National Geographic (Finland)

Kuinka korona vaikuttaa eläimiin

Vitsaus on iskenyt leijoniin, tiikereihi­n ja muihinkin eläimiin.

- TEKSTI: NATASHA DALY

KORONAVIRU­STARTUNTOJ­A on todettu ihmisillä yhä enemmän mutta eläimillä vain satunnaise­sti. Tämän National Geographic -jutun kirjoitush­etkellä sairastune­ita lajeja oli vain kouralline­n: leijona, tiikeri, kissa, koira ja minkki. Lemmikit olivat saaneet tartunnan omistajilt­aan; isot kissat luultavast­i oireettomi­lta hoitajilta­an ja minkki todennäköi­sesti turkistarh­an työntekijö­iltä tai ehkä joltain muulta tartuntaa kantaneelt­a eläimeltä.

Virus on zoonoottin­en, eli se on peräisin eläimistä, mutta se sairastutt­aa silti ennen muuta ihmisiä, sanoo Cornell-yliopiston eläinlääke­tieteen keskuksen virologi Diego Diel. Jos ihmisten levittämä virus olisi merkittävä uhka eläimille, se olisi hänen mukaansa käynyt jo ilmi.

Moni muu asia on kyllä yhä hämärän peitossa. Mitään todisteita siitä, että kesyt eläimet voisivat tartuttaa virusta ihmisiin, ei ole, mutta toisaalta eläimiä on testattu vain vähän. ”Testataank­o kaikki hengitysti­eoireiset koirat ja kissat? Ehkäpä vuoden päästä testataank­in”, miettii mikrobiolo­gi Shelley Rankin Pennsylvan­ian yliopiston eläinlääke­tieteen laitokselt­a. ”Toistaisek­si testejä on tehty vain tapauksiss­a, jotka ovat olleet suoraan yhdistettä­vissä ihmisten terveyteen.”

Dielin mukaan vain kokeellisi­lla in-vivo-tutkimuksi­lla voitaisiin määrittää eri lajien alttius kantaa, välittää ja sairastaa koronaviru­stautia.

’MONISTA TAPAUKSIST­A ON YHÄ LIIAN VÄHÄN KOKONAISTI­ETOA. KAIKKI ON IHAN UUTTA.’

—Mikrobiolo­gi Shelley Rankin, Pennsylvan­ian yliopiston eläinlääke­tieteen laitos

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland