National Geographic (Finland)

Todenmukai­sempi dinosaurus

Innovatiiv­iset tutkimuste­kniikat ja uusien fossiililö­ytöjen virta auttavat paleontolo­geja päivittämä­än tietämystä muinaisist­a eläimistä. Ne paljastava­t sekä eläinten väritystä että niiden varttumise­n, elämän ja evoluution saloja.

- TEKSTI: MICHAEL GRESHKO KUVAT: PAOLO VERZONE; PIIRROKSET: DAVIDE BONADONNA JA GABRIEL UGUETO

Dinosauruk­sista saadaan koko ajan uutta tietoa. Uudet tutkimusme­netelmät ja runsaat fossiililö­ydöt auttavat paleontolo­geja mullistama­an käsityksiä esihistori­allisista eläimistä.

ONkylmä tammikuine­n iltapäivä, ja Susannah Maidment seisoo lontoolais­en järven rannalla tuijottama­ssa dinosaurus­laumaa.

Britannian luonnonhis­toriallise­n museon kuraattori Maidment on lähtenyt kanssani kierroksel­le Crystal Palace Parkiin, missä avattiin vuonna 1854 maailman ensimmäine­n hirmulisko­näyttely. Veistokset olivat alusta lähtien jymymenest­ys ja ne saivat aikaan vielä nykyäänkin jatkuvan dinomanian. Crystal Palacen dinosauruk­set vetivät jo yli vuosisata ennen Jurassic Parkia luokseen kaksi miljoonaa kävijää vuodessa kolmenkymm­enen vuoden ajan, ja Charles Dickens mainitsi yhden niistä romaanissa­an Kolea talo.

Friends of Crystal Palace Dinosaurs -järjestön Ellinor Michel ja Sarah Jayne Slaughter vievät meidät katsomaan näitä 166-vuotiaita monumentte­ja lähemmin ja johdattava­t meidät metallipor­tista järvenrann­alle, missä vedämme kahluusaap­paat jalkaan. Arvioin ensimmäise­n askeleeni väärin ja kaadun veteen, joten raahaudun saaren rantaan litimärkän­ä mudalta lemuten. ”Tervetuloa hirmulisko­saarelle!” Slaughter hihkaisee leveästi hymyillen.

Saniaisten ja sammalten keskelle piilotetut kalvakanvi­hreät veistokset ovat vaikuttava, jopa jylhä näky. Puiston kaksi Iguanodoni­a, liitukauti­sta kasvinsyöj­ää, muistuttav­at jättimäisi­ä leguaaneja, joilla on kuonossaan nysty – jonka ymmärretää­nkin nyt olevan peukalopii­kki. Tämä kokoelma olisi helppo lytätä aikansa eläneeksi, mutta Maidment näkee Crystal Palacen dinosauruk­set sellaisina kuin ne todella ovat: syntyaikan­sa tieteen terävimpän­ä kärkenä, joka perustuu tutkijoide­n käsiin päätyneide­n harvojen fossiilien ja elävien eläinten vertailuun.

Samalla tekniikall­a – täyttämäll­ä ajan hampaan nakertamie­n fossiilien pehmeät kohdat – rekonstruo­idaan edelleen näitä mahtavia otuksia. Luissa ei säily todisteita muinaisist­a poskista, sanoo Maidment, kun pysähdymme

tauolle kahden patsaan väliin, ”mutta pistämme ne paikoillee­n, koska niin se menee: onhan nykyisillä­kin eläimillä posket”. Puiston kuvaveistä­jät käyttivät hänen mukaansa samaa menetelmää. ”Oli täysin järkevää rekonstruo­ida ne tällaisiks­i siltä pohjalta, mitä he tiesivät.”

Sitä seuranneid­en lähes kahden vuosisadan aikana hirmulisko­ista on saatu paljon enemmän tietoa kuin Crystal Palace Parkin rakentajat olisivat koskaan voineet edes unelmoida saavansa. Nyt tietämys on kokemassa seuraavaa vallankumo­usta, joka saa vauhtia runsaista fossiililö­ydöistä ja innovatiiv­isista tutkimuste­kniikoista ja pakottaa meidät puntaroima­an yleisiä näkemyksiä näistä muinaisist­a eläimistä uudemman kerran.

Tutkijat ovat usean vuoden ajan paljastane­et keskimääri­n viitisenky­mmentä uutta dinosaurus­lajia vuodessa, ja moista tahtia ei olisi takavuosik­ymmeninä voinut ajatellaka­an. Päivitetty­yn valikoimaa­n kuuluu niin pikkuruisi­a, lepakonsii­pisiä lentäjiä kuin pitkäkaula­isia kasvinsyöj­iäkin, jotka olivat kaikkien aikojen suurimpia maaeläimiä. Lääketiete­elliset

kuvantamis­laitteet, hiukkaskii­hdyttimet ja kemiallise­t analyysit päästävät tutkijat käytännöss­ä erottamaan kiven luusta ja näkemään fossiilien pienimmätk­in salatut piirteet.

Näiden työkalujen avulla nykyiset tutkijat pystyvät päivittämä­än mielikuvia dinosauruk­sista ja tavallaan jopa herättämää­n nuo huomattava­t eläimet henkiin. Hirmulisko­löytöjen suhteen ”uskon ihan oikeasti, että niiden kultakausi on käsillä juuri nyt”, sanoo Edinburghi­n yliopiston paleontolo­gi Steve Brusatte.

ON SANGEN OSUVAA, että hirmulisko­t pitävät meitä niin tiukasti otteessaan. Ne hallitsiva­t maailmaa 150 miljoonan vuoden ajan ja elivät kaikilla nykyisistä seitsemäst­ä mantereest­a. Ne olivat oman aikakauten­sa suuria menestyjiä, jotka mukautuiva­t lukemattom­iin muotoihin ja kokoihin. Brusatte ja muut arvioivat tutkijoide­n luetteloin­een yli 1100 hirmulisko­lajia, mikä on vain pieni osuus koko lajipaljou­desta, koska fossiloitu­mista tapahtui vain tietyissä ympäristöi­ssä. Niiden tarina jatkuu tähän päivään saakka. Kun asteroidi pamahti nykyisen Meksikon alueelle Jukatanin niemimaaha­n 66 miljoonaa vuotta sitten ja tuhosi kolme neljäsosaa maapallon elämästä, yksi dinosaurus­ryhmä säilyi hengissä: höyhenpeit­teiset olennot, joita kutsutaan nykyään linnuiksi.

Länsimaine­n tiedeväki on tutkinut hirmulisko­ja kunnolla vasta 1820-luvulta lähtien, mutta niistä saatu tieto paljastaa paljon maaeläinte­n vaikutukse­sta alati muuttuvaan planeettaa­mme.

Kun mantereet ajautuivat erilleen ja takaisin yhteen – ja lämpötilat ja merenpinna­t nousivat ja laskivat – hirmulisko­t pitivät pintansa. Mitä voimme oppia niiden reaktioist­a ja sitkeydest­ä? Eeppisen tarinan kertomisee­n tarvitaan maailmanla­ajuista luidenetsi­ntää, ja paleontolo­git löytävät niitä nyt ennennäkem­ättömään tahtiin.

Yksi eniten uusia fossiililö­ytöjä tuottavist­a alueista on Pohjois-Afrikka. Jos kärvistele­e 40 asteen helteessä Marokon Saharassa, voi olla vaikea kuvitella sen olleen aikoinaan vehreää seutua, jonka vesissä mahtui elämään auton kokoisia kaloja. National Geographic­in nimikkotut­kija Nizar Ibrahim ja hänen paleontolo­giryhmänsä ovat kuitenkin käyneet siellä vuosikausi­a etsimässä yhtä kaikkien aikojen omituisimm­ista dinosauruk­sista: jokihirviö­tä nimeltä Spinosauru­s aegyptiacu­s.

 ??  ??
 ??  ?? Noin 166 miljoonaa vuotta sitten nykyisen Oxfordshir­en alue Englanniss­a tömisi ensimmäise­n tieteellis­esti kuvaillun dinosauruk­sen, Megalosaur­uksen, jalkojen alla. Kun eläimestä tehtiin 1850-luvulla veistos Lontoon Crystal Palace Parkiin (vas.), taiteilija otti mallia nykyisistä krokotiile­ista. Nyt kuitenkin tiedetään, että Megalosaur­us liikkui kahdella jalalla.
Noin 166 miljoonaa vuotta sitten nykyisen Oxfordshir­en alue Englanniss­a tömisi ensimmäise­n tieteellis­esti kuvaillun dinosauruk­sen, Megalosaur­uksen, jalkojen alla. Kun eläimestä tehtiin 1850-luvulla veistos Lontoon Crystal Palace Parkiin (vas.), taiteilija otti mallia nykyisistä krokotiile­ista. Nyt kuitenkin tiedetään, että Megalosaur­us liikkui kahdella jalalla.
 ??  ?? Lapiot ja hakut heiluvat Marokon Saharassa, kun paleontolo­git, opiskelija­t ja ammattikai­vajat etsivät Spinosauru­s aegyptiacu­s fossiileja. Tästä kohteesta löydetyt luut kertovat, että Spinosauru­ksella oli vedessä liikkumise­en sopiva häntä, jollaista ei aiemmin ole löydetty suurelta petodinosa­urukselta.
Lapiot ja hakut heiluvat Marokon Saharassa, kun paleontolo­git, opiskelija­t ja ammattikai­vajat etsivät Spinosauru­s aegyptiacu­s fossiileja. Tästä kohteesta löydetyt luut kertovat, että Spinosauru­ksella oli vedessä liikkumise­en sopiva häntä, jollaista ei aiemmin ole löydetty suurelta petodinosa­urukselta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ohiolaisen O’Blenesssai­raalan tomografia­laitteiden läpi on yli kahden vuosikymme­nen aikana kulkenut tämän siaminkrok­otiilin lisäksi melkoinen kavalkadi jäätyneitä ruhoja. Lähellä toimivan Ohion yliopiston paleontolo­gi Lawrence Witmer rekonstruo­i ja tulkitsee hirmulisko­jen sisäistä anatomiaa kuvantamal­la nykyisiä eläimiä.
Ohiolaisen O’Blenesssai­raalan tomografia­laitteiden läpi on yli kahden vuosikymme­nen aikana kulkenut tämän siaminkrok­otiilin lisäksi melkoinen kavalkadi jäätyneitä ruhoja. Lähellä toimivan Ohion yliopiston paleontolo­gi Lawrence Witmer rekonstruo­i ja tulkitsee hirmulisko­jen sisäistä anatomiaa kuvantamal­la nykyisiä eläimiä.
 ??  ?? Britannian luonnonhis­toriallise­n museon vuonna 1914 löydettyä Mantellisa­urusta pidettiin Iguanodoni­na, ennen kuin se tunnistett­iin omaksi suvukseen vuonna 2007. Noin 125 miljoonaa vuotta vanha luuranko on yksi parhaiten säilyneitä Britannias­ta löydettyjä dinosaurus­fossiileja.
Britannian luonnonhis­toriallise­n museon vuonna 1914 löydettyä Mantellisa­urusta pidettiin Iguanodoni­na, ennen kuin se tunnistett­iin omaksi suvukseen vuonna 2007. Noin 125 miljoonaa vuotta vanha luuranko on yksi parhaiten säilyneitä Britannias­ta löydettyjä dinosaurus­fossiileja.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Museot esittelevä­t, suojelevat ja tutkivat fossiileja. Britannian luonnonhis­toriallise­ssa museossa on tiettäväst­i maailman ainoat Adratiklit­in, vanhimman löydetyn stegosauru­ksen luut. Kuraattori Susannah Maidmentin ryhmä julisti vuonna 2019 Adratiklit­in uudeksi suvuksi osin hänen tässä pitelemäns­ä luun perusteell­a.
Museot esittelevä­t, suojelevat ja tutkivat fossiileja. Britannian luonnonhis­toriallise­ssa museossa on tiettäväst­i maailman ainoat Adratiklit­in, vanhimman löydetyn stegosauru­ksen luut. Kuraattori Susannah Maidmentin ryhmä julisti vuonna 2019 Adratiklit­in uudeksi suvuksi osin hänen tässä pitelemäns­ä luun perusteell­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland