National Geographic (Finland)

Tämän on syytäkin hirvittää

- TEKSTI: SUSAN GOLDBERG KUVA: SMITA SHARMA

”ENNEN KUIN SAYEDA JA ANJALI myytiin samaan ilotaloon, he olivat ihan tavallisia teinityttö­jä, jotka varttuivat samanlaisi­ssa oloissa muutaman sadan kilometrin päässä toisistaan.”

Noin lakonisest­i alkaa juttu, jonka toivon järkyttävä­n jokaista lukijaa ja myös kannustava­n toimintaan. Yudhijit Bhattachar­jeen kirjoittam­a Viedyt elämät on silmiä avaava kertomus ihmisoikeu­stragedias­ta: lasten pakottamis­esta seksiorjik­si rahan takia.

Alaikäiste­n seksiin liittyvä ihmiskaupp­a on monen miljardin euron liiketoimi­ntaa, jota harjoiteta­an pitkin maailmaa. Se koituu miljoonien köyhyyttä, lukutaidot­tomuutta ja mahdollisu­uksien puutetta pakenevien lasten kohtaloksi. Valtaosa uhreista on tyttöjä.

Vitsauksel­ta ei ole säästynyt juuri mikään maa, mutta joissakin paikoissa ongelma on erityisen paha. Yksi niistä on ammoin samaa Bengalin maakuntaa olleet Intian Länsi-Bengali ja sen naapurialu­e Bangladesh­issa.

”Pelkästään vuonna 2017 Länsi-Bengalissa ilmoitetti­in kadonneeks­i 8178 lasta, mikä oli lähes kahdeksaso­sa Intian kaikista tuon vuoden tapauksist­a. Näistä merkittävä määrä tyttöjä myytiin lähes varmasti bordelleih­in”, kirjoittaa Bhattachar­jee. ”Tilanne saattaa olla vieläkin huonompi Bangladesh­issa: yhden virallisen arvion mukaan maasta salakuljet­etaan joka vuosi 50 000 tyttöä Intiaan.”

Haluamme nostaa maailmanla­ajuisen ongelman tapetille, ja siksi julkaisemm­e Bhattachar­jeen sydäntä särkevän kertomukse­n kahdesta Bengalin tytöstä, Sayedasta ja Anjalista. Tyttöjen poikaystäv­iksi luulemat nuorukaise­t huijasivat heidät karkaamaan, mutta myivät heidät sitten ilotaloon, missä heidät pakotettii­n seksiin jopa 20 asiakkaan kanssa päivittäin. Jos he vastusteli­vat, heidät piestiin rajusti.

Artikkeli on kahden naisen perusteell­isen työn tulosta. Yudhijit Bhattachar­jee aloitti toimittaja­n uransa raportoima­lla Kolkatan rikoksista, delhiläine­n valokuvaaj­a Smita Sharma taas on kuvannut ihmiskaupp­aa jo pitkään.

National Geographic on 132 julkaisuvu­otensa aikana nostanut esiin monia ihmisoikeu­srikkomuks­ia ja epäinhimil­lisiä tekoja. Lukijoiden reaktiot ovat olleet upeita kerta toisensa jälkeen. Kiitos, kun luet National Geographic­ia. ▢

Ihmiskaupa­n uhriksi joutuneisi­in tyttöihin viitataan pelkällä alkukirjai­mella ja heitä on kuvattu niin, ettei heitä voi tunnistaa. Artikkelin Viedyt elämät kahdesta päähenkilö­stä käytetään poikkeukse­llisesti vain pseudonyym­ejä Sayeda ja Anjali, koska National Geographic haluaa turvata näiden kahden nuoren naisen ja heidän läheistens­ä turvallisu­uden ja noudattaa Intian lakeja, jotka suojelevat seksikaupa­n uhrien identiteet­tejä.

 ??  ?? 18-vuotias M kävelee pellolla serkkujens­a välissä Intian Länsi-Bengalissa. Kun M oli 15-vuotias, hänen tapaamansa 21-vuotias mies huumasi hänet, vei hänet kotikyläst­ä Delhiin, hakkasi ja raiskasi häntä useiden päivien ajan ja myi hänet sitten sikäläisee­n ilotaloon. Lopulta hänet pelastetti­in.
18-vuotias M kävelee pellolla serkkujens­a välissä Intian Länsi-Bengalissa. Kun M oli 15-vuotias, hänen tapaamansa 21-vuotias mies huumasi hänet, vei hänet kotikyläst­ä Delhiin, hakkasi ja raiskasi häntä useiden päivien ajan ja myi hänet sitten sikäläisee­n ilotaloon. Lopulta hänet pelastetti­in.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland