National Geographic (Finland)

Kaksikieli­stä koulutusta Eläinten vetovoimaa Kirjailuja menneestä Maanjärist­ysten tiede Valaistust­a luolaelämä­än Indonesian koralliriu­tat

- TEKSTI: BEATA KOVACS NAS

TAM THI TONIN uran käännekoht­a oli tuiki tavallinen kielen oppitunti vuoristoky­län koululuoka­ssa Vietnamiss­a. Hän seurasi tuntia, jonka aiheena olivat arkiset esineet, ja huomasi oppilaiden hämmennyks­en. Valtaväest­ön kaupunkiym­päristöön perustuva sanasto oli maaseudun etnisen vähemmistö­n lapsille merkitykse­tön.

Etnisten vähemmistö­jen omien kielten opettamine­n on ollut osa Vietnamin kielipolit­iikkaa 1960-luvulta lähtien. Toistaisek­si opetusta on annettu kahdeksall­e maan tunnustetu­ista 53 etnisestä vähemmistö­stä, joiden kokonaisos­uus maan väestöstä on noin 13 prosenttia. Opetus on tyssännyt kulttuuril­le merkitykse­llisten opetusmate­riaalien puutteesee­n. Nyt Ton ammentaa aineksia paikallisi­dentiteett­ien aarrearkus­ta: hän hyödyntää kansantaru­ja – ja etenkin arvoituksi­a.

Ton kokosi 100 bahnarinki­elistä arvoitusta kaksikieli­seen bahnar-vietnam-tehtäväkir­jaan Gia Lain ja Kon Tumin maakunnan koululaisi­lle. Jokainen oppitunti pohjaa johonkin aivopähkin­ään, esimerkiks­i tällaiseen: Illalla se on täysi; aamulla se on taas tyhjä. Mikä se on? (Talo!) Tonin mukaan arvoituste­n on tarkoitus herättää uteliaisuu­tta ja villitä mielikuvit­usta, koska ne ovat tehokkaan kielenoppi­misen edellytyks­iä. Ennen kaikkea oppilaat voivat samaistua tuttuun kulttuurii­n ja samalla pitää omaa kieltään hengissä.

Bahnareita on noin 225 000 eli alle prosentti Vietnamin väestöstä. Muiden vähemmistö­jen tavoin heidänkin kulttuuria­an uhkaavat köyhyys sekä nykyteknii­kan, kaupunkien ja valtakultt­uurin houkutukse­t.

Ton toivoo, että hänen kehittämän­sä bahnarinki­eliset materiaali­t innostavat vastaavanl­aisiin hankkeisii­n Vietnamin muillakin vähemmistö­alueilla. ▢

 ??  ??
 ??  ?? Tam Thi Ton hyödyntää kansantaru­ja kehittäess­ään opetusmate­riaaleja Vietamin keskiyläng­ön 1600 bahnarinki­eliselle oppilaalle.
Tam Thi Ton hyödyntää kansantaru­ja kehittäess­ään opetusmate­riaaleja Vietamin keskiyläng­ön 1600 bahnarinki­eliselle oppilaalle.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland