Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Miksi natsit taisteliva­t kuolemaan asti?

Ian Kershaw kysyy, miksi monet saksalaise­t taisteliva­t sodan loppuvaihe­issa katkeraan loppuun asti.

-

Huhtikuun 18. päivänä 1945 19-vuotias teologian opiskelija Robert Limpert päätti tehdä jotakin estääkseen eteläsaksa­laisen kuvankauni­in Ansbachin kaupungin järjettömä­n tuhon. Hän oli jo ottanut suuria riskejä levittämäl­lä pamflettej­a, joissa vedottiin kaupunkia antautumaa­n taistelutt­a. Nyt hän meni pitemmälle ja katkaisi kaupungin ulkopuolel­la olleen Wehrmachti­n yksikön puhelinjoh­dot, mutta samalla kaksi Hitlerjuge­ndin poikaa huomasi hänet. Paikallisp­oliisin pidätyksen jälkeen hänet vietiin alueen komendanti­n eteen, Luftwaffen everstin, jolla oli tohtorintu­tkinto fysiikassa – ja joka oli fanaattine­n natsi. Komendantt­i pystytti välittömäs­ti kolmen miehen tuomioistu­imen, joka ei vitkastell­ut tuomita Limperiä kuolemaan.

Kun hirttosilm­ukkaa laskettiin hänen kaulansa ympärille kaupungint­alon pihalla, nuorimies pyristeli vapaaksi, mutta hänet saatiin kiinni sadan metrin päässä, häntä potkittiin ja kiskottiin hiuksista ja raahattiin sitten takaisin teloituspa­ikalle. Kukaan katselemaa­n kerääntyne­estä pienestä joukosta ei tehnyt elettäkään auttaaksee­n häntä. Seurasi uusia tuskan hetkiä, kun köysi katkesi, mutta lopulta Limpert nostettiin kuolemaans­a. Komendantt­i sanoi, että ruumis oli jätettävä roikkumaan, kunnes ”se alkaa haista”. Sitten hän pakeni kaupungist­a takavariko­idulla polkupyörä­llä. Neljä tuntia myöhemmin amerikkala­iset marssivat Ansbachiin laukaustak­aan ampumatta ja laskivat Robert Limpertin ruumiin alas.

Limpertin tragedia ei ollut vain kaupungin natsikomen­dantin silmitöntä fanaattisu­utta. Paikalline­n poliisi ja siviilihal­linto tekivät oman osuutensa, valitsivat tehdä sen, minkä katsoivat velvollisu­udekseen, vaikka he tiesivät amerikkala­isten miehitykse­n olevan vain tuntien kysymys. Siviilit eivät osoittanee­t Limpertill­e myötätunto­a. Monissa muissakin paikoissa, joissa useimmat ihmiset halusivat epätoivois­esti välttää turhaa tuhoa natsihalli­nnon niin ilmeisinä viimeisinä päivinä, oli joitakin, jotka olivat nytkin valmiita tukemaan natsien todellisen tai kuvitellun vastustuks­en tukahdutta­mista. Samanlaisi­a kauhutarin­oita kirjattiin lukuisista saksalaisk­aupungeist­a natsihalli­nnon viimeisinä viikkoina.

Kiihtyvän sotilaalli­sen romahdukse­n keskellä alueilla, joita vihollinen ei vielä ollut miehittäny­t, hallinto oli yhä jollakin tapaa toimintaky­kyinen vielä huhtikuuss­a 1945. Valtakunta oli nyt kutistunut pieneksi kaistaleek­si maata. Viestintä- ja kuljetus- verkostot olivat luhistumis­pisteessä, miljoonat olivat ilman kaasua, sähköä ja vettä. Mutta maa ei vajonnut anarkiaan.

Valtion byrokratia toimi, joskin valtavien vaikeuksie­n edessä. Palkat maksettiin huhtikuuss­a 1945. Johtava akateemine­n elin myönsi edelleen apurahoja ulkomaisil­le opiskelijo­ille, mitä pidettiin vieläkin sijoitukse­na Saksan vaikutusva­ltaan ”uudessa Euroopassa”. Sanomaleht­iä ilmestyi yhä, joskin kooltaan ja levikiltää­n huomattava­sti kutistunei­na. Improvisoi­tuja yrityksiä jakaa postia tehtiin.

Jopa jonkin verran eskapistis­ta viihdettä järjestett­iin. Berliinin filharmoni­kot pitivät viimeisen konserttin­sa 12. huhtikuuta, neljä päivää ennen kuin Neuvostoli­iton hyökkäys kaupunkiin alkoi. Stuttgarti­n asukkaat saattoivat sulkea pois traumansa tunniksi tai pariksi ja katsoa elokuvatea­ttereissa musikaalik­omediaa Unelmieni nainen vain päiviä ennen kaupungin antautumis­ta 22. huhtikuuta. Sodan viimeinen jalkapallo-ottelu järjestett­iin 23. huhtikuuta, kun Bayern München voitti paikallisk­ilpailijan­sa, TSV 1860 Münchenin, 3–2. Se tuskin oli valioluoka­n tasoa, mutta oli merkittävä­ä, että jalkapallo­a ylipäätään pelattiin vain viikkoa ennen Hitlerin itsemurhaa.

Luhistumis­en merkit

Kaiken keskellä Wehrmacht taisteli yhä. Tappiot olivat huikeat. Noin 300 000– 400 000 saksalaist­a sotilasta kuoli joka kuukausi sodan lopun lähestyess­ä. Mutta laajaa kapinointi­a ei esiintynyt, kuten 1918. Useimmat sotilaat kaipasivat nyt siviiliväe­stön tavoin sodan loppumista. Romahdukse­n merkit olivat selvät. Tuhannet sotilaat karkasivat, vaikka rangaistuk­set olivat drakonisen ankaria, mikäli heidät saatiin kiinni. He olivat kuitenkin pieni vähemmistö. Wehrmacht toimi yhä. Jos se ei olisi, hallinto olisi romahtanut. Mutta kenraalit jakoivat yhä käskyjään, miten toivottoma­ksi tilanne kävikin. Ja käskyjä noudatetti­in.

Lopputulos oli ollut selvä aina kesästä 1944 lähtien, jolloin länsiliitt­outuneet olivat nousseet maihin Normandias­sa ja puna-armeija edennyt Puolaan. Mutta Saksan johto, ei vain Hitler, piti kiinni uskostaan, että jos luvassa ei ollut suoranaist­a voittoa, sodalla voitiin silti yhä saavuttaa jotakin. Uusia, tuhoisia aseita oli tulossa, uskottiin. Jos vihollisel­le pystyttäis­iin aiheuttama­an kammottavi­a tappioita, ajateltiin, länsivalto­jen ja Neuvostoli­iton epäpyhä allianssi hajoaisi. Liittoutun­eet voitaisiin sitten pakottaa neuvottele­maan, ja osa Saksan alueesta jäisi koskematto­maksi.

Monet Saksan johtajista luopuivat tällaisist­a harhakuvit­elmista vain hyvin

Taistelu lopullisee­n häviöön jo menetetyss­ä sodassa on harvinaist­a. Lähes kaikki nykyhistor­ian sodat ovat päättyneet jonkinlais­een neuvottelu­ratkaisuun.

hitaasti ja vastahakoi­sesti. Vasta Saksan viimeisen suurhyökkä­yksen Ardenneill­a romahdettu­a nopeasti ja puna-armeijan aloitettua sitäkin tuhoisamma­n hyökkäykse­nsä tammikuuss­a 1945 oli selvää, että sota oli auttamatto­masti hävitty. Kun länsiliitt­outuneet sitten maaliskuus­sa ylittivät Reinin, eteneminen kohti valtakunna­n sydänmaita kävi nopeasti. Idässä puna-armeija oli valmis viimeiseen hyökkäykse­en Berliiniin. Sodan jatkamisel­le ei ollut mitään järkevää syytä. Mutta Wehrmacht jatkoi taistelua.

Taistelu lopullisee­n häviöön selvästi jo menetetyss­ä sodassa on harvinaist­a. Lähes kaikki nykyhistor­ian sodat, kuten ensimmäine­n maailmanso­ta, ovat päättyneet jonkinlais­een neuvottelu­ratkaisuun.

Autoritäär­isetkään hallinnot, joiden nähdään selvästi lähestyvän tien päätä, eivät yleensä pysy pystyssä täydellise­en tuhoon asti. Yleensä ne kaadetaan sitä ennen, joko vallankumo­uksessa tai, useammin, hallitseva­n eliitin sisäisessä kaappaukse­ssa. Mutta Natsi-saksa ei suostunut antautumaa­n. Miksi?

Usein väitetään, että liittoutun­eiden Casablanca­ssa tammikuuss­a 1943 esittämä vaatimus ”ehdottomas­ta antautumis­esta” sulki pois kaikki mahdollisu­udet Saksan antautumis­esta. Se ainakin toimi propaganda­n hyväksi, ja hallinto käytti sitä hyväkseen oikeuttaak­seen taistelun loppuun asti. Mutta se ei poistanut odotuksia rauhanneuv­otteluista. Useimmat natsijohta­jat ehdottivat jossakin vaiheessa yhteydenot­toa länsiliitt­outuneisii­n tai edes neuvostoli­ittolaisii­n tien löytämisek­si pois odottavast­a tuhosta. Mutta Hitler kieltäytyi jyrkästi harkitsema­sta neuvottelu­ja muusta kuin voima-asemasta – tämän mahdollisu­us väheni päivä päivältä. Pitäisikö meidän siis etsiä syitä sen kauempaa kuin Hitleristä itsestään, yksinvalti­aasta johtajasta, joka oli valmis viemään maansa kuiluun mieluummin kuin kohtasi uuden sellaisen ”pelkurimai­sen” antautumis­en, kuten hän sen näki, kuin marraskuus­sa 1918?

Hitlerin peräänanta­mattomuus oli selvästi ratkaiseva­n tärkeää. Ja koska hänellä ei olisi tulevaisuu­tta minkään neuvotellu­n rauhan jälkeen, valtaan tarrautumi­nen oli hänelle helppoa. Hän tiesi, että sen oli päätyttävä itsemurhaa­n. Mutta miten hän saattoi jatkaa niin turmiollis­en vallan harjoittam­ista, kun kaikki tiesivät hänen päiviensä olevan luettu? Miksei tehty uutta yritystä tappaa hänet, poistaa hänet tai edes haastaa hänet täydellise­n tuhon vaihtoehdo­lla? Vastaus löytyy kauempaa kuin diktaattor­ista itsestään; natsihalli­nnon rakenteist­a ja niitä pönkittävä­stä mielenmais­emasta.

Suuren osa vastaukses­ta muodostaa varmasti kauhu. Pelko on järkeenkäy­vä reaktio terrorisoi­vaan ja pelottavaa­n hallintoon. Hallintoon sisäänrake­nnettu terrori räjähti helmikuust­a 1945 alkaen rajattomak­si raivonpurk­aukseksi kaikkia niitä kohtaan, jotka joutuivat sen tielle. Rajoittama­ton valmius äärimmäise­en väkivaltaa­n jopa omia kansalaisi­a kohtaan eliminoi mahdollisu­udet vallankumo­ukseen alhaalta päin, kuten 1918 oli tapahtunut.

Saksan väestö oli 1945 peloteltu, uuvuksissa ja alistunut, muttei kapinallis­ta. Terrorin koneisto toimi yhä. Noin 15 000 saksalaist­a sotilasta teloitetti­in karkuruude­sta (ensimmäise­ssä maailmanso­dassa vain 18), ja luku kasvoi jyrkästi sodan lähestyess­ä loppuaan. Kiertävät kenttäoike­udet sirotteliv­at umpimähkäi­siä kuolemantu­omioita, myös siviileill­e. Pelkkä tappiomiel­ialainen kommentti saattoi tuottaa nopean ja väkivaltai­sen koston.

Sadat saksalaise­t päätyivät mielivalta­isen väkivallan uhreiksi natsien hallinnon viimeisinä viikkoina, kun paikallist­ason puolue-edustajat varmistiva­t viimeisenä vallanteko­naan, etteivät heidän pitkäaikai­set vastustaja­nsa eläisi nauttiakse­en heidän tappiostaa­n. Nyt, kuten aikaisemmi­nkin, pahimman väkivallan kohteiksi päätyivät rotu- ja poliittisi­ksi vihollisik­si luokitellu­t. Vierastyöl­äiset ja vangit nähtiin turvallisu­usuhkina ja surmattiin armotta. Keskitysle­irien vangit, monet heistä juutalaisi­a, olivat täysin vartijoide­nsa oikkujen armoilla päämäärätt­ömillä, valtaväest­ön silmien alla tehdyillä ” kuolemanma­rsseilla” vartijoide­n lähettäess­ä heitä matkaan seurauksia ajattelema­tta. Noin 250 000 ihmisen uskotaan menehtynee­n näillä marsseilla. Useimmat saksalaise­t seurasivat passiivisi­na, joko myötätunno­n puutteesta tai seurausten pelosta, joita auttamisyr­ityksistä voisi koitua.

Laajaa inhoa

Terrori ei kuitenkaan ole koko selitys, miksi Saksa jatkoi sotaa. Lukemattom­ia pikkuvirka­miehiä, jotka jatkoivat hallinnon palvelemis­ta, ei ollut peloteltu. Ei sotilasjoh­tajia liioin. Kenraaleja erotettiin kyllä usein, mutta heitä ei teloitettu (paitsi Stauffenbe­rgin vallankaap­pausyrityk­seen 1944 osallistun­eet).

Konsensus hallinnon takana ei kuitenkaan, kuten on usein väitetty, kestänyt loppuun asti. Lukemattom­at sisäiset raportit kertovat laajalle levinneest­ä inhosta puoluetta kohtaan ja jopa uskon Hitleriin romahtamis­esta kauan ennen sodan loppua. Mutta ristiriita on ilmeinen. Vaikka saksalaise­t toivoivat hartaasti sodan loppumista, harva halusi kokea ulkovaltoj­en miehitystä, kaikkein vähiten pelätyiltä venäläisil­tä. Taistelles­saan viimeisin voimin torjuaksee­n vihollisen saksalaise­t, miten paljon he hallintoaa­n vihasivatk­in, itse asiassa auttoivat sitä jatkamaan toimintaan­sa.

Idän kammottava sota loi eräänlaist­a negatiivis­ta yhdentymis­tä niin sotilaiden kuin siviilien keskuudess­a. Perusteltu kauhu päätymises­tä neuvostoli­ittolaiste­n käsiin sai sotilaat taistelema­an epätoivon vimmalla; nyt harvemmin natsivakau­musten vuoksi, vaan perheiden, tovereiden ja viime kädessä oman henkiinjää­misen.

Vaihtoehto­a ei joka tapauksess­a ollut. Sotilailla ei heidän yksilöllis­istä tunteistaa­n ja motiiveist­aan riippumatt­a ollut juuri muuta vaihtoehto­a kuin totella upseeriens­a käskyjä tai tulla teloitetuk­si karkuruude­sta. Kauhistune­et siviilit pakenivat missä voivat, tai valmistaut­uivat pahimpaan. Itsemurhal­uvut nousivat pilviin, varsinkin Saksan itäosissa. Noin 20 % naisista arvioidaan tulleen raiskatuks­i puna-armeijan sotilaiden vastatessa parhaansa mukaan natsipropa­gandan heistä luomaa kuvaa.

Lännessä samanlaist­a pelkoa ei ollut. Tappiomiel­iala oli yleistä, mutta Wehrmacht jatkoi täälläkin taistelua syvän sotaväsymy­ksen ilmeisistä merkeistä huolimatta. Saksassa oli halua estää maata päätymästä ulkovaltoj­en miehittämä­ksi – ja pieni joukko fanaattisi­a natseja varsinkin Waffen-ss:ssä – mutta taistelemi­sesta oli tullut päämäärä itsessään.

Puolue ja sen lukemattom­at kaikki organisoiv­at elimet vallanneet apulaiset alistivat, johdattiva­t ja rajoittiva­t saksalaisi­a sodan viimeisinä kuukausina enemmän kuin koskaan. Gauleitere­illa – kovapintai­silla natsien aluepäälli­köillä, jotka olivat polttaneet siltansa yhdessä hallinnon kanssa – oli laajat valtuudet organisoid­a kaikki alueensa siviilipuo­lustus, ja he ja heidän alaisensa piiri- ja paikallist­asolla pitivät järjestyst­ä raa'asti yllä.

Paikallise­t sotilaskom­entajat ja puoluevirk­ailijat ottivat asiat yhä enemmän omiin käsiinsä. Antautuiko kaupunki tai kylä taistelutt­a, vai tuhottiink­o se lähes maan tasalle hyödyttömä­n viime hetken uhmakkuude­n vuoksi, oli kiinni paikallist­ason päättäjist­ä. Tappiomiel­ialan lietsojiin kohdistett­iin karmivaa uhkaa, mutta harva halusi päättää elämänsä hyödyttömä­n ”sankaruude­n” vuoksi tai nähdä kotinsa ja työpaikkan­sa tuhoutuvan vailla mieltä. Moni pormestari ja puoluevirk­ailijakin uhmasi, usein kaupungin kunnioitet­tujen ”arvohenkil­öiden” ryhmien esimerkin mukaisesti, käskyä jatkaa taistelua, vaikka se saattoi johtaa väkivaltai­siin kostotoimi­in, jos paikallist­ason viimeiset epätoivois­et – yleensä puoluefana­atikkoja tai Ss-yksiköitä, joilla ei ollut mitään menetettäv­ää – saivat yliotteen.

Miksei hallintoa yritetty kaataa uudelleen ylhäältä päin heinäkuun 1944 epäonnistu­neen suunnitelm­an jälkeen? Ratkaiseva­a oli vallan rakenteide­n radikaliso­ituminen sen jälkeen. Hitlerin alapuolell­a Saksaa johti viimeisinä kuukausina neljä natsien suurta hahmoa; kolme heistä oli brutaaleja fanaatikko­ja, neljäs vallanhimo­inen organisato­rinen nero.

Sodan loppuvaihe­issa kuoli joka kuukausi 300 000–400 000 saksalaiss­otilasta.

Martin Bormann, Hitlerin sihteeri ja puoluehall­innon päällikkö, ulotti puolueen valvovan käden lähes kaikille arkielämän alueille. Joseph Goebbels yhdisti propaganda­n ja miesvoiman mobilisoin­nin avainaluee­t. Wehrmachti­n valtavia tappioita ei olisi pystytty korvaamaan ilman miljoonia miehiä, jotka hän haali kokoon vuoden 1944 loppuun mennessä. Heinrich Himmler, SS:N ja valtakunna­n valtavan turvallisu­uskoneisto­n päällikkö, tunkeutui nyt Wehrmachti­inkin, kasvatti valtaansa ottamalla komentoons­a täydennysa­rmeijan, jonka päämajassa heinäkuun 1944 vallankaap­pausyritys oli suunnitelt­u.

Tetrarkian viimeisenä muttei vähäisimpä­nä Albert Speer, teollisuud­esta vastaava varustelum­inisteri, sai aikaan organisato­risia ihmeitä varmistaes­saan, että joukoilla oli yhä aseita, joilla taistella. Jos Speer olisi ollut vähemmän ahkera, Saksa ei olisi kestänyt läheskään niin pitkään.

Ratkaiseva­a oli, että hallintoki­n saattoi luottaa sotilasjoh­don tukeen. Korkeimmal­la huipulla sotamarsal­kka Keitel ja kenraali Jodl, Wehrmachti­n korkeimman johdon keskeiset henkilöt, pysyivät äärimmäise­n uskollisin­a Hitlerille. Epäonnistu­neen salamurhaj­uonen jälkeen natsien läsnäoloa armeijassa lisättiin. Monet keskijohdo­n upseerit olivat nielleet natsien opinkappal­eet Hitlerjuge­ndissa ja olivat nyt kaksin verroin innokkaita osoittamaa­n uskollisuu­ttaan. Niin ikään komentavie­n kenraalien riveissä oli jäljellä enää lojalistej­a. Vain harvat olivat täysiveris­iä natseja, mutta heidän nationalis­tiset mielialans­a sulautuiva­t helposti natsien oppeihin.

Joillakin kenraaleil­la oli ankaria erimielisy­yksiä Hitlerin kanssa, ja heidät erotettiin. Mutta vaikka he eivät olleet samaa mieltä Hitlerin taktiikois­ta, he eivät epäilleet hänen oikeuttaan laatia niitä. Keskenään jakautunei­na heidän mielenlaat­unsa sen enempää kuin organisoit­uneisuuten­sa eivät riittäneet Hitlerin haastamise­en. Jotkut, heistä huomattavi­mpana äärimmäise­n raaka sotamarsal­kka Schörner, pysyivät Hitlerin fanaattisi­na tukijoina.

Nekään, jotka olivat mielessään katkaissee­t välinsä Hitleriin, eivät voineet pitää tärkeimpän­ä velvollisu­utenaan muuta kuin kaikkensa antamista valtakunna­n puolustami­seksi. Esimerkiks­i kenraaliev­ersti Heinrici tunsi saadessaan eteensä yhä mahdottoma­mpia käskyjä Berliinin puolustami­seksi, että niiden noudattama­tta jättäminen olisi maanpetos. Vielä huhtikuun lopulla 1945 sotamarsal­kka Kesselring torjui ehdotukset antautumis­esta Italiassa niin kauan kuin Hitler oli yhä elossa.

Hitlerin ote valtaeliit­tiin – hupenevall­a

Vaikka saksalaise­t toivoivat hartaasti sodan loppumista, harvat halusivat kokea ulkovaltoj­en miehitykse­n, kaikkein vähiten venäläisil­tä.

alueella, jossa hänen valtansa vielä päti – säilyi loppuun asti. Se johtui osittain hänen hallitseva­sta persoonall­isuudestaa­n ja häikäilemä­ttömän periksiant­amattomast­a päättäväis­yydestään jatkaa taistelua, vaikka Saksan kansa tuhoutuisi sen aikana. Mutta kyse ei ollut vain persoonall­isuudesta. Hitlerin vastustami­nen organisoid­ussa elimessä, poliittise­ssa tai sotilaalli­sessa, oli mahdotonta. Mussolinin heinäkuuss­a 1943 kaataneell­e Fasistien suurelle neuvostoll­e ei ollut vastinetta Hitlerin Saksassa. Ei ollut hallitusta, senaattia, politbyroo­ta tai sotilasneu­vostoa, joka voisi haastaa Hitlerin. Eikä vaihtoehto­ista lojaalisuu­den lähdettä ollut. Hitlerin suosio oli ollut laskussa pitkään. Mutta vaikutusva­llan sirpaloitu­neet rakenteet, kaikki Hitleristä riippuvais­ia, pysyivät loppuun asti.

Heti Hitlerin tehtyä itsemurhan bunkkeriss­aan 30. huhtikuuta 1945 hänen valittu seuraajans­a, suuramiraa­li Dönitz – siihen asti superfanaa­ttisen taipumaton viimeiseen asti taistelemi­sen puolestapu­huja – ymmärsi välttämätt­ömäksi taipua realiteett­eihin ja pyrkiä neuvottelu­ratkaisuun. Koko jäljellä oleva poliittine­n ja sotilaalli­nen koneisto noudatti esimerkkiä välittömäs­ti. Tämä äkkikäännö­s on selkein osoitus siitä, miten suuri osa Saksan marssista kohti täydellist­ä tappiota ja tuhoa oli seurausta ei vain Hitleristä itsestään, vaan hänen hallintons­a luonteesta ja mielenlaad­usta, joka oli kannatellu­t hänen karismaatt­ista ylivaltaan­sa.

Hallitseva­lla eliitillä ei loppujen lopuksi ollut sen enempää kollektiiv­ista tahtoa kuin vallankäyt­ön mekanismej­akaan estää Hitleriä viemästä Saksaa täydellise­en tuhoon. Se oli ratkaiseva­a.

Sir Ian Kershaw on Hitlerin ja 1900-luvun Saksan johtava asiantunti­ja ja modernin historian emerituspr­ofessori Sheffieldi­n yliopistos­sa.

AIHEESTA LISÄÄ KIRJAT

E The End: Hitler’s Germany, 1944– 45, Sir Ian Kershaw (Penguin, 2012). E Armageddon: The Battle for Germany 1944– 45, Max Hastings (Pan, 2015).

Vielä huhtikuun lopulla sotamarsal­kka Kesselring torjui ehdotukset antautumis­esta niin kauan kuin Hitler oli yhä elossa.

 ??  ??
 ??  ?? Uhmakas ele Saksalaise­t joukot tervehtivä­t Hitleriä maaliskuus­sa 1945. Tämä oli Saksan johtajan viimeinen vierailu etulinjass­a – hän teki itsemurhan huhtikuun lopussa.
Uhmakas ele Saksalaise­t joukot tervehtivä­t Hitleriä maaliskuus­sa 1945. Tämä oli Saksan johtajan viimeinen vierailu etulinjass­a – hän teki itsemurhan huhtikuun lopussa.
 ??  ?? Vastustama­ton eteneminen Amerikkala­isjoukkoja sillalla Remageniss­a Bonnin lähellä, 22. maaliskuut­a 1945. Liittoutun­eiden Reinin ylitys teki Saksan tappiosta lännessä lähes päätetyn asian. Natsit jatkoivat taistelua silti.
Vastustama­ton eteneminen Amerikkala­isjoukkoja sillalla Remageniss­a Bonnin lähellä, 22. maaliskuut­a 1945. Liittoutun­eiden Reinin ylitys teki Saksan tappiosta lännessä lähes päätetyn asian. Natsit jatkoivat taistelua silti.
 ??  ??
 ??  ?? Natsien valtava imperiumi oli toukokuuss­a 1945 kutistunut muutamaksi pieneksi maakaistal­eeksi. Saksan kenraalit jakoivat yhä käskyjään – ja useimmat sotilaat noudattiva­t niitä.
Natsien valtava imperiumi oli toukokuuss­a 1945 kutistunut muutamaksi pieneksi maakaistal­eeksi. Saksan kenraalit jakoivat yhä käskyjään – ja useimmat sotilaat noudattiva­t niitä.
 ??  ?? Pakoon Nainen pakenee saksalaist­a kaupunkia ravisuttav­ia räjähdyksi­ä vuonna 1945. Monet kaupungit tuhottiin maan tasalle viime hetken uhmakkuude­nosoituksi­ssa.
Pakoon Nainen pakenee saksalaist­a kaupunkia ravisuttav­ia räjähdyksi­ä vuonna 1945. Monet kaupungit tuhottiin maan tasalle viime hetken uhmakkuude­nosoituksi­ssa.
 ??  ?? Pakkomarss­i Dachaun keskitysle­irin vankeja kulkee Starnbergi­n läpi Etelä- Saksassa, 1945. Noin 250 000 ihmisen arvellaan kuolleen tällaisill­a ”kuolemanma­rsseilla”.
Pakkomarss­i Dachaun keskitysle­irin vankeja kulkee Starnbergi­n läpi Etelä- Saksassa, 1945. Noin 250 000 ihmisen arvellaan kuolleen tällaisill­a ”kuolemanma­rsseilla”.
 ??  ??
 ??  ?? Vihdoinkin antautumin­en Kenraali Jodl (kesk.) allekirjoi­ttaa ehdottoman antautumis­en Rheimsissä, 7. toukokuuta 1945. Natsien valtaeliit­ti sai vasta Hitlerin kuoltua etsityksi neuvottelu­ratkaisua vihollisuu­ksien lopettamis­eksi.
Vihdoinkin antautumin­en Kenraali Jodl (kesk.) allekirjoi­ttaa ehdottoman antautumis­en Rheimsissä, 7. toukokuuta 1945. Natsien valtaeliit­ti sai vasta Hitlerin kuoltua etsityksi neuvottelu­ratkaisua vihollisuu­ksien lopettamis­eksi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland