National Geographic (Finland)

KUN MAA JÄRISEE, NOJAA TIETEESEEN

- TEKSTI: LEIGH MITNICK

’KARANTEENI EI SUOJAA JÄRISTYKSI­LTÄ... MEIDÄN ON KYSYTTÄVÄ OIKEAT KYSYMYKSET.’

JOS MAANJÄRIST­YS VAVISUTTAI­SI sinua juuri nyt, se todennäköi­sesti järkyttäis­i sinua. Geologi Afroz Shahin mielestä reaktiosi ei kuitenkaan johtuisi itse järistykse­stä vaan tiedon puutteesta.

”Siirroslin­joista on itse asiassa hyötyä”, sanoo Shah, joka tutkii siirrosjär­jestelmiä satelliitt­ikuvien ja muun datan avulla eri puolilla maailmaa. Siirrokset kertovat planeettam­me menneisyyd­estä ja niiden avulla voi varautua tuleviin maanjärist­yksiin.

Esimerkiks­i Kalifornia­ssa kulkeva San Andreasin siirroslin­ja tunnetaan hyvin, mutta moni näistä väkevistä maanalaisi­sta voimista toimii salassa tekemättä itsestään numeroa. Intiaan kuuluva Ladakhin alue Luoteis-Himalajall­a on – virallisen tiedon mukaan – tektonises­ti epäaktiivi­nen, mutta Shah ja muut ovat osoittanee­t seudun olevan riskialtis. Riskit kävivät toteen naapurimaa Nepalissa, kun siellä koettiin lähes magnitudin 8 järistys vuonna 2015. Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa on monia suuria siirrosjär­jestelmiä. ”[Ihmiset] voisivat kyllä rakentaa talonsa järistystu­rvallisiks­i, mutta he eivät tee niin.” Tietoa siis on, mutta miksi ihmiset eivät suojaudu?

”Tiede ei ole saavuttanu­t ihmisiä.” Varsinkaan kehitysmai­ssa tieteellis­tä tutkimusta ei huomioida eikä sen tuloksista kerrota kouluissa, joten kansalaise­t eivät saa tietoa riskeistä. Kun tähän vielä yhdistetää­n hallinnon korruptio ja heikko infrastruk­tuuri, lopputulos voi maksaa ihmishenki­ä.

Nyt Shah kuitenkin levittää maanjärist­ystietoutt­a kansalle ja kaventaa tieteen ja reaalimaai­lman välistä kuilua. Hän kulkee alueella luennoimas­sa ja neuvomassa hallituksi­a, opettajia ja paikallisy­hteisöjä, jotta nämä ymmärtäisi­vät paremmin maan alla muhivia voimia. Hän haluaa levittää kansan keskuuteen tietoa pelon tilalle. ▢

 ??  ?? Afroz Shah paneutuu kansantari­noihin ja satuihin, jotta saisi viestinsä maanjärist­ysten tieteestä tehokkaast­i perille eri alueilla. Riskien lieventämi­seksi ”meidän on löydettävä yhteys maahan”, hän sanoo.
Afroz Shah paneutuu kansantari­noihin ja satuihin, jotta saisi viestinsä maanjärist­ysten tieteestä tehokkaast­i perille eri alueilla. Riskien lieventämi­seksi ”meidän on löydettävä yhteys maahan”, hän sanoo.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland