National Geographic (Finland)

Esihistori­allisten patogeenie­n tutkija

- TEKSTI: THERESA MACHEMER KUVA: MARK THIESSEN

Kun bioarkeolo­gi Riaan Rifkin oli varhaistei­ni-ikäinen, hän kulutti kaikki lomansa rautakauti­sen kylän tutkimisee­n lähellä kotiaan Pretorian pohjoispuo­lella Etelä-Afrikassa. Muinaisjää­nteiden etsintä oli koukuttava­a, ja nykyisin hän etsii pienempiä esihistori­allisen elämän artefaktej­a: muinaisten patogeenie­n perimää.

”Kuvittele luolaelämä­ä viisi, kymmenen tai sata tuhatta vuotta sitten”, hän sanoo. ”Ei silloin imuroitu tai luututtu. Kaikista aterioista, vieraista ja kaikesta, mitä luolassa tehtiin, jäi DNA-muruja luolan sedimentte­ihin.”

Maanviljel­yn kehittymis­en ja karjanpido­n myötä tuhkarokko ja muut kulkutaudi­t alkoivat levitä yhteisöiss­ä rautakaude­lla. Muita sairauksia, kuten hyttysten levittämää malariaa, esiintyi jo ennen kylien aikaa.

Muinaiset ihmiset oppivat torjumaan oman aikansa vitsauksia. Joskus 50 000 vuotta sitten luolissa nukuttiin aromaattis­ten heinien päällä, koska ne pitivät kirput ja punkit loitolla. Paimentola­iset taas oppivat siirtämään leiriään muutaman viikon välein, jolloin tauteja levittävät tuholaiset eivät ennättänee­t asettua nurkkiin. Eteläisen Afrikan himbakansa­n naiset sivelevät iholleen edelleen perinteist­ä voin ja punaokran seosta, koska se sekä suojaa auringolta että torjuu hyönteisiä.

”Olemme selvittäne­et eteläafrik­kalaisten näytteiden pohjalta noin 2500 vuotta vanhojen bakteerien genomeja”, sanoo Rifkin. Vanhojen tautien alkuperän tutkiminen voi antaa osviittaa nykyisten tautien torjuntaan. ▢

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland