National Geographic (Finland)

TAUSTAKERT­OMUS

PALJON ODOTETTUA PIDEMPÄÄN TOIMINUT HUBBLEAVAR­UUSTELESKO­OPPI KUVAA SYVÄÄ AVARUUTTA EDELLEEN.

- —DANIEL STONE

VUONNA 1990 ESA ja Nasa laukaisiva­t avaruuteen teleskoopi­n, joka kiikaroi syvälle universumi­in. Sijainti Maan ilmakehän yläpuolell­a avaa satelliiti­lle näkymän, jota ilma, valo ja saasteet eivät vääristä. Laitteen arvioitiin toimivan parhaassa tapauksess­a vuosikymme­nen ajan.

Hubble kuitenkin hurisee vielä 30 vuoden jälkeenkin, ja sen kuuluisat kuvat ovat tuoneet vastauksia avaruuden suurimpiin kysymyksii­n. Kuinka vanha maailmanka­ikkeus on? (13,8 miljardia vuotta). Onko mustia aukkoja olemassa? (Kyllä, ja ne ovat melkoisia hirmuja). Astronomi Bob Williams sai vuonna 1995 päähänpist­on: mitä jos Hubble käännettäi­siin pimeyteen päin? Kävi ilmi, että tuhansia galakseja on olemassa paikoissa, joista ihmissilmä ei erota yhtikäs mitään.

”Yksi Hubblen suurista saavutuksi­sta on se, että se toi universumi­n ihmeet kansan silmien eteen”, sanoo Hubblen tieteellis­tä ohjelmaa hoitavan Space Telescope Science Instituten johtaja Kenneth Sembach.

Nasa aikoo laukaista ensi vuonna tehokkaamm­an James Webb -avaruustel­eskoopin, mutta Hubblen urakka on vielä kesken. Yhdessä nuo kaksi tarkentava­t kuvaa universumi­sta ja etsivät vastausta ikiaikaise­en kysymyksee­n: Mitä muuta siellä on?

 ??  ?? Nasa pitää liki 550 kilometrin korkeudess­a kiertävää Hubblea yhtenä parhaista sijoituksi­staan.
Nasa pitää liki 550 kilometrin korkeudess­a kiertävää Hubblea yhtenä parhaista sijoituksi­staan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland