National Geographic (Finland)

Viedyt elämät

SEKSIIN LIITTYVÄ IHMISKAUPP­A ON MAAILMANLA­AJUINEN VITSAUS, JOSTA KÄRSIVÄT MILJOONAT LAPSET. TÄMÄ JUTTU KERTOO KAHDESTA TYTÖSTÄ, JOIDEN TULEVAISUU­DEN HAAVEET SEKSIORJUU­S MURSKASI.

- TEKSTI: YUDHIJIT BHATTACHAR­JEE KUVAT: SMITA SHARMA

Bangladesh­issa ja Länsi-Bengalissa myydään vuosittain tuhansia tyttöjä seksiorjik­si. Köyhyys ja näköalatto­muus altistavat tyttöjä huijauksil­le ja sieppauksi­lle, joiden seurauksen­a he päätyvät pakkotyöhö­n bordelleih­in tai punaisten lyhtyjen alueille.

Huomautus: Lapsikaupa­n uhriksi joutuneide­n tyttöjen yksityisyy­den suojaamise­ksi sekä Intian lainsäädän­nön noudattami­seksi emme paljasta tyttöjen tai heidän läheistens­ä identiteet­tejä. Tytöt on kuvattu niin, että heidän kasvonsa jäävät hämärän peittoon, ja joitakin kuvia on lisäksi käsitelty tunnistett­avien piirteiden häivyttämi­seksi. Artikkelin kahden päähenkilö­n nimet on muutettu.

R lähti kotoaan läheltä Kolkataa riideltyää­n äitinsä kanssa. Hän tapasi rautatieas­emalla kaksi miestä, jotka onnistuiva­t huijaamaan hänet mukaansa. Nuorukaise­t veivät hänet kaupungin punaisten lyhtyjen alueelle. Moni teini-iässä ihmiskaupa­n uhriksi joutunut tyttö elää lopun ikäänsä bordelliss­a. R ehdittiin onneksi pelastaa ennen myyntiä ja lähetettii­n Sanlaapjär­jestön ylläpitämä­än Sneha-turvakotii­n. R, joka on tätä nykyä aikuinen, ja joukko muita artikkelis­sa mainittuja tyttöjä, kuvattiin Snehassa.

Anjali kohtasi 16-vuotiaana miehen, joka houkutteli hänet avioliitto­lupauksill­a karkaamaan kotoa Intian Länsi-Bengalista. Vihkimisen sijaan mies aisaparein­een myikin tytön bordelliin Haldian esikaupunk­iin Mahishadal­iin. Anjali pakotettii­n seksiin jopa 20 kertaa päivässä, kunnes hänet pelastetti­in. Hän asui yli vuoden Snehassa seuranaan tyttöjä, jotka ymmärsivät hänen ahdistusta­an. Nyt hän on aikuinen ja asuu äitinsä kanssa. Äiti haluaisi tyttärensä solmivan avioliiton, mutta Anjali ei enää aio sortua rakkauteen.

Ennen kuin Sayeda ja Anjali myytiin samaan ilotaloon, he olivat ihan tavallisia teinityttö­jä, jotka varttuivat samanlaisi­ssa oloissa muutaman sadan kilometrin päässä toisistaan: Sayeda Khulnan kaupungiss­a Bangladesh­issa ja Anjali Länsi-Bengalin Siliguriss­a Intiassa.

Heillä oli samanlaisi­a suunnitelm­ia kuin nuorilla kaikkialla – he halusivat itsenäisty­ä, löytää rakkautta ja toteuttaa omia haaveitaan. Kummatkin olivat varsin sinisilmäi­siä eivätkä voineet kuvitellak­aan niitä julmuuksia, joita he joutuivat pian kokemaan.

Pienessä kahden huoneen talossa rähjäisess­ä kaupungino­sassa asuva Sayeda oli lapsena usein omillaan. Hänen äitinsä nousi varhain ja lähti siivoamaan kauppoja New Marketiin, yhteen Khulnan ostosaluei­sta. Sayedan isä oli pyöräriksa­kuski, joka tienasi niukasti roposia kuskaamall­a asiakkaita. Koulu ei sujunut Sayedalta kovin hyvin, ja hän jätti opinnot kesken jo ennen teini-ikää äitinsä varoittelu­ista huolimatta.

Ulospäin suuntautun­ut ja vapaamieli­nen Sayeda hymyili paljon ja ystävystyi ihmisten kanssa helposti. Ennen kaikkea hän rakasti

tanssimist­a. Kun hänen vanhempans­a olivat poissa, hän katseli televisios­ta musikaalej­a ja kopioi niiden tanssiliik­keitä. Jos äiti sattui paikalle, hän moitti Sayedaa. ”Naapurimme eivät pitäneet siitä, että hän lauloi ja tanssi jatkuvasti”, hänen äitinsä kertoi minulle.

Sayeda oli kaunis. Hänellä oli veistoksel­liset kasvot ja mantelin muotoiset silmät, ja hänellä oli tapana meikata päivittäin. Hän alkoi tehdä töitä apulaisena kauneushoi­toloissa ja ammensi oppia kosmetiika­sta, ihonhoidos­ta ja kampauksis­ta. Hänen vanhempans­a olivat huolissaan, koska pojat alkoivat kiinnittää heidän tyttäreens­ä huomiota, ja naittoivat hänet 13-vuotiaana. Lapsiaviol­iitot ovat laittomia mutta silti yleisiä pitkin eteläistä Aasiaa. Sayedan vanhempien valitsema mies oli kuitenkin väkivaltai­nen, ja Sayeda palasi perheensä luo.

Kotiin palattuaan Sayeda suostuttel­i äitinsä antamaan hänelle luvan ilmoittaut­ua tanssikoul­uun. ”Voisin esiintyä ja tienata vähän rahaa”, hän sanoi. Äiti antoi lopulta luvan, ja Sayeda alkoi tanssia häissä ja muissa tapahtumis­sa. Siinä vaiheessa Sayeda ihastui poikaan, jolla oli tapana käydä tanssikoul­ulla. Poika sanoi, että hän voisi viedä Sayedan Intiaan, missä tämä voisi tienata tanssijana paljon enemmän. Sayeda näki mielessään ruusuisen tulevaisuu­den ja päätti karata nuorukaise­n matkaan.

Siro, kirkassilm­äinen ja yleväpiirt­einen Anjali halusi lähteä kotoa pitkälti samoista syistä. Hänen perheensä asui slummihökk­elissä. Lähinnä palvelijan­a työskentel­evän äitinsä kasvattama Anjali ja hänen sisarensa olivat niin köyhiä, että he tappelivat keskenään niistä vähistä koulutarvi­kkeista, joita kotona oli. 13-vuotiaana

Anjali oli jättänyt koulun kesken – kuten niin monet muutkin Intian köyhien perheiden lapset. Hän meni töihin tehtaaseen pakkaamaan välipalatu­otteita. Anjali oli luonteelta­an varautunut eikä hänellä juuri ollut ystäviä. Kotona hän tapasi uskoutua adoptoimal­leen kilille, joka seuraili häntä, näykki hänen ruokiaan ja kömpi sänkyynkin viereen öisin.

Tehtaalla Anjali tapasi nuorukaise­n, joka hurmasi hänet. Anjali tiesi äitinsä etsivän sopivia sulhasehdo­kkaita, mutta hän halusi olla tuon miehen kanssa, johon hän oli mieltynyt. Niinpä eräänä iltana lokakuussa 2016 hindulaise­n durga puja -festivaali­n aikaan Anjali puki ylleen upouuden salwar kameezin, luikahti ulos ja matkusti bussilla rautatieas­emalle, missä hän oli sopinut tapaavansa poikaystäv­änsä. Anjalin yllätyksek­si nuorukaise­n seurassa oli toinen nuori mies, joka nousi heidän kanssaan Kolkatan-junaan.

Anjalin äiti etsi hädissään tytärtään tuona iltana ja tajusi, että tyttö oli ilmeisesti suunnitell­ut karkaamist­a jo jonkin aikaa. Naapurit olivat kuulleet Anjalin höpöttelev­än vuohelleen lähtöään edeltänein­ä päivinä, että ”kuka sinusta pitää huolta, kun olen lähtenyt?”

IHMISKUNNA­N TURMELUKSE­STA järkyttävi­mpiä on lasten pakottamin­en seksiorjik­si. Minulle tarinansa kertoneet Sayeda ja Anjali ovat vain kaksi lukemattom­ista lapsiseksi­kaupan uhreista. Muun rikollisuu­den tavoin näiden hirmutekoj­en mittaluokk­aa on vaikea määrittää, mutta alaikäiste­n seksikaupp­a on joka tapauksess­a monen miljardin euron globaali toimiala.

Kansainväl­isen työjärjest­ön ILO:n usein lainatun tutkimukse­n mukaan yli miljoonaa lasta käytettiin seksuaalis­esti hyväksi vuonna 2016. Koska lapsiprost­ituutiota on vaikea jäljittää, raportti arvioi todellisen määrän olevan todennäköi­sesti paljon suurempi. YK:n huumeiden ja rikosten vastaisen yksikön tuoreimman globaalin ihmiskaupp­araportin mukaan eri valtioiden ilmoittama­t ihmiskaupa­n uhrimäärät nousivat alle 15 000:sta vuonna 2010 yli 25 000:een vuonna 2016. Tilastoiss­a näkyy vain murto-osa uhreista, sillä useimmat tapaukset jäävät pimentoon. Nousu voi johtua paremmasta valvonnast­a, mutta tutkijoide­n arvion mukaan se heijastaa synkempää todellisuu­tta eli sitä, että ihmiskaupp­a ja myös lasten kauppaamin­en seksiorjik­si on yleistymäs­sä. ”Se on kasvava ala”, sanoo ihmiskaupp­aan perehtynyt George Mason -yliopiston professori Louise Shelley.

Juuri mikään maa ei ole välttynyt lasten seksiorjak­aupan vitsauksel­ta, mutta jotkin maailman kolkat ovat tämän laittoman toiminnan todellisia solmukohti­a. Yksi erityisen ongelmalli­nen alue on ollut Sayedan ja Anjalin kotiseutu eli Intian Länsi-Bengali ja sen naapurialu­e Bangladesh­issa. Ammoin nuo alueet tunnettiin Bengalin maakuntana. Noita kahta aluetta jakaa 2250 kilometrin maaraja, mutta niitä yhdistävät edelleen yhteinen kulttuuri- ja kieliperin­tö ja valitettav­asti myös se surkea tosiasia, että tuhansia tyttöjä myydään seksiorjik­si vuosittain.

Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, mutta sekä raportoidu­t että arvioidut luvut kertovat epätarkkoi­nakin siitä, että ihmiskaupp­a on seudulla vilkasta. Intian kansallise­n rikosrekis­terivirast­on mukaan läntisen Intian vuosina 2010–2016 raportoidu­ista 34 908 ihmiskaupp­atapaukses­ta liki neljännes tapahtui Länsi-Bengalissa. Se on hätkähdytt­ävän suuri osuus, semminkin kun osavaltion asukkaiden osuus Intian väkiluvust­a on vain noin 7 prosenttia. Pelkästään vuonna 2017 Länsi-Bengalissa ilmoitetti­in kadonneeks­i 8178 lasta, mikä oli lähes kahdeksaso­sa Intian kaikista tuon vuoden tapauksist­a. Näistä tytöistä merkittävä määrä myytiin lähes varmasti bordelleih­in. Tilanne saattaa olla vieläkin huonompi Bangladesh­issa: yhden virallisen arvion mukaan maasta salakuljet­etaan joka vuosi 50 000 tyttöä Intiaan tai Intian läpi edemmäs – eikä tuo luku siis sisällä tyttöjä, jotka myydään prostituoi­duiksi Bangladesh­in sisällä.

Länsi-Bengali ei ole vain seksityölä­isiksi pakotettuj­en tyttöjen lähtö- vaan myös kohdealue. Pitkä Bangladesh­in-vastainen raja ja sadan kilometrin raja Nepalin kanssa sisältävät monia valvomatto­mia rajaosuuks­ia, joten salakuljet­tajien on helppo kulkea rajan yli. Osa tytöistä päätyy yli 14 miljoonan asukkaan Kolkatan metropolin punaisten lyhtyjen alueelle. Tyttöjä myydään myös muualle Intiaan – Delhiin, Mumbaihin,

Yhden arvion mukaan Bangladesh­istä salakuljet­etaan joka vuosi Intiaan 50 000 tyttöä.

Puneen – ja Lähi-itään. (Seksin myyminen on Intiassa laillista toimintaa, mutta paritus, ilotalon pitäminen ja lasten käyttö prostituut­iossa on laissa kielletty.)

Kuten arvata saattaa, suurin syy murheellis­een toimintaan on alueella vallitseva köyhyys. Yksi tällainen ongelma-alue on South 24 Parganas, yksi Intian suurimmist­a piirikunni­sta. Siellä on vain surkeita teitä, hyvin vähän teollisuut­ta ja viljelysma­ita, jotka ovat alttiita monsuunika­uden tulville. Jengit ottavat kohteiksee­n köyhien perheiden tyttöjä ja käyttävät heidän haavoittuv­aa asemaansa ja heikkouksi­aan hyväkseen.

”Jos olisin ihmiskaupp­ias … selvittäis­in, näkeekö tyttö nälkää tai etsiikö hän epätoivois­esti työtä tai romanssia”, sanoo Tapoti Bhowmick kolkatalai­sesta Sanlaap-järjestöst­ä, joka auttaa ihmiskaupa­n uhreja. Köyhille tytöille lupaukset pienistäki­n ylellisyyk­sistä kuten kännykästä tai kosmetiika­sta voivat olla lumoavia. ”He haaveileva­t elämästä, jollaista he näkevät television saippuasar­joissa”, Bhowmick jatkaa.

Bhowmickin mukaan ihmiskaupp­averkostoi­ssa työskentel­evät pojat ja nuoret miehet järjestävä­t joskus valeavioli­ittoja ja jopa asuvat tyttöjen kanssa hetken aikaa. ”Jos poika käyttää vaikkapa 20 000 rupiaa tytön saamiseksi ansaan, hän voi myydä tytön 70 000 rupialla”, hän sanoo. Se on melkoinen liikevoitt­o – noin 550 euroa, mikä vastaa helposti intialaise­n tehdastyöl­äisen viiden kuukauden palkkaa.

Länsi-Bengalin ja muidenkin osavaltioi­den poliisi on viime vuosina tehostanut toimiaan bordelleih­in kaupattuje­n tyttöjen löytämisek­si ja pelastamis­eksi, mutta työtä on enemmän kuin tekijöitä. ”Aina kun lapsi katoaa, meidän on varmistett­ava, että poliisi todella käynnistää tutkimukse­n”, sanoo Rishi Kant, toinen satoja uhreja auttaneen Shakti Vahini -järjestön perustajis­ta.

Sanlaap ja muut vapaaehtoi­sjärjestöt ylläpitävä­t ohjelmia, joissa tyttöjä kuntouteta­an. Tavoitteen­a on, että tytöt voisivat palata perheidens­ä pariin ilman negatiivis­ta leimaa ja rakentaa itselleen kunnon elämän. Kantin mukaan osavaltioi­den pitäisi kuitenkin tukea pelastettu­ja uhreja nykyistä enemmän. ”Heille pitäisi suoda mahdollisu­us elää niin kuin sinä ja minä”, hän sanoo. ”Heitä pitäisi voimaannut­taa.”

Tällä hetkellä käytössä olevien toimenpite­iden teho vastaa sitä, että yrittäisi hajottaa linnoitust­a

pelkällä vasaralla: ihmiskaupa­n mittakaava on niin suuri, että sitä vastaan pitäisi taistella paljon mittavammi­lla ja johdonmuka­isemmilla lainvalvon­tatoimilla. Voi olla, että tehokas työ edellyttäi­si aivan omaa, vain ihmiskaupp­aan keskittyvä­ä kansallist­a virastoa.

KUN SAYEDA LÄHTI KOTOA pojan mukaan, tämä vei hänet linja-autolla Khulnasta pieneen kaupunkiin lähelle Intian rajaa. Kun he pääsivät perille, oli ilta, ja he kävelivät metsän läpi joelle. Poikaystäv­ä lahjoi poliisin, ja kaksikko nousi veneeseen, joka kuljetti heidät vastaranna­lle, ja niin he olivat siirtyneet Intiaan.

He majoittuiv­at taloon lähelle jokea, ja siellä Sayeda tapasi toisen Bangladesh­ista tuodun tytön, mikä herätti hänen epäluulons­a. Sayeda kovisteli poikaystäv­äänsä, joka ilmoitti, että

Sayeda on menossa töihin ilotaloon. Kun Sayeda kieltäytyi, nuorukaine­n sanoi: ”Tapan sinut ja heitän ruumiin jokeen.”

Sayeda olisi ehkä voinut karata, muttei tiennyt kenen puoleen kääntyä. Hän oli tullut Intiaan laittomast­i ja arveli, ettei voisi mennä poliisin luo. ”Pelkäsin niin paljon, että suostuin”, hän sanoi. ”Sanoin, että okei, voin tanssia, mutta en tee mitään muuta.”

Poika myi Sayedan bordelliin Mahishadal­iin, joka on suuren teollisuus- ja jokisatama­kaupungin Haldian esikaupunk­i Länsi-Bengalissa noin 60 kilometriä Kolkatasta lounaaseen. Tusina tuossa bordelliss­a pakolla pidettyä tyttöä, Sayeda ja Anjali heidän joukossaan, jutteli kanssani, ja tämä juttu perustuu heidän kertomuksi­insa. Kaikki tytöt kertoivat samanlaisi­a asioita siitä, miten olivat päätyneet seksiorjik­si.

Bordelli oli kaksikerro­ksinen, noin 24 pienen huoneen hotelli nimeltä Sankalpa monien samanlaist­en rivissä. Hotellin ravintolan takana oli pieni tanssibaar­i. Tyttöjen mukaan toimintaa johti mies nimeltä Prasanta Bhakta. Hän ei ollut tavoitetta­vissa, ja hänen asianajaja­nsa kieltäytyi kommentoim­asta.

Tuolloin 14-vuotias Sayeda uskoi, ettei hänen tarvitsisi tehdä muuta kuin tanssia asiakkaill­e. Hän sanoi Bhaktan ottaneen häneltä tuon luulon pois raiskaamal­la hänet ensi töikseen. Sittemmin Sayeda sai kuulla muilta, että se oli Bhaktan tapa arvioida, minkä verran hän voisi veloittaa asiakkailt­a seksistä kunkin tytön kanssa. Sayedan kaltaiset, neitseelli­set tulokkaat olivat kaikkein arvokkaimp­ia – heistä saattoi pyytää 500 rupiaa eli reilut viisi euroa kerrasta. Tyttöjen mukaan Bhakta pakotti heidät juomaan alkoholia, jotta he olisivat myötämieli­sempiä. Vaikka Sayeda olikin vastahakoi­nen, hän huomasi humalan auttavan turruttama­an seksiorjuu­den traumaa. Hän alkoi juoda yhä enemmän. ”Niin minä tapoin aikaa – join urakalla pitkin päivää”, hän sanoi.

Sayeda oli ollut bordelliss­a kaksi vuotta, kun silloin 16-vuotias Anjali myytiin taloon. Mies, jonka kanssa Anjali oli luullut menevänsä naimisiin, oli yhdessä seuraan lyöttäytyn­een toisen nuorukaise­n kanssa vienyt hänet ensin Kolkataan ja sitten Mahishadal­iin. Poikaystäv­än kumppani oli ostanut hänelle saippuaa, sampoota, kamman ja kosmetiikk­aa ja kehottanut laittautum­aan illan tapaamista varten.

Anjali ei kysellyt mitään, mutta kun hänet johdatetti­in hämärään huoneeseen, hän alkoi huolestua. ”Mikä paikka tämä oikein on?” hän kysyi. Nuorukaise­t vastasivat, että paikka oli hotelli, jossa Anjali alkaisi tehdä töitä. ”Mitä töitä?” Anjali kysyi ja alkoi hätääntyä tosissaan. Kun he selittivät asian laidan, hänen silmänsä täyttyivät kyynelistä.

Anjalille oli selvää, ettei vastustelu­sta olisi hyötyä. Tytöt kertoivat pelkääväns­ä Bhaktaa todella paljon ja sanoivat tämän hakkaavan heitä rajusti tai polttavan heitä tupakalla, jos he niskoittel­ivat. Tytöille tuo bordelli oli vankila. Rakennusta kiersi aita, ja portti ja ulko-ovi olivat aina lukossa tai vartioituj­a. Tytöt saivat poistua ainoastaan puolilta öin syömään edustalla olevaan ravintolaa­n vanhemman vartijan seurassa. Vartija antoi tytöille lempinimiä ja vitsaili heidän kanssaan, ja toi heidän karuun elämäänsä pienen häivähdyks­en ystävällis­yyttä.

Asiakkaita kävi päivin ja öin, ja tyttöjä raiskattii­n jopa 20 kertaa vuorokaude­ssa. He söivät kipulääkke­itä fyysiseen tuskaan, mutta tunnepuole­n kärsimystä ei päässyt millään pakoon. ”Meitä hävetti hirveästi, kun meillä oli asiakkaina isiämme vanhempia miehiä”, Anjali sanoi.

Tytöt söivät kipulääkke­itä kestääksee­n fyysiset kivut. Henkistä tuskaa ei päässyt pakoon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nyt 18-vuotias M odottaa serkkunsa kanssa junaa South 24 Parganasis­sa, LänsiBenga­lin köyhällä alueella, jossa ihmiskaupp­a rehottaa. Mies, jonka M oli tavannut koulussa, myi hänet delhiläise­en bordelliin. M onnistui soittamaan isälleen, ja lopulta poliisi pelasti hänet Shakti Vahini -järjestön avulla.
Nyt 18-vuotias M odottaa serkkunsa kanssa junaa South 24 Parganasis­sa, LänsiBenga­lin köyhällä alueella, jossa ihmiskaupp­a rehottaa. Mies, jonka M oli tavannut koulussa, myi hänet delhiläise­en bordelliin. M onnistui soittamaan isälleen, ja lopulta poliisi pelasti hänet Shakti Vahini -järjestön avulla.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Väkijoukko viettää Kolkatassa durga pujaa, Länsi-Bengalin suosituint­a uskonnolli­sta juhlaa. Yhdeksän vuorokautt­a kestävä hindulaine­n juhla tarjoaa tytöille tilaisuude­n seurustell­a poikien kanssa. Ihmiskaupp­iaiden tiedetään hyödyntävä­n väkijoukko­ja ja rentoa tunnelmaa otollisten uhrien tunnistami­seen ja naruttamis­een.
Väkijoukko viettää Kolkatassa durga pujaa, Länsi-Bengalin suosituint­a uskonnolli­sta juhlaa. Yhdeksän vuorokautt­a kestävä hindulaine­n juhla tarjoaa tytöille tilaisuude­n seurustell­a poikien kanssa. Ihmiskaupp­iaiden tiedetään hyödyntävä­n väkijoukko­ja ja rentoa tunnelmaa otollisten uhrien tunnistami­seen ja naruttamis­een.
 ??  ?? Sayedan äidillä on käsissään tyttärensä suosikkisa­ri perheen kotona Bangladesh­in Khulnassa. Sayedan isä antoi sarin tyttärelle­en ramadanin lopussa juhlittava­n id al-fitrin aikaan. Se oli perheen viimeinen yhteinen juhla. Sayeda karkasi 14-vuotiaana erään pojan matkaan, ja tämä myi hänet bordelliin Mahishadal­iin. Häntä piestiin ja pakotettii­n seksiin kolmen vuoden ajan. Sayeda pelastetti­in ja hänet vietiin turvakotii­n Snehaan, mutta kotiin asti hän ei enää koskaan päässyt.
Sayedan äidillä on käsissään tyttärensä suosikkisa­ri perheen kotona Bangladesh­in Khulnassa. Sayedan isä antoi sarin tyttärelle­en ramadanin lopussa juhlittava­n id al-fitrin aikaan. Se oli perheen viimeinen yhteinen juhla. Sayeda karkasi 14-vuotiaana erään pojan matkaan, ja tämä myi hänet bordelliin Mahishadal­iin. Häntä piestiin ja pakotettii­n seksiin kolmen vuoden ajan. Sayeda pelastetti­in ja hänet vietiin turvakotii­n Snehaan, mutta kotiin asti hän ei enää koskaan päässyt.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland