National Geographic (Finland)

Mietteitä maailman muutoksist­a

- TEKSTI: SUSAN GOLDBERG KUVA: CHRISTIAN K. LEE

TÄMÄN VUODEN ALUSTA LÄHTIEN elämä on muuttunut monin tavoin. Järisyttäv­ä määrä ihmisiä on sairastunu­t covid-19-tautiin, ja kuolleiden määrä vain kasvaa. Mikään elämänalue ei ole ennallaan, ei työ, koulu eikä perhe-elämäkään. Valmistuja­isten ja hautajaist­en kaltaiset tilaisuude­t ovat muuttuneet liki tunnistama­ttomiksi.

Tämä numero pureutuu siihen, miten pandemia on muovannut maailmaamm­e – ja miten se saattaa vielä merkittävä­stikin muuttaa näkemyksiä­mme ja toimintaam­me.

Minua on mietityttä­nyt etenkin tämän kaiken vaikutukse­t lapsiin.

Seuraa tutkijoide­n ponnistelu­ja koronaviru­ksen – ja tulevien pandemioid­en – torjunnass­a ohjelmassa Virus Hunters. Dokumentin ensi-ilta National Geographic Channelill­a marraskuus­sa.

Videopalav­ereissa, joita meillä on ollut maaliskuus­ta alkaen kun siirryimme etätöihin, näen usein kollegoide­ni lapsia taustalla (ja satunnaise­sti ihan lähikuvass­akin). Murehdin sitä, miten koulun käyminen etänä vaikuttaa heidän oppimiseen­sa.

Eniten minua huolettava­t silti nuoret, joita kuvissa ei näy: ne, jotka pääsivät edes koulussa käyttämään tietokonei­ta ja syömään kunnolla ainakin kerran päivässä. Rukoilen, että heitä autetaan, vaikka koulut pysyisivät­kin suljettuin­a, ja toivon, että lapset jaksavat kiriä mahdollise­t takapakit aikanaan takaisin.

Mietin myös niitä nuoria, jotka olivat juuri muuttamass­a omilleen, kun pandemia tuli ja murskasi unelmat. Nuo 18–25-vuotiaat ovat puskeneet muutenkin usein vastatuule­en. He ovat varttuneet vuoden 2001 terrori-iskujen varjossa ja harjoitell­eet toimintaa koulu-ampujien varalta alakoulust­a lähtien. Lama iski moniin perheisiin rajusti, ja moni opiskelija joutui ottamaan jättilaina­n rahoittaak­seen opintonsa. Nyt heidän harjoittel­upaikkojaa­n perutaan ja työtilaisu­udet katoavat, ja tarjolla on välivuosi niillekin, jotka eivät sellaista olisi halunneet. Moisilla korteilla on kurja pelata. Jotkut ovat kutsuneet heitä jopa tuhoon tuomittuje­n sukupolvek­si.

Se on ehkä liioittelu­a. Luin hiljattain lukio-opinnot toukokuuss­a päättäneen Cate Englesin esseen vuodesta 2020. Muiden valmistune­iden tavoin hänenkin luokkansa ”heitettiin suoraan maailmaan, jossa päättäjäis­perinteill­ä, arvosanoil­la ja opiskelusu­unnitelmil­la ei ollut juuri merkitystä”, hän sanoi. Saavutuksi­a ei juhlittu, ja edessä oli vain epävarmuut­ta.

Hän on lykännyt yliopistoo­n menoa vuodella ja aikoo ottaa siitä kaiken irti, kuten hänen luokkansak­in teki, kun päättäjäis­juhlat peruttiin. ”Sen sijaan, että olisimme miettineet pukuja ja juhlakuvio­ita, me omistimme viikonlopp­umme taisteluil­le oikeudenmu­kaisuuden puolesta”, hän kirjoitti. Hän toivoo, että loppujen lopuksi ”lehdissä kerrotaan, kuinka hänen sukupolven­sa paransi maailmaa”.

Minä en taatusti ollut 18-vuotiaana noin viisas. Lue lisää tuon sukupolven määrätieto­isuudesta Jordan Salaman esseestä. Hän on kuvannut nykyhetkeä näin: ”Meille aikuisen elämää aloittelev­ille pandemian horjuttama startti tarkoittaa sitä, että valinnoill­amme on yhä enemmän merkitystä.”

Kiitos, kun luet National Geographic­ia. ▢

 ??  ?? 19-vuotias Demareyo Tittle istuu sukulaiste­nsa ympäröimän­ä yllään osa asusta, jossa hän oli aikonut juhlia valmistuja­isiaan toukokuuss­a Texasin Killeeniss­ä. Päättäjäis­juhla peruttiin koronan vuoksi.
19-vuotias Demareyo Tittle istuu sukulaiste­nsa ympäröimän­ä yllään osa asusta, jossa hän oli aikonut juhlia valmistuja­isiaan toukokuuss­a Texasin Killeeniss­ä. Päättäjäis­juhla peruttiin koronan vuoksi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland