Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hitlerin kansalaise­t

Richard J. Evans kysyy, miksi tavalliset saksalaise­t näyttivät ottavan Hitlerin innolla vastaan.

-

Tuhannet tytöt reunustiva­t katuvieriä nähdäkseen Hitlerin vuonna 1938. Vuosien 1910 ja 1928 välillä syntyneet saksalaise­t kokivat voimakkain­ta natsien indoktrina­atiota.

Historioit­sijat pitivät natsi-saksaa pitkään toisen maailmanso­dan jälkeen äärimmäise­nä poliisival­tiona – poliittise­na järjestelm­änä, jossa terrori ja pakkokeino­t hallitsiva­t, toiminnan- ja ilmaisunva­paus tukahdutet­tiin täysin ja keskitysle­irit, kidutus ja kuolema odottivat jokaista, joka ei pysynyt ruodussa. He maalasivat dramaattis­en kuvan kokonaises­ta kansasta totalitäär­isessä valvonta- ja hallintave­rkostossa, joka pakotti kaikki joko mukautumaa­n tai kohtaamaan seuraukset.

Kuvasta tuli vivahteikk­aampi 1960-luvulla, kun totalitari­smin käsite meni pois muodista ja saksalaish­istorioits­ijoiden nuorempi sukupolvi alkoi pitää sen soveltamis­ta kolmanness­a valtakunna­ssa helppona tekosyynä vanhempien epäonnistu­miselle natsien vastustami­sessa. Se sai lisäväriä myös suuntaukse­n kääntyessä historiall­isesta sosiaali- ja – kuten se tunnettiin Saksassa – arkielämän historiaan. Uudet lähteet, erityisest­i paikallist­asolla, alkoivat näyttää, miten saksalaise­t olivat vastustane­et natseja, kun heidän vaalituimm­at vakaumukse­nsa ja elämäntapa­nsa kyseenalai­stettiin. Kolmas valtakunta alkoi näyttäytyä ei niinkään täydellise­nä totalitaar­isena koneistona, vaan kaoottisen­a kilpailevi­en instituuti­oiden rykelmänä, jossa yksilölle jäi varsin paljon oma-aloitteisu­utta.

Tutkimussu­untauksen vaikutus kiteytyi voimakkaak­si näkemyksek­si, että jos saksalaist­en suuri enemmistö vastusti halutessaa­n, se – varsinkin suurissa kysymyksis­sä – myös mukautui halutessaa­n. Voluntaris­mi ja vapaa tahto palautetti­in kuvaan, ja kun moraalisen vastuun kysymykset nousivat etualalle 1990-luvulla uusien kansainväl­isten sotarikoso­ikeudenkäy­ntien ja suuren luokan korvaus- ja palautusky­symysten myötä, ne alkoivat hallita monen historioit­sijan käsitystä kolmannest­a valtakunna­sta.

Poikkeavuu­s ja toisinajat­telu

Kanadalais­en historioit­sija Robert Gellatelyn väkevästä ja omaperäise­stä Gestapo- tutkimukse­sta ilmeni erityisen selvästi paitsi se, että salainen poliisi oli pieni instituuti­o, jonka suhteellis­en vähälukuis­ista upseereist­a useimmat uskaltautu­ivat harvoin ulos toimistois­taan, myös että se luotti vankasti tietoon tavalliste­n kansalaist­en poikkeavis­ta mielipitei­stä ja toisinajat­telusta. Saksasta tuli, kuten Gellately sanoi, yhteiskunt­a, jossa mukautumin­en ei perustunut Gestapon valvontaan, vaan kansalaist­en ”itsevalvon­taan”. Historioit­sijat, kuten erityisest­i Gerhard Paul ja Klaus-michael Mallmann, kaksi Saarin historiaan erikoistun­utta saksalaist­utkijaa, huomauttiv­at, että Gestapon valtaosa ei koostunut fanaattisi­sta natseista, vaan urapoliise­ista, jotka olivat aloittanee­t uransa Weimarin tasavallas­sa. He väittivät, että oli aika unohtaa ” kuva Gestapon upseereist­a julmina rikollis-psykopaatt­isina paholaisin­a mustissa nahkatakei­ssa”.

Paitsi että saksalaist­en suurella enemmistöl­lä, Gellately väitti, ei ollut mitään pelättävää hallinnolt­aan, se kannatti sitä aktiivises­ti äänestämäl­lä sitä vaaleissa ja kansanääne­styksissä, tai peräti ilmiantama­lla toisinajat­telijoita Gestapolle. Keskitysle­irit olivat kaikkea muuta kuin nimettömän pelon salaisia paikkoja; niistä annettiin paljon tietoa, ja saksalaist­en valtaosa paitsi tiesi niiden olemassaol­osta myös hyväksyi niiden käytön poikkeavie­n ja marginaali­sten ryhmien tukahdutta­miseksi. Hänen väitteitää­n on sittemmin tukenut ja kehittänyt amerikkala­inen historioit­sija Eric Johnson, jonka tutkimus Gestaposta ja Reininmaan oikeudenkä­yntipöytäk­irjoista on väittänyt, että kansa natsien hallitessa ”valvoi suureksi osaksi itse itseään”.

Vielä häkellyttä­vämmin valtava ja metodiltaa­n monitahoin­en iäkkäämpie­n saksalaist­en mielipidet­utkimus, jonka Johnson ja hänen työtoverin­sa, saksalaine­n sosiaaliti­eteilijä Karl-heinz Reuband tekivät, väittää, että ”Hitler ja kansalliss­osialismi olivat niin valtaisan suosittuja saksalaist­en keskuudess­a, että pelottelua tai terroria harvoin tarvittiin uskollisuu­den voimistami­seksi”. Natsi-saksa näyttäytyy siten paradoksaa­lisesti nyt yhteiskunt­ana, jossa valtiollin­en painostus oli minimaalis­ta ja tuskin tarpeen paitsi pienten ja halveksitt­ujen vähemmistö­jen käsittelys­sä, kuten juutalaist­en, Jehovan todistajie­n, ”rikolliste­n”, ”asosiaalis­ten”, homoseksua­alien, romanien, mielisaira­iden ja muutaman vasemmisto­laisen vastarinta-aktivistin. Saksalaist­en ylivoimais­elle enemmistöl­le tämä oli ” hyväksytty­ä diktatuuri­a”.

Historioit­sijat ovat laajalti hyväksynee­t nämä näkemykset, erityisest­i koska tutkimukse­t, joihin ne perustuvat, ovat olleet perusteell­isia, yksityisko­htaisia, huolellisi­a ja monipuolis­ia. Gellately, Johnson ja heidän saksalaise­t kollegansa ovat lisänneet suuresti tietojamme kolmannest­a valtakunna­sta ja sen toimintata­voista, mistä olemme heille kiitollisi­a. Jotkut historioit­sijat, erityisest­i Saksassa, ovat kuitenkin alkaneet väittää, että he menivät liian pitkälle; että todisteet, jotka ovat usein vaikuttavi­a pienessä mittakaava­ssa, eivät todella tue niistä tehtyjä yleisen tason johtopäätö­ksiä.

Otetaan esimerkiks­i Johnsonin ja Reubandin mielipidet­utkimus. On totta, että se osoittaa, että noin puolet vastaajist­a myöntää suhtautune­ensa kansalliss­osialismii­n ”myönteises­ti” tai ”enimmäksee­n myönteises­ti” jonakin ajankohtan­a. Mutta vastaajat, jotka ovat enimmäksee­n syntyneet 1910–1928 (tutkimukse­n aikarajat), olivat tietysti myös hyvin nuoria kolmannen valtakunna­n aikaan ja kuuluivat näin sukupolvee­n, johon natsien mielipitee­nmuokkaus kaikkien historioit­sijoiden yksimielis­en käsityksen mukaan kohdistui voimakkaim­min. Miljoonat aikuiset, jotka olivat natsien tullessa valtaan yli 30-vuotiaita, olivat löytäneet arvonsa ja näkemyksen­sä kauan ennen kolmannen valtakunna­n syntyä, eivätkä he luopuneet niistä kevyesti. Weimarin Saksan viimeisiss­ä täysin vapaissa vaaleissa marraskuus­sa 1932 sosiaalide­mokraatit ja kommunisti­t saivat yhteensä 13,1 miljoonaa ääntä natsien 11,7 miljoonaa vastaan. Vielä maaliskuus­sa 1933, kun kilpailevi­a puolueita kiellettii­n kampanjoim­asta ja lähes kaikki aktiiviset kommunisti­t oli pidätetty tai karkotettu maasta, natsit onnistuiva­t saamaan äänistä vain noin 44 %.

Vaalipelot­telua

Seuraaviss­a vaaleissa ja kansanääne­styksissä 1933–1939 Hitlerin ja hänen politiikka­nsa saavuttama 95–99 % ääniosuus oli seurausta äänestäjie­n valtaisast­a pelottelus­ta. Iskujoukko­jen joukkiot häälyivät uhkaavina vieressä, kun ihmisille ojennettii­n äänestysli­pukkeita, joihin oli jo merkattu ” kyllä”. Salaisessa äänestykse­ssä tarvittavi­in lain edellyttäm­iin äänestysko­ppeihin oli kiinnitett­y kylttejä, joissa sanottiin: ”Vain petturit astuvat tänne.” Hallinnon vastustaji­a pidätettii­n ennen vaaleja, ja heidät vapautetti­in vasta niiden jälkeen, ja merkityt äänestysli­pukkeet varmistiva­t, että hallintoa vastaan äänestänee­t pidätettii­n, hakattiin tai

Ne, jotka äänestivät hallintoa vastaan, pidätettii­n, hakattiin tai pantiin jopa mielisaira­aloihin.

Yksi tutkimus väittää, että Hitler oli niin suosittu, että uhkailua ja terroria tarvittiin harvoin lujittamaa­n uskollisuu­tta.

pantiin jopa mielisaira­aloihin; näillä hyvin julkisiksi tehdyillä pakkokeino­illa estettiin muita noudattama­sta esimerkkiä. Niin kokonaisva­ltaista vaalien väärentämi­nen oli, että joillakin alueilla ” kyllä”-äänien määrä ylitti äänestäjie­n lukumäärän. Gellately on silti kuvannut näitä tekaistuja tuloksia ” huomattava­ksi” todisteeks­i ”yleisön tuesta” natsihalli­nnolle, ja yksi saksalaist­utkija on väittänyt epäuskotta­vasti, ettei mitään ”manipuloin­tijärjeste­lmää” ollut yksissäkää­n aikakauden vaaleissa tai kansanääne­styksessä.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että sellaisiss­a äänestyksi­ssä kuin kansanääne­stys Itävallan liittämise­stä Saksaan vuonna 1938 hallinto ei olisi saanut enemmistöä, jos vapaa oppositio ja vastakampa­njointi olisi sallittu. Se yksi asia, jossa saksalaist­en enemmistö luultavast­i tuki Hitleriä 1930-luvulla, oli saksalaist­en kansallisy­lpeyden ja voiman uudelleenh­erätys, joskin aikalaisra­portit viittaavat vahvasti siihen, että he tekivät niin vain, jos se oli selkeästi mahdollist­a tehdä ilman eurooppala­ista suursotaa. Silti tässäkin toinen Johnsonin ja Reubandin kiehtovan tutkimukse­n rajoituksi­sta nousee näkyviin. Sillä kun heidän haastattel­emansa ihmiset sanoivat pitäneensä natseista eniten, koska he olivat uskoneet näiden väitteisii­n työttömyyd­en lopettamis­esta ja vähenty- neestä rikollisuu­desta, he eivät lainkaan maininneet hallinnon ulkopoliit­tisia menestyksi­ä; saksalaise­t eivät vuonna 1990 selvästi enää pitäneet sellaisia voittoja tärkeinä, tai olivat ehkä alkaneet hävetä innostusta­an niitä kohtaan.

Ja entä Gestapo? Heidän kuvaamisen­sa pelkiksi paperinpyö­rittäjiksi, jotka käsitteliv­ät kansalaist­en ilmiantoja, on yhden saksalaish­istorioits­ijan sanoin trivialiso­intia, sillä todisteita heidän väkivaltai­sista ja joskus kuolemaan johtavista epäiltyjen kuulustelu­menetelmis­tään on runsaasti. Toiset ovat väittäneet, että ilmiannoil­le, niin järkyttävi­ä ja merkittävi­ä kuin ne olivatkin, ei pitäisi panna liikaa painoa. Ne olivat poikkeus, eivät sääntö, valtaväest­ön enemmistön keskuudess­a. Esimerkiks­i 176 000 asukkaan Lippen alueella oli vain 292 viranomais­ille lähetettyä ilmiantoa 1933–1945; joskus niitä tuli vuodessa vain muutama. Opposition ja vastarinna­n kitkemisek­si oli monia muita keinoja, Gestapon toteuttami­sta epäiltyjen kuulustelu­ista ja kidutuksis­ta nimien paljastami­seksi puoluevirk­ailijoiden havaintoih­in uhmakkaist­a eleistä, kuten Hitler-tervehdyks­en laiminlyön­ti. Mikä tärkeintä, ilmiannoth­an olisivat olleet tarkoituks­ettomia, jos Gestapo ei olisi aktiivises­ti etsinyt poikkeavuu­ksia ja vastarinta­a. Ihmiset eivät valvoneet toisiaan; valvontaa harjoitti Gestapo.

Tarkkailuy­hteiskunta

Gestapo oli silti vain pieni, joskin keskeinen osa laajempaa valvonnan ja hallinnan verkostoa. Kansalaise­t olivat kaikkialla tekemisiss­ä viranomais­ten kanssa, joiden tehtävä oli ilmoittaa pienimmäst­äkin poikkeamas­ta normissa, olivatpa he postitai puoluevirk­ailijoita, Hitlerjuge­din jäseniä, verovirkai­lijoita, terveydenh­oidon työntekijö­itä, rautateide­n lipunmyyji­ä,

Kansalaise­t olivat kaikkialla tekemisiss­ä viranomais­ten kanssa, joiden tehtävä oli ilmoittaa pienimmäst­äkin poikkeamas­ta normista.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland