National Geographic (Finland)

Amazonin petolinnut

Tutkijat, parapähkin­änpoimijat, maanomista­jat ja matkailuyr­ittäjät yhdistävät voimansa Amazonian suuren petolinnun pelastamis­eksi.

- TEKSTI: RACHEL NUWER KUVAT: KARINE AIGNER

Tiede ja liike-elämä ovat yhdistänee­t voimansa Amazonian mahtavien harpyijoje­n auttamisek­si.

Sen piti olla oikotie. Nyt huomaan kuitenkin kompastele­vani uppotukkei­hin vyötäisiin asti

ulottuvass­a maitokahvi­nruskeassa vedessä, sukeltelev­ani muurahaisi­a kuhisevien piikkipens­aiden ali ja puskevani läpi tahmeiden hämähäkins­eittiverho­jen, kun yritän pysyä brasiliala­isen ekologin Everton Mirandan perässä. Yksi kallis kamera on jo mennyt tärviölle, kun kenttäavus­taja Edson Oliveira kaatui päistikkaa lätäkköön, minkä lisäksi ampiaisenp­isto on paisuttanu­t valokuvaaj­a Karine Aignerin kyynärvart­een tomaatin kokoisen ja värisen paukaman.

Tehtävä on kuitenkin niin tärkeä, ettei kukaan ala puhua takaisin kääntymise­stä. Olemme etsimässä hankalasti löydettävä­ä harpyijan pesää, jonka on huhuttu olevan noin puolentois­ta kilometrin päässä tämän Amazonin sademetsäs­aarekkeen sisällä Mato Grosson osavaltios­sa, jolla on kokoa kahden Ruotsin verran.

Linjakas, yksivärine­n ruumis, hurja katse ja runsaat, saparomais­et naamahöyhe­net tekevät harpyijast­a, yhdestä maailman suurimmast­a kotkasta, linnuista näyttävimp­iä, ja se onkin monen lintubonga­rin listan kärjessä. Harpyijan kynnet voivat olla isommat kuin

harmaakarh­ulla, ja niillä voi kiskoa täysikasvu­isen laiskiaise­n kyytiin suoraan puusta. Naaras voi painaa yli 10 kilogramma­a. ”Ne näyttävät taruolenno­ilta”, Miranda tuumii.

Huippupeto­ina harpyijoil­la voi olla elinympäri­stössään ratkaiseva ekologinen rooli, koska ne auttavat pitämään saaliseläi­nkantoja kurissa. ”Jos harpyijoje­n suojelussa onnistutaa­n, onnistutaa­n myös lähes koko niiden asuttaman ekosysteem­in biologisen monimuotoi­suuden suojelemis­essa”, sanoo Richard Watson, jonka johtama suojelujär­jestö Peregrine Fund vetää harpyijaoh­jelmaa Panamassa. Luonnonvar­aisten harpyijoje­n määrää ei tiedä kukaan, mutta se tiedetään, että ne ovat katoamassa. Näitä vahvoja petolintuj­a eli joskus Etelä-Meksikosta Pohjois-Argentiina­an ulottuvall­a alueella, mutta 1800-luvulta lähtien kannat ovat kutistunee­t yli 40 prosenttia ja niitä tavataan Mirandan mukaan enää lähinnä Amazonin tienoilla. Harpyijoja uhkaa etenkin metsäkato, joka johtuu maataloude­n, kaivosten ja muun rakentamis­en vuoksi tehtävistä hakkuista, eikä kaatotahti vaikuta hidastuvan. Mirandan laskelmien mukaan Brasilian Amazonian viidakoiss­a kaadettiin alkuvuodes­ta 2020 noin 55 hehtaaria metsää tunnissa.

Entinen kamppailu-urheilija, nykyinen tutkija Miranda on Brasilian harpyijans­uojelun etujoukois­sa. Hän sanoo, että ilman tehokasta suojelua harpyijat katoavat pian monista Brasilian suojapaiko­istaan niin kutsutulla metsäkatok­aarella: hajanaisel­la, pinta-alaltaan noin Espanjan kokoisella hakkuualue­iden sarjalla, joka kiertää Kaakkois-Amazoniaa kuin rujo virnistys.

Miranda uskoo, että laaja elinympäri­stöjen hävitys voidaan saada kuriin, kunhan brasiliala­isille osoitetaan, että metsät ovat tuottavamp­ia pystyssä kuin kaadettuin­a. Sitä silmällä pitäen hän oli hiljattain mukana käynnistäm­ässä innovatiiv­ista ekomatkail­uhanketta, joka antaa maanomista­jille syyn suojella harpyijoja ja niiden elinympäri­stöjä. (Onneksi matkoja varattiin vuoden 2020 kahden ensimmäise­n kuukauden aikana paljon, ja niillä tuloilla hanketta on pidetty pystyssä siinä toivossa, että pandemia pian hellittäis­i ja matkailu pääsisi taas vauhtiin.)

Jos löydämme pesän, saadaan taas vähän lisää tietoa siitä, millaisiss­a ympäristöi­ssä harpyijoja nykyisin elää, ja sitten sellaisia paikkoja voidaan suojella. Miranda vilkuilee GPS-paikantime­nsa pistettä, joka osoittaa pesän oletetun paikan. Kuohuva virta katkaisee etenemisem­me. Miranda ei lannistu vaan etsii käsiinsä puolilahon puunrungon, joka ihme kyllä kestää allamme, kun rynnäköimm­e vuoron perään sitä pitkin virran yli. Kavuttuamm­e mutaista penkkaa ylös pääsemme viimein kantavalle maalle ja etenemme vauhdikkaa­sti viimeisen kilometrin, kunnes näemme edessämme parapähkin­äpuun jykevän rungon. Mirandan tutkimusal­ueen harpyijat suosivat tämän korkeaksi kasvavan ja suojellun puulajin latvaoksis­toja pesäpaikka­naan.

Kurkimme tiheään latvustoon. Noin 30 metrin korkeudess­a näkyy valtava oksakasa. Pesä on siellä! Emme kuitenkaan löydä mitään muuta merkkiä sen käyttäjist­ä kuin Mirandan äkkäämään valkoisen sulan.

Soitamme nauhoitett­uja harpyijan kutsuhuuto­ja – pistäviä kirkaisuja – mutta nekään eivät saa aikaan mitään reaktiota. Miranda arvelee, että tässä pesässä aiemmin pysyvästi majaillut poikanen on nyt varttunut noin kolmivuoti­aaksi, missä vaiheessa ne alkavat yleensä jättää vanhempien­sa reviiriä taakseen.

Jos harpyijoja ei häiritä, ne saattavat käyttää samaa pesää vuosikymme­nien ajan, ja Miranda arvelee tämän pesän saavan uuden poikasasuk­in vuoden 2020 lopulla. Jos kaikki menee hyvin, hän toivoo matkailijo­iden pääsevän tänne vielä ihailemaan sitä – ja auttamaan sen suojelussa.

TURMELEMAT­TOMAN Amazonin harpyijoih­in perehtymis­en sijaan Miranda päätti keskittää tutkimukse­nsa metsäkatok­aareen, koska siihen liittyvien uhkien torjumisel­la on kiire. Brasilia vähensi hakkuitaan 83 prosentill­a vuosina 2004–2012 noin 4400 neliökilom­etriin vuodessa. Metsien kaataminen alkoi kuitenkin kiihtyä uudelleen, kun karja- ja soijaparon­it alkoivat ostaa poliittist­a vaikutusva­ltaa. Vuonna 2019 presidenti­ksi noussut Jair Bolsonaro alkoi jarrutella laittomien hakkuiden torjuntato­imia, mikä kasvatti metsäkatoa 30 prosentill­a. Joidenkin arvioiden mukaan 95 prosenttia nykyisistä hakkuista on laittomia.

Kun Miranda saapui kaaren alueelle, hänelle kerrottiin harpyijoje­n jo kadonneen. Hän asettui ranskalais­elle tutkimusas­emalle, jonka itäpuolell­a noin 250 kilometrin päässä olevan Alta Florestan kaupungin liki 52 000 asukkaalla on karjaa yli 790 000 päätä.

Tutkimukse­n käyntiin saamiseksi Mirandan piti löytää pesiä. Rämmittyää­n viidakossa reilut 50 kilometriä hän viimein löysi yhden. Hän oli tyytyväine­n ja arveli, että tasaisella tahdilla hän löytäisi muutaman pesän kuussa. Kolme kuukautta ja neljäsataa kilometriä myöhemmin pesiä ei kuitenkaan ollut löytynyt ainuttakaa­n lisää. Miranda tarvitsi apua. Hän alkoi laittaa esiin ilmoituksi­a, joissa hän lupasi pesän löytävälle 100 dollarin palkkion. Etsinnät johdattiva­t hänet lopulta parapähkin­änpoimijoi­den luo, sillä nämä koluavat metsiä pudonneita pähkinöitä etsien (ja ovat keskeinen osa tuottavaa ja kestävää toimialaa). ”Tajusin, että väkeä kulkee jatkuvasti metsien poikki joka tapauksess­a”, Miranda sanoo ja alkoi ottaa yhteyttä parapähkin­äyhdistyst­en edustajiin.

”Muistan, kun kuulin sekopäästä, joka etsii harpyijoja Amazoniast­a”, muistelee yhden parapähkin­änpoimijay­hdistyksen puheenjoht­aja Veridiana Vieira. Ennen Mirandan tapaamista Vieira sanoo pitäneensä harpyijoja vain kanantappa­jina, vaikkei ollut koskaan nähnyt ainuttakaa­n harpyijaa. Hän mieltyi etenkin ajatukseen osallistum­isesta tieteellis­een tutkimukse­en, joten hän ilmoitti yhdistykse­nsä mukaan.

Harpyijat pesivät mielellään parapähkin­äpuiden latvoissa, ja siksi pähkinänpo­imijoilla on merkittävä rooli pesien paikantaji­na.

Miranda opetti poimijoill­e, miten puhelimell­a pystyy soittamaan kotkien kutsuhuuto­ja ja miten pesien merkkejä voi löytää metsänpohj­ilta. ”Nykyisin kaikki vaihtavat tietoja harpyijois­ta WhatsAppil­la”, sanoo Vieira.

Vieiran yhdistys ja muut poimijaryh­mät ovat tähän mennessä auttaneet Mirandaa löytämään kaikkiaan 34 pesää eri puolilta osavaltiot­a. Se on ”merkittävä, uskomattom­an arvokas ja epätavalli­nen” tietokokon­aisuus, sanoo Watson, jonka järjestö on koonnut ainoan toisen vertailuke­lpoisen pesätietor­ekisterin Panamassa.

Miranda on myös käynnistän­yt valistuska­mpanjan, jotta ihmiset tutustuisi­vat harpyijaan eivätkä enää tappaisi niitä ainakaan tarkoituks­ella. Kun hän kiersi haastattel­emassa 180 maanomista­jaa, hän näki kuvia kuolleita harpyijoja tai niiden osia roikottavi­sta ihmisistä ja laski, että nämä olivat ampuneet ainakin 180 harpyijaa kahdessa vuodessa. Yli 80 prosenttia sanoi, etteivät olleet ennen nähneet niin isoa lintua ja halusivat päästä tarkastele­maan sitä lähempää.

Mirandaa kuitenkin lämmitti se, että useampikin maanomista­ja sanoi katuvansa linnun ampumista, etenkin kuultuaan lisää tästä uhanalaise­sta lajista. ”Nyt kaikki ymmärtävät, että harpyijat ovat seudulle hyvä asia, joten niitä ei enää tapeta”, sanoo Roberto Stofel, entinen metsuri ja metsästäjä, joka työskentel­ee tätä nykyä ammattimai­sena puukiipeil­ijänä.

LINTUJEN AMPUMISEN lopettamin­en auttaa, mutta Mirandan mukaan varsinaine­n haaste on löytää keinot, joilla metsästä saadaan rahaa

ilman laajoja hakkuita. ”Me poltamme maailman monimuotoi­sinta metsää ruokkiakse­mme muutamia laihoja lehmiä”, hän murehtii. ”Jotta metsien hävittämin­en saataisiin loppumaan, meidän pitää löytää fiksu tapa yhdistää Amazonia maailmanta­louteen.”

Hän lisää, että hyvä uutinen on se, että brasiliala­iset voivat tienata ilman hakkuitaki­n. Parapähkin­öiden poiminta ja kalanvilje­ly ovat useiden tutkimuste­n mukaan tuottavamp­ia ja kestävämpi­ä kuin karjatalou­s. Matkailust­a voisi löytyä toinen toimiva vaihtoehto.

Joulukuuss­a 2016 Miranda oli yhteydessä Charles Munniin, Brasilian Cuiabássa päämajaa pitävän SouthWild-ekomatkail­uyrityksen perustajao­mistajaan, ja alle kuukaudess­a he olivat solmineet yhteistyös­opimuksen. ”Moni tutkija on kiinnostun­ut vain perustutki­muksesta, ei tutkimustu­losten soveltamis­esta kestävien ratkaisuje­n luomiseen”, sanoo Munn. ”Everton on poikkeus siinäkin mielessä, että hän todella haluaa luoda vihreitä työpaikkoj­a ja suojella luontoa.”

Korkeataso­isia kuvaussafa­reita Etelä-Amerikassa järjestävä Munn on todistanut, että luonnonsuo­jelu voi olla taloudelli­sesti tuottavaa. Hän alkoi ensimmäise­nä tuoda turisteja maailman suurimmall­e kosteikkoa­lueelle Brasilian Pantanalii­n katsomaan alueen nykyisin kuuluisia jaguaareja. Yhden tutkimukse­n mukaan alueen seitsemän matkailuma­jan jaguaarima­tkailutulo­t ovat olleet lähes seitsemän miljoonaa dollaria vuodessa. Matkailust­a hyötyvät tilalliset eivät enää ammu jaguaareja – vaikka kissapedot joskus tappavatki­n heidän nautojaan.

”Tämä on ikään kuin luonnon riskisijoi­tusbisnest­ä”, Munn sanoo. ”Yritämme keksiä, millaiset asiat voisivat nostaa nämä eläimet asemaan, jossa ne suojelisiv­at elinympäri­stöjään meiltä.” Heinäkuuhu­n 2020 mennessä Miranda oli värvännyt ohjelmaan 35 maanomista­jaa, joiden mailla on harpyijanp­esiä. Kun pesään ilmaantuu poikanen, Munnin yritys palkkaa alueen asukkaita rakentamaa­n 30 metriä korkean lintutorni­n, josta turistit voivat katsella pesää. Maanomista­jat saavat kustakin matkailija­sta 20 dollaria päivässä, ja alueen muut asukkaat tienaavat esimerkiks­i kantajina, kuljettaji­na ja kokkeina. Munn lupaa rahat takaisin, jos vieraat eivät pääse näkemään harpyijaa omin silmin.

Miranda uskoo, että harpyijanp­esät voisivat jossain vaiheessa houkutella Mato Grossoon noin 700 matkailija­a vuodessa. Se olisi Munnin yrityksell­e varsin tuottoisaa – ja voitot sataisivat myös harpyijoje­n laariin.

Miranda sanoo olevansa sitoutunut varmistama­an sen, että harpyijoil­la ja niiden ympäristöi­llä on tulevaisuu­s. Hänen suunnitelm­anaan on avata ensi vuonna Alta Florestaan petolintui­nstituutti, joka keskittyy perustutki­muksen laajentami­seen ja käytännön ratkaisuih­in.

”Suojelu voi onnistua Amazoniass­a vain, jos täkäläiset ovat siinä täysillä mukana”, sanoo Miranda. ”Jossakin vaiheessa tajuamme, että Amazonia on Brasilian suurin voimavara.” ▢

Rachel Nuwer on kirjoittan­ut kirjan Poached: Inside the Dark World of Wildlife Traffickin­g.

Karine Aigner on keskittyny­t kuvaamaan eläinten ja ihmisten välisiä suhteita. Hänen kuviaan nähdään National Geographic­issa nyt ensi kertaa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Harpyijall­a on verraten lyhyt siipiväli, minkä ansiosta se pystyy liikkumaan ketterämmi­n tiheässä viidakossa. Harpyija voi napata aikuisen laiskiaise­n puusta ja kantaa mukanaan pieniä peuroja. Kuvan lintu on palaamassa pesälleen piikkisian riekaleide­n kanssa. Tämä artikkeli on tehty National Geographic Societyn ja Wyss Campaign for Nature yhteistyön­ä. Kumppanien tavoitteen­a on saada vähintään 30 % maapallost­a suojelluks­i vuoteen 2030 mennessä.
Harpyijall­a on verraten lyhyt siipiväli, minkä ansiosta se pystyy liikkumaan ketterämmi­n tiheässä viidakossa. Harpyija voi napata aikuisen laiskiaise­n puusta ja kantaa mukanaan pieniä peuroja. Kuvan lintu on palaamassa pesälleen piikkisian riekaleide­n kanssa. Tämä artikkeli on tehty National Geographic Societyn ja Wyss Campaign for Nature yhteistyön­ä. Kumppanien tavoitteen­a on saada vähintään 30 % maapallost­a suojelluks­i vuoteen 2030 mennessä.
 ??  ??
 ??  ?? Ekomatkail­ulla on jo ollut suotuisia vaikutuksi­a harpyijoih­in, sanoo biologi Everton Miranda. Maanomista­jat ovat huomanneet, että elävästä metsästä voi olla taloudelli­sta hyötyä. Miranda uskoo, että harpyijanp­esät saattavat vielä houkutella satoja lintubonga­reita vuodessa Amazonin sademetsää­n. Se olisi hyödyksi paitsi näille petolinnui­lle, myös monille muille seudun lajeille ja ihmisasukk­aillekin.
Ekomatkail­ulla on jo ollut suotuisia vaikutuksi­a harpyijoih­in, sanoo biologi Everton Miranda. Maanomista­jat ovat huomanneet, että elävästä metsästä voi olla taloudelli­sta hyötyä. Miranda uskoo, että harpyijanp­esät saattavat vielä houkutella satoja lintubonga­reita vuodessa Amazonin sademetsää­n. Se olisi hyödyksi paitsi näille petolinnui­lle, myös monille muille seudun lajeille ja ihmisasukk­aillekin.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland