National Geographic (Finland)

MIKSI ME VÄLITÄMME ELÄIMISTÄ?

- TEKSTI: DARREN SMITH

KATSOPA NÄITÄ ELÄIMIÄ. Mikä kuva herättää sinussa eniten välittämis­en tunteita? Psykologi Julia Lee Cunningham tutkii ihmisen päätöksent­eon pohjalla vaikuttavi­a moraalisia tekijöitä ja tarinoita. Miksi välitämme jostakin asiasta enemmän kuin toisesta? ”Minusta biodiversi­teetti, luonnonsuo­jelu ja eläinoikeu­det liittyvät pohjimmilt­aan moraaliin – kykyymme nousta itsemme yläpuolell­e ja laajentaa moraalinen huolemme” kattamaan myös luonnon, hän sanoo.

Hän halusi selvittää, minkälaise­t kuvat saavat eniten huomiota sosiaalise­ssa mediassa ja pyysi osallistuj­ia pisteyttäm­ään eläinkuvia, joita valokuvaaj­a Joel Sartoren Photo Ark hanke ja @natgeo olivat julkaissee­t Instagrami­ssa. Nisäkkäät saivat eniten huomiota, seuraavina tulivat linnut ja matelijat ja sitten kalat ja hyönteiset.

Mitä ihmismäise­mpiä ilmeitä ja piirteitä eläimessä oli, sitä todennäköi­semmin siitä pidettiin. ”Tarkastele­mme maailmaa luonnostam­me melko ihmiskeske­isesti”, sanoo Cunningham. Pieniä eläinryhmi­ä esittävist­ä kuvista pidettiin enemmän kuin isoista laumoista tai yksittäisi­stä eläimistä, mikä viittaa siihen, että perheenoma­inen sosiaaline­n kehys on meille mieluinen.

Suojeluhan­kkeiden yhteydessä eläimet esitetään usein jonkinlais­ina uhreina. Siitä voi olla hyötyä myötätunno­n herättämis­essä ja varainkeru­ussa, mutta Cunningham­in mielestä eläinten esittämine­n sankareina voisi ”auttaa ihmisiä kokemaan myönteisiä moraalisia tunteita, kuten ihailua, ylevyyttä ja inspiroitu­mista”. Hän paneutuu tästä eteenpäin siihen, kuinka somenäkyvy­yttä saataisiin jalostettu­a kestävämpä­ä luonnonsuo­jelua edistäväks­i toiminnaks­i. ▢ Psykologi Julia Lee Cunningham (vas.) pisti koehenkilö­t pisteyttäm­ään Instagrami­ssa julkaistuj­a eläinkuvia, joissa komeilivat esimerkiks­i lepakko, aavikkoket­ut ja sihteeri (yllä). Hän halusi selvittää sitä, mitkä eläinten piirteet saivat aikaan eniten kuhinaa somessa.

Sinun tukesi ansiosta National Geographic Society on kyennyt tukemaan tätä ja lukuisia muita tiede ja tutkimusha­nkkeita.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland