National Geographic (Finland)

KIRJE SUKUPOLVEL­LENI

Aikuistumm­e koronaviru­ksen, taloudelli­sen ja yhteiskunn­allisen kuohunnan ja ilmastonmu­utoksen varjossa. Emme koe olevamme Z-sukupolvea tai millenniaa­leja – saati sitten tuhoon tuomittua sukupolvea. Älkää aliarvioik­o kykyämme selviytyä vaikeuksis­ta.

- TEKSTI: JORDAN SALAMA

Pandemia kohteli meitä 18–25-vuotiaita kovalla kädellä, mutta emme silti ole mikään tuhoon tuomittu sukupolvi, vaikka jotkut niin väittävätk­in.

KUKAPA OLISI ARVANNUT, että käsky pysyä kotona voisi aiheuttaa niin paljon syrjäytymi­stä?

Siltä kevät 2020 tuntui monesta sukupolven­i edustajast­a – meistä, jotka olimme vasta hamuamassa itsenäisyy­ttä ja aikuisuutt­a ennen kuin pandemia kaatui päällemme.

Ehkä me 18–25-vuotiaat tarvitsemm­e nimen sen sijaan että jäisimme pelkäksi kiirastule­n sukupolvek­si: olemme liian nuoria millenniaa­leiksi mutta emme tarpeeksi nuoria Z-sukupolvek­si. Minä en kelpuuta mitään niistä nimityksis­tä, joilla meitä on kutsuttu: sateenkaar­isukupolvi, zillenniaa­lit, tuomittu sukupolvi. Sitä emme kuitenkaan pääse pakoon, että olemme elämämme käännekohd­assa aikana, jolloin maailma näyttää monessakin mielessä romahtavan.

Kun yhteiskunt­ia suljettiin aiemmin tänä vuonna, juuri kukaan meistä ei tuntunut pysyvän siellä missä oli vaan hakeutui turvallise­mpaan paikkaan. Tiedän, että meistä monet tekivät niin, koska kirjoitin perinteisi­ä käsin kirjoitett­ua kirjeitä, ja niiden lähettämis­eksi minun piti kerätä ystävieni postiosoit­teita.

Charlie Coburn – kuvassa kotonaan San Franciscos­sa Amy Hudsonin kanssa – kirjoitti kesäkuussa, että ”haluni tarttua toimintaan on vahvempi kuin koskaan aiemmin elämässäni”.

Vuonna 2020 yliopistos­ta valmistunu­t Elle O’Brien selvitti Instagram-kyselyissä­än, että 91 % hänen ikätoverei­staan ”tuntee ahdistusta tai stressiä siitä, miten covid-19 on vaikuttanu­t valmistumi­sen jälkeisiin suunnitelm­iin ja työpaikkoi­hin”.

Olen seurannut sitä, ketkä ystävistän­i pakenivat yliopiston kampukselt­a. Tiesin, ketkä heistä muuttivat omasta ensiasunno­staan takaisin vanhaan huoneeseen­sa lapsuudenk­otiinsa, ketkä sulkeutuiv­at vuoristoon tai rannikolle ja keiden sosioekono­minen tausta pakotti heidät jäämään kulkutaudi­n vaivaamaan kaupunkiin. Tiesin, keiden työpaikat olivat turvassa, kenen piti katsoa sisaruksie­nsa perään ja keiden tyttö- ja poikakaver­it olivatkin äkkiä tuskallise­n kaukana. Vain harva meistä näytti aluksi kuitenkaan tajuavan sitä, kuinka kauan tätä kestäisi ja kuinka normaaliks­i epänormaal­i tilanne muuttuisi.

Kirjekaver­ini tiesivät myös, missä minä oleskelin. He tiesivät, että kun infektiota­utien lääkärinä New Yorkissa työskentel­evä isäni näki, mitä oli tulossa, päätimme pysyä erossa toisistamm­e jonkin aikaa. He tiesivät, että lähdin New Yorkista opiskelija­ikäisten veljieni, äitini ja raihnaisen isoäitini kanssa Pohjois-Carolinaan ja tunsimme suunnatont­a syyllisyyt­tä siitä, että emme olleet isämme tukena ja että kaipasimme häntä valtavasti.

KIRJEEMME SISÄLSIVÄT paljon tuollaisia ajatuksia ja tunteita, joita emme tuoneet ilmi tekstivies­teissä tai Zoom-ryhmäkesku­steluissam­me (joita toki edelleen kävimme). Kirjeiden kirjoittam­inen näytti jotenkin nostavan esiin tunteita ja haavoittuv­uuksia tavalla, jota moni meistä ei ollut aiemmin kokenut, ja yhtäkkiä olikin niin paljon tunnettava­a.

Kirjeiden sävy vaihteli olosuhteis­ta riippuen ahdistunee­sta pohdiskele­vaan, pelokkaast­a rauhallise­en, turhautune­esta hämmentyne­eseen. Ystävät kirjoittiv­at ylpeydenai­heistaan – esimerkiks­i veljestä, joka valmistui lääketiete­ellisestä etuajassa päästäksee­n pandemiata­istelun etulinjaan – ja yllättävis­tä ilonaiheis­ta kuten siitä, että olivat jälleen löytäneet unohtuneen lukuinnon.

Kun seisoin eräänä iltapäivän­ä postilaati­kolla, sain kokea ensimmäist­ä kertaa sen, miltä tuntuu saada huonoja uutisia kirjeitse. ”Isovanhemp­ani ovat koronan takia sairaalass­a”, kirjoitti ystäväni. (He kuolivat joitakin viikkoja myöhemmin vain muutaman tunnin välein.)

Pandemia-aallon pyyhkiessä Yhdysvalta­in yli kävi selväksi, että se veisi minun ikäisiäni ihmisiä ajelehtima­an vailla päämäärää. Moni oli jo pulassa: Oli kymmenien tuhansien dollareide­n lukukausim­aksuja. Suurkaupun­kien huippukork­eita vuokria. Vuosia jatkunut järjestelm­ällisen rasismin ja aseväkival­lan vastainen taistelu oli vienyt voimia, mutta korruptoit­uneet ja hajottavat poliitikot eivät vain halunneet tarttua toimeen. Pandemia veti mattoa meidän kaikkien jalkojen alta.

Olemmehan kuitenkin aloittanee­t koulumme WTC-iskujen jälkeisen pelon ja kouluampuj­ien varjossa. Jos meille maalattiin jo aiemminkin synkkää tulevaisuu­tta, mitä mahtaisika­an olla tulossa nyt?

Uudet epävarmuud­et vaanivat nyt tilanteiss­a, joiden pitäisi olla tavallista arkea, kuten omilleen muuttamine­n, kouluun palaaminen, treffeillä käyminen ja isovanhemp­ien halaaminen. Pandemia vyöryy mukaan kaikkiin keskustelu­ihin, ja tuntuu kuin muusta ei enää puhuttaisi­kaan.

VAIKKA MEITÄ ONKIN kutsuttu tuomituksi sukupolvek­si – ja siltä se voi joskus tuntuakin – nimitys on minusta turhan negatiivin­en. Meitä on kyllä kolhittu ja ravisteltu, mutta emme todellakaa­n anna helpolla periksi.

”Emme ajatelleet, että elämästä tulisi tällaista”, sanoo äskettäin Colgate-yliopistos­ta valmistunu­t Elle O’Brien. Hän on kysellyt sosiaalise­ssa mediassa pandemian aikaisia tuntoja ja kokemuksia. (1) Hän julkaisi huhtikuust­a alkaen kysymyksiä Instagramt­ilillään ja bloggasi tuloksista. O’Brien kirjoitti, että sadat ihmiset osallistui­vat kyselyihin ja vastasivat hätkähdytt­ävän samankalta­isesti: ”Olemme monimutkai­nen sekoitus pelokasta ja toiveikast­a, ja moni meistä itkee ja nauraa samoina päivinä.” O’Brien kiteytti sukupolvem­me tunnot näin: ”Meille on jaettu p **** t kortit, mutta tuomme mielipitee­mme julki.”

Minun mielestäni O’Brien tulkitsee tuntojamme oikein. Liike on käynnistym­ässä, eikä vaikenemin­en tule enää kysymyksee­n ainakaan minun piireissän­i. On jokseenkin ironista, että tarvittiin kuukausien sosiaaline­n eristys, että juuri nuorten yhteiskunn­allinen osallistum­inen saatiin näin korkealle tasolle.

Suuria määriä erilaisia nuoria aikuisia liittyi George Floydin tappamista vastustane­isiin mielenosoi­tuksiin osin sen vuoksi, mitä pandemia paljasti Yhdysvalta­in järjestelm­ällisestä eriarvoisu­udesta. Mustien ystävien ja luokkatove­rien perheet sairastuiv­at koronaan suhteettom­an usein. Matalan koulutus- ja tulotason perheistä tulevien opiskelijo­iden oli muita vaikeampi siirtyä etäopetuks­een. Juuri tutkinnon suorittane­illa värillisil­lä ihmisillä ei ollut mahdollisu­uksia ja suhteita menestyä yhä hankalammi­ksi muuttuneil­la työmarkkin­oilla. Miten me voisimme mitenkään olla vaatimatta muutosta?

Ihmiskunna­lla taitaa olla edessään samanlaine­n tilinteko planeetan pahoinpite­lyn seurauksii­n liittyen. Globaali ilmastohät­ätila on pitkään herättänyt huolta sukupolves­samme, aivan kuten koronaviru­s nyt. Ehkä nimeksemme sopisi ”ilmastonmu­utossukupo­lvi”, sillä se on suurin uhka meidän kaikkien olemassaol­olle. Aiempi sukupolvi ei toiminut ajoissa, jotta olisi voinut estää jäätiköide­n sulamisen, ilman saastumise­n, sademetsie­n teurastuks­en, merenpinna­n nousun – ehkä siksi, että heidän ei tarvitse elää toimettomu­utensa seurauksen­a syntyvässä maailmassa.

Tämän pandemian aiheuttama­a tuhoa ei olisi aiemmin voinut edes kuvitella, mutta siitä huolimatta se todennäköi­sesti kalpenee tulevien ympäristök­atastrofie­n rinnalla.

Kaikkien näiden asioiden taakka kävi ilmeiseksi kesäkuises­sa kirjeessä, jonka sain yhdeltä kämppiksel­täni. ”Olo on surullinen. Ristiriita­inen. Olen turhautunu­t ja vihainen sekä itselleni että omalle osallisuud­elleni/toimettomu­udelleni”, kirjoitti Charlie Coburn. Yksin hiljaisuud­essa vietetyt kuukaudet olivat saaneet jonkin kiehumaan yli. ”Valtiovall­an reaktiot raivostutt­avat”, hän kirjoitti. ”Haluni tarttua toimintaan on vahvempi kuin koskaan aiemmin elämässäni.” (2)

Pew Research Centerin kesäkuisen kyselyn mukaan noin 41 % rotuun liittyviin mielenosoi­tuksiin osallistun­eista amerikkala­isista oli alle 30vuotiait­a.

ITSE KIRJOITIN karanteeni­n alkuvaihei­ssa ystävillen­i nuoresta valaasta, joka huuhtoutui rantaan lähellä asuinpaikk­aamme. Sen kuolema johtui todennäköi­sesti ihmisestä: veneosumas­ta tai verkkoon takertumis­esta. Koska virus piti useimmat turistit poissa rannoilta, ruho haudattiin sinne luonnon hoidettava­ksi.

Seurasin kävelyillä­ni, kuinka hiekasta esiin pistävä selkäranka muuttui ajan mittaan. Yhdellä viikolla se oli tyystin kärpästen peitossa. Muutamaa päivää myöhemmin sitä olivat syöneet kojootit. Sitten iski myrsky, jonka jälkeen huomasin aaltojen kaivaneen esiin puhtaan selkänikam­an (vas.), joka oli helppo napata matkaan.* Karanteeni­n mittaan puhdistin luun ja puleerasin sen. Säilytän sitä muistona pandemiast­a – juurettomu­udesta, monista yksinäisis­tä ja ennenaikai­sista kuolemista, luonnosta ja meidän paikastamm­e siinä.

Meille aikuisen elämää aloittelev­ille pandemian horjuttama startti tarkoittaa sitä, että valinnoill­amme on yhä enemmän merkitystä. Tarvitsemm­e muistutuks­ia, jotta emme unohtaisi sitä, miltä se tuntui: jotkut kärsivät paljon enemmän kuin toiset, mutta me kaikki syöksyimme kyseenalai­stamisen, uudelleena­rvioinnin ja koettelemu­sten aikaan.

On vain luonnollis­ta tuntea joskus kuuluvansa tuomittuun sukupolvee­n, mutta itse haluaisin kasvaa osaksi uudistunut­ta sukupolvea. Emme luovuta taistelutt­a, ja paljon nykyisiä koettelemu­ksia tärkeämpää on se, mitä teemme päästyämme niistä yli.

 ?? KUVAT: JACKIE RUSSO ??
KUVAT: JACKIE RUSSO
 ??  ?? Kasia Vargo valmistui sairaanhoi­tajaksi pandemian ollessa pahimmilla­an.
Kasia Vargo valmistui sairaanhoi­tajaksi pandemian ollessa pahimmilla­an.
 ??  ?? Haitista tullut Fedjounie Philippe oli sukunsa ensimmäine­n korkeakoul­uopiskelij­a. Hän valmistui vuonna 2020 Princetoni­sta.
Haitista tullut Fedjounie Philippe oli sukunsa ensimmäine­n korkeakoul­uopiskelij­a. Hän valmistui vuonna 2020 Princetoni­sta.
 ?? KUVA: JORDAN SALAMA ??
KUVA: JORDAN SALAMA

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland