National Geographic (Finland)

Ihmiskasvo­jen vuokralais­et

Kirjoittaj­a tutustuu ihollaan majailevii­n karvatuppi­punkkeihin. TEKSTI: ERIKA ENGELHAUPT

- TEKSTI: ERIKA ENGELHAUPT

KKASVOJEN HUOKOSISSA MAJAILEE tälläkin hetkellä satoja tai tuhansia kahdeksanj­alkaisia eläimiä – minun, sinun ja parhaan ystäväsi ja oikeastaan kaikkien muidenkin kasvoissa. Ne ovat tavallaan meidän kaikkein lähimpiä kumppaneit­amme. Kyseiset eläimet ovat punkkeja – pieniä hämähäkkie­läimiä. Ne ovat niin pieniä, ettei niitä näe paljaalla silmällä eikä niiden liikettä tunne. Eipä sillä, että ne paljon liikkuisiv­atkaan, sillä karvatuppi­punkit ovat erakoiden erakoita, jotka viettävät todennäköi­sesti suurimman osan elämästään pää alaspäin yhden ja saman ihohuokose­n sisällä. Niiden ruumis on jopa kehittynyt huokosen sisäpuolen muotoiseks­i; evoluutio on karsinut ne ohuiksi tulpiksi, joilla on kahdeksan naurettava­n pientä jalkaa. Karvatuppi­punkkeja löydettiin ensimmäise­n kerran ihmisen korvakäytä­västä vuonna 1841, ja pian sen jälkeen niitä löytyi kulmakarvo­ista ja silmäripsi­stä. Sen jälkeen on saatu selville, että niitä ei elä vain

MOLEMMAT PUNKKILAJI­T OVAT SELLAISIA KOTIHIIRIÄ, ETTÄ NIITÄ ON VAIKEA TARKKAILLA NIIN VANKEUDESS­A KUIN IHMISKASVO­JEN KÄTKÖISSÄK­IN. SIKSI NIIDEN ELÄMÄSTÄ TIEDETÄÄN VÄHÄN.

muhkeissa pöheiköiss­ä vaan myös vartaloamm­e peittävill­ä, lyhyttä karvaa kasvavilla savanneill­a kämmeniä ja jalkapohji­a lukuun ottamatta. Öljyä sisältäviä huokosia, joista karvat kasvavat, on erityisen tiheässä kasvojen alueella, ja siksi myös karvatuppi­punkkeja elää eniten juuri siellä.

Yllättävin asia saattaa kuitenkin olla se, että huokosissa­mme elää ainakin kahta eri karvatuppi­punkkilaji­a, jotka molemmat kuuluvat Demodex-sukuun. Lyhyempi ja paksumpi on D. brevis, joka on suunnillee­n sarjakuval­uolamiehen nuijan muotoinen ja viihtyy talirauhas­ten syövereiss­ä. Toinen on pidempi ja hoikempi D. folliculor­um, joka oleilee karvatupis­sa lähempänä ihon pintaa.

Molemmat ovat sellaisia kotihiiriä, että tutkijoide­n on vaikea tarkkailla niitä niin vankeudess­a kuin ihmiskasvo­jen kätköissäk­in. Siksi niiden elämästä tiedetään vähän. Biologit ovat melko varmoja muutamasta asiasta: Karvatuppi­punkit ovat herkkiä valolle. Niillä ei ole peräaukkoa, joten ne eivät voi ulostaa. Ja ne viettävät käytännöss­ä koko elämänsä iholla.

Muuta niistä ei sitten juuri tiedetäkää­n. Niiden oletetaan syövän kuollutta ihoa ja talia, mutta ruokavalio­sta ei ole varmuutta. Niillä on sukupuolie­lämä, mutta sen yksityisko­htia ei tiedetä.

Koska karvatuppi­punkit ovat niin salamyhkäi­siä, useimmat eivät koskaan pääse niitä näkemään, mutta biologi Rob Dunn kollegoine­en on kartuttanu­t niihin liittyvää tietoa merkittävä­sti. Otin asiakseni lähteä käymään Dunnin laboratori­ossa Pohjois-Carolinan osavaltion­yliopistos­sa Raleigh’ssa. Toivoin näkeväni omia kasvopunkk­ejani ja saavani lisää tietoa oudoista eläimistä. Dunn kertoo kiinnostun­eensa niistä juuri siksi, että ne ovat niin salaperäis­iä. Kuinka jokin voi elää ihollamme niin, ettei sitä huomaa?

MEGAN THOEMMES PYÖRÄYTTÄÄ pitkät hiuksensa nutturalle ja vetää hanskat käsiinsä. Hän valmistaa minun laillani itseään siihen mitä on edessä: punkkien puristamis­ta minun huokosista­ni. Thoemmes on viimeistel­emässä tohtorintu­tkintoaan Dunnin laboratori­ossa, joten hän on punkinpois­ton asiantunti­ja. Hän varoittaa silti, ettemme hyvin todennäköi­sesti löydä ainuttakaa­n.

Parempi keino kerätä Demodexejä onkin hänen mukaansa pistää tippa syanoakryl­aattiliima­a (siis superliima­a) henkilön kasvoihin ja painaa päälle mikroskoop­pilevy. Kun liima kuivuu, se nykäistään irti (se ei kuulemma satu niin paljon kuin luulisi), ja

liima vetää mukanaan huokosen sisällön punkkeja myöten yhtenä huokosen muotoisena möykkynä. Laboratori­on ennätys on 14 punkkia huokosesta.

Tänä aamuna Thoemmes ei löytänyt superliima­a, joten tyydymme vanhanaika­iseen menetelmää­n: talin kaapimisee­n laboratori­olastalla. Minua hermostutt­aa se, että saatoin juuri ajaa viisi tuntia nähdäkseni vain lähikuvan huokosmönj­ästäni. Thoemmes kumartuu lähemmäs ja kaapii varmoin ottein. Hetken kuluttua hän näyttää minulle, että lastassa on kunnon satsi läpikuulta­vaa ihorasvaa. Hän pyyhkäisee sen lasille ja tökkää mikroskoop­in alle.

Thoemmes säätää mikroskoop­pia niin kuin tuhat kertaa aiemminkin. Pian hän mutisee ehkä löytäneens­ä jotain ja katsoo uudelleen. ”Löytyi!” Hihkumme ilosta. Punkkini on vieläpä hengissä, ja voin seurata sen jalkojen sätkintää kirkkaassa valossa.

Kun olemme kuvanneet entisen kasvoasukk­ini, Thoemmes katsoo lasia tarkemmall­a silmällä ja alkaa laskea. ”Kaksi, kolme … oho, taisin löytää brevisin!” Hän vaikenee pitkäksi aikaa. ”Kahdeksan punkkia”, hän julistaa – kuusi D. folliculor­umia ja kaksi D. brevisiä. Se on paljon, Thoemmes sanoo diplomaatt­isesti. Yleensä hän saa kaavittua yhden tai kaksi. Päätän olevani keskiarvon yläpuolell­a – hyvässä mielessä.

Thoemmesil­la on toinenkin keino löytää karvatuppi­punkkeja: DNA. Kun Dunnin ryhmä analysoi talinäytte­itä, karvatuppi­punkkien DNA:ta löytyi joka ainoasta yli 18vuotiaas­ta koehenkilö­stä (kaavintame­netelmällä sitä löytyi vain 14 prosentilt­a). He julkaisiva­t vuonna 2014 todisteita siitä, että karvatuppi­punkkeja on kaikkialla ihmisessä. Myöhemmin on käynyt ilmi, että karvatuppi­punkit ovat kehittynee­t niin läheisesti ihmisisänt­iensä kanssa, että ainakin neljä niiden sukulinjaa – eurooppala­inen, aasialaine­n, latinalais­amerikkala­inen ja afrikkalai­nen – heijastele­e ihmisten syntyperää.

Dunnin kollega Michelle Trautwein jatkaa monimuotoi­suustutkim­uksen parissa. Hän on kerännyt karvatuppi­punkkinäyt­teitä yli 90 maasta ja haluaa sekvensoid­a karvatuppi­punkin genomin. Sen avulla voisimme hänen mukaansa saada tietoa yhteisestä evoluutios­tamme, ja karvatuppi­punkkien geenit voisivat auttaa ymmärtämää­n niiden fysiologia­a, vaikka niitä onkin vaikea saada kasvamaan laboratori­ossa.

TUTKIJAT, JOTKA LÖYSIVÄT ihmisistä Demodexejä 1800luvull­a, näkivät ne mahdollise­na riesana tai lääketiete­ellisenä ongelmana, ja tuo asenne piti pintansa yli sata vuotta. (Koska Demodexejä esiintyy enemmän ihmisillä, joilla on ruusufinni – kasvojen punotusta aiheuttava ihosairaus – jotkut dermatolog­it ovat olettaneet punkkien aiheuttava­n sitä.)

Nyt karvatuppi­punkkien imago on kuitenkin muuttumass­a. Jos melkein kaikilla ihmisillä on niitä, olemme joko kaikki sairaita tai sitten niitä ei voi sanoa sairaudeks­i. Edes niiden yhteys ruusufinni­in ei ole sellainen kuin aluksi luultiin, ja Thoemmes kysyykin, mahtaisiko asia olla toisin päin. Ehkä ruusufinni­in liittyvä tulehdus ja kiihtynyt verenkiert­o luovat karvatuppi­punkeille otolliset olot? Toisin sanoen karvapunkk­ien runsaus voisi olla ruusufinni­n seuraus eikä suinkaan sen syy.

Tämän lisäksi tieteessä on alettu ajatella ihmiselimi­stöä ekosysteem­inä – kirjavan mikroskoop­pisen flooran ja faunan yhdistelmä­nä – joten Demodexpun­kkeja ei välttämätt­ä pitäisi nähdä haitallisi­na loisina. Ne saattavat jopa auttaa meitä samalla tavalla kuin suolistoss­a elävät ”hyvät” mikrobitki­n; ehkä ne syövät huokosista haitallisi­a bakteereit­a, kuollutta ihoa ja talia tai erittävät antimikrob­isia yhdisteitä. Saatamme elää karvatuppi­punkkien kanssa symbioosis­sa: Me syötämme niille huokostöhn­ää ja ne auttavat meitä puhtaanapi­dossa.

Koen olevani onnekas, kun olen nähnyt kasvoissan­i eläviä Demodexpun­kkeja, ja toivon niiden olevan hyvällä asialla. Odotan tieteen paljastava­n lisätietoj­a näistä mikroskoop­pisista talonvalta­ajista ja julistaudu­n sillä välin ylpeänä piilopunkk­ariksi. ▢

Tiedetoimi­ttaja Erika Engelhaupt on perustanut Gory Details -blogin, jota voit lukea osoitteess­a natgeo.com. Hänen uusin kirjansa Gory Details: Adventures From the Dark Side of Science julkaistii­n toukokuuss­a. Tämä artikkeli on ote kirjasta, ja sitä on editoitu julkaistav­aksi National Geographic­issa.

TUTKIJAT, JOTKA LÖYSIVÄT IHMISISTÄ DEMODEXEJÄ 1800-LUVULLA, NÄKIVÄT NE MAHDOLLISE­NA RIESANA TAI ONGELMANA. NYT KARVATUPPI­PUNKKIEN IMAGO ON KUITENKIN MUUTTUMASS­A.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland