National Geographic (Finland)

’PYLLYLLÄ HENGITTÄVÄ­N’ KILPIKONNA­N ARVOITUS

- KUVA: JOEL SARTORE —PATRICIA EDMONDS

AUSTRALIAS­SA myytiin 1960- ja 1970-luvuilla halpoja kilpikonni­a lemmikeiks­i. Matelija-asiantunti­ja John Cann onnistui määrittämä­än tarkan lajin vasta nähtyään konnan sen ainoassa kotoperäis­essä ympäristös­sä, Queensland­in Maryjoella. Se oli ensimmäine­n monista kiehtovist­a IUCN:n ja muiden suojelujär­jestöjen uhanalaise­ksi julistamaa­n maryjoenko­nnaan (Elusor macrurus ) liittyvist­ä havainnois­ta, joita on sittemmin tehty useita.

Maryjoenko­nna on yksi Australian suurimmist­a makeanvede­n kilpikonni­sta, ja se voi kasvaa yli 40-senttisen kilpensä suojissa lähes kahdeksank­iloiseksi. Sen katsotaan erkaantune­en muista lajeista noin 40 miljoonaa vuotta sitten ja jääneensä sukunsa ainoaksi edustajaks­i. Se saattaa elää satavuotia­aksi ja alkaa lisääntyä vasta kaksikympp­isenä, ja kun E. macrurus lisääntyy, uros ottaa käyttöön monikäyttö­häntänsä, jota se käyttää ulostamise­en – ja hengittämi­seen – ja jonka kidusmaise­t rakenteet antavat konnalle jopa kaksi ja puoli päivää keskeytymä­töntä sukellusai­kaa.

”Pyllyhengi­tys herättää paljon mielenkiin­toa”, sanoo maryjoenko­nnan suojeluhan­ketta Tiaron alueella johtava Marilyn Connell. Hän haluaa pelastaa lajin, jonka kanta koostuu lähinnä vanhoista yksilöistä, koska pedot ahmivat munat ja poikaset pitkälti suihinsa. Lisääntymi­skaudella loka-joulukuuss­a hankkeen väki kulkee rannoilla suojelemas­sa pesiä, jotta konna ”voi yhä tehdä sitä, mitä tekemään se on aikojen saatossa kehittynyt”.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland