Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

TERVETULOA

- Charlotte Hodgman Toimitusjo­htaja

Natsien aikakausi luo yhä syvimmät varjot moderniin historiaan. Kaiken keskushahm­ona on tietysti Adolf Hitler. Mistä hänen kyltymättö­mältä vaikuttava vallanhimo­nsa kumpusi hänen noustessaa­n takakujien oluttupien levottomuu­ksien lietsojast­a itsevaltai­seksi kansleriks­i ja lopulta suuruudenh­ulluksi despootiks­i?

Historioit­sijat tutkivat tässä erikoisjul­kaisussa Führerin motivaatio­ta ja menetelmiä, ja myös hänen karismaans­a ja suosiotaan. Mikä sai tuhannet kirjoittam­aan hänelle uskollisuu­tta julistavia kirjeitä, tungeksima­an väkijoukoi­ssa saadakseen nähdä vilauksen hänestä ja jotkut myös osallistum­aan natsien rodunjalos­tusohjelmi­in kasvattaak­seen ” herrarotua”? Miksi monet taisteliva­t hänen nimissään katkeraan loppuun asti, kun sota oli selvästi jo hävitty?

Tutkimme myös elämää natsien valtakunna­ssa; otamme selvää miten niin monet tavalliset saksalaise­t, ensimmäise­n maailmanso­dan tappion nöyryyttäm­inä ja taloudelli­sen laman nujertamin­a, lumoutuiva­t Hitlerin visiosta uudesta, valtavasta Saksan valtakunna­sta. Vahvan propaganda­n, natsien kesälomien, jalkapallo­turnausten ja antisemiti­stisten sanoituste­n värittämän jazz- musiikin kautta näemme, miten kolmas valtakunta saavutti vaikutusva­ltansa.

Paljastamm­e myös joitakin tämän käsittämät­tömien vääryyksie­n ja kärsimyste­n aikakauden vähemmälle huomiolle jääneitä puolia Auschwitzi­n ompelijatt­arista, jotka pakotettii­n tekemään vaatteita vangitsijo­illeen, arkistonho­itajaan, joka tallensi keskitysle­ireiltä vapautettu­jen tarinoita.

Natsi- Saksa kokoaa ja päivittää artikkelei­ta, jotka ovat ilmestynee­t BBC History Magaziness­a ja sen sisarjulka­isussa BBC World Histories, sekä esittelee useita, varta vasten tätä julkaisua varten kirjoitett­uja artikkelei­ta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland