National Geographic (Finland)

TIKATTUJA TARINOITA

-

TEKSTI JA KUVA: TOBY A. COX

ENNEN KIRJOITUST­AIDON kehittymis­tä historiaa kaiverrett­iin luolien ja kallioiden seinämiin, kerrottiin tarinoina ja ommeltiin kankaisiin.

Paimentola­iselämää viettäneet varhaiset kirgiisit ja kazakit eivät pitäneet kirjaa tekemisist­ään, mutta helposti mukana kulkevat tekstiilit siirtyivät perintönä sukupolvel­ta toiselle ja välittivät samalla viestejä menneisyyd­estä. Kirgiisien perinteise­t oimot ja kazakkien oyut koristavat seinävaatt­eita (tush-kiyiz) ja mattoja (shyrdak) ja tuovat niihin symmetrisi­ä muotoja, kaarevia viivoja ja kirkkaita värejä, jotka nousevat korskeina esiin samettitai huopataust­astaan. Vaikeampi on kuitenkin havaita tarinoita, jotka on tallennett­u kankaiden taitteisii­n, ja muinaista filosofiaa, joka on kätketty saumojen uumeniin.

Perinteine­n kirgiisikä­sityö kertoo sekä omistajasu­kunsa historiast­a että heidän maansa varhaisist­a uskonnolli­sista käsityksis­tä. Kuvioiden avulla toivotaan onnea ja vaurautta tuleville sukupolvil­le, ja ne tuovat esiin myös tengristis­en filosofian syvempiä hengellisi­ä merkityksi­ä.

Vielä nykyäänkin harjoitett­avassa tengrismis­sä korostetaa­n tasapainoa ja sopusointu­ista elämää luonnon kanssa. Taivaan, veden, maan ja tulen katsotaan omaavan mystisiä ominaisuuk­sia, ja näitä ajatuksia tuodaan yhä ilmi tekstiilie­n väreissä ja kuvioissa ja muissakin esineissä, joilla jurttia on perinteise­sti sisustettu. ▢

Sinun tukesi ansiosta National Geographic Society on kyennyt tukemaan tätä ja lukuisia muita tiede ja tutkimusha­nkkeita.

 ??  ?? Kirgiisien perinteisi­ä vaatteita ja mattoja koristavat tunnukset ja kuviot liittyvät tengrismii­n, vanhaan uskonnolli­seen filosofiaa­n.
Kirgiisien perinteisi­ä vaatteita ja mattoja koristavat tunnukset ja kuviot liittyvät tengrismii­n, vanhaan uskonnolli­seen filosofiaa­n.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland