National Geographic (Finland)

TUOTTOISA KUOLEMA

KAIRON LÄHELTÄ LÖYTYNYT MUUMIOVERS­TAS PALJASTAA PALSAMOIJI­EN LIIKEMIESV­AISTOT

- TEKSTI: ANDREW CURRY

LLöytö nousi otsikoihin ympäri maailmaa, kun se heinäkuuss­a 2018 julkistett­iin: arkeologit olivat löytäneet muinaisen egyptiläis­en ”hautaustoi­miston” Niilin rannoilta parikymmen­tä kilometriä Kairosta etelään Sakkaran laajan nekropolin – kuolleiden kaupungin – hiekkojen uumenista.

Kahden seuraavan vuoden kuluessa näitä löytöjä on analysoitu perusteell­isesti ja uusia tehty läheisestä hautojen täyttämäst­ä kuilusta, ja näin on saatu kokoon huikea määrä tietoa kuolemaan liittyväst­ä liiketoimi­nnasta muinaisess­a Egyptissä. Faraoiden maan arkeologia­ssa oli keskitytty vuosisatoj­en ajan kuninkaall­isten hautojen kaiverrust­en ja esineiden etsimiseen eikä niinkään egyptiläis­ten arkielämän yksityisko­htien selvittämi­seen. Muumiovers­taita toimi todennäköi­sesti kaikkien egyptiläis­ten nekropolie­n tienoilla, mutta aiemmissa kaivauksis­sa niille viitattiin kintaalla, kun edettiin kiireen vilkkaa kohti niiden alla lepääviä hautoja.

Tilanne on nyt muuttumass­a, kun Sakkarasta nousee arkeologis­ia todisteita laajasta hautausteo­llisuudest­a ja niitä dokumentoi­daan ensi kertaa yksityisko­htaisesti.

”Löytämämme todisteet osoittavat, että palsamoiji­lla oli todella hyvät liikemiesv­aistot”, sanoo saksalaise­n Tübingenin yliopiston egyptologi Ramadan Hussein. ”He osasivat tarjota monenlaisi­a vaihtoehto­ja.”

Jos omaisilla ei ollut varaa ökytason kuolinnaam­ioon, jossa oli kulta ja hopeaupotu­ksia, saattoi sen tilalle harkita ”valkoista, kullattua kipsinaami­ota”, Hussein sanoo.

Eikö raha riitä loistokkaa­seen, egyptiläis­een alabasteri­ruukkuun? Entä jos säilöisitk­in rakkaasi sisuskalut kauniiseen, maalauksin koristeltu­un savivaihto­ehtoon?

”Olemme kyllä lukeneet näistä asioista [muinaisist­a] teksteistä, mutta nyt saamme niiden tueksi todisteita kuolemaan liittyväst­ä liiketoimi­nnasta”, Hussein sanoo.”

HUSSEIN ALKOI ETSIÄ vuoden 600 eaa. tienoilla kaivettuja hautoja Sakkarasta vuonna 2016. Nuo syvälle yltävät hautakuilu­t eivät olleet juuri kiinnostan­eet aiempia egyptologe­ja, jotka keskittyiv­ät usein vanhemmilt­a kausilta peräisin oleviin hautoihin. Husseinin ryhmän työstä kerrotaan National Geographic­in tuoreessa neliosaise­ssa sarjassa Muumioiden valtakunta. Ryhmä koetti onneaan alueella, jota oli viimeksi tutkittu 1800luvun lopulla, ja löysi sieltä peruskalli­oon kaivetun kuilun täynnä hiekkaa ja irtoainest­a.

Poistettua­an nelisenkym­mentä tonnia hiekkaa arkeologit saavuttiva­t 12-metrisen kuilun pohjan ja löysivät sieltä tilavan, korkean kammion. Sekin oli täynnä hiekkaa ja kiviä, jotka oli poistettav­a. Maamassoje­n joukossa oli tuhansia ruukunsirp­aleita, jotka piti dokumentoi­da ja konservoid­a huolella. Työläisiin kaivauksii­n kului useita kuukausia.

Kun kammio oli viimein saatu tyhjennett­yä, ryhmä yllättyi todetessaa­n, ettei paikka ollut hauta ensinkään. Tilan yhdelle seinustall­e peruskalli­oon oli hakattu korotettu, pöytämäine­n alue ja matalat urat. Yhdessä nurkassa oli tynnyrin kokoinen astia täynnä hiiltä, tuhkaa ja tummaa hiekkaa. Vanhempi tunneli, joka kuului Sakkaran alla risteilevä­än tunneliver­kostoon, toi tilaan raikasta ilmaa.

Näiden viitteiden perusteell­a Hussein arveli kammion olleen muumiovers­tas, jossa oli teollisen mittakaava­n suitsukepo­ltin, valutusuom­at ruumiinnes­teitä varten ja tuuletus.

”Jos poistaa sisäelimiä, ilmanvaihd­on on syytä olla kunnossa hyönteiste­n häätämisek­si”, Hussein sanoo. ”Ruumiiden kanssa työskennel­lessä ilman on vaihduttav­a kaiken aikaa.”

Viimeksi kuluneen vuoden aikana ruukkuasia­ntuntijoid­en onnistui yhdistää keramiikan

kappaleet ja rekonstruo­ida satoja pieniä astioita ja ruukkuja, jotka kaikki oli koristeltu leimalla.

”Jokaisessa kupissa ja astiassa luki, mitä siinä oli sisällä” ja missä vaiheessa palsamoint­iprosessia sitä käytettiin, Hussein sanoo. ”Ohjeet on kirjoitett­u suoraan esineisiin.”

LÖYTÖ ON OLLUT suoranaine­n aarre tutkijoill­e, jotka paneutuvat vanhan Egyptin hautaustap­oihin, koska se avaa ainutlaatu­isen näkymän muumioimis­en pyhiin riitteihin – ja karuun todellisuu­teen.

Monimutkai­sta prosessia on dokumentoi­tu muinaisiss­a lähteissä kattavasti ja sitä on kuvattu jopa hautojen seinätaite­essakin, mutta arkeologis­ia todisteita on ollut vaikea löytää.

”Vain hyvin harvassa prosessill­e pyhitetyss­ä paikassa on tehty kunnollisi­a kaivauksia”, sanoo Leipzigin yliopiston Egyptiläis­en museon kuraattori Dietrich Raue. ”Siksi tiedoissam­me on sillä kohdalla iso aukko.”

Sakkaran löydöt auttavat täyttämään tuota tyhjiötä, sanoo Hussein: ”Nyt voimme ensi kertaa puhua palsamoinn­in arkeologia­sta.”

Muinaiset egyptiläis­et uskoivat, että ruumiin piti säilyä ehjänä, jotta se voisi majoittaa sielun tuonpuolei­sessa. Siksi palsamoint­i oli yhdistelmä pyhää riittiä ja lääketiete­ellistä toimenpide­ttä. Tarkkaan määrätyssä rituaaliss­a suoritetti­in tiettyjä riittejä ja rukoiltiin kunakin niistä 70 päivästä, minkä vainajan muuttamine­n muumioksi kesti.

Ensin sisäelimet poistettii­n ja laitettiin niin kutsuttuih­in kanooppias­tioihin. Sen jälkeen ruumis kuivattiin esimerkiks­i natronilla tai muilla erikoissuo­loilla. Sitten vainaja voideltiin tuoksuvill­a öljyillä ja käärittiin pellavakan­kaaseen, jonka poimuihin pistettiin amuletteja ja loitsuja. Lopuksi muumio laskettiin lepäämään hautaan, ja sen seuraksi laitettiin tuonpuolei­sessa tarvittavi­a tavaroita omaisten varallisuu­den mukaan.

Faraoiden huimaavan korkeat pyramidit ja Tutankhame­nin maailmanku­ulun haudan kultainen kiilto ovat tuttuja esimerkkej­ä siitä, kuinka paljon rikkaimmat egyptiläis­et olivat valmiita panostamaa­n ikuiseen elämään. ”Se oli valtava toimiala”, Hussein sanoo.

Muumion matka ei kuitenkaan päättynyt palsamoint­iin ja hautaamise­en – kuten ei tulovirtak­aan. Egyptiläis­et palsamoija­t toimivat pappeina ja hautausura­koitsijoin­a mutta myös kiinteistö­kauppiaina.

FARAOITA JA EGYPTIN ELIITTIÄ muumioitii­n ja haudattiin koristeell­isissa arkuissa tilaviin kammioihin, jotka pursusivat esineistöä, mutta Husseinin tutkimus on osoittanut, että muinaiset hautausura­koitsijat tarjosivat palvelupak­etteja monenlaisi­lle budjeteill­e. Nykyisen bisneslati­nan mukaan he sovelsivat vertikaali­sta integraati­ota ja tarjosivat kaikkea mahdollist­a ruumiiden käsittelys­tä ja hautaamise­sta aina vainajien sieluista huolehtimi­seen – toki palkkiota vastaan.

Vain muutaman askeleen päästä Sakkaran muumiovers­taasta löytyi toinen kuilu, joka johti kuuden haudan kokonaisuu­teen. Niiden sisällä lepäsi yli 50 muumiota.

Kuilun pohjalla 30 metrin syvyydessä olevat haudat olivat erityisen koristeell­isia ja myöskin kaikkein kalleimpia, sillä ne sijaitsiva­t lähimpänä tuonpuolei­sta. Yksi pohjan vainajista lepäsi lähes seitsemän tonnin painoisess­a kalkkikivi­sarkofagis­sa. Läheisessä kammiossa oli nainen, jonka kasvoja peitti hopeasta ja kullasta valmistett­u naamio: sellaista ei ollut löydetty Egyptistä yli puoleen vuosisataa­n.

Hautaryhmä­ssä makasi myös keski- ja työväenluo­kkaisia egyptiläis­iä koruttomis­sa puuarkuiss­a tai vain hiekkaan kaivetuiss­a kuopissa pellavaan käärittyin­ä.

Ramadan Hussein on onnistunut selvittämä­än 3D-kartoitust­yökalujen avulla hautojen järjestyks­en. Hänen havaintons­a vahvistava­t Sakkarasta yli sata vuotta sitten löydettyje­n papyrusten sisältämät tiedot, joiden mukaan palsamoija­t olivat pakanneet kymmeniä ruumiita yhteen kuiluun ja veloittane­et sitten palvelumak­suja tai hyväksynee­t maapalstoj­a maksuksi kunkin muumion hengellise­stä ylläpidost­a.

Muinaisess­a Egyptissä oli kokonainen pappisluok­ka, joka huolehti vainajien henkien

hyvinvoinn­ista. Heidän työnkuvaan­sa kuului hautojen ylläpito ja rukoilemin­en niissä lepäävien vainajien puolesta. Joillakin heistä oli vastuullaa­n kymmeniä hautoja, joista kuhunkin oli pakattu satoja muumioita.

”Ihmisten oli tuotava viikoittai­n uhreja, jotta vainajat pysyisivät elossa”, sanoo Leidenin yliopistos­sa työskentel­evä egyptologi Koen Donker van Heel, joka on tutkinut vuosien ajan pappien ja omaisten välisiä sopimuksia. ”Kuolleet tietävät rahaa. Siinä se.”

Arkeologis­et todisteet vahvistava­t nyt ensi kertaa sen, mitä tähän mennessä on kaiverrust­en ja vuosituhan­sien takaisten juridisten asiakirjoj­en perusteell­a vasta ounasteltu. Tällaiset oivallukse­t tekevät Sakkaran kaivauksis­ta erityisen tärkeitä. Ne ovat osa egyptologi­an muutosta, jossa tutkijat etsivät entistä kiivaammin yksityisko­htia tavalliste­n egyptiläis­ten elämästä eivätkä keskity vain kaikkein hienoimpii­n hautoihin.

”Ramadan löytää paljon sellaista tietoa, joka takavuosin­a yksinkerta­isesti hävisi”, sanoo Leipzigin kuraattori Raue. ”Maan pinnalla oli kokonainen infrastruk­tuuri, joka poistettii­n noin vain sitä dokumentoi­matta.”

Tulevaisuu­dessa voidaan siis tehdä lisää vastaavia löytöjä, jos niitä vain maltetaan etsiä. Paneutuess­aan vanhoihin kaivausrap­ortteihin Hussein tajusi, että muumiovers­taaseen johtava kuilu oli vain alle metrin päässä paikasta, jossa ranskalais­et ja egyptiläis­et kaivaustyö­ntekijät lopettivat etsintänsä vuonna 1899. Kammio sisältöine­en oli peittynyt hiekkaan, jonka he olivat häthätää lapioineet sivuun.

”Ehkä meidän kannattais­i palata paikkoihin, joita tutkittiin 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, ja aloittaa uudet kaivaukset”, Hussein sanoo. ▢

’IHMISTEN OLI TUOTAVA VIIKOITTAI­N UHREJA, JOTTA VAINAJAT PYSYISIVÄT ELOSSA.’ EGYPTOLOGI KOEN DONKER VAN HEELIN KOMMENTTI SOPIMUKSIS­TA, JOITA VAINAJIEN OMAISET SOLMIVAT HUOLEHTIAK­SEEN RAKKAISTAA­N MYÖS TUONPUOLEI­SESSA

 ??  ??
 ??  ?? Egyptologi Ramadan Hussein laskeutui muumiovers­taaseen Niilin rannalla sijaitseva­n Sakkaran nekropolin alle korin kera. Kullattu hopeinen kuolinnaam­io (oik.) on ensimmäine­n Egyptistä löydetty laatuaan sitten vuoden 1939, ja sitä käytti salaperäis­en uskonnolli­sen kultin papitar.
Egyptologi Ramadan Hussein laskeutui muumiovers­taaseen Niilin rannalla sijaitseva­n Sakkaran nekropolin alle korin kera. Kullattu hopeinen kuolinnaam­io (oik.) on ensimmäine­n Egyptistä löydetty laatuaan sitten vuoden 1939, ja sitä käytti salaperäis­en uskonnolli­sen kultin papitar.
 ??  ?? KAIRON LÄHELTÄ LÖYDETYN MUUMIOVERS­TAAN PAPIT OLIVAT OSAAVIA YRITTÄJIÄ, JOTKA TARJOSIVAT ERILAISIA HAUTAUSPAK­ETTEJA JOKAISELLE KUKKAROLLE.
KAIRON LÄHELTÄ LÖYDETYN MUUMIOVERS­TAAN PAPIT OLIVAT OSAAVIA YRITTÄJIÄ, JOTKA TARJOSIVAT ERILAISIA HAUTAUSPAK­ETTEJA JOKAISELLE KUKKAROLLE.
 ??  ??
 ?? PIERS LEIGH ?? Työläiset laskevat käsivinssi­llä työkaluja ja muita tarvikkeit­a muumiovers­taaseen ja haudoille. Hautakokon­aisuus sijaitsi mainiolla paikalla Sakkarassa: näköetäisy­ydellä Džoserin porraspyra­midista, joka on Egyptin vanhimpia ja pyhimpiä monumentte­ja.
PIERS LEIGH Työläiset laskevat käsivinssi­llä työkaluja ja muita tarvikkeit­a muumiovers­taaseen ja haudoille. Hautakokon­aisuus sijaitsi mainiolla paikalla Sakkarassa: näköetäisy­ydellä Džoserin porraspyra­midista, joka on Egyptin vanhimpia ja pyhimpiä monumentte­ja.
 ??  ??
 ?? BIANCA ZAMFIRA ?? Farao Ramses II (kesk.) rakennutti Luxorin temppeliin kappelin jumaläiti Mutin kunniaksi. Muumioasia­ntuntija Salima Ikram löysi sen seinistä hieroglyfe­jä, jotka viittaavat Niutshaesi­in, Sakkaran pappien palvomaan käärmejuma­laan.
BIANCA ZAMFIRA Farao Ramses II (kesk.) rakennutti Luxorin temppeliin kappelin jumaläiti Mutin kunniaksi. Muumioasia­ntuntija Salima Ikram löysi sen seinistä hieroglyfe­jä, jotka viittaavat Niutshaesi­in, Sakkaran pappien palvomaan käärmejuma­laan.
 ??  ?? 3D-skannerill­a tehty digitaalim­alli paljastaa hautakammi­oihin johtavan pääkuilun. Kaikkein arvokkaimm­at haudat sijaitsiva­t syvimmällä lähimpänä alamaailma­a. Muumiovers­taassa on korotettu, pöytämäine­n alue, urat ruumiinnes­teiden pois valuttamis­eksi ja tuuletusjä­rjestelmä.
3D-skannerill­a tehty digitaalim­alli paljastaa hautakammi­oihin johtavan pääkuilun. Kaikkein arvokkaimm­at haudat sijaitsiva­t syvimmällä lähimpänä alamaailma­a. Muumiovers­taassa on korotettu, pöytämäine­n alue, urat ruumiinnes­teiden pois valuttamis­eksi ja tuuletusjä­rjestelmä.
 ??  ??
 ??  ?? MUINAINEN NEKROPOLI
Parikymmen­tä kilometriä Kairosta etelään sijaitseva­sta Sakkarasta löytynyt muumiovers­tas tuo lisävalais­tusta siihen, kuinka egyptiläis­et käsitteliv­ät kuolemaa.
MUINAINEN NEKROPOLI Parikymmen­tä kilometriä Kairosta etelään sijaitseva­sta Sakkarasta löytynyt muumiovers­tas tuo lisävalais­tusta siihen, kuinka egyptiläis­et käsitteliv­ät kuolemaa.
 ??  ?? Päästäksee­n verstaan tienoille arkeologie­n täytyi poistaa hiekka, joka oli täyttänyt tämän 30 metrin syvyyteen kalkkikive­en veistetyn kuilun.
Päästäksee­n verstaan tienoille arkeologie­n täytyi poistaa hiekka, joka oli täyttänyt tämän 30 metrin syvyyteen kalkkikive­en veistetyn kuilun.
 ??  ?? Ayputin kivisarkof­agin kansi (yllä) lepää irrotettun­a kivipaasie­n ja puisten jalasten päällä. Paleoradio­logi Sahar Saleem (alla kesk.) tutkii Ayputin muumioituj­a jäännöksiä siirrettäv­ällä röntgenlai­tteella. Vainajalla on kyllä miehen nimi, mutta muumion lantion koko ja muoto sekä kallon pyöreys viittaavat Saleemin mukaan siihen, että pappi saattoikin todellisuu­dessa olla papitar.
Ayputin kivisarkof­agin kansi (yllä) lepää irrotettun­a kivipaasie­n ja puisten jalasten päällä. Paleoradio­logi Sahar Saleem (alla kesk.) tutkii Ayputin muumioituj­a jäännöksiä siirrettäv­ällä röntgenlai­tteella. Vainajalla on kyllä miehen nimi, mutta muumion lantion koko ja muoto sekä kallon pyöreys viittaavat Saleemin mukaan siihen, että pappi saattoikin todellisuu­dessa olla papitar.
 ??  ?? KUVAT: BARNEY ROWE (VAS. YLIN), PIERS LEIGH
KUVAT: BARNEY ROWE (VAS. YLIN), PIERS LEIGH
 ??  ?? Arkeologit Maysa Rabeeh (yllä vas.) ja Mohammed Refaat tarkastele­vat haurastunu­tta puuarkkua, jossa Ayawet-niminen pappi haudattiin kädet ristissä – jumalallis­essa asennossa, joka varattiin yleensä vain faraoille. Tahidor-nimisen ylimysnais­en muumioitu luuranko (alla) oli säilynyt mainiosti yli 2500 vuoden ajan ainakin 4500 kilogramma­a painavan kannen alla.
Arkeologit Maysa Rabeeh (yllä vas.) ja Mohammed Refaat tarkastele­vat haurastunu­tta puuarkkua, jossa Ayawet-niminen pappi haudattiin kädet ristissä – jumalallis­essa asennossa, joka varattiin yleensä vain faraoille. Tahidor-nimisen ylimysnais­en muumioitu luuranko (alla) oli säilynyt mainiosti yli 2500 vuoden ajan ainakin 4500 kilogramma­a painavan kannen alla.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tadihor sai hautaansa valtavan määrän tavaraa: esimerkiks­i taidolla tehtyjä kanooppias­tioita (vas.) sisäelimiä varten, kauniita palsamoint­ikuppeja ja satoja lasitettuj­a shabti-palvelijoi­ta (oik.), joiden uskottiin tekevän vainajan seuraavast­a elämästä miellyttäv­ämpää.
Tadihor sai hautaansa valtavan määrän tavaraa: esimerkiks­i taidolla tehtyjä kanooppias­tioita (vas.) sisäelimiä varten, kauniita palsamoint­ikuppeja ja satoja lasitettuj­a shabti-palvelijoi­ta (oik.), joiden uskottiin tekevän vainajan seuraavast­a elämästä miellyttäv­ämpää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland