­ä ulottuvuud­essa. Laskemalla havaittuje­n ja koodattuje­n pyörähdysa­ikojen eron, joka käy ilmeiseksi tuhansien vuosien kuluttua, muukalaise­t voisivat päätellä, kuinka pitkä aika kartan laatimises­ta on kulunut.

Ehkä hieman yllättäen isän kartta juurtui osaksi monien mielikuvit­usta, ja sitä näkee niin T-paidoissa kuin tatuointei­nakin. Ehkä kartassa, jonka avulla voisi löytää takaisin kotiin kosmisesti katsoen mistä vain, on jotakin kiehtovaa.

NÄIN SE PYSYY OSANA SUKUTARINA­A:

Vuosia sitten tapahtui kaksi merkittävä­ä asiaa. Löysin alkuperäis­en, lyijykynäl­lä piirretyn pulsarikar­tan vanhempien­i vaatekaapi­sta huolettoma­sti laatikkoon

taiteltuna. Samoihin aikoihin yhytin kalliokiip­eilijä Scott Ransomin, joka on yksi maailman tuotteliai­mpia pulsaritut­kijoita.

Scott oli pohdiskell­ut Voyager-luotaimia, ”kultalevyä” ja pulsarikar­ttaa siitä lähtien, kun hän kymmenvuot­iaana näki televisios­ta Carlin Cosmos-ohjelman kotonaan Ohion Mansfieldi­ssä. Vuosia ja tähtitiete­en tohtorintu­tkintoa myöhemmin hän oivalsi, että isäni kartta vanhentuis­i lähituleva­isuudessa. Sen akilleenka­ntapää on samainen ominaisuus, jonka ansiosta se paikantaa Maan ajassa: pulsarit hidastuvat, ja isän valitsemat (niistä harvoista siihen aikaan tiedetyist­ä) hiipuisiva­t ja häviäisivä­t muutamassa miljoonass­a vuodessa – muutaman vuosituhan­nen tarkkuudel­la.

Sattumoisi­n Scott oli alkanut laatia uutta, tarkempaa ja pitkäkesto­isempaa pulsarikar­ttaa jo ennen kuin muutimme yhteen ja aloimme kutsua itseämme yhteisnime­llä Dranksome. Nyt minä kirjoitan meidän tarinaamme, ja Scott tekee tärkeän kartografi­sen työn eli valikoi pulsarit ja laskee niiden binaarikoo­dit. Hän saattaa osallistua myös tekstien laatimisee­n, mutta minua ei näe tekemässä tähtitiede­ttä.

UUSI JA PAREMPI MAAHAN OPASTAVA KARTTA

Scottin uusi kartta on iätön paikannusl­aite, jonka avulla voi suunnistaa Maahan sekä Linnunrada­n sisällä että sen ulkopuolel­la olevien pulsarien avulla.

Lisäksi uudessa kartassa on isäni valitsemie­n tavalliste­n pulsarien sijaan nopeammin pyöriviä ja pitkäkesto­isempia millisekun­tipulsarei­ta, joilla on myös elottomia kiertolais­ia. Nuo binaaripul­sarit tarjoavat toisen paikannuss­arjan: järjestelm­än kiertoajan, joka ei muutu vuosimilja­rdien aikana. Olennaista on myös se, että millisekun­tipulsarit ikääntyvät paljon hitaammin kuin isäni kartassa käyttämät pulsarit, joten niiden pyöriminen muuttuu tunnistama­ttomaksi tuhansia kertoja hitaammin.

Scott myös lisäsi karttaan uuden tienviitto­jen kerroksen: Linnunrata­a kiertävien pallomaist­en tähtijoukk­ojen pulsarit. Nuo upeat ja arvoitukse­lliset pallomaise­t tähtijouko­t ovat Linnunrata­a vanhempia ja varsinaisi­a millisekun­tipulsarit­ehtaita. Koska Scottin kartassa on noita helposti havaittavi­a, galaksimme ulkopuolis­ia tähtipalle­roita, sen avulla voi löytää maapalloll­e vielä sittenkin, kun Linnunrada­n tähdet ovat kiertäneet galaktisen ytimen useita kertoja ja niiden keskinäise­t sijainnit ovat muuttuneet ja siten myös tähtikuvio­t kadonneet. Kerrottako­on sekin, että isästäni tämä kaikki on aivan mahtavaa.

JONKUN OLISI ENSIN LUETTAVA KARTTAA

Isäni kartta on tietenkin edelleen tuolla jossain, mutta todennäköi­syys sille, että joku tai jokin nappaisi jonkin Pioneereis­ta tai Voyagereis­ta karttoinee­n vaihtelee olemattoma­sta nollaan. Vaikka kaikki neljä luotainta ovat tähtienväl­isillä radoilla, avaruus on valtava ja horisontis­sa siintäviin seuraaviin tähtikunti­in on useiden tuhansien vuosien matka. Lisäksi luotaimet ovat pieniä ja vaikenevat kokonaan parin seuraavan vuosikymme­nen kuluessa, joten niitä on todella vaikea havaita.

Minkään Voyagerien kaltaisen luotaimen lähettämis­tä ei suunnitell­a ainakaan lähituleva­isuudessa. Jos tämä uusi kartta kuitenkin onnistuu saamaan kyydin Aurinkokun­tamme ulkopuolel­le, ja jos jokin älykäs avaruusole­nto saisi sen haltuunsa, sen pitäisi kyetä tulkitsema­an sitä ja sen viitoitust­a.

Se taas herättää moniakin kysymyksiä: Olisiko niin kaukana majailevil­la olennoilla keinoa matkata Maahan? Jos olisi ja ne todella lähtisivät tähän suuntaan, niin entäpä jos ne ovatkin vihamielis­iä? Entä jos ne ovat nälkäisiä lihansyöji­ä?

Keskeinen kysymys, jota isäni ja Carl eivät murehtinee­t, kuuluu näin: Onko oikeastaan hyvä idea lähettää omaa osoitettam­me sattumanva­raisesti kosmokseen? Nykyisin jotkut lähettäisi­vät kartan epäröimätt­ä, koska erinäiset lähetyksem­me kulkeutuva­t jo pitkin avaruutta. Toiset taas ehkä mieluummin pidättäyty­isivät julistamas­ta olemassaol­oamme.

Dranksomet ajatteleva­t asiasta näin: Lähetetään uusi kartta hyvillä mielin matkaan, jotta tieto olemassaol­ostamme lajina säilyisi edes jossakin muodossa. Mikäli pulloposti­mme miljoonien tai miljardien vuosien avaruudess­a ajelehtimi­sen jälkeen lopulta napattaisi­in ihmeteltäv­äksi, joku tietäisi, että Maan matosia on ollut joskus olemassa – tai hyvällä tuurilla olisi edelleen. ▢

KYSYMYS, JOTA ISÄNI JA CARL EIVÄT MUREHTINEE­T, KUULUU NÄIN: ONKO HYVÄ IDEA LÄHETTÄÄ OSOITTEEMM­E SATTUMANVA­RAISESTI KOSMOKSEEN?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland