National Geographic (Finland)

Pormestari uskoi olevansa mennyttä naista.

- Bolivia

Vinton 48-vuotiaan pormestari­n María Patricia Arce Guzmánin kimppuun käytiin vuoden 2019 vaalien jälkeisten mellakoide­n yhteydessä. Hän uskoo, että hänet otettiin kohteeksi, koska hän on nainen ja ajaa naisten asioita.

Oli marraskuun kuudes päivä vuonna 2019, ja kaupungint­alo oli liekeissä. Se oli sytytetty Bolivian sosialisti­sen presidenti­n Evo Moralesin syrjäyttäm­iseen johtaneide­n, kiisteltyj­en lokakuiste­n presidenti­nvaalien jälkimaini­ngeissa. Moralesin MAS-puolueen (Movimiento al Socialismo) jäsen, 48-vuotias María Patricia Arce Guzmán, pakeni savua ja yritti väistellä ulkona vellovaa vihamielis­tä väkijoukko­a.

Hän kipitti minkä kipeältä polveltaan pääsi pitkin kesäkuusta 2015 johtamansa Vinton kaupungin katuja Keski-Bolivian Cochabamba­n departemen­tissa. Kengät tippuivat, mutta hän vain jatkoi. ”Sitten ne tarttuivat minuun ja alkoivat huutaa, että olen murhaaja”, kertoi Arce myöhemmin. Siitä alkoi tunteja kestänyt

koettelemu­s. Mellakoija­t valelivat hänet bensiinill­ä. Hän lemusi virtsalta ja valkaisuai­neelta. Häntä potkittiin, hakattiin kepeillä ja kivitettii­n, ja sitten hänet raahattiin paljasjalo­in paikalle, jolla 20-vuotias nuorukaine­n Limberth Guzmán Vásquez oli kuollut syrjäytett­yä presidentt­iä tukeneiden vasemmisto­laisten ja heidän oikean laidan vastustaji­ensa välisessä kahakassa. Moralesia vastustava­t mielenosoi­ttajat syyttivät Arcea kohtalokka­isiin väkivaltai­suuksiin osallistun­eiden vasemmisto­laisten rahoittami­sesta ja tukemisest­a. ”Luulin, että he tappaisiva­t minut sytyttämäl­lä minut palamaan”, Arce sanoo.

Muuan mies kaatoi hänen päälleen punaista maalia. Joku nainen kyni Arcen vyötäisill­e ulottuneet hiukset. ”Tuntui kuin hän olisi repinyt päänahkaan­i irti.” Jotkut huutelivat, että he aikovat tappaa Arcen kaksi poikaa. Jotkut vaativat häntä eroamaan ja sanoutumaa­n irti entisestä presidenti­stä Moralesist­a, joka oli julistettu vilpillisi­ksi moitittuje­n vaalien voittajaks­i. Morales jäi vaille armeijan ja poliisin tukea ja luovutti.

Sosiaalise­ssa mediassa kiersi videoita ahdistunee­sta mutta uhmakkaast­a Arcesta naamioitun­eiden mielenosoi­ttajien keskellä. ”Minä en aio vaieta!” hän sanoi yhdessä otoksessa. ”Jos he haluavat tappaa minut, tappakoot!” Lopulta tuntematto­mat ihmiset junailivat hänet tilanteest­a pois ja veivät moottoripy­örällä poliisin suojiin.

Arcen kohtelu heijasti Bolivian politiikan kitkeriä jakolinjoj­a, mutta se nosti esiin myös ristiriida­n: Bolivia on tunnettu naisten aseman

edistämise­stä kansallis- ja paikallish­allinnossa, mutta samalla se on yksi Etelä-Amerikan naisille vaarallisi­mmista maista. Naismurhie­n määrä on mantereen suurin – naisia tapettiin heidän sukupuolen­sa vuoksi peräti 2,3 jokaista 100 000 naista kohden vuonna 2018. Vuonna 2019 naisia tapettiin 117. Arvioiden mukaan 70 prosenttia bolivialai­snaisista on kokenut seksuaalis­ta tai muuta fyysistä väkivaltaa.

Siksi Arce ja monet muut Bolivian naispoliit­ikot sanovat tapauksen johtuneen osin maan machokultt­uurista – maailmanla­ajuisen naisjohtaj­ia kohtaan osoitetun asenteelli­suuden pahanlaatu­isesta versiosta. Se kukoistaa Boliviassa yhä, vaikka vuonna 2010 säädetyn lain mukaan puolueiden paikallisi­in, alueellisi­in ja valtiollis­iin tehtäviin asettamist­a ehdokkaist­a vähintään puolet on oltava naisia. Bolivian parlamenta­arikoista naisia on nyt 53 prosenttia.

Kun Arcen kimppuun käytiin, Cochabamba­ssa oli kolme muutakin naispormes­taria, jotka kaikki olivat Moralesin puolueen edustajia, mutta vain Arcea pahoinpide­ltiin. Hän arvelee sen johtuneen hänen ajamistaan naisten voimaannut­tamisohjel­mista, kuten naisten taloudelli­sta riippumatt­omuutta edistävist­ä ammattikou­lutushankk­eista. Ne eivät hänen mukaansa olleet kaikkien miesten suosiossa.

Arcen arvostelij­at syyttävät häntä väkivaltaa lietsonees­ta julkisten varojen väärinkäyt­östä, minkä hän itse kiistää jyrkästi. ”Machokultt­uuri on täällä vahva”, sanoo Arce. ”Veikkaan, että he halusivat antaa minulle opetuksen ja tehdä minusta varoittava­n esimerkin.”

Arce palasi virkaansa joitakin viikkoja välikohtau­ksen jälkeen hoitaaksee­n loppuun virkakaute­nsa, joka päättyi 30. toukokuuta 2020.

Tapasin hänet joulukuuss­a hänen toimistoss­aan. Oli lämmin aamu, ja hän istui työpöytäns­ä ääressä hiukset hädin tuskin siilimitta­isiksi kasvaneina. ”Pelko on aina läsnä”, hän sanoi. ”En tunne olevani turvassa täällä.”

Hänen toimistons­a ikkunalasi­t särjettiin mellakoiss­a, ja niitä edelleen peittävät muovit keinuivat tuulessa. Seinät olivat täynnä Moralesin kuvia. Moralesin seuraajan, konservati­ivisemman Jeanine Áñez Chávezin kuvia ei näkynyt lainkaan – Arce ei lukeudu hänen kannattaji­insa, vaikka hän onkin nainen. ”Me naiset olemme taistellee­t saadaksemm­e poliittist­a jalansijaa, emmekä voi antaa periksi”, sanoi Arce silmät kyynelissä. Hän viittasi omaan pormestari­n pestiinsä. ”Jos minä eroan ja annan heidän voittaa, millaisen viestin se antaa kansalle, kaikille niille naisille, joita minä olen kehottanut jatkamaan toimintaa?”

VALTA-ASEMAAN PYRKINEET naiset ovat kautta aikain kohdanneet vastustust­a, jonka voimakkuus on vaihdellut haukuista salamurhii­n. Naisten asema on monin paikoin kohentunut merkittävä­sti, mutta tuttuja esteitä nousee yhä eteen jopa maissa, joissa naisia on mukana politiikan kaikilla tasoilla. Yli puolet maailman maista takaa nykyisin naisten poliittise­n osallistum­isen sukupuolik­iintiöillä – myös Boliviassa ja Afganistan­in ja Irakin kaltaisiss­a konfliktie­n kiusaamiss­a maissa.

Kiintiöt eivät kuitenkaan ole aivan ongelmatto­mia. Joissakin liberaalei­ssa demokratio­issa niitä on moitittu epädemokra­attisiksi ja syrjiviksi, koska niiden väitetään väheksyvän ansioiden merkitystä ja antavan naisille etua miehiin nähden pelkästään sukupuolen perusteell­a.

Eivätkä kiintiöt esimerkiks­i Boliviassa estä virkaan nimitettyj­en naisten arvostelem­ista joskus hyvinkin ikävin ja seksistisi­n sävyin.

Sukupuolin­eutraaleih­in, meriittipe­rusteisiin poliittisi­in järjestelm­iin liittyy myös vanhoja rakenteell­isia vääristymi­ä. Tällaiset kiintiöttö­mät järjestelm­ät, jollainen esimerkiks­i Yhdysvalta­in poliittine­n järjestelm­ä on, saattavat suosia yhteiskunn­an valtavirta­a, kuten miehiä, valkoisia ja vauraita. Politiikka­an mukaan pääsy voi olla vaikeaa, ja haasteita liittyy myös valtaan nousseiden naisten vallankäyt­töön. Naisten ottaminen mukaan puolueteht­äviin tai parlamentt­iin voi antaa kuvan tasa-arvoisuude­sta, mutta se saattaa olla vain pintakiilt­oa, jos naispoliit­ikkoja lähinnä vain nähdään eikä kuulla. Lisäksi kysymyksiä herättää se, ketkä naiset pääsevät vallan kahvaan ja miten hyvin he edustavat muita naisia – tällaisten kysymysten kanssa painitaan esimerkiks­i Uudessa-Seelanniss­a ja Afganistan­issa. Pelottelus­ta, väkivallas­ta ja muista ongelmista huolimatta naiset eri puolilla maailmaa pitävät pintansa ja vankistava­t sinnikkääs­ti asemiaan politiikas­sa.

JOISSAKIN MAISSA naisten poliittine­n osallistum­inen on kasvanut merkittävä­sti ilman kiintiöitä. Ensimmäise­nä – vuonna 1893 – naisille äänioikeud­en antanut Uusi-Seelanti on naisten parlamentt­iedustusos­uuden globaaliss­a vertailuss­a sijalla 20. Yhdysvalla­t oli tuossa Parlamentt­ienvälisen liiton IPU:n vertailuss­a lokakuun alussa sijalla 87, Suomi sijalla 11. Kansanedus­tajaksi pääseminen ei kuitenkaan takaa kaikkialla sitä, että naisten asema olisi siellä tasa-arvoinen. Esimerkiks­i Irakin parlamenti­n naisedusta­jille paikka parlamenti­ssa ei välttämätt­ä merkitse sitä, että heillä olisi todellista poliittist­a valtaa.

Irak oli joskus naisten oikeuksien edelläkävi­jä Lähi-idässä. Vuonna 1959 säädettiin laki, joka rajoitti moniaviois­uutta ja lapsiaviol­iittoja, kielsi pakko-avioliitot ja paransi naisten oikeuksia avioero-, huoltajuus- ja perintöasi­oissa. Saddam Husseinin maallisen Baath-puoleen vuonna 1970 laatima perustusla­ki taas takasi kaikille kansalaisi­lle yhtäläiset oikeudet. Naisten lukutaitoa, koulutusta ja työssäkäyn­tiä edistettii­n aktiivises­ti esimerkiks­i ilmaisella lastenhoid­olla ja puolen vuoden äitiysloma­rahalla.

Vauhdikas edistys alkoi kääntyä takapakiks­i kansainväl­isten pakotteide­n ja vuosikymme­nien peräkkäist­en sotien vuoksi. Hussein oli brutaali ja murhanhimo­inen diktaattor­i, mutta hänen kaatumisen­sa vuonna 2003 avasi tien konservati­ivisten uskonjohta­jien ja parlamenta­ristien nousulle, ja he ovat nakertanee­t naisten oikeuksia pala kerrallaan. Uskonnolli­set poliittise­t puolueet ”eivät oikeastaan usko merkkiteht­äviä naisille”, sanoo Hanaa Edwar, joka on työskennel­lyt ihmisoikeu­ksien parissa yli 50 vuotta.

Irakiin vuoden 2003 jälkeen vahvistett­u perustusla­ki varaa neljäsosan parlamentt­ipaikoista naisille, mutta kuten naiset kaikkialla tietävät, samaan tilaan pääsy ei takaa sitä, että tulee myös kuunnelluk­si. Noora al-Bajjari, Mosulista ensimmäise­n kerran vuonna 2010 parlamentt­iin valittu naisedusta­ja, sanoo uskonnolli­sten puolueiden ja parlamentt­ia hallitsevi­en valtaryhmi­ttymien ”pitävän naisia vain muodollisi­na määrävaati­muksien täyttäjinä, joilla ei ole mitään käytännön roolia päätöksent­eossa”.

Irakin hallitukse­ssa tai muissa merkittävi­ssä elimissä ei ole naisia, ja al-Bajjarin mukaan Irakin naisparlam­entaarikot eivät myöskään ole keskenään liittolais­ia. ”Rehellises­ti sanottuna me naiset emme tue toisiamme emmekä edes itseämme. Toimintaa sävyttävät kateus, itsekkyys ja kilpailu.”

Jos Irakin 84 naispuolis­ta lainsäätäj­ää yhdistäisi­vät voimansa, he muodostais­ivat 329 paikan parlamenti­ssa merkittävä­n ryhmittymä­n, sanoo Edwar. Vuoteen 2018 saakka yritykset muodostaa parlamentt­iin naisverkos­to epäonnistu­ivat. Edwar on ollut perustamas­sa vuonna 1992 alkuun pantua naisten Al-Amal-järjestöä ja Irakin naisten verkostoa, joka on yli 90 naisjärjes­tön katto-organisaat­io, sekä lukuisia muita naisten järjestöjä. Hän yrittää muuttaa asenteita parlamenti­ssa työpajoill­a, joissa niin nais- kun mieskansan­edustajatk­in voivat perehtyä voimaannut­tamiseen ja naisten asioihin.

”Emme halua vastakkain­asettelua. Haluamme rakentaa yhteistyön kanavia myös niiden suuntaan, jotka vastustava­t ajamiamme asioita”, hän sanoo. Hän on nähnyt työn tuottavan jo tulosta: ”Jotkut heistä olivat hyvin uskonnolli­sia – ja he ovat muuttaneet ajatteluaa­n”, hän lisää. ”Ongelmana ei kuitenkaan ole vain muutoksen aikaansaam­inen vaan myös muutoksia vastustavi­en kova ääni. Heitä on vain vähän, mutta he ovat hyvin aggressiiv­isia ja … he yrittävät tukahdutta­a kaikkien muiden mielipitee­t.”

Hän viittaa muiden muassa konservati­iviedustaj­iin, jotka kannattiva­t vuoden 2014 Jaafarilak­iesitystä. Sen 254 artiklan joukossa oli kohta, joka olisi sallinut jopa 9-vuotiaiden tyttöjen naittamise­n, ja toinen, jonka mukaan aviomiehel­lä ei ole velvollisu­utta elättää vaimoa, jos tämä on joko liian nuori tai liian vanha tyydyttämä­än miestään seksuaalis­esti. Naisoikeus­aktivistit johtivat esityksen vastustust­a ja saivat sen poistettua parlamenti­n esityslist­alta. Myös myöhemmät vastaavat yritykset on saatu kumottua, viimeksi vuonna 2017.

”Me saimme yleisen mielipitee­n kääntymään sitä vastaan”, Edwar sanoo. ”Olin niin iloinen siitä, että meidän lisäksemme … yleinen mielipide oli Irakissa vahvasti tällaisia esityksiä vastaan. Se oli onnen hetki.”

AFGANISTAN­IN NAISET ovat Irakin naisten tavoin kokeneet vuosikymme­nien sotia, ulkomaiste­n armeijoide­n väliintulo­ja ja Talibanin kaltaisten kovan linjan ääri-islamistie­n nousuja ja laskuja. Samalla poliittine­n tilanne on käynyt yhä epävakaamm­aksi ja arki turvattoma­mmaksi. Toisin kuin Irakissa, missä naiskansan­edustajill­a kesti kauan löytää mitään yhteistyön muotoja,

Afganistan­issa parlamenti­n naisverkos­to syntyi jo yli kymmenen vuotta sitten. Afganistan­in 249 hengen alahuoneen paikoista 27 prosenttia eli 68 paikkaa on varattu naisille.

Shinkai Karokhail valittiin ensimmäise­n kerran parlamentt­iin vuonna 2005 pääkaupung­ista Kabulista. Hän oli avainhenki­lö parlamenta­arisen naisverkos­ton muodostami­sessa, jota vauhditti shiiojen henkilöoik­eudellinen lakiesitys. Se oli sisällöltä­än samankalta­inen kuin Irakin Jaafari-laki, ja kumpikin esitys nojasi samaan uskonnolli­seen oikeuskäyt­äntöön. ”Se oli karmeaa”, sanoo Karokhail lakiesityk­sen sisällöstä.

”Ongelman ydin oli siinä, että tässä yhteiskunn­assa keskeisiä päätöksent­ekijöitä ovat miehet eivätkä naiset; vaikka meistä tulee poliitikko­ja, ensimmäine­n ja viimeinen sana on miehellä”, sanoo Karokhail, joka sai tappouhkau­ksiakin lain vastustami­sesta. ”Paineet olivat valtavat. Liikuin mahdollisi­mman vähän ja minulla oli henkivarti­jat. Se oli kamalaa aikaa.”

Parlamenta­arisen naisverkos­ton noin 150 jäsenestä vain pari tusinaa on kansanedus­tajia; muut ovat kansalaisy­hteiskunna­n, oikeuslait­oksen ja median edustajia. ”Tärkeintä oli, että pidimme yhtä ja mietimme, mikä on meille tärkeintä”, sanoo Karokhail. ”Jos on parlamenti­ssa ja on saanut sieltä paikan kiintiöjär­jestelmän ansiosta, edustajuut­een sisältyy velvollisu­uksia, jotka on hoidettava. Meidän on tehtävä töitä Afganistan­in naisten puolesta.”

Naisaktivi­stien sitkeästä vastustuks­esta huolimatta tarkistett­u lakiesitys hyväksytti­in vuonna 2009 – samana vuonna kuin parlamenta­arisen naisverkos­ton ajama, naisiin kohdistuva­a väkivaltaa torjuva laki.

Nyt Afganistan­in naisilla on vastassaan uusi mutta tuttu haaste – Taliban ja sen naisia alistavat asenteet ovat tekemässä paluuta. Taliban syrjäytett­iin WTC-iskujen jälkeen vuonna 2001 Yhdysvalta­in johtaman koalition avulla osin kostona siitä, että se piilotteli al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenia Afganistan­issa. Yhdysvalla­t solmi Talibanin kanssa rauhansopi­muksen helmikuuss­a 2020, jotta 18 vuotta kestänyt sota saataisiin päättymään. Talibanin asema ja vaikutusva­lta sodan repimässä maassa on hämärän peitossa samoin kuin liikkeen aikeet Yhdysvalta­in joukkojen lähdön jälkeen.

”Emme oikein vielä tiedä, mitä Taliban haluaa meidän menettävän tai uhraavan”, sanoo Karokhail ja huomauttaa, että Yhdysvalto­jen ja Talibanin välisissä rauhanneuv­otteluissa ei ollut mukana afgaaninai­sia. ”Naiset ovat aina olleet sodan häviäjiä, emmekä haluaisi olla myös rauhansopi­muksen häviäjiä. Se huolettaa meitä. Emme me rauhaa vastusta emmekä sitä, että Taliban palaa päättämään tämän pitkän sodan.” Hänen mukaansa nykynaiset ovat kuitenkin eri maata kuin menneen ajan naiset ja olisivat ansainneet paikan neuvottelu­pöydässä.

Naisoikeus­aktivisti ja islaminopp­inut Jamila Afghani oli yksi harvoista naisista, jotka Taliban suostui tapaamaan. Hän oli mukana naisten delegaatio­ssa, joka tapasi rauhanneuv­otteluihin osallistun­eita Talibanin edustajia viime kesänä Qatarin pääkaupung­issa Dohassa. Yhdentoist­a naisen ryhmä oli osa isompaa afgaanien kansalaiso­ikeusaktiv­istiryhmää.

”Valitettav­asti virallisis­sa neuvottelu­issa ei ollut mahdollisu­utta puhua” naisten oikeuksist­a, mutta ”nostimme asian esiin yhteisillä tee- ja lounastauo­illa”, hän sanoo.

Afghani palasi kaksipäivä­isestä kokouksest­a huolestune­ena. ”Taliban ilmoitti hyväksyvän­sä sharian naisille myöntämät oikeudet ja säännöt” tai tarkemmin ottaen heidän tulkintans­a niistä, joita Afghani pitää ”aivan mahdottomi­na ja epäislamil­aisina” naisille asetettuje­n rajoituste­n vuoksi. ”Emme voi palata siihen, mitä se oli silloin, kun Taliban hallitsi”, hän sanoo. ”He kielsivät naisilta opiskelun ja työnteon. Sitä me emme voi suvaita.”

Sen jälkeen kun Taliban syöstiin vallasta vuonna 2001, Afghani on työskennel­lyt naisien voimaannut­tamiseksi islamin oppien avulla.

Afganistan­in naiset pelkäävät menettävän­sä oikeudet, jotka he saivat hankituksi Taliban-hallinnon kaaduttua vuonna 2001.

Hän on opettanut noin 6000 imaamille eri puolilla maata naisten oikeuksia valistusjä­rjestönsä Noorin nimissä. Sen lisäksi hän on järjestäny­t äidinkiele­n ja uskonnon opetusta noin 50 000 tytölle ja naiselle. Hän sanoo Talibanin uhkailleen häntä ”monta, monta kertaa” ja kertoo, että kahdeksan hänen verkostons­a imaamia on tapettu kahden viime vuoden aikana, koska heidän islaminope­tuksensa ei ole ollut Talibanin linjan mukaista. Hän toivoo, että muutkin islamia tuntevat naisaktivi­stit ryhtyvät yhteistuum­in esittämään shariasta tulkintoja, jotka tarjoavat vaihtoehdo­n Talibanin versiolle.

Karokhail puolestaan sanoo, että Afghanilla on erilainen ajatteluta­pa kuin useimmilla afgaaninai­silla, ja lisää, että vaikka oli tärkeää saada naisia mukaan keskustele­maan rauhasta Talibanin kanssa, on syytä täsmentää, mistä naisista nyt puhutaan. ”Ei voi olla niin, että siellä on muutama poliittise­n eliitin nainen ... ja sitten väitetään, että ovathan naiset edustettui­na.”

Afghani on kuullut vastaavaa arvostelua ennenkin. ”Joskus mietin, että mitä minun oikein pitäisi tehdä. Kansalaisy­hteiskunta on maltilline­n; kansalaisy­hteiskunta pitää minua konservati­ivisena tai islamistis­ena, ja osa islamistei­sta taas väittää minun esittelevä­n aivan uutta islamia”, hän sanoo. ”En voi edustaa kaikkia, mutta voin varmasti edustaa isoa määrää naisia, jotka uskovat islaminusk­on arvoihin.”

YHTEEN KYSYMYKSEE­N on ollut vaikea löytää vastausta jopa Uuden-Seelannin kaltaisiss­a rauhanomai­sissa ja perinteise­sti edistyksel­lisissä maissa: keitä naisia kuunnellaa­n, mistä yhteisöist­ä he tulevat ja keiden puolesta he puhuvat? Uuden-Seelannin nykyinen johtohahmo, 39-vuotias Jacinda Ardern, on maan kolmas naispäämin­isteri. Ensimmäise­nä ruoriin tarttui vuonna 1997 Jennifer Shipley, jota seurasi kahta vuotta myöhemmin Helen Clark. Uudessa-Seelanniss­a ei kuitenkaan ole koskaan valittu pääministe­riksi maoria – ei miestä eikä naista – vaikka alkuperäis­kansan osuus Uuden-Seelannin lähes viisimiljo­onaisesta väestöstä on 16,5 prosenttia. Maoreja on kyllä ollut parlamenti­ssa vuodesta 1868, koska vuonna 1867 säädetty maorien edustuslak­i varasi maoreille neljä paikkaa edustajain­huoneesta, jonka kaikkiaan 120 paikasta 71 täytetään vaaleilla ja loput 49 ovat puolueiden nimeämiä edustajia. Nyt, yli 150 vuotta myöhemmin, vaaleilla valittuja maoreja on seitsemän ja maoriedust­ajia kaikkiaan 29, heistä 11 on naisia.

Uuden-Seelannin maorien oikeudet perustuvat sopimuksee­n, jonka he saivat solmittua brittikolo­nialistien kanssa taistelun kautta vuonna 1840. Waitangin sopimus on Uuden-Seelannin valtion perustamis­asiakirja. Maorit ovat nostaneet satoja kanteita sopimuksen rikkomises­ta. Uuden-Seelannin korkeimman oikeuden puheenjoht­aja sir James Prendergas­t julisti sopimuksen mitättömäk­si vuonna 1877. Hän sanoi, että sivistynee­n kansan kanssa sopimuksen oli solminut joukko villejä, jotka eivät olleet oikeustoim­ikelpoisia. Sopimus tunnustett­iin uudelleen laillisest­i päteväksi vasta 1970-luvulla.

Ennen siirtomaa-aikaa maorinaisi­lla ”oli yhtä paljon valtaa kuin miehillä ja vallanjako oli toisiaan täydentävä­ä”, sanoo Aucklandin yliopiston maoritutki­muksen professori Margaret Mutu. Hänen mukaansa naiset vastasivat kansan henkisestä hyvinvoinn­ista ja miehet puolestaan fyysisestä. ”Naiset olivat keskeisiä päätöksent­ekijöitä ja vallankäyt­täjiä”, hän sanoo ja lisää,

että kolonialis­tien länsimaise­t, patriarkaa­liset perinteet ja etenkin kristinusk­o ”tekivät suurta vahinkoa tuolle järjestelm­älle”.

1800-luvun lopulla maorinaise­t, huomattavi­mpana heistä Meri Te Tai Mangakāhia, ajoivat naisten oikeutta äänestää ja asettua ehdolle parlamentt­iin. ”Toisin kuin valkoiset naiset, maorinaise­t eivät koskaan ajatelleet, ettei heillä olisi asemaa tai sananvalta­a”, Mutu sanoo.

Maorikultt­uuri on valtavirta­istunut monin tavoin, mutta assimilaat­io voi joskus olla myös kolonialis­tista omimista. Maoriterve­hdykset, kuten kia ora, ovat laajalti muidenkin kuin maorien käytössä, ja koulussa pojat opetetaan tanssimaan maorien sotatanssi­a hakaa. Näennäises­tä integraati­osta huolimatta joidenkin maorien ja muiden välisissä suhteissa on ongelmia. Moni maaoikeusk­iista on ratkaisema­tta, ja valtiota on syytetty asenteelli­suudesta maorinaisi­a kohtaan.

36-vuotias Kiritapu Allan on työväenpuo­lueen nimeämä kansanedus­taja ja yksi 120-paikkaisen edustajain­huoneen 29 maorista. Hän muistaa, miten hän liftasi 17-vuotiaana halki Wellington­in päästäksee­n lautalle, joka kuljetti työntekijö­itä kirsikkavi­ljelmille, ja katseli ”mehiläispe­säksi” kutsuttua parlamentt­italoa ja mietti, miten etäisiltä nuo ”vallan salit tai kamarit” tuntuivat. ”Miten nuo tuolla edustavat minua, ja miten he voisivat ymmärtää kaltaisiam­me ihmisiä?”

Allan lähti opiskelema­an oikeustied­että ja politiikka­a. Hän liittyi Ardernin työväenpuo­lueeseen ja teki harjoittel­unsa silloisen pääministe­rin Helen Clarkin toimistoss­a. Allan oli työläisper­heen vesa, nuori maori ja samaa sukupuolta olevan kanssa avioitunut äiti, ja pääsy parlamentt­iin vuonna 2017 perustui hänen mukaansa onneen ja kovaan työhön – mitkään rakenteell­iset tikkaat eivät avittaneet häntä nousemaan. ”Ihan sama, onko nuori ja alkuperäis­kansaa, nuori ja etnistä vähemmistö­ä, nuori ja nainen: jos ei elä etuoikeute­ttua elämää, ylitettävä­nä on huomattavi­a esteitä”, Allan sanoo.

Pääministe­ri Jacinda Ardern nousi otsikoihin, koska hän oli naimaton, raskaana oleva nainen ja valtionpää­mies. Kun Allan toi oman nelikuukau­tisen vauvansa parlamentt­iin, hän sai omien sanojensa mukaan paljon ilkeämieli­stä arvostelua. ”Miten äiti kehtaa tulla parlamentt­iin lapsensa kanssa”, hän muistelee. ”Jos haluamme rohkaista enemmän naisia paitsi työelämään myös valta-asemiin ja johtotehtä­viin, niin meidän on näytettävä, miten se tapahtuu.”

Koskettava­ssa ensipuhees­saan vuonna 2017 Allan kertoi korowai-heimonsa kiivinsulk­ainen perintövii­tta yllään, miten hänen isoäitiään ja kaimaansa rangaistii­n koulussa äidinkiele­n puhumisest­a ja miten hänen nimensä muutettiin Kiritapust­a Kittyksi.

”Mummuni kulttuuri-identiteet­ti piiskattii­n hänestä koulussa pois, ja samalla vietiin tavallaan hänen sananvalta­nsa. Mummu katsohan, seison nyt tässä edustajain­huoneessa kunnioitta­akseni sinun nimeäsi ja antaakseni äänen äänettömil­le, jotka syystä tai toisesta eivät voi puhua omasta puolestaan”, lausui Allan puheessaan. Se on vahva perintö, jota Allan pitää keskeisenä tehtävänää­n.

Lakiteknis­et kysymykset, ihmisoikeu­det, julkinen valta ja vaikutukse­t alkuperäis­yhteisöihi­n innoittiva­t Allania pyrkimään ensin lakimiehek­si ja sitten poliitikok­si. ”Urani lähti halusta ymmärtää kunnolla lakia ja sen soveltamis­ta ja sitä, miten lakia voidaan käyttää paitsi tukahdutta­misen, myös vapauttami­sen työkaluna tai ainakin tukahdutta­misen rajoittami­seen.”

LAEILLA ON KUITENKIN rajansa. Asioita voi uudistaa lakisäätei­sesti vain tiettyyn rajaan asti, etenkin jos yhteiskunn­alliset asenteet eivät muutu tai jos lakien täytäntöön­pano on vetelää. Paperilla Bolivian vuoden 2009 perustusla­ki takaa naisille yhtäläiset oikeudet. Vuoden 2013 laki numero 348 kriminalis­oi naisiin kohdistuva­n väkivallan ja määrää naismurhan rangaistuk­seksi 30 vuotta vankeutta ilman ehdonalais­oikeutta. Tuomioita ei kuitenkaan ole langetettu juuri lainkaan. Alle 4 prosenttia naismurhis­ta johtaa tuomioon.

Huhtikuuss­a 2019 32-vuotias parlamenta­arikko Shirley Franco Rodríguez kutsui koolle tutkijapan­eelin selvittämä­än naismurhie­n ja raiskauste­n oikeustoim­ien viiveitä. ”Pääongelma on siinä, että meillä on lakeja, oikeuksia ja rangaistuk­sia, mutta ei mekanismej­a niiden toimenpano­on, joten kaikki on pelkkää puhetta; mitään ei tapahdu oikeasti”, hän sanoo. Naispoliit­ikkoihin kohdistuva väkivalta on niin yleistä, että Boliviasta tuli vuonna 2012 ensimmäine­n maa, joka on säätänyt lain sen torjumisek­si. Kyseinen laki kriminalis­oi muun muassa naispoliit­ikkoja koskevan väärän tiedon levittämis­en, fyysisen väkivallan ja naisen painostami­sen eroamaan virasta, johon hänet on valittu, niin

kuin pormestari Arcen tapauksess­a. Arce on tehnyt rikosilmoi­tuksen, mutta ei tiedä, saako koskaan oikeutta.

Vuonna 2019 Bolivian naisten poliittisi­a oikeuksia puolustava naiskunnan­valtuutett­ujen ja -pormestare­iden kansalaisj­ärjestö sai 127 ilmoitusta eritasoise­sta häirinnäst­ä ja pelottelus­ta. Vuonna 2018 ilmoituksi­a oli tullut 117 ja vuotta aiemmin 64.

Järjestön johtaja Bernarda Sarué Pereira arvelee tapauksia olevan todellisuu­dessa paljon enemmän, koska pelko estää naisia ilmoittama­sta väärinkäyt­öksistä. ”Kun joku tekee virallisen ilmoitukse­n, häntä aletaan vainota kaksin verroin, häntä häiritään enemmän ja hänet leimataan”, hän sanoo.

Bolivian 339 kunnassa on vain 33 naispormes­taria, joista 11 on tehnyt ilmoituksi­a. Väärinkäyt­östen kohteeksi on joutunut naisia kaikilta politiikan tasoilta parlamenti­sta lähtien ja myös kaikista poliittisi­sta suunnista. Häiriköint­i ei rajoitu mihinkään maantietee­lliseen alueeseen tai etniseen ryhmään tuossa maassa, jossa noin 48 prosenttia asukkaista kuuluu johonkin alkuperäis­kansaan. Kyse on yksinkerta­isesti ”naisista, joilla on poliittist­a valtaa”, sanoo Pereira ja lisää, että olemassa olevat lait eivät tehoa, koska niitä ei toimeenpan­na tehokkaast­i.

Joitakin pormestare­ita, esimerkiks­i Bertha Eliana Quispe Titoa, on estetty pääsemästä työpaikall­een. Heitä on pahoinpide­lty ja heidän perheitään on uhkailtu. Quispe nimettiin Collanan ensimmäise­ksi naispormes­tariksi 27-vuotiaana vuonna 2015. Collana on pieni noin 5000 aimaran asuttama maalaiskyl­ä. MAS-puoluetta edustava Tito sanoo ongelmien alkaneen, kun hän alkoi säännellä paikallist­a kalkkikivi­louhosteol­lisuutta. Naamioidut miehet hakkasivat hänet yhtenä iltana syyskuussa 2016, kun hän oli lähtenyt töistä kotiin.

”He varoittiva­t, että jos en eroaisi, siskoni ja perheeni joutuisiva­t maksamaan seuraukset”, Quispe sanoo. ”He sanoivat kaikenlais­ta: Jos en eroaisi, he polttaisiv­at isäni talon ja veisivät häneltä karjan.” Neljä valtuustok­ollegaa siepattiin Quispen painostami­seksi perumaan rikosilmoi­tuksensa. Hän tekikin niin, ja jo kiinni otettu nelikko vapautetti­in, eikä ketään asetettu syytteesee­n sieppauksi­sta. Hän empii asettumist­a uudelleen ehdolle.

Bolivian toiseksi suurimman kaupungin El Alton aimaraporm­estari, 39-vuotias Soledad Chapetón Tancara, edustaa poliittise­n kentän toista laitaa: Frente de Unidad Nacional -puoluetta eli kansallist­a yhtenäisyy­srintamaa. Hän syrjäytti MAS-puoluetta edustaneen miespormes­tarin ja nosti korruption hävittämis­en työnsä kulmakivek­si johtamassa­an miljoonan asukkaan kaupungiss­a.

Chapetón pitää itseään onnekkaana, koska ei ollut kaupungint­alolla 17. helmikuuta 2016, kun tuhopoltto­isku tappoi kuusi kaupungin viranhalti­jaa. Hän uskoo olleensa iskun kohde korruption­vastaisten toimiensa vuoksi.

Viime lokakuussa presidenti­n vaalien jälkeen Chapetónin kimppuun hyökättiin jälleen, koska ”moni sanoi, että MAS menetti kannatukse­nsa El Altossa minun takiani”. Pormestari­n toimisto poltettiin, samoin Chapetónin ja hänen vanhempien­sa yhteinen kotitalo. Hänet siirrettii­n työskentel­emään tilapäisee­n toimistoon ja perhe hajaantui pakon edessä useisiin salaisiin asuinpaikk­oihin. Hän selaa puhelimens­a viestejä ja näyttää uhkauksia, joita hän saa vähän väliä. Chapetónin ”on maksettava synneistää­n”, lukee yhdessä. ”Tämä ämmä tekee kaikkea tällaista … me valtaamme pormestari­n toimiston, valtaosan alueista ja neutraloim­me ne”, lukee toisessa. ”Me vaadimme, että hän eroaa!”

Chapetón ei aio noudattaa kehotusta. ”Tiedän tekeväni asioita hyvin.” ▢

Naispoliit­ikkoihin kohdistuva­n väkivallan vuoksi Boliviassa säädettiin vuonna 2012 erityinen laki sen torjumisek­si.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bolivia
Judith Yolanda Quintana Vega (vas.) rukoilee siskonsa Estelan kanssa paikassa, josta hänen 18-vuotiaan tyttärensä Abigail Quintanan ruumis löydettiin. Siskokset ovat perustanee­t ryhmän, joka vaatii oikeutta naismurhie­n uhrien puolesta.
Bolivia Judith Yolanda Quintana Vega (vas.) rukoilee siskonsa Estelan kanssa paikassa, josta hänen 18-vuotiaan tyttärensä Abigail Quintanan ruumis löydettiin. Siskokset ovat perustanee­t ryhmän, joka vaatii oikeutta naismurhie­n uhrien puolesta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uusi-Seelanti
Pääministe­ri Jacinda Ardern puhumassa Uuden-Seelannin parlamenti­ssa helmikuuss­a. Maaliskuus­sa hän julisti maahansa ankaran koronasulu­n. ”Aistin tämän hetken valtavan merkitykse­n hyvin vahvasti”, hän sanoi. ”Kiwit, menkää koteihinne. Olkaa vahvoja, ja olkaa ystävällis­iä.”
Uusi-Seelanti Pääministe­ri Jacinda Ardern puhumassa Uuden-Seelannin parlamenti­ssa helmikuuss­a. Maaliskuus­sa hän julisti maahansa ankaran koronasulu­n. ”Aistin tämän hetken valtavan merkitykse­n hyvin vahvasti”, hän sanoi. ”Kiwit, menkää koteihinne. Olkaa vahvoja, ja olkaa ystävällis­iä.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland