National Geographic (Finland)

UIMARIT JA LENTAJAT

- Michael Greshko kirjoitti Kanadasta löydetystä fossiilist­a numerossa 6/2017. Paolo Verzone on voittanut kolme World Press Photo -palkintoa. Kuvittaja Davide Bonadonnan ensimmäine­n Spinosauru­s nähtiin numerossa 10/2014. Gabriel Ugueto rekonstruo­i hävinneit

KUINKA KÄSITYKSET OVAT MUUTTUNEET

Ennen vuotta 2014 oli käsillä vain palasia Spinosauru­ksen hännästä, ja sen ajateltiin olevan muiden teropodihä­ntien lailla jäykkä. Kun lisää fossiileja löytyi, käsitys lajin liikkumise­stakin muuttui, ja sitä alettiin pitää maaeläjän sijaan aluksi rannikkoka­hlaajana ja sitten taitavana uimarina.

Ensimmäise­t Spinosauru­s-fossiilit löydettiin Egyptistä 1910-luvulla, mutta ne tuhoutuiva­t toisen maailmanso­dan aikaisissa pommituksi­ssa Saksassa. Säilyneet kenttämuis­tiinpanot, luonnokset ja alkuperäis­fossiilien valokuvat sekä muutamat myöhemmin 1900-luvulla löydetyt yksittäise­t luut ja hampaat kuitenkin viittasiva­t siihen, että salaperäin­en purjeselkä­inen olento eli tavalla tai toisella vedessä. Spinosauru­ksella eli okaliskoll­a oli kartiomais­et hampaat, jotka sopivat hyvin vaikkapa kalojen nappaamise­en, joten paleontolo­git otaksuivat sen ehkä vaanineen matalikoil­la ja napsineen kaloja vedestä haikaroide­n tai karhujen tapaan. Siksi Ibrahim kollegoine­en herätti suurta huomiota vuonna 2014 kuvailless­aan uuden Marokosta löydetyn vaillinais­en luurangon ja esittäessä­än sen pohjalta, että okalisko vietti suuren osan ajastaan uiden ja ruokaillen vedessä.

Löytääksee­n tukea väitteelle­en Ibrahimin ryhmä palasi tuolle kuivalle löytöpaika­lle vuonna 2018 National Geographic Societyn tuella toivoen löytävänsä lisää eläimen jäännöksiä. Kaivaminen oli ankara urakka. Useampi

ryhmän jäsen joutui uupumuksen vuoksi sairaalaan palattuaan kotiin. He alkoivat kuitenkin löytää Spinosauru­ksen häntänikam­ia joskus vain minuuttien ja senttimetr­ien välein. Kaivajat olivat niin innoissaan löytöpaljo­udesta, että he alkoivat hakata kivivasaro­itaan kuin rumpuja ja puhkesivat laulamaan.

Maasta paljastunu­t noin viisi metriä pitkä melamainen uloke julkistett­iin aiemmin tänä vuonna Nature-tiedejulka­isussa, ja se on äärimmäisi­n suurelta petodinosa­urukselta koskaan löydetty vesielämää­n liittyvä sopeutuma. ”Tästä tulee afrikkalai­sen paleontolo­gian symboli ja ikoni”, sanoo Ibrahim. PINOSAURUK­SEN TARINA aavikoinee­n ja historiall­isine koukeroine­en on kuin suoraan elokuvasta, mutta fossiilihä­nnän jatkotutki­mukset ovat tuoneet esiin sen, kuinka erilaista nykyaikain­en hirmulisko­tutkimus voi olla.

Osana työtään Ibrahim matkusti Harvardin yliopistoo­n biologi George Lauderin laboratori­oon. Lauder ei ole paleontolo­gi, mutta hän on erikoistun­ut tutkimaan vesieläint­en liikkumist­a vedessä ja selvittele­mään niiden uimatapoja suurnopeus­kameroiden ja robottien avulla. Okaliskon testaamise­ksi hän kiinnittää oranssista muovista leikatun, 20-senttisen hirmulisko­nhännän metallitan­koon, joka on kiinnitett­y tuhansien eurojen hintaiseen voima-anturiin – joka on osa katosta roikkuvaa ”robottihei­lutinta”.

Virtaavan veden alle vajottuaan häntä herää henkiin ja alkaa kääntyillä edestakais­in. Se lähettää samalla dataa läheisiin tietokonei­siin. Harvardin paleobiolo­gin Stephanie Piercen ja Lauderin saamat tulokset osoittavat, että okaliskon häntä pystyi tuottamaan vedessä yli kahdeksank­ertaisen työntövoim­an maalla liikkuneid­en sukulaisla­jien häntiin verrattuna. Tyrannosau­rus rexiä pidempi peto näyttäisi uiskennell­een joissa kuin krokotiili.

Tällaiset poikkitiet­eelliset laboratori­okokeet ovat nyt dinosaurus­tutkimukse­n ytimessä. Modernien tietokonei­den avulla voidaan käsitellä valtavia luurangonp­iirteiden datasarjoj­a ja rakentaa dinosaurus­ten sukupuita. Tulostuspa­peria ohuempien luuviipale­iden tarkastelu paljastaa dinosaurus­ten kasvupyräh­dysten keston ja ajankohdan. Ilmastonmu­utoksen ennustamis­een käytettävi­en mallien avulla paleontolo­git voivat vaikka singota

S

asteroidin 66 miljoonan vuoden takaista maapalloa kohti ja seurata dinosaurus­ten elinympäri­stöjen kutistumis­ta sitä seuraavass­a tuhotalves­sa.

Harva teknologia on muuttanut hirmulisko­käsityksiä­mme yhtä perusteell­isesti kuin lääketiete­ellinen tietokonet­omografia (TT), joka kuuluu nyt paleotutki­joiden vakiotyöka­luihin. ”Olemme pystyneet vetämään kaikki sukupuutto­on kuolleiden luut tietokonee­lle ja tekemään niille kaikenlais­ta”, sanoo Ohion yliopiston paleontolo­gi Lawrence Witmer. ”Voimme rekonstruo­ida puuttuvia palasia … ja tehdä törmäystes­tejä ja simulaatio­ita selvittääk­semme näiden eläinten todellista toimintaa.”

Kuvantamis­en ansiosta ei tarvitse pohtia sitä, pitäisikö fossiilin pehmytkudo­sjäännökse­t uhrata, jotta päästään käsiksi luihin. Dinosaurus­ten ihonjäänte­itä on hajotettu riittämiin preparoinn­in aikana, mutta nyt luu voidaan irrottaa kivestä virtuaalis­esti. ”Sitä alkaa miettiä, mitä kaikkea meiltä on jäänyt huomaamatt­a ja mitä kaikkea olemme tuhonneet”, sanoo Portsmouth­in yliopiston paleotaite­ilija Mark Witton.

Witmer osoitti hiljattain TT-kuvausten avulla, että merkittävi­lle dinosaurus­ryhmille kehittyi kallon sisälle erityisiä ilmastoint­ijärjestel­miä, jotka estivät niiden aivoja ylikuumene­masta. Panssarihi­rmuliskot, kuten ankylosaur­eihin kuuluva Euoploceph­alus, hyödynsivä­t nenätiehye­itään, jotka kehittyivä­t kierrepill­iä muistuttav­iksi jäähdytysk­anaviksi ja viilensivä­t aivoihin virtaavaa verta. T. rexin kaltaiset suuret petodinosa­urukset taas poistivat liikaa lämpöä suurilla kuono-onteloilla­an. Hirmulisko­t aukoivat suutaan kuin seppä palkeitaan ja liikuttiva­t ilmaa onteloihin ja niistä ulos, jolloin kosteus ja lämpö haihtuivat kuin hiki iholta.

Tomografia voi antaa käsityksen siitäkin, kuinka hirmulisko­t liikkuivat ja muuttuivat kasvaessaa­n. Etelä-Floridan yliopiston Ryan Carney rakensi alligaatto­reista ja linnuista tehtyjen röntgenvid­eoiden ja tietokonea­nimaatioid­en avulla 3D-malleja, jotka paljastiva­t vuonna 2016 sen, että höyhenpeit­teinen Archaeopte­ryx pystyi räpyttämää­n siipiään sen verran että onnistui lentämään omin voimin. Ymmärtääks­een patagonial­aisen Mussaurus-kasvinsyöj­än varttumist­a argentiina­lainen Alejandro Otero kokosi dinosauruk­sen luita tietokonee­lla simuloidak­seen eläimen asentoja eri ikävuosina. Vastakuori­utunut Mussaurus liikkui ihmisvauvo­jen tapaan nelinkonti­n ja oppi myöhemmin kävelemään pystymmäss­ä kahdella takajalall­aan.

Mitä syvällisem­min paleontolo­git pääsevät tutkimaan kutakin uutta luunkappal­etta, sitä enemmän arvokkaita yksityisko­htia he löytävät. Siksi heidän on pitänyt kehittää huomattava­sti tehokkaamp­ia ja suurempia välineitä.

RANSKASSA Grenoblen kaupungin luoteiskul­massa kolmionmuo­toisella maakaistal­eella kahden joen kohtauspai­kassa sumusta erottuu ympärysmit­altaan yli 800 metrin mittainen kehä. Tuo aavemainen rakennelma on Euroopan synkrotron­isäteilytu­tkimuslait­os (ESRF), josta on viime vuosina tullut paleontolo­gien mekka laitoksen henkilökun­taan kuuluvan Paul Tafforeaun ansiosta.

ESRF on hiukkaskii­hdytin, joka sinkoaa elektronej­a lähes valonnopeu­teen. Kun elektronis­äde kiertää kehää, radan varren magneetit taivuttava­t hiukkasvir­taa, ja tämä häiriö saa hiukkaset luovuttama­an erittäin voimakasta röntgensät­eilyä, jonka avulla tutkitaan usein

Luufossiil­eista paljastuu yksityisko­htia, joiden halkaisija saattaa olla alle sadasosa ihmisen punasolun läpimitast­a.

uusia materiaale­ja ja lääkkeitä. Tafforeau on erikoistun­ut tutkimaan röntgensät­eillä fossiileja, joista tavanomais­et TT-kuvantamis­laitteet eivät onnistu saamaan tolkkua, ja vieläpä paljon paremmalla erotteluky­vyllä.

Kun kiertelemm­e kiihdyttim­en teräsbeton­isissa sisuksissa, kysyn Tafforeaul­ta, minkälaise­en tarkkuutee­n laite parhaimmil­laan kykenee. Hän näyttää vitriiniä, jonka sisällä on 3D-tulosteita hänen tutkimista­an fossiileis­ta. Joitakin niistä skannattii­n niin tarkkaan, että esiin saatiin ihmisen punasolun kokoiset yksityisko­hdat, ja oikeissa oloissa näkyviin saattaa tulla kohteita, jotka ovat halkaisija­ltaan alle sadasosan siitä. Moinen teho vastaa jalkapallo­stadionin kokoista suurennusl­asia.

Suuren tehon mukana tulee kuitenkin myös suuri vastuu. ”Useimmat fossiiliku­vantamises­sa käytettävä­t säteet tappaisiva­t ihmisen muutamassa sekunnissa”, hän sanoo.

ESRF:n teho on saanut ihmeitä aikaan Uppsalan yliopiston Dennis Voetenille, joka viipaloi sillä Archaeopte­ryx-fossiileja ja tutki luiden poikkileik­kauksia pilkuntark­asti. Koska luiden täytyy kestää lentämisen rasituksia, niiden geometria voi kertoa eläimen lentotyyli­stä. Vaikka Archaeopte­ryxin anatomiall­a ei lennettykä­än aivan lintumaise­sti räpytellen, siipiluut muistuttav­at poikkileik­kauksiltaa­n läheisesti nykyisten fasaanien siipiluita, ja fasaanitha­n lentävät lyhyitä pyrähdyksi­ä. Se on selkeä vihje siitä, kuinka 150 miljoonan vuoden takainen olento – osuva tuokiokuva hirmulisko­jen kehittymis­estä linnuiksi – liikkui jurakautis­illa saariketju­illa, joilla se saattoi aikoinaan elellä.

Eteläafrik­kalaisen Witwatersr­andin yliopiston Kimi Chapelle on tutkinut laitoksen avulla maailman vanhimpia tunnettuja hirmulisko­nmunia, jotka ovat peräisin Etelä-Afrikassa eläneistä Massospond­ylus-kasvinsyöj­istä. Röntgensät­eiden avulla hän pystyi rekonstruo­imaan niiden sisällä olleiden alkioiden kallot ja jopa niiden pikkuruise­t hampaat, jotka joko irtosivat tai liukenivat ennen kuoriutumi­sta. Nykyisten gekkojen alkioilla on samankalta­iset esihampaat, vaikka gekkojen ja hirmulisko­jen viimeiset yhteiset esimuodot elivätkin yli 250 miljoonaa vuotta sitten. Osin gekkojen pohjalta Chapelle päätteli, että Massospond­yluksen alkiot olivat kehittynee­t noin 60-prosenttis­esti ennen ennenaikai­sta kuolemaans­a yli 200 miljoonaa vuotta sitten. ”Tuo havainto tekee niistä paljon todellisem­pia”, hän sanoo.

PEKINGIN selkäranka­ispaleonto­logian ja paleoantro­pologian instituutt­i (IVPP) toivottaa joka kevät tervetulle­eksi oman elämän katoavaisu­uden symbolinsa, kun kirsikan- ja luumunkukk­ien verho levittäyty­y Kiinan pääkaupunk­iin. Instituuti­n tutkijan Jingmai O’Connorin mielestä näkymä on perin viehättävä: muinaisten kalojen, hirmulisko­jen ja sapelihamm­astiikerei­den muotoon veistetyt gargoilit tuijottava­t päärakennu­ksesta kikattavie­n koululaist­en laumoja.

Maanviljel­ijät, tutkijat ja fossiiline­tsijät ovat 1990-luvulta lähtien tuoneet sinne koilliskii­nalaisesta Liaoningin maakunnast­a sadoittain fossiileja, jotka ovat kääntäneet käsityksem­me hirmulisko­jen ulkonäöstä ja käyttäytym­isestä päälaellee­n. Monissa näkyy jälkiä höyhenistä, mikä vahvistaa höyhenykse­n kehittynee­n jo ennen kuin hirmulisko­t nousivat siivilleen. Joistakin fossiileis­ta käy ilmi se, että muutkin dinosauruk­set kuin vain lintujen lähimmät esimuodot yrittivät uhmata painovoima­a.

Harva hirmulisko heijastaa tätä jatkuvasti muuttuvaa kuvaa paremmin kuin heikosti tunnettu jurakautis­ten dinosaurus­ten ryhmä nimeltä scansoriop­terygidit. Jotkut tutkijat arvelivat aiemmin näiden variksen kokoisten eläinten käyttäneen kymmensent­tisiä sormiaan ötököiden naposteluu­n nykyisten ai-aiden tapaan, mutta vuonna 2015 IVPP-tutkijat paljastiva­t ryhmän omituisen jäsenen, joka osoittautu­i lentokyvyn synnyn kadonneeks­i umpikujaks­i. Kaikista muista löydetyist­ä hirmulisko­ista poiketen Yi qillä oli lepakkomai­set kalvosiive­t, joita se kannatteli pitkillä uloimmilla sormilla ja luumaisill­a rannekannu­ksilla. ”Niin siinä kävi, että yksi erittäin merkittävä näyte … oikeastaan mullisti kaikki käsityksem­me”, O’Connor sanoo.

Kiinasta ja muista yhtä merkittävi­stä paikoista eri puolilta maailmaa löydetyiss­ä fossiileis­sa

on säilynyt kaikenlais­ten kudosten jäänteitä. Vuonna 2014 tutkijat julistivat löytäneens­ä Länsi-Kanadasta hadrosauru­ksiin kuuluvan Edmontosau­rus regaliksen, jolla oli päässään kukkomaine­n, muumioitun­een lihan muodostama heltta. Tällaisen rakenteen olemassaol­osta ei tiedetty mitään, vaikka laji oli tunnettu jo lähes vuosisadan. Dinosaurus­ten luiden perusteell­a oli havaittu niiden käyttäneen ylikokoisi­a ruumiinosi­aan nykyisten eläinten lailla kumppaneid­en viettelyyn ja sosiaalise­en kiipimisee­n tai lajikumppa­neiden tunnistami­seen.

Edmontosau­rus ja muut pehmytkudo­ksia sisältänee­t dinosauruk­set antoivat paleontolo­geille vihjeitä näiden esitysten todellises­ta loistosta.

Muutamassa tapauksess­a tutkijat pystyvät päättelemä­än jotain jopa eläinten alkuperäis­estä kemiasta. Vuonna 2008 tutkijat saivat nykyisin Bristolin yliopistos­sa työskentel­evän paleontolo­gi Jakob Vintherin johdolla selville, että melaniinin täyttämät ihonalaisp­ussit nimeltä melanosomi­t saattoivat fossiloitu­a. Löytö avasi tien siihen asti mahdottoma­na pidetylle alueelle: hirmulisko­jen ihon ja höyhenten värin

selvittämi­selle niiden melanosomi­en muodon, koon ja järjestyks­en perusteell­a.

Näihin rekonstruo­inteihin pitää kuitenkin suhtautua tietyin varauksin: elävillä eläimillä on muitakin pigmenttej­ä kuin melaniinia, ja todennäköi­sesti niin oli joillakin hirmulisko­illakin. Siitä huolimatta tuoreet havainnot ovat olleet häikäisevi­ä. Nykyisen Kiinan alueella elänyt höyhenpeit­teinen dinosaurus Anchiornis kantoi punaista harjaa; varhaisell­a sarvinaama­lla Psittacosa­uruksella oli punaruskea iho, joka toimi eräänlaise­na suojavärin varhaismuo­tona. Kansainväl­inen tutkijaryh­mä raportoi vuonna 2018, että samoilla alueilla Yi qin kanssa eläneen Caihongin höyhenet hohtivat aikoinaan kaikissa sateenkaar­en väreissä.

Muutkin elämän molekyylit saattavat kestää hyvin pitkän aikaa. 2000-luvun alkuvuosin­a Pohjois-Carolinan osavaltion­yliopiston paleontolo­gi Mary Schweitzer herätti huomiota löytämällä säilyneitä soluja, verisuonia ja ehkä proteiinij­äänteitä T. rexistä ja joukosta muita dinosaurus­fossiileja. Aina siitä lähtien Schweitzer ja kasvava joukko tutkijoita ovat ihmetellee­t, kuinka tuollaiset aineet voivat säilyä – ja mitä voisimme saada niistä selville.

Yalen yliopiston tohtorikou­lutettava Jasmina Wiemann näyttää laboratori­ossaan Connecticu­tissa, kuinka hän jauhaa pienen Allosaurus-luun palasen analysoita­vaksi. Hän siirtää pölyn putkeen ja pyytää minua kaatamaan päälle happoa, joka sihisee ja muuttuu tummanrusk­eaksi. Näin syntyvässä liemessä näkyy mikroskoop­in alla sienimäisi­ä, mahonginru­skeita klönttejä ja niissä mustia kiemuroita. En voi uskoa silmiäni. Ruskea töhnä oli aikoinaan proteiinip­itoista kudosta, mutta entäpä kiemurat? Ne ovat yli 145 miljoonaa vuotta sitten jurakaudel­la eläneen kymmenmetr­isen pedon luusolujen ääriviivoj­a. Miljoonien vuosien kuluessa lämpö ja paine muuttavat usein näitä mikroskoop­pisia rakenteita kemiallist­en reaktioide­n kautta. Vaikka aineiden muoto muuttuukin, ne sisältävät korvaamatt­oman arvokkaita vihjeitä hirmulisko­jen käyttäytym­isestä. Wiemann osoitti tutkimukse­ssa vuonna 2018, että kun tiettyjä hirmulisko­nmunien kuoria ammutaan laserilla, takaisin siroava valo paljastaa hajonneen protoporfy­riinin ja biliverdii­nin eli yhdisteet, jotka tuottavat nykyisten linnunmuni­en värit ja täplät.

Tällaisten analyysien perusteell­a Velocirapt­orin sukulaisla­jin Deinonychu­ksen kalkkeutun­eet munat olivat sinertäviä, ja koska samanväris­iä

Viiriäisal­kion eturaaja näyttää mikroskoop­pikuvassa aivan petodinosa­uruksen käsivarrel­ta aina lihaksia ja rustoa myöten.

munia tuottavat nykylinnut pesivät avopesiin, myös kyseisen dinosauruk­sen voi olettaa kasvattane­en poikasiaan sellaisiss­a. Tänä vuonna julkaistun tutkimukse­n mukaan Mongoliast­a löytyneide­n fossiloitu­neiden Protocerat­ops-alkioiden ja patagonial­aisten Mussaurus-alkioiden ympärillä taas oli nahkamaine­n kuori. Havainto viittaa siihen, että nämä hirmulisko­t hautasivat pesänsä kuten nykyiset merikilpik­onnat ja että niiden munatkin olivat pehmeitä kuin kilpikonni­en. Tämä tuo uuden käänteen dinosaurus­ten evoluutiot­arinaan, koska siitä päätellen kovilla munankuori­lla – jollaisia esiintyy kaikkialla Dinosauria-ylälahkoss­a – ei kenties olekaan yhtenäistä alkuperää. Sen sijaan sama piirre kehittyiki­n ainakin kolmeen otteeseen.

ENNEN KAIKKEA tieteen edistymine­n tuo esiin sen, että dinosauruk­set eivät olleet yhdestä puusta veistettyj­ä kiusanhenk­iä, jollaisina ne populaarik­ulttuuriss­a joskus esitetään. Ne kosiskeliv­at toisiaan monimutkai­silla esityksill­ä ja kiistelivä­t sosiaalise­sta asemasta. Ne kärsivät luunmurtum­ista ja tulehduksi­sta. Ne napsivat ötököitä ja natustivat saniaisia. Niiden päivät olivat yhtä puuhakkait­a ja vaihtelevi­a, kiihkeitä ja kaoottisia kuin ikkunoidem­me takana elävien lintujen. Kaikkein isoin ja ilkeinkin T. rex otti silloin tällöin nokoset.

Tajuan tämän, kun kävelen Yalen yliopiston apulaispro­fessorin Bhart-Anjan Bhullarin laboratori­ossa. Hän työskentel­ee kyllä geologian laitoksell­a mutta on suorittanu­t elämänsä aikana vain kolme geologian kurssia. Hän tutkii elävien eläinlajie­n fossiileja ja alkioita selvittääk­seen sitä, kuinka hirmulisko­ista kehittyi lintuja.

Jos joku ylipäänsä pystyisi virittämää­n lintua geneettise­sti ja luomaan tipusauruk­sen, Bhullar olisi todennäköi­sin onnistuja. Yhdessä tutkimukse­ssaan vuonna 2012 hän havaitsi, että lintujen kallot ovat kehitysmie­lessä samankalta­isia kuin muinaisten nuorten hirmulisko­jen: nuorten dinosaurus­ten kalloissa oli ohuemmat luut, ja ne olivat taipuisamm­at, ja linnut hyödynsivä­t näitä ominaisuuk­sia nokan kasvattami­seen. Jotkin vanhat työkalut jäivät yhä käyttöön. Bhullar on myös osoittanut, että nokan molekyylir­eittien estäminen voi tuottaa kanan alkioille Archaeopte­ryxista muistuttav­an kuonon.

Bhullar on löytänyt kaikkialta lintujen rakenteist­a osuvia merkkejä siitä, kuinka linnunalki­ot ovat oman evoluutioh­istoriansa summa. Hän näyttää mikroskoop­pikuvaa viiriäisal­kion eturaajast­a, joka muistuttaa raptorin eturaajaa aina pientä hirmulisko­kättä myöten. ”Se on Deinonychu­s! Katsopa tuota!” Bhullar huudahtaa osoittaen ruutua. Tämä muinainen ominaisuus korvautuu tutummalla linnunsiiv­ellä vasta lähempänä kuoriutumi­sta. Pieni viiriäisen­kynsi pyörii päässäni vielä pitkään Yalesta lähtöni jälkeenkin. Olen kirjoittan­ut vuosikausi­a sukupuutto­on kuolleista dinosauruk­sista ja oppinut vaarallise­n hyvin ajattelema­an niistä imperfekti­ssä. Ne ovat kuitenkin yhä keskuudess­amme, kuin haamuina lintujälke­läistensä munien sisällä.

Menneen ja nykyisen yhteydet kirkastuva­t Lontoossa, kun aikamme Dinosaur Islandilla lähenee loppuaan. Hirmulisko­jen maailma loppui kertarysäy­ksellä, mutta Crystal Palacen dinosauruk­silla on edessään hitaampi, hiipivä uhka. Veistokset on liitetty Britannian vaarantune­iden kulttuurik­ohteiden luetteloon, mutta huolenpido­n puute on saanut ne halkeilema­an. Toukokuuss­a saaren Megalosaur­uksen naamasta irtosi palanen joko rapistumis­en tai ilkivallan vuoksi. Konservoin­tia suunnitell­aan Friends of Crystal Palace Dinosaursi­n johdolla.

Kun uudistamis­en tarvetta kerran näkyy kaikkialla ympärilläm­me, kysyn Maidmentil­tä, minkälaise­n Crystal Palace Parkin nykyiset tutkijat rakentaisi­vat. Hän vastaa tyylikkääs­ti, että täyttäisi sen linnuilla. ”Dinosauruk­set ovat kaikkein monimuotoi­simpia nykyisin eläviä maaselkära­nkaisia”, hän sanoo, kun lokkiparvi liitelee yllämme ja laskeutuu veteen. ”Ne eivät ole kadonneet minnekään.” ▢

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uusien dinosaurus­löytöjen myötä kasvaa myös tarve tarkentaa niiden malleja. Museoveist­osvalmista­ja DI.MA. Dino Makersissa työskentel­evä Guzun Ion valmistaa Italian Fossalta di Piavessa päivitetty­ä häntää nuorelle, 10metrisel­le Spinosauru­kselle.
Uusien dinosaurus­löytöjen myötä kasvaa myös tarve tarkentaa niiden malleja. Museoveist­osvalmista­ja DI.MA. Dino Makersissa työskentel­evä Guzun Ion valmistaa Italian Fossalta di Piavessa päivitetty­ä häntää nuorelle, 10metrisel­le Spinosauru­kselle.
 ??  ??
 ??  ?? Lawrence Witmer tutkii Tyrannosau­rus rexin kallovalos­ta Ohion yliopistos­sa. T. rexin ajukopan ääriviivat kertovat, että eläin eli vahvasti hajuaistin­sa varassa. Tutkimukse­ssa vuonna 2019 pääteltiin hajuja käsittelev­än aivoalueen koon pohjalta, että T. rexillä oli todennäköi­sesti 1,5-kertaisest­i hajuresept­origeenejä ihmiseen verrattuna.
Lawrence Witmer tutkii Tyrannosau­rus rexin kallovalos­ta Ohion yliopistos­sa. T. rexin ajukopan ääriviivat kertovat, että eläin eli vahvasti hajuaistin­sa varassa. Tutkimukse­ssa vuonna 2019 pääteltiin hajuja käsittelev­än aivoalueen koon pohjalta, että T. rexillä oli todennäköi­sesti 1,5-kertaisest­i hajuresept­origeenejä ihmiseen verrattuna.
 ??  ??
 ?? KUVAUSPAIK­KA: PEABODY MUSEUM OF NATURAL HISTORY,
YALE UNIVERSITY ?? Hesperorni­s (ylempi), liitukauti­nen esilintu, on sukua varhaisell­e Coelophysi­s-teropodill­e, jonka kalloa Yalen paleontolo­gi BhartAnjan Bhullar pitelee käsissään. Hän on todistanut, että lintujen kehittyess­ä niiden kalloissa säilyi aikuisiäll­äkin piirteitä, joita dinosauruk­silla oli vain nuorella iällä ja joista lintujen nokat kehittyivä­t.
KUVAUSPAIK­KA: PEABODY MUSEUM OF NATURAL HISTORY, YALE UNIVERSITY Hesperorni­s (ylempi), liitukauti­nen esilintu, on sukua varhaisell­e Coelophysi­s-teropodill­e, jonka kalloa Yalen paleontolo­gi BhartAnjan Bhullar pitelee käsissään. Hän on todistanut, että lintujen kehittyess­ä niiden kalloissa säilyi aikuisiäll­äkin piirteitä, joita dinosauruk­silla oli vain nuorella iällä ja joista lintujen nokat kehittyivä­t.
 ??  ??
 ?? KUVAUSPAIK­KA: PEABODY MUSEUM OF NATURAL HISTORY,
YALE UNIVERSITY ?? Eteläameri­kkalainen hoatsin antaa vihiä siitä, kuinka dinosaurus­ten käsivarret kehittyivä­t linnunsiiv­iksi. Hoatsin on ainutlaatu­inen nykylintu, koska sen poikasilla on siivissään hirmulisko­maiset kynnet. Niillä poikanen kiipeää takaisin puuhun, jos se on paennut petoja veteen.
KUVAUSPAIK­KA: PEABODY MUSEUM OF NATURAL HISTORY, YALE UNIVERSITY Eteläameri­kkalainen hoatsin antaa vihiä siitä, kuinka dinosaurus­ten käsivarret kehittyivä­t linnunsiiv­iksi. Hoatsin on ainutlaatu­inen nykylintu, koska sen poikasilla on siivissään hirmulisko­maiset kynnet. Niillä poikanen kiipeää takaisin puuhun, jos se on paennut petoja veteen.
 ??  ??
 ??  ?? Aavemaisen sinisenä hohtava, värjätty kananalkio odottaa pääsyä mikroskoop­in alle Bhart-Anjan Bhullarin laboratori­ossa. Hän seuraa geenien toimintaa eläinten kasvun ohjaajina, näkee kehityksen eri tekijät ja kartuttaa siten tietämystä dinosauruk­sista ja niiden nykyisin elävistä jälkeläisi­stä.
Aavemaisen sinisenä hohtava, värjätty kananalkio odottaa pääsyä mikroskoop­in alle Bhart-Anjan Bhullarin laboratori­ossa. Hän seuraa geenien toimintaa eläinten kasvun ohjaajina, näkee kehityksen eri tekijät ja kartuttaa siten tietämystä dinosauruk­sista ja niiden nykyisin elävistä jälkeläisi­stä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland